We hebben allemaal onze eigenaardigheden. De één zet de volumeknop altijd op een even getal, de ander legt voor een toiletbezoek eerst zorgvuldig wat wc-papiertjes over de bril. En zo zijn er ook veel bijzondere geldgewoontes. Ik beschreef eerder al een aantal slechte geldgewoontes die je arm houden, maar er zijn natuurlijk ook geldgewoontes waarvan je juist rijker kunt worden. Of die gewoon heel grappig zijn. Hier verklap ik welke aparte, grappige geldgewoontes ik heb. Herken jij ze? En heb jij nog leuke aanvullingen?
In dit artikel:
Afronden bij de pomp
Als ik benzine tank, gooi ik nooit zomaar de tank vol. Nee, ik gooi hem eerst vol en knijp daarna nét zo lang tot er een min of meer rond bedrag op de teller staat. In de eerste instantie ging ik altijd voor hele euro’s, maar tegenwoordig neem ik ook genoegen met ,25 / ,50 of ,75.
Rijk worden tip: betaal contant en zorg dat je bedrag altijd op ,02 of ,07 uitkomt. Door het afrondingsverschil bespaar je dan een klein beetje.
Rijker voelen met contant geld
Heb ik 100 euro op m’n rekening, dan is dat gewoon zo. Maar heb ik 10 euro in m’n portemonnee, dan voel ik me de koning te rijk. En dan kom ik natuurlijk ook ineens allemaal van die ‘buitenkansjes’ tegen die je alleen contant kunt afrekenen. Voel ik me meteen nóg rijker.
Je begrijpt: het is voor mij beter om me gewoon niet rijk te voelen en vooral niet in de buurt te komen bij contant geld.
Rijk worden tip: als je wél goed met contant geld kunt omgaan, is het altijd handig om wat in je portemonnee hebt, dan kun je ook weer optimaal profiteren van afrondingsverschillen.
Blij van window shopping
Sommige mensen worden blij van een collectie winkeltassen in de achterbak. Ik kan vooral heel vrolijk worden van dingen bekijken en denken: ‘Oh, dat kan ik kopen! En dat ook! Of dat!’ En dan is het vooral mooi om te zien dat je ruimte steeds een beetje opschuift. Als tiener had ik dat bijvoorbeeld bij leuke spijkerbroeken en nu kan ik het ook doen voor een leuke auto, of een mooie vakantie.
Rijker worden tip: meet jezelf het mantra ‘bezit is het einde van het vermaak’ aan en geniet ook eens van window shopping, in plaats van daadwerkelijk kopen. Fijn voor je portemonnee, voor je kast én voor je armen, die alles anders mee moeten slepen.
Niet alleen overblijven
Impulsaankopen doe ik niet zo vaak. Weloverwogen vreemde aankopen soms wel. Ik kan namelijk heel slecht één ding in een vak laten liggen. Als er bijvoorbeeld twee chocoladerepen liggen en ik heb er maar één nodig, koop ik ze vaak toch beide. ‘Anders blijft die andere alleen over, dat is zielig’. Gelukkig blijft het meestal beperkt tot eten of dingen die sowieso wel op komen en kom ik niet met complete dubbele collecties kleding thuis.
Rijker worden tip: neem deze gewoonte vooral niet over.
Pincode
Of ik nu in een drukke ruimte sta of helemaal alleen ben: als ik ergens mijn pincode in moet tikken, dan kijk ik eerst even waar de getallen zitten en daarna gaat m’n vrije hand helemaal over het toetsenbordje heen, en tik ik de code blind in met de andere hand. Die reclamecampagne van ‘Ze mogen alles van me weten, behalve m’n pincode’ heeft op mij duidelijk effect gehad.
Goede geldgewoontes: bescherm je pincode goed, overweeg om contactloos betalen uit te schakelen en gebruik geen geldautomaten die er vreemd uitzien.
Afromen
Als ik inlog bij internetbankieren, kijk ik altijd even of ik nog wat kan afromen. Dan tel ik even snel welke uitgaven ik nog verwacht voordat mijn salaris weer gestort word. En al is het 3,27; ik maak het over naar de spaarrekening. Dat tikt ongemerkt best aan hoor, écht!
Ik room trouwens ook standaard mijn emergency fund af: 1000 euro en geen cent meer. Dus elke keer als er weer rente bijgeschreven is, maak ik dat meteen over naar een andere spaarrekening.
