Mar is bijna hypotheekvrij: “Aflossen werkt aanstekelijk”

Mar (53) is bijna hypotheekvrij

Nadat Mar (53) het boek Hypotheekvrij! van Gerhard Hormann las, ging de knop om. Ze besloot extra af te lossen op haar hypotheek, zodat ze straks misschien wel minder kan werken. Inmiddels zijn we zo’n 7 jaar verder en is ze bijna hypotheekvrij.

Bijna hypotheekvrij, heerlijk! Hoeveel moest je eigenlijk aflossen?

“Ik woon met mijn zoon in een rijtjeshuis in een dorp. Het huis is uit 1901; ik heb het zelf in 2004 gekocht. Destijds betaalde ik er 225.000 euro voor. Ik kwam toen uit een appartement dat ik met overwaarde wist te verkopen, daarom hoefde ik maar voor 172.000 euro een hypotheek af te sluiten.

Die hypotheek werd gesplitst in twee delen: 69.500 euro aflossingsvrij en 102.500 euro aan beleggingshypotheek.

Een paar jaar geleden ben ik gaan aflossen. Ik haalde de overlijdensrisicoverzekering uit de hypotheek en heb daarna de beleggingshypotheek overgezet naar een annuïteitenhypotheek. De waarde van de beleggingspolis heb ik toen ingebracht in de hypotheek.”

Waarom ben je gaan aflossen?

“Ik ben vooral gemotiveerd geraakt door het boek Hypotheekvrij! van Gerhard Hormann. Ik wist bovendien dat een aflossingsvrije hypotheek niet vanzelf weg zou gaan en dat mijn beleggingshypotheek dus écht niet ging opbrengen wat me voorgespiegeld was.

Daarnaast wil ik eerder kunnen stoppen met werken. Een hypotheekvrij huis helpt daarbij; hoe minder vaste lasten, hoe beter.

En: ik vind het heerlijk. Ik word altijd blij van de bevestiging van de aflossing en het nieuwe maandbedrag. Vooral nu gaat het snel! Bovendien heb ik altijd afgelost in een tempo dat me uitkwam. Soms wat meer en soms wat minder.

Ik heb net weer 5.000 euro overgemaakt en daardoor staat er nog maar 12.500 euro open. Ik ben dus écht bijna hypotheekvrij. Dit jaar hoop ik dat laatste deel nog af te lossen.”

Lees ook: Hypotheekvrij in minder dan 7 jaar

Dat zijn flinke bedragen. Hoe doe je dat?

“Ik spaarde al langer een groot deel van mijn salaris. En als ik een salarisverhoging kreeg, dan hield ik mijn uitgaven gelijk. Extra’s zette ik ook al een hele tijd opzij.

Toen ik een ongemakkelijk gevoel bij die aflossingsvrije hypotheek begon te krijgen, ben ik daarmee begonnen. Eerst met mijn spaargeld, maar daarna met geld uit de levensloopregeling. Als mijn hypotheeklasten dan omlaag gingen, gebruikte ik het geld dat ik daarmee uitspaarde ook weer om af te lossen.

Het aflossen heeft me – naast een bijna hypotheekvrij huis – al heel wat gebracht. Mijn ouders en een aantal vrienden weten van mijn aflospraktijken en vinden het ontzettend goed dat ik dit doe. Ik heb zelfs al wat mensen in mijn omgeving aangestoken: die zijn ook gaan aflossen! Wat ook fijn is: het is ook goed voor de financiële opvoeding van mijn zoon.”

En nu?

“Ik wil natuurlijk eerst zo snel mogelijk van mijn hypotheek af. Dat is altijd mijn grootste motivatie geweest, ook op momenten dat het nog niet zo hard ging. In het begin merk je natuurlijk veel minder van je aflossingen dan als je richting het einde loopt.

Dat wil ik ook meegeven aan mensen die ook denken over het extra aflossen op hun hypotheek: doe het gewoon. Begin er gewoon mee. In het begin merk je het effect misschien niet zo erg, maar alle beetjes helpen.

Als alles meezit, verwacht ik de laatste 12.500 euro dit jaar ook af te kunnen lossen. En dan zie ik wel. De mogelijkheid om minder te gaan werken is er dan in ieder geval!”

Bedankt voor het delen van je verhaal, Mar!

Wil jij ook jouw aflosverhaal met ons delen? Dat kan! Stuur me een mailtje of vul direct de vragenlijst in, dan maak ik er een mooi artikel van. Aanmelden mag ook helemaal anoniem.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Het lijkt me echt een gaaf moment als je ziet dat het einde van je hypotheek in zicht komt. En dat terwijl je dit huis van 15 jaar hebt! Echt goed gedaan zo in je eentje.

