Het huishoudboekje van Annet (35)

huishoudboekje annet

Lezen over wat andere mensen met hun geld doen blijft interessant. Daarom kun je hier bijvoorbeeld terecht voor aflosverhalen, geldgeheimen en verhalen over geld en relaties. Maar soms zijn die geldverhalen wat lastig in perspectief te plaatsen. Daarom leek het me interessant om deze series aan te vullen met een kijkje in het huishoudboekje van lezers. Vandaag nemen we een kijkje in het huishoudboekje van Annet. Deze alleenstaande moeder van 35 werkt 24 uur als wijkverpleegkundige en heeft twee zoontjes.

Over deze serie

Voor we van start gaan: in de eerste instantie was het idee om mensen vooral mensen met een lager inkomen aan het woord te laten, om te zien hoe zij erin slagen om op een creatieve manier tóch goed rond te komen.

Uiteindelijk kwamen er allerlei verschillende inzendingen binnen, van mensen met wisselende inkomens. En toen realiseerde ik me: wat ‘lager’ is, is voor iedereen verschillend.

En dat maakt zo’n kijkje in een huishoudboekje juist zo interessant!

Dus: mocht je zelf iemand zijn die creatief kan rondkomen met een lager inkomen óf gewoon zijn/haar huishoudboekje wil delen: je bent van harte welkom. Je kunt je aanmelden via deze link.

En dan… over naar Annet! (Die haar huishoudboekje anoniem deelt, dus dit is niet haar echte naam.)

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

We gaan direct los: wat is je maandelijkse netto-inkomen?

“Ik verdien maandelijks 1.800 euro aan salaris. Daarnaast krijg ik nog 725 euro aan toeslagen. Ik krijg geen alimentatie.

Wel werk ik af en toe een extra dienst en laat die dan uitbetalen. Ook doe ik mee met het spaarprogramma Euroclix en sinds kort speur ik naar cashback-acties.”

Hoe ziet jouw maandelijkse kostenplaatje eruit?

“Mijn kostenplaatje ziet er als volgt uit:

Vaste lastenVariabele lasten
Hypotheek486 euroBoodschappen250 euro
Energie75 euroZwemles82 euro
Water15 euroBenzine10 euro
Internet38 euro
Verzekeringen51 euro
Wegenbelasting35 euro
Kinderopvang68 euro
Mobiele telefoon11 euro
Monuta9 euro
Zakgeld zoon25 euro

In totaal is dit 1.155 euro per maand. Daarnaast betaal ik nog 1.400 euro per jaar aan CZ voor de zorgverzekering. En voor mijn oudste moest ik wat schoolspulletjes kopen, dat was eenmalig 130 euro in totaal.

Ik heb thuis een overzicht met mijn inkomsten en uitgaven en zodra ik mijn salaris krijg, zet ik meteen een deel op de spaarrekening. Met de rest probeer ik dan uit te komen.

Het lukt niet altijd, maar ik heb ook niet echt uitspattingen. Hoewel ik altijd wel wat kan terugboeken van de spaarrekening, doe ik dat eigenlijk liever niet.”

Kun je een beetje goed rondkomen?

“In het verleden moest ik een poosje rondkomen met een inkomen op bijstandsnorm. Met een kind van 1. Maar dat lukte me goed; ik spaarde zelfs een beetje. Ik ben wel goed in zuinig zijn en koopjes zoeken.

Wel maakt het ongetwijfeld verschil wat je perspectief is. Ik wist bijvoorbeeld dat het tijdelijk was en dat ik na mijn hbo-studie meer zou gaan verdienen. Dan sta je er waarschijnlijk toch anders in dan wanneer je weet dat je inkomenssituatie door omstandigheden nooit beter zal worden.

Mijn aankopen doe ik heel weloverwogen. Bij alles denk ik na of ik het wel nodig heb en vraag ik me af of ik het ook nog ergens anders goedkoper of zelfs gratis kan krijgen.