Rijker worden tip: kijk eens of jouw bank een mogelijkheid biedt om automatisch af te romen. De Rabobank biedt die optie bijvoorbeeld; SaldoSparen. En log anders zelf regelmatig even in en room af. De ene keer is het een paar cent, maar de andere keer kun je misschien wel een paar tientjes opzij zetten.
Aflossingsoverzichten
Vroeger waren handgeschreven brieven van vriendinnen toch wel de leukste post die ik me kon voorstellen, tegenwoordig zijn dat de aflossingsoverzichten van de hypotheekverstrekker. Natuurlijk ook een beetje omdat niemand meer een handgeschreven brief stuurt 😉
Niets leuker dan zwart-op-wit zien welke impact de laatste aflossing gehad heeft. Ook al heb ik daar natuurlijk ook allang een screenshot van gemaakt.
Rijker worden tip: houd aflossen leuk door je vorderingen goed in de gaten te houden. Lijst de aflossingsoverzichten in of maak een afbeelding van je huis/auto/iets-anders-waarvoor-je-geleend-hebt en kleur bij elke aflossing een vakje in.
Compenseren
Even wat meer uitgegeven dan gepland? Dan maakt het eigenlijk niet uit of daar een potje voor is; ik probeer het in eerste instantie tóch eerst te compenseren met andere dingen. Iets verkopen via Marktplaats, boodschappen doen via een mystery shop-opdracht of met Scoupy’s of andere geld-terug-acties of andere geplande uitgaven niet te doen.
Rijker worden tip: grijp niet te snel naar je spaarrekening, maar kijk eerst of er andere manieren zijn om extra uitgaven te compenseren.
Personal finance blogs lezen
Soms is het goed om weer even de puntjes op de ‘i’ te zetten voor wat betreft je geldzaken én je geldgewoontes. Hoewel het dan natuurlijk logisch is om je kasboek, je financiële strategie of je bankrekeningen erbij te pakken, ga ik juist vaak naar personal finance-blogs toe. Gewoon even lezen waar anderen mee bezig zijn kan ontzettend motiverend werken.
En als ik even geen zin heb om online te zitten, dan stort ik me op papieren boeken. Op tv zie je vaak alleen maar weer nieuwe dingen die je graag wilt hebben, en dat ‘probleem’ heb je met boeken niet!
Rijker worden tip: doe je best om zoveel mogelijk kennis te vergaren en laat je vooral ook inspireren door anderen. Je hoeft niet alles hetzelfde te doen, maar des te beter je weet wat mogelijk is, des te beter je keuzes kunt maken die bij jou passen.
Hoe leveren geldgewoontes je geld op?
Een gewoonte is iets dat je regelmatig doet, zonder er bewust over na te denken. Voor je naar bed gaat je tanden poetsen kan een gewoonte zijn, maar ook een reep chocolade pakken zodra je favoriete serie begint.
Een goede gewoonte is fijn; die draagt min of meer ongemerkt bij aan het bereiken van je doelen. Een slechte gewoonte werkt je daarin tegen. En omdat veel doelen op een of andere manier te maken hebben met geld, is het altijd slim om jezelf wat goede geldgewoontes aan te leren.
Je kunt beginnen met het in kaart brengen van jouw geldgewoontes. Zijn die positief of negatief? Kijk daarna of er mogelijkheden zijn om de negatieve geldgewoontes om te draaien.
Neem bijvoorbeeld mijn slechtere gewoonte van twee dingen kopen als er twee in het rek liggen. Ik kan er in de toekomst ook voor kiezen om dat product dan te laten liggen. Dat scheelt me niet alleen de overbodige uitgave aan het tweede product, maar ook de kosten voor het eerste product. En het gaat meestal om dingen die ik eigenlijk toch niet écht nodig heb, zoals de genoemde chocoladerepen.
Koester je positieve geldgewoontes en kijk of je die misschien zelfs nog een beetje verder kunt uitbreiden. Iets vaker afromen, meer lezen, vaker (gratis) gaan wandelen, enzovoorts!
Heb jij nog grappige of bijzondere geldgewoontes die je wilt delen?
