De laatste tijd kook ik steeds vaker ‘zonder pakjes’ en meestal gaat het verrassend goed. Ik koop dus geen satésaus meer, geen mix voor chili con carne en geen pastasaus meer. Maar toen ik laatst een keer misgreep bij de lasagnemix, schrok ik toch even. Want lasagne, dat heb ik nooit eerder zonder mix gemaakt. Dat maakte mijn moeder zelfs niet zonder mix. Kan dat überhaupt wel? Ja, dat kan. En aangezien het zo lekker smaakte, hierbij het recept.
Lasagne zonder pakjes en zakjes: recept
Ingrediënten
– Knoflook (ik heb 3 teentjes geperst)
– Rundergehakt (ik gebruik zelf altijd babyporties, maar gewoon doen wat je wilt)
– 2 pakjes passata/gezeefde tomaten
– Ui
– Wortel
– Restje crème fraîche
– Geraspte kaas (restjes kaas raspen in de keukenmachine, restant in de vriezer!)
– Schepje sambal
– Lasagnebladen
– Ovenschaal
– Olijfolie
– Kruiden (oregano, basilicum, Provençaalse kruiden)
– Champignons
– Oven
Bereidingswijze
Gehakt rul bakken. Flinke scheut olijfolie erbij en teentjes knoflook uitpersen. Uitje snijden en erbij doen. Champignons in stukjes en erbij. Zodra het allemaal een mooi kleurtje heeft, gaan de gezeefde tomaten erbij. Vervolgens de kruiden en de in kleine stukjes gesneden wortel. Schepje sambal erdoor. Alles goed door laten koken (ik doe het vuur niet zo heel hoog, wil niet dat ik de halve avond op de pan moet gaan schrobben.
Als het allemaal goed ruikt en er mooi uitziet, kun je de crème fraîche er doorheen roeren. Ovenschaal invetten (ik doe het zelf met olijfolie, maar anders moet je hierboven nog even boter toevoegen) en laagjes maken! Mijn lasagne werd zelfs nog een laagje dikker dan met de gewone mix; ik had nu genoeg saus voor 4 lagen, in plaats van 3. Je eindigt met een lekkere laag saus en daar bovenop een flinke hoeveelheid kaas. Vervolgens 35 minuten in de oven op 200°C, daarna even 5 minuten laten staan en smullen maar!
De liefhebber kan natuurlijk ook nog een berg groente toevoegen, maar daar ben ik zelf niet zo dol op. Tenminste, niet in m’n lasagne.
Lasagne opnieuw opwarmen – de beste manier!
Het kan natuurlijk zijn dat je veel te veel hebt gemaakt voor één dag en dat je het restje dat dan graag de volgende dag opmaakt. Doe je dat in de oven, in de magnetron? Ik heb inmiddels zo’n beetje alle manieren uitgeprobeerd. In de magnetron, in de magnetron met water, in de magnetron met plastic folie, in de oven, in de oven met water, in de oven met aluminiumfolie.
Het bleef steeds een beetje taai.
Mijn allerbeste oplossing is in de pan: een beetje olijfolie in de wok, de stukjes erin scheppen, een scheutje water erbij, deksel erop en vuur zachtjes aan. De bladen worden niet taai en de lasagne smaakt alsof hij versgemaakt is. Heerlijk!
Maak jij lasagna altijd met of zonder mix? En heb je nog leuke tips voor andere dingen die je net zo makkelijk (en veel voordeliger) zonder mix kunt maken?
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Ik heb nog nooit lasagna met mix gemaakt. Ik maak zelf altijd 2 sauzen een witte bechamella en een rode tomatensaus. Tussen elke laag lasagnabladen beide laagjes dun aanbrengen. Is ook erg lekker
Ik maak mijn bechamel altijd zo: melk aan de kook brengen met daarin een kleine ui, waarin je twee kruidnagelen steekt, en een laurierblad. Melk met ui en kruiden goed af laten koelen en dan later gebruiken voor de saus. Subtiel maar lekkerrrrr!
Heb ik uit een italiaans kookboek
hier ook altijd zonder pakjes, voor de rode saus gebruiken wij altijd tomatensap van de zelf gekweekte tomaten. Lekker alles biologisch verantwoord
Ja, precies, zo maak ik ook lasagna! Heerlijk wordt het dan. Meestal maak ik dan een heel grote portie van die saus zodat er meteen voor een tweede keer al saus in de vriezer zit…
Fijne dag vandaag,
Lieve groet,
Mirjam
Ik maak het ook altijd zelf! Ik maak lasagne met 2 sausjes: spaghettisaus (bolognese of groenten) en kaassaus (met bechamelsaus als basis). Als we spaghetti eten, is er altijd wel wat over. De restjes gaan in de diepvries en als mijn 1 liter pot vol is kan ik lasagne gaan maken. Op dat moment hoef ik enkel nog kaassaus te maken (bechamelsaus met 100g kaas erbij). Begin met een laag kaassaus, lasagnevellen, een laag rode saus, lasagnevellen,… eindig met een laag kaassaus en strooi er nog geraspte kaas bovenop. 20 minuutjes in de oven, de laatste 5 minuutjes steek je de grill aan voor een lekker korstje.
Maar jouw recept klinkt ook lekker! Vooral het uitblijven van de kaassaus lijkt me gezonder. Het proberen waard!
|Ik ga dit recept zeker proberen. Die gezeefde toamtne zijn helemaal goed!
Ik maak het altijd met zo'n pak van Knorr…. schaam
Oosterse kerriesaus: kokosmelk met kerrie erdoor. Extra lekker met een limoenblaadje erdoor ( te koop bij toko)
ken je de aflevering van de keuringsdienst van waarde waarin blijkt dat gezeefde tomaten niets meer zijn dan tomatenpuree aangelengd met water?…even experimenteren voor juiste dikte en weer een kleine besparing erbij
Nee, die ken ik niet, maar wat een idee! Dat bespaart niet alleen geld, maar ook kastruimte. Zo'n pakje neemt immers meer ruimte in dan zo'n blikje. Als iemand een idee heeft van de juiste verhoudingen, dan houd ik me aanbevolen 🙂
Het enige waar ik een pakje voor gebruik is de groentesoep. Die wordt met smaakversterker (ja, de naam alleen is al erg) toch een stuk lekkerder.
En ook hier lasagne met tomatensaus en bechamelsaus. De groenten zijn vooral afhankelijk van wat er op dat moment in huis en in de vriezer ligt. Spinazie is ook heel erg lekker.