Lekker en voordelig eten uit de vriezer: tips en recepten voor een succesvolle meal prep

Meal prep: tijd en geld besparen met vriezerkoken

Kun jij soms ook zo genieten van koken? Van na een dag hard werken tóch nog een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel toveren? Er echt even de tijd voor nemen, mindful koken, met lekkere, verse ingrediënten? En voor de andere 364 avonden in het jaar – waarop je wél gezond en lekker wilt eten, maar er niet te veel tijd aan kwijt wilt zijn – is er altijd nog de vriezer. Niet voor van die vieze fabrieksprutjes, maar voor meal prep maaltijden. Maaltijden die je in één keer maakt, invriest en ontdooit als je ze nodig hebt. Hier vind je lekkere recepten en handige tips om te koken voor de vriezer en jezelf dagelijks tijd, geld en moeite te besparen.

Wat is vriezerkoken

Vriezerkoken is weer helemaal in. Het is niet meer dat apparaat waar je achterin nog zo’n kliekje van een jaar oud vindt, dat eigenlijk helemaal niet meer eetbaar is. Veel mensen koken tegenwoordig heel bewust voor de vriezer. Ze maken dan in één keer een groot aantal maaltijden en vriezen die in (dit noem je ook wel meal prepping).

Vervolgens hebben ze dan dagelijks snel een lekkere, gezonde maaltijd op tafel. Bijkomend voordeel: groots koken voor de vriezer bespaart ook nog veel tijd en geld.

Voor wie is het handig

Een voorraadje maaltijden in de vriezer is handig voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen die aan het einde van de dag geen tijd, puf of zin meer hebben om een gezonde maaltijd te maken. De kans dat er dan toch iets ongezonds of duurs op je bord belandt, is groot.

Ook als je gewoon liever niet te veel tijd kwijt wilt zijn aan het koken, of juist geld wilt besparen, kan een meal prep-sessie een goed idee zijn.

Je hoeft er niet per se een hele grote vriezer voor te hebben: zelfs één lade vol maaltijddoosjes kan al helpen. En als je bijna door je voorraad heen bent, maak je gewoon weer nieuwe.

Meal prep recepten: soep
Soep kan ook heel goed ingevroren worden. Bovendien heb je vrij snel een grote pan gemaakt. Win-win.
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat je moet weten over vriezerkoken

 • Niet alle gerechten lenen zich om ingevroren én weer ontdooid te worden. Check dit voor je begint, anders is het zonde van je moeite.
 • Als je veel maaltijden in één keer wilt maken, dan kost dat best wat tijd. Je hebt immers ook veel meer snij-, draai- en prakwerk. Aan de andere kant; na verloop van tijd word je er wel handiger in en lukt het ook steeds beter om de juiste portiegrootte te maken. Zo hoef je dus niets meer weg te gooien. Veel mensen gebruiken de zaterdag of zondag als ‘meal prep dag’ en maken dan gerechten voor de hele week of zelfs de hele maand.
 • Begin je net met meal preppen? Maak dan niet te veel in één keer. Misschien bevalt het je wel totaal niet, dan zit je in ieder geval niet met 30 ‘vieze’ maaltijden.
 • Je kunt het beste de maaltijd ‘s morgens al uit de vriezer halen en in de koelkast zetten. Dat is beter dan de magnetron gebruiken.
 • Het vraagt wel om een goede voorbereiding. Bereken vooraf precies wat je nodig hebt en zorg voor een compleet boodschappenlijstje.
 • Online zijn enorm veel recepten te vinden. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘meal prep recipes’ of ‘crockpot slow cooker freezer cooking’. Hier vind je bijvoorbeeld 40 maaltijden die je in 4 uur kunt maken. Als je vaak Engelse recepten gebruikt, is het handig om een omrekentabel bij de hand te houden. Op Smulweb staat daarvoor een handig overzicht.
 • Noteer altijd duidelijk wát voor maaltijd het is (nee, dit zie je niet altijd even goed meer als het ingevroren is) en wanneer je deze hebt ingevroren
 • Laat je maaltijden niet langer dan drie maanden in de vriezer staan. En liever korter natuurlijk.
 • Ben je ‘s morgens vergeten een maaltijd uit de vriezer te halen? Je kunt hem ook ontdooien door de maaltijd onder te dompelen in koud water. Controleer regelmatig of het water ook nog echt koud is, anders kun je last krijgen van bacterievorming. Het ontdooien kost je zo ongeveer een uur
 • Maaltijden met kaas smaken extra vers als je er voor het opwarmen nog wat verse kaas overheen strooit

Hoe kun je eten in de vriezer bewaren?

Misschien heb je wel een enorme voorraad maaltijddoosjes van de Chinees, waar je je vriezermaaltijden in wilt bewaren. Dat kan, maar houd er wel rekening mee dat er tegenwoordig veel te doen is om BPA en weekmakers in plastic. Als je steeds eet uit verpakkingen met BPA en weekmakers, dan kan dat een negatief effect hebben op je gezondheid.