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Grappige voorbeelden inderdaad, maar de mensen die ook bezuinigen doen dit soort dingen al en de mensen die het niet willen trek je met dit soort dingen echt niet over de streep. 😉
Ik heb de vervelende gewoonte me rijk te voelen als mijn geld net gestort is. Aangezien ik met budgetten werk, geef ik nooit teveel uit, maar moet ik aan het eind van de maand altijd op de rem gaan staan. Dat is niet altijd leuk. Ik ga het nu dus andersom doen. Ik rem aan het begin van de maand wat af zodat er aan het eind van de maand wat ruimte is. Grote kans dat ik dan wat extra overhoud. Dat ga ik niet sparen (spaar al genoeg) maar dan is er wat ruimte voor grotere uitgaves als kattenvoer in bulk. Ik weet het, per saldo maakt het niets uit maar het voelt gewoon beter.
Het gaat toch vooral om dat gevoel erbij, ik kan me voorstellen dat op de rem staan dan niet fijn is. Als mijn salaris binnenkomt, dan voel ik me één dag rijk, als ik het in de gaten heb. Daarna wordt vrijwel alles meteen automatisch overgemaakt naar spaarpotjes, mijn beleggingsrekening en de gezamenlijke rekening. Die paar tientjes die dan overblijven voor rekeningen die later geïncasseerd worden zorgen ervoor dat dat rijke gevoel zo weer weg is 😉
Ik doe juist het tegenovergestelde als er nog maar 2 liggen, ik laat die laatste dan juist liggen voor de volgende persoon, zodat die niet misgrijpt haha.
Als je het zo bekijkt bespaar ik dus ook ongemerkt 😉
Dat is ook een hele slimme manier om het te bekijken!
Ik had niet gezien dat jij dit antwoord al gegeven had, toen ik het mijne postte. Ik doe hetzelfde als jij!
Leuk artikel! En inderdaad, wat Tamara al zegt: ik vind het lullig als de volgende misgrijpt, dus ik zou er eerder voor zorgen dat er altijd wat overblijft in het rek als ik het niet per se direct nodig heb.
Quite: Rijk worden tip: betaal contant en zorg dat je bedrag altijd op ,02 of ,07 uitkomt. Door het afrondingsverschil bespaar je dan een klein beetje.
0,01 0,02 & 0,06 0,07 = contant
En kom je op een bedrag van 0,03 0,04 of 0,08 0,09 ga dan juist pinnen. Wordt het niet naar boven afgerond.
niet dat ik er bewust op let zelf. Maar dat van het pinnen is een grap die ik wel een smaak bij het afrekenen.
“Weer 2 cent bespaart 😛 “
“Ik kan namelijk heel slecht één ding in een vak laten liggen. ‘
Ik laat meestal juist wél nog één ding over. Voor andere mensen. Die het misschien harder nodig hebben dan ik.
Dus… misschien helpt dit jou om de volgende keer die ene chocoladereep wel te laten liggen. Maak iemand anders er blij mee…
Grappig wat Tamara en Petra schrijven (juist wel lagen liggen).
Dat haakt aan wat (voor inrichting van een winkel) ook iets is om op te letten: altijd zorgen dat ergens een stapeltje van ligt (bijvoorbeeld boeken). Ligt er maar 1 exemplaar, dan hebben mensen meer de neiging alleen even door te bladeren en het weer terug te leggen. Bij een stapel wordt er makkelijker besloten 1 te kopen.
Dus al onze “grappige” gewoonten, zijn grotendeels al in kaart gebracht en worden bestudeerd door alle marketeers….
Voor wat betreft het window shopping:
Ik ben geen ideale klant. Over het algemeen denk ik bij etalages (en folders): heb ik al, hoef ik niet, hoef ik niet, mmm dat is misschien een betere maar die van mij doet ’t ook nog wel goed genoeg, etc. En ik voel me dan ook meestal rijk!
Als gewoonte probeer ik een dagelijks of wekelijks overzicht van m’n uitgaven bij te houden, op deze manier heb je een goed overzicht waar je geld blijft.
Vaker dan je zou willen gaat dit ongemerkt op aan kleine en vooral overbodige uitgaven.
Daarnaast heb ik twee betaalrekeningen; één voor de vaste lasten. Hier gaat dan ook automatisch ieder maand voldoende geld naartoe.
Hetgeen wat overblijft blijft dan op m’n tweede betaalrekening staan, hier worden de lopende kosten zoals boodschappen en tanken van gedaan. Zo weet je altijd precies hoeveel je nog te besteden hebt.