Beleggingsupdate maart 2020: een dipje! (maar nog bijna 5.000 in de plus)

beleggingsupdate maart 2020

Toen ik gisteren inlogde om mijn maandelijkse aankopen te doen, zag ik ineens een verandering. Een stevige. Waar mijn lopende beleggingsrekening afgelopen weekend nog ongeveer 3.000 euro in de plus liet zien, ging er gisteren bijna 400 euro in rook op. Tijdelijk dan, want inmiddels heb ik geleerd om dat te zien als uitverkoop. Dus: ik ging niet mijn hele rekening leeghalen, maar kocht gewoon weer lekker bij.

Beleggingsupdate maart 2020

Zoals altijd, begon ook deze financiële maand voor mij weer op de 23/24e. Toen ik gisteren een mailtje kreeg dat mijn maandelijkse bedrag weer was bijgeschreven, besloot ik direct even in te loggen om mijn maandelijkse aankopen te doen. Dat is eigenlijk het enige dat ik structureel maandelijks doe. Verder is mijn manier van beleggen behoorlijk passief.

Momenteel heb ik nog vijf beleggingsdingen lopen:

 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Wie weet gaat het straks nog handig zijn, als deze overname er helemaal doorheen is.
 • Standaard portefeuille – mijn ‘gewone’ beleggingsrekening, waarop ik momenteel maandelijks 400 euro stort en die ik zelf gewoon het fijnst vind werken
 • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren
 • Voor de leuk – een toegankelijk platform voor beleggen met je wisselgeld (hoewel ik het daar niet voor gebruik)
 • Crowdfunding – een lopende investering in LaCubanita Almere

Ik maak maandelijks automatisch 400 euro over naar mijn standaard beleggingsrekening. Je kunt via je eigen account precies zien hoe je dit moet doen (zie: Geld in-/uitboeken).

Overigens ben ik hier niet meteen mee begonnen: ik moest echt even wennen. Steeds een klein stapje zetten. Eerst de rekening openen, dan iets storten, maandelijks wat storten, het maandbedrag ophogen, enzovoorts. Het heeft me een jaar gekost voor ik structureel elke maand durfde in te leggen en 3 jaar tot ik bij die 400 euro was.

Inmiddels ben ik een luie belegger, die vooral kijkt naar de lange termijn. Dat betekent dat ik dus niet de hele dag op economische websites zit en kijk welke bedrijven het goed doen of gaan doen, maar dat ik voornamelijk investeer in ETF’s/trackers.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ik deed voor maart 2020

Eigenlijk was ik van plan om deze maand mijn obligaties wat meer aan te vullen. Tot ik dus inlogde en bekeek waar het momenteel dan blijkbaar uitverkoop was. En dat was bij VWRL: zo’n beetje het hele bedrag dat ik die dag aan ‘verlies’ had gemaakt, kwam daar vandaan.

En ja, dat maakte het dus eigenlijk ook wel interessant om daar dan toch iets van te kopen. De afgelopen maand was de koers bijna naar de 90 euro gegaan en nu stond hij weer ongeveer op de koers van de vorige update.

Dus ik schoot een limit order in voor 84,68 euro en 5 stuks VWRL. De koers stond op dat moment nog op 84,70 euro, maar ik had al gezien dat er wat schommeling was. En na een minuut of 10 kreeg ik al een berichtje dat de koop was doorgegaan.

Omdat deze aankoop in de kernselectie viel, betaalde ik geen transactiekosten.

Het rendement

De beleggingsupdate voor maart 2020 ziet er nu als volgt uit:

beleggingsupdate maart 2020 degiro

Die bijna 400 euro in de min zag er wel even heftig uit (zeker omdat ik de teller afgelopen weekend ook al op 3.000 euro had zien staan), maar uiteindelijk sta ik alsnog wat meer in de plus dan vorige maand: er is ongeveer 60 euro bijgekomen.

beleggingsupdate brand new day maart 2020

Mijn pensioenrekening staat nu op 19.572 euro. Mijn eigen inleg is hier 17.362 euro, dus met kosten eraf staat deze rekening nu 2.210 euro in de plus. Dat is wél weer flink meer dan vorige maand. Hier hanteer ik een verdeling van 35% obligaties en 65% aandelen.

Peaks staat momenteel op 376,51 euro. Een klein beetje meer dan vorige maand. Vorige maand heb ik 1.000 euro van dit account verplaatst naar mijn andere beleggingsrekening. Deze ben ik langzaam aan het uitfaseren (vanwege de kosten).

Dividend

Ik ontving deze maand bijna 4 euro aan dividend op mijn obligaties.

Totaalresultaat: 4.946 euro in de plus.