Ik realiseer me dat ik aan weinig genoeg heb. Nu doe ik bijvoorbeeld zelf een no spend year, waarbij ik een jaar lang geen kleding voor mezelf koop.

Alleen voor mijn zoontjes koop ik het hoognodige. Vaak kies ik dan voor iets in één maat te groot, met korting. Er hangen nu bijvoorbeeld twee winterjassen in de kast voor mijn zoontjes. Vorig jaar heb ik die afgeprijsd gekocht in een maat te groot. Die kunnen ze deze winter mooi aan!

Op zich zou ik wel graag sneller willen aflossen, maar ik wil ook niet meer werken en mijn jongste vaker naar de opvang brengen. Zoals ik het nu doe, is het allemaal precies in balans.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging én je belangrijkste tip om elke maand rond te komen?

“Mijn grootste uitdaging is niet impulsief uitgeven. Goed nadenken óf je iets wel nodig hebt. En vaak is dat niet zo.

Mijn belangrijkste tip is toch wel: zorg voor een budget. Je moet écht precies weten waar je geld naar toe gaat.

Bekijk online aanbiedingen en koop alleen (houdbare) dingen die je normaal ook altijd koopt.

En koop in periodes; kerstspullen in januari, kleding in de sale. Bezoek tweedehandswinkels. Neem je eigen eten en drinken mee voor naar de speeltuin, het strand of een picknick. Leer water te waarderen 😉 En ga voor low budget-maaltijden!

Ik probeer écht overal op te besparen, zonder m’n leven op pauze te zetten. Ik wil bijvoorbeeld wel graag elk jaar minimaal één keer naar Center Parcs of iets dergelijks. Daarvoor zoek ik dan ook kortingsacties.”

Spaar je ook?

“Ja. Ik heb een buffer van 1.000 euro. Daarnaast probeer ik elke maand 1.300 euro te sparen. Dat is dus vrijwel alles wat overblijft na de vaste lasten.

Het lukt niet altijd. Deze maand moet ik bijvoorbeeld 1.000 euro terugbetalen aan de belastingdienst en spaar ik niet. Wel ben ik blij dat ik dat kan betalen, zonder betalingsregeling.

Het is mijn bedoeling om mijn spaargeld (dus wat ik maandelijks spaar zónder die buffer) straks te gebruiken om een deel van mijn hypotheek af te lossen.

Dan hebben we het wel over een tienjarenplan, maar ik zit nu in jaar vier en loop nog op schema!

Over vijf jaar is mijn huis hopelijk (bijna) afbetaald en kan ik verder sparen voor een financieel onafhankelijk leven. Hopelijk verdien ik dan ook iets meer en heb ik ruimte om te gaan beleggen of mijn pensioengat op te vullen.”

Bedankt voor het delen van je verhaal én huishoudboekje, Annet!

Wil jij ook meedoen met deze serie? Meld je dan hier aan en vul de vragen zo uitgebreid mogelijk in. Vast bedankt!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. 1800 verdienen met 24 uur werken en dan 725 aan toeslagen. Je hebt dan met drie dagen werken 2525 netto. Ik vind 725 euro toeslagen eigenlijk heel erg veel. Hoe kan dat zoveel zijn?

 2. Mooi om te zien dat je zo bewust bezig bent met je financiën. Door alle toeslagen kom je op een modaal salaris uit. En om daar gemiddeld meer dan €1000 mee te kunnen sparen, is erg netjes! Wel mis ik nog zaken als gemeentebelasting, overige uitgaven voor de kids etc.

 3. Ik denk dat de toeslagen vooral kinderopvangtoeslag is; en dat de 68 euro per maand die Annet noemt dan het RESTbedrag is nadat de toeslag helemaal gebruikt is om de opvang te betalen.