Wat wél goede opties zijn:

 • Ziploc-zakjes, de Lidl heeft ze in verschillende vormen en maten. Het voordeel van deze zakjes is dat je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte in je vriezer. Het kan wel zijn dat je het misschien iets lastiger vindt om dit te verwerken en/of te stapelen. Bovendien kunnen dit soort zakjes scheuren, waardoor de kwaliteit van het eten snel achteruit gaat.
 • Plastic doosjes met deksel, maar dan wel de BPA-vrije variant, bijvoorbeeld deze meal prep bakjes met 3 compartimenten. Check altijd even of ze geschikt zijn voor gebruik in de vriezer en of je ze weer kunt hergebruiken.
 • Glazen bakken met deksel, zoals deze vershouddoos. Over het algemeen wordt glas gezien als de gezondste manier om eten te bewaren. Maar: zoals je kunt zien zijn ze behoorlijk prijzig, je moet goed opletten dat het glas ook diepvriezerbestendig is én je moet opletten dat je zo’n bak niet laat vallen. Tip: je hebt dit soort bakken af en toe in de aanbieding bij de Aldi/Lidl.

Laat je eten altijd even afkoelen voor je het in de vriezer zet, anders krijg je sneller last van ijsvorming.

Meal prep bakjes
Investeer in goede bakjes om je eten in de vriezer te bewaren. Houd hierbij rekening met de afmetingen van je planken of lades in de vriezer.

Zo krijg je je maaltijden weer warm

De makkelijkste manier om je meal prep maaltijden weer warm te krijgen, is door ze even een paar minuten in de magnetron te schuiven. Maar: dat is niet per definitie de beste manier.

Zo zou de straling van de magnetron gevaarlijk zijn, wordt het eten vaak niet gelijkmatig opgewarmd en kunnen voedingsstoffen snel verloren gaan. Daarnaast zijn er ook veel mensen die eten uit de magnetron gewoon niet lekker vinden.

Overigens zijn er ook meer dan genoeg bronnen te vinden die pleiten voor het gebruik van de magnetron. Het is maar net waar je je goed bij voelt.

Andere opties om je maaltijden weer warm te krijgen zijn:

De pan: doe je maaltijd (terug) in de pan, voeg aan vlees nog een beetje olie of boter toe en doe het deksel op de pan. Warm het geheel in een minuut of 5, op laag vuur, op. Let op dat je de boel niet nog heel ver doorkookt.

Oven: zet je oven op een iets lagere stand (liever 150 graden dan 250 graden), voeg een scheutje olie of boter toe aan eventueel vlees en warm je maaltijd in ongeveer 10-15 minuten weer op. Gebruik bij voorkeur de bovenwarmte-stand. Combimagnetron: 5 tot 10 minuten op 180 graden.

Heet water: je kunt je maaltijd (wederom in die luchtdichte verpakking) ook een minuut of 10 in een bak met heet water doen. Een beetje zoals die fabrieks-satéstokjes in plastic zakjes. Ik zal dit binnenkort eens uitproberen, maar vooralsnog zou dit mijn minst favoriete methode zijn.

Lekkere meal prep recepten

Het internet staat VOL met lekkere recepten voor vriezermaaltijden. Bij Elle eten vond ik bijvoorbeeld recepten voor onder meer romige kip onder filodeeg, garnalenkorma, chili con carne en varkensfilet Stroganoff.

Een van mijn persoonlijke favorieten is dit recept voor lasagne. Ik ben dol op lasagne, maar vind de kliekjes daarvan eigenlijk lang zo lekker niet als de verse variant. Hiermee heb je het beste van twee werelden: je kunt het wél vooruit maken, maar het smaakt niet als een kliekje.

Meal prep: recept lasagne

Andere goede adresjes voor lekker eten uit de vriezer zijn:

Daarnaast zal ik de komende tijd zelf óók wat recepten met foto’s toevoegen.

Kook jij wel eens vooruit? En heb je nog goede meal prep-tips voor lekker eten uit de vriezer?

Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Sinds ik drie kinderen heb ben ik weer meer gaan invriezen. Ik maak gewoon meer en dan hoppa de vriezer in. Ideaal. Ik maak geen vlees klaar en twee van mijn kinderen hebben een melk-intollerantie, dus geen kaas ed, maar er zijn super veel lekkere vega en vegan recepten die ingevroren kunnen worden, en pluspunt is dat er minder bacteriën al in zitten dus dat vind ik ook wel fijn.

   1. Ik kijk veel op YouTube van diverse vegan youtubers. En een aantal vegan en vega blogs, zoals Minimalist Baker en Bosh en The Happy Pear. En googlen, ook ideaal!

 2. Het plaatje bij de lasagne is niet helemaal representatief ^^. Dat is namelijk maceroni.
  Was een beetje teleurgesteld toen ik op de link drukte. Ben gek op maceroni ^^

 3. Leuk artikel! Ik prep veel omdat ik geen tijd heb om nog te koken na mijn werk met 2 kinderen. Ik heb nog wel een paar tips:
  Mijn ervaring is dat maaltijden met rijst of stamppot goed in te vriezen zijn. Pasta of gekookte aardappelen vind ik niet lekker meer na invriezen. Allerhande sauzen zoals pasta saus en curry’s gaan wel goed! En soepen ook.
  Bij de grote Zweedse meubelzaak heb je heel betaalbaar glazen schaaltjes die zowel in de vriezer als oven kunnen en dan weet je zeker dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij verwarmen.
  Plastic met code 5 (polypropeen) is bpa vrij. Bij mijn Chinees hebben de bakjes deze code en zijn dus veilig. Let op want sommige diepvrieszakjes staat geen code op en zijn dus niet gegarandeerd bpa vrij.