 2. Wauw, ik heb hier altijd veel bewondering voor. Zo gefocust bezig zijn met je einddoel. Ik probeer eenzelfde principe toe te passen bij mijn studieschuld. Hoewel een totaal ander soort schuld, is het toch fijn om die getallen naar beneden te zien gaan..

 3. Wauw, top zeg.
  Als je straks verlost bent, ga je dan buiten wat minder werken ook denken aan vervroegd pensioen? Dmv sparen en/of beleggen. Misschien ben je hier al mee bezig?

  In ieder geval wat goed dat je je schouders er onder hebt gezet!

 4. Wat een succesverhaal! Fijn dat die beleggingshypotheek omgezet kon worden naar een annuiteiten hypotheek. Je zult er vast geen spijt van krijgen en zet door. Knap hoor.

 5. Ik ga zeker denken aan vervroegd pensioen. Ik ben niet voornemens tot mijn 67 of zo te moeten blijven werken. Ik heb alle mogelijke regelingen de afgelopen jaren aan me voorbij zien gaan. Toen bedacht ik al dat als ik het later anders wil ik dat nu zelf moet doen. Ik wil kunnen stoppen met werken als ík dat wil. En minder vaste lasten helpt daar erg bij. En als je dan wat berekeningen maakt, ook van de rente die je moet betalen, vooral bij het aflossingsvrije hypotheekdeel, is het logisch om af te lossen. Ik ben eerst gewoon begonnen aan het aflossingsvrije deel. Dat was te overzien. Ik mag 15 % van de oorspronkelijke hoofdsom aflossen. Ik heb een paar jaar geleden ook mijn inmiddels gespaarde levenslooptegoed ingelegd, en bij het overzetten van de beleggingshypotheek naar een annuïteitenhypotheek mocht ik het beleggingsresultaat kosteloos inbrengen, en bovenop de 15%. En ik ben dus gewoon doorgegaan. Ik heb ook spaargeld achter de hand, beleggen durf ik niet, ik heb geen achtervang. En momenteel ben ik bezig met zonnepanelen. Nog lagere vaste lasten.
  En ik heb het al die jaren wel leuk gevonden, hoe langer je bezig bent, hoe leuker het wordt. Ik heb ook niet het gevoel dat ik iets gemist heb, ik doe alleen sommige dingen niet meer of minder. Geen hulp in huis, minder uit eten, minder vaak nieuwe kleren en schoenen, tweede hands meubels, geen dure auto etc.
  En we sparen nu als we iets willen. Zoon en ik sparen nu voor een PlayStation. Kan ik zo kopen maar ik wil dat hij ook goed met zijn geld om leert gaan. Niet alles, en zeker niet alles meteen. En dit jaar ben ik dus klaar met aflossen, is het echt mijn huis, lijkt me heeeeeeerlijk!

  1. Ohhhhh mar,
   Gelijk heb je!
   Als begin veertiger ben ik eveneens goed op weg. Als ik 46/47 ben, heb ik 50% afgelost, de rest loopt af op mijn 51 ste.
   Wil graag de vrijheid creëren om te kunnen stoppen met 60, zeg niet dat ik het doe maar wil het wel kunnen.
   Wat een heerlijk voorbeeld ben je, je maakt in ieder geval mijn dag goed.

 6. Heel gaaf dit artikel…. Ben zelf geheel hypotheek vrij sinds een paar maanden. Op een vrijdag kreeg ik een email van de notaris met gefeliciteerd. De hypotheek is nu afgelost en door gehaald. Die dag zal ik nooit meer vergeten. Staan in je eigenhuis. Dat is een gevoel wat onbeschrijfelijk is en je een vrijheid geeft dat niet in woorden uit bedrukken is. Dit gevoel gun ik iedereen…. Succes met de laatste loodjes ……

 7. Even een update. In oktober afgelopen jaar heb ik de laatste aflossing gedaan en ben nu dus hypotheekvrij! Een heerlijk vrij gevoel! Het bevestigingsbriefje van de bank viel een beetje tegen, dat deed me minder dan ik verwachtte. Het was uiteraard ook geen felicitatie want ze zijn een klant kwijt haha! Ben dus op mijn 54e hypotheekvrij. Mijn volgende idee is een dag minder werken als ik 55 word en stoppen met werken als ik 63 ben. Ik weet niet óf ik stop maar ik wil kúnnen stoppen. Deel 1 van het plan is in ieder geval gelukt.
  Ps. Meer geld uit gaan geven omdat ik niet meer hoef af te lossen blijkt dus lastig en ik doe het ook maar gewoon niet. Heb al die jaren niets gemist dus waarom zou ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.