  I

 4. Annet, ik zou je willen aanraden om nu ook al te kijken of je iets extra’s kan inleggen voor jouw pensioen. Je hebt namelijk misschien jaarruimte 2019 (gebaseerd op je inkomen uit 2018 en je factor A uit 2018), en oudere jaarruimte uit eerdere jaren wordt “reserveringsruimte” genoemd. Maar de reserveringsruimte is maar zeven jaar geldig.

  Daarom zou ik in jouw geval nu toch kijken of je nog reserveringsruimte hebt van de jaren 2012 t/m 2018; en de oudste reserveringsruimtes zou ik dan toch in de komende jaren gaan gebruiken.

  Je kunt dit berekenen via de site van de belastingdienst, https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/hulpmiddel-lijfrentepremie-2016-en-daarna .

  PS. Als je in een bepaald jaar geen of heel weinig inkomen had, dan heb je in zo’n jaar geen jaarruimte gehad. Maar het is best oké om het voor de zekerheid even na te rekenen voor elk jaar.

 5. Mooi doe je dit. Ik zou ook als ik jouw was, zit in hetzelfde vak, de jaarruimte van de belastingen gebruiken om dit te sparen voor je pensioen, vaak haal je de leeftijd van pensioen niet in je vak. Als je er vroeg meebegint heb je hier maximaal profijt van. Gebruik je de jaarruimte dan moet je wel het op een “goede en veilige manier gaan wegzetten voor je pensioen, kijk dan wel naar de voorwaarden. Ik ben zelf ruim 60 en de oudste full-timer aan het bed. Heb gelukkig wel gespaard zodat ik er iets eerder uit kan……maar helaas ook niet zo vroeg als ik gedacht had, vanwege 2 woekerpolissen.

 6. Ik snap ook niet helemaal hoe het zit met de toeslagen en wat er betaald wordt. Ze probeert 1300 te sparen omdat dat overblijft na vaste lasten, echter als je uitgaat van 1800 euro netto (toeslagen gaan naar kinderopvang) kom je alsnog totaal niet uit. Of ze moet ergens anders nog toeslagen voor krijgen, maar inkomen is toch ook weer niet zo laag dat dat erg veel is. Ook een koophuis dus huurtoeslag is het niet.

 7. Misschien is een groot deel van de toeslagen kindgebondenbudget.
  Waar ik mij wel over verbaas is de hoogte van alle toeslagen die veel mensen krijgen en dus de hoge inkomsten per maand.
  Ik vind dit plaatje ook helemaal niet compleet.
  Ik lees ook niets over kinderbijslag.

 8. Waarschijnlijk valt voor haar onder toeslagen alles wat ze krijgt waar ze niet voor hoeft te werken:
  – kindgebonden budget
  – kinderbijslag
  – kinderopvang toeslag
  – misschien zelfs de teruggave van de hypotheekrente aftrek

  Dan kom je al een heel eind verwacht ik.

 9. Ik vind 2525 euro netto geen krap budget en bij drie dagen werken zeker niet heel weinig geld. Ik ben benieuwd naar hoe het zit met de toeslagen want met 1800 euro netto en de toeslagen naar de kinderopvang klopt het plaatje inderdaad niet. De vaste lasten zijn 1155 en er wordt 1300 gespaard. De toeslagen lijken zo naar het spaargeld te gaan.

 10. @Ap dat viel mij ook op inderdaad. Als de kinderopvangtoeslag benoemd wordt bij inkomsten, dan dient toch ook de volledige uitgave aan de kosten voor kinderopvang bij de uitgaven te staan? Dus niet alleen het ‘netto’ bedrag a 68 euro. Of inderdaad rekenen met €1800 inkomsten, maar mijn inziens kan je dan geen €1300 per maand sparen gemiddeld. Hopelijk leiden al deze opmerkingen tot een beter inzicht in haar financiën.

 11. Ik ben nou wel heel nieuwsgierig geworden naar wat voor werk ze doet aangezien 1800 euro voor een part-time baan m.i. niet weinig is?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.