Aandachtspunten voor volgende maand

Ik was dus eigenlijk van plan om wat meer geld in obligaties te steken. In IEGA en IEAC, om precies te zijn. Dat plan schuif ik nu maar even door naar volgende maand.

Hoewel ik dankzij de trackers al een erg mooie spreiding heb, vind ik het toch prettig om iets meer balans aan te brengen in mijn portefeuille. Voor het moment dat alles wel weer een poosje inkakt.

Op zich zou ik van mijn vrije ruimte nog wel iets aan obligaties bij kunnen kopen, maar als ik dat doe, dan betaal ik ook weer transactiekosten. Dat vind ik ook een beetje zonde, dus dan koop ik liever in één keer even wat meer aan. Een beetje richting die 65/35-verdeling werken, die ik ook op mijn pensioenrekening heb.

Wil jij je geld in 2020 écht voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. En open je je rekening via die link, sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best een beetje jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En voor wat meer informatie kun je ook altijd even de gratis gids Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Wij zijn deze maand pas gestart bij de giro. Dus voor t eerst vwrl gekocht. Nu in de min.. Gelukkig lang genoeg op slack om dat als sale te zien ipv verlies idd maar toch even wennen haha.
  We beleggen ook al 3 jr bij binck. Beheerd beleggen…dat gaat nog prima de goede kant op. Maandelijkse inleg is nu 300.ooit beginnen met 100

 2. Gisteren was een flinke klap op de beurs, maar het is toch voor de lange termijn dus het trekt wel weer bij en daarnaast is het lekker goedkoop inkopen!

 3. Wij hebben ook heerlijk inkopen gedaan. Beurs stond zo hoog dat we waren gestopt met inleggen. De reden voor de daling is natuurlijk vreselijk, maar we zijn nu maar weer los gegaan. Wel apart om te zien hoe grillig er gereageerd wordt op de beurs.

  1. Ik ben daar geen expert in, maar zoals ik het begrijp is de periode waarin aandelen het goed doen over het algemeen een periode waarin obligaties minder scoren, en andersom. Dus ik streef zelf naar een balans tussen de twee, zodat er altijd een onderdeel wél goed draait.

   Los daarvan is het voordeel van obligaties natuurlijk de vaste rente. En als het makkelijk is om aan geld te komen, heeft het voor bedrijven en instanties minder zin om obligaties met hoge rentes uit te geven; ze kunnen tóch veel voordeliger geld aantrekken. Wat dat betreft klopt het dus zeker dat obligaties minder aantrekkelijk zijn als ze worden uitgegeven met een lage rente.

 4. Ik heb zowel bij Degiro als Flatex een rekening. Beide staan nu negatief en dat is niet zo gek natuurlijk. Flatex gebruik ik om mee te ‘spelen’. Het handelen kost daar niks en ik vind het leuk om te doen.
  Degiro gebruik ik voor het serieuze en toen ik zag dat VWRL, waar ik half februari nog €87,45 voor betaalde, nu onder de € 80,- stond heb ik extra bijgekocht. Zeven extra aandelen tegen €78,85. Ik vond het verschil zo groot dat ik dit niet kon laten schieten. Afgelopen week was het nog verder gezakt en heb er nog 8 bijgekocht. Nu voor de prijs van €76,27, gewoon ruim €10,- per stuk minder als half februari.
  Ik maak me er niet druk om dat alles nu negatief staat. Ik heb alle vertrouwen in dat dat wel weer goed komt.

 5. nu helemaal goedkoop… maar als ik de grafiek bekijk van VWRL zou het wel eens heel wat jaren kunnen duren voordat deze weer boven de 76 euro komt

  1. Ja, dat blijft afwachten: hoeveel is nu paniek en hoeveel zijn concreet bedrijven die het niet redden (en waardoor de koers dus lager blijft). Voor de lange termijn wordt dat wel rechtgetrokken, maar dat is ook wel precies de reden dat ‘lange termijn’ voor mij bv niet 5 jaar is ofzo.

 6. Beste,

  Er word gesproken over VWRL maar welke aandelen zijn dat en waar vind ik die. Ik kan de hele naam VWRL niet vinden.

  groet an

 7. Hi Adine, waar is het nieuwe overzicht van april? Normaal ben je er zo vroeg bij namelijk 🙂
  Juist in deze mindere (beurs)tijden vind ik het interessant om bij anderen de reacties en resultaten te zien.
  Onze aandelen zijn fors gekelderd (alle winst sinds 2016 weg) maar doet me weinig merk ik. Plus van de totale pot is 70% cash/ deposito’s. Vond ik eigenlijk te veel, maar vrees dat de echte effecten nog komen in de economie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.