Koopkracht neemt weer wat toe

Voor het eerst in vier jaar tijd stijgt de koopkracht van de gemiddelde consument. Met 1,5 procent welteverstaan. Werknemers gingen nog harder vooruit: voor hen scheelde het 2,7 procent. Het feit dat werknemers meer te besteden hebben, komt onder meer doordat de pensioenpremies verlaagd zijn. Vooral voor ambtenaren was dit te merken. Zelfstandigen gingen er maar weinig op vooruit: ongeveer 0,3 procent.

Dat zou best kunnen kloppen, want om eerlijk te zijn merk ik nog niet heel veel van koopkrachtverbetering. Nu is dat natuurlijk ook deels te ‘danken’ aan hoge maandlasten en onvoorspelbare inkomsten, waardoor er voor de rest meer incidenteel dan structureel wat overblijft, maar toch. Ik verwacht wel dat dit de komende tijd weer beter wordt, maar dat hangt ook weer samen met de verkoop van het huis, wat me volgens mij veel tijd en geld zal gaan besparen. Daardoor houd ik direct al meer over, maar heb ik ook meer tijd om weer wat scherper op boodschappen e.d. te gaan letten.

Voor nu blijft het gewoon nog even extra opletten, mooi manieren vinden om extra inkomen te vergaren en straks dan inderdaad misschien wel een dag in de week werken. Wat me overigens volgens mij nog wel meer positieve dingen gaat brengen dan alleen geld. Uiteindelijk is het geld iets dat wat dat betreft op een net iets lagere plek komt, gelukkig.

Merk jij iets van een toegenomen koopkracht?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Ha, hier een ambtenaar – die lagere pensioenpremie is een druppel op een gloeiende plaat hoor, als je al vijf jaar geen inflatiecorrectie of loonsverhoging hebt gehad. Mijn reëel besteedbare inkomen is er in die periode zo'n 8-10% op achteruit gegaan. Maar ik ben heel blij dat ik nog steeds een baan heb, in ieder geval tot de volgende verkiezingen. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.