  Kook ze allemaal!

 4. Moest in mijn kleine keukentje kiezen tussen afwasmachine of vriezer. Het is de vriezer geworden. Voelt heerlijk luxe om een paar keer per week hier iets uit te kunnen halen.

 5. Grappig genoeg is het voor mij met snelkookpan minder tijd om elke dag gewoon te koken dan een maaltijd uit de vriezer weer op tafel te krijgen. Wellicht heeft dat met de hoeveelheid eters te maken. Boerenkoolstamppot heb ik echt wel in een kwartier op tafel voor mijn minstens acht eters. De vriezer is wel onmisbaar voor de voorraad groente, zoals bv de boerenkool, fruit voor bv het dessert en het brood. Minstens drie broden per dag is anders best een gedoe. ??

 6. Leuke blog! Door ziekte heb ik dagen met heel weinig energie, voor dit soort dagen ligt de vriezer vol met wat ik altijd noem ´halfproducten´ alleen nog rijst, pasta of couscous erbij, wat sla en je eet heerlijk. Momenteel in de vriezer: authentieke spaghettisaus, roti, chili, Limburgs stoofvlees, stoba (Antilliaanse stoof), nasi, pulled chicken, coq au vin en een vega curry. Daarnaast nog porties verse rode kool en worteltjes. Ook handig voor onverwachts bezoek. Ik kook geen hele dag maar als ik iets maak vries ik meteen zo’n 4 porties in. Zo bouw je gevarieerd een lekkere voorraad op. Afgelopen periode qua gezondheid een slechte tijd gehad. Wat een luxe dan zo’n gevulde vriezer!

 7. Ik vind dit een handig idee, maar heb het zelf nog nooit gedaan. Ik eet toch liever vers, en heb de mogelijkheid om gewoon elke dag te koken. Maar zo niet, dan lijkt het me zeker een uitkomst.

 8. goede tips! ik moet het ook vaker gaan doen, maar vergeet het vaak 😉 ik kook meestal voor de “koelkast”. bijv. bouillon voor ramen. Dan eet ik de volgende dag of de dag erop weer die bouillon maar met andere ingrediënten, of als basis voor een wok gerecht 🙂

 9. Ik maak met soep maken inderdaad ook gelijk een grote pan met minimaal 12 porties. Ik vries ze alleen niet in, maar doe ze in potjes (bijvoorbeeld van struik, van de bouillon, is een ideale maat voor 1 persoon), scheelt ook veel ruimte in de vriezer en is heel snel opgewarmd. Werkt ook goed voor bijvoorbeeld pasta saus. En is langer houdbaar!

  In principe geldt de regel, als je het deksel niet in kunt drukken, dat het dan goed is. Wel zorgen dat je de potjes goed steriliseert en dat de soep heet is als je het erin doet met een trechter.

  Invriezen ga ik straks ook weer meer doen!

 10. Dit lijkt mij superhandig! Wij hebben de hele week al eten besteld of afbakbroodjes gegeten ?. Zwanger, peuter, druk verjaardagweekend achter de rug en we lopen achter de feiten aan. Zeker wanneer de baby is geboren lijkt dit me perfect. Wij waren afhalen toen zo zat, maar ook te moe om te koken. Voor mijn peuter gebruik ik dot principe al en maak ik vaak 7 maaltijden in 1x die ik invries. Daar heb ik een speciale opwarmer voor. We hebben geen magnetron en als ik dus voor onszelf iets moet opwarmen, dan moet ik alsnog pannen vies maken en heb ik afwas.. magnetron lijkt dan ook wel ideaal, al ga ik ook naar de glazen bakken kijken die ook in de oven kunnen!

 11. Door die hitte ben ik helemaal slap en heb ik geen zin om te koken. Zo fijn dat ik diepvriesratatouille had gemaakt!

 12. Goede tips. Ik mealprep vanuit geld besparing. Als ik 30€ aan ingrediënten uitgeef (koop alle groente vers) en ik haal er 18 porties uit mijn pan heb ik 60€ verdient. Heb ook speciaal voor het preppen een 20lt pan gekocht. Alleen best een kleine hoeveelheid recepten onder de knie mijn grote porties recepten zijn Rode/green curry, pasta, hutspot, lasagna, chilli con carne, Moussaka. De wat kleinere recepten zoals Rendang, zalm in bladerdeeg, preitaart. Alhoewel ik koken echt leuk vind ben ik altijd super traag met de ingrediënten. Dus het scheelt inderdaad ook veel tijd. Maar met een voedingsbudget van 250€ p/m is 1 maand goed koken goed voor 3 maanden en dan vrijwel een 350+-€ besparing.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.