Een poosje terug kreeg ik via Facebook de vraag hoe ik dan toch bolletjes maak met behulp van de broodbakmachine. Omdat ik die vraag al wat vaker langs had zien komen, dacht ik dat ik mijn recept maar eens moest delen. Het is heel eenvoudig en ik heb het zelf ook ooit eens ergens op internet gevonden. Ik kan hier dus niet helemaal alle credits voor nemen, maar dit is wél mijn favoriete variant erop 🙂
Bolletjes uit de broodbakmachine
Oké, voor ik begin: dit zijn harde bolletjes en je kunt ze niet helemaal in de broodbakmachine maken. Je moet ze uiteindelijk afbakken in een gewone oven. Maar: het lastigste deel (vind ik dan) neemt de broodbakmachine van je over: het rijsproces.
Voor dit recept heb je nodig:
- 500 gram bloem
- 300 gram lauwwarm water (ik zet altijd gewoon de mengkom op de weegschaal)
- 8 gram zout
- 7 gram gist (dat is precies zo’n zakje die ze overigens tegenwoordig óók bij de Lidl verkopen!
En natuurlijk een broodbakmachine. Mocht je die nog niet hebben; dan vind je hier een paar mooie opties. Voor nog meer keuze of extra reviews kun je ook altijd even hier tussen de broodbakmachines kijken.
Ik heb zelf een broodbakmachine van een of ander vaag merk, ooit gekocht voor 30 euro. Werkt als een tierelier, dus laat je vooral niet volledig leiden door de prijs.
Zet eerst de BBM aan het werk
Doe eerst alle ingrediënten in de broodbakmachine. Sommige mensen houden hier een speciale volgorde voor aan, ik doe dat niet. Wel let ik erop dat het gist niet in contact komt met het zout. Meestal gooi ik de gist er dus eerst in, daarna de rest erbovenop en voeg ik het zout dus pas als laatste toe. Als het gist en het zout wel met elkaar in contact komen, rijst het deeg niet meer en dan worden je broodjes niet echt lekker.
Zet de BBM op het programma voor ‘deeg’ en wacht tot dit klaar is. Min BBM heeft hier anderhalf uur voor nodig.
En maak het daarna zelf af
Als de machine klaar is, heb je een grote bol met deeg en lucht. Die lucht moet je er vervolgens uit drukken. Let op: dit is echt gewoon een kwestie van alles in elkaar drukken, ga vooral niet nog een keer kneden!
Maak er vervolgens bolletjes van (ongeveer 65-70 gram is groot genoeg) en leg deze op royale afstand van elkaar op een bakplaat met bakpapier. Dek de bolletjes af en laat ze nog een uur staan. Dan zijn ze als het goed is twee keer zo groot geworden.
Daarna kun je ze afbakken. In mijn elektrische oven is 20 minuutjes op 220 graden voldoende, bij hetelucht kun je beter de temperatuur iets lager houden, bijvoorbeeld op 200 graden.
Ik vind zelf dat ze niet superlang echt héél lekker blijven (of ik bewaar ze verkeerd), dus ik zou niet meteen een enorme voorraad in één keer maken.
Tip: je kunt de broodjes altijd nog bestrooien met wat zaden of een lekkere dosis kaas!
Bak jij wel eens zelf bolletjes? Hoe pak jij dat aan?
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Ik vind het ook heel handig om te kneden in de broodbakmachine.
Dat brood uit de machine minder lang vers blijft dan dat van de bakker of uit de supermarkt, komt volgens mij omdat er geen ingrediënten in zitten om het lekker lang vers te houden.
Niet dat ik al mijn brood in de machine bak hoor, want ik vind brood van de bakker ook heel lekker en zeker niet duurder. Er zitten meer sneden in een brood (bij ons tenminste) en onze warme bakker heeft eens per week de actie ‘3 broden naar keuze voor de prijs van 2’.
Ik heb overigens al diverse keren gelezen dat de soort meel die je gebruikt veel verschil kan maken. Het allergoedkoopste meel (of bloem) schijnt minder van kwaliteit te zijn. Zelf gebruik ik altijd ingrediënten die ik bij een molen koop. Niet heel goedkoop, wel goed.
Dat zou best eens kunnen! Op zich ook wel weer goed dan, want dan zitten er dus geen extra kunstmatige middelen in die er elders misschien wel in worden gestopt. Meel bij de molen haalde ik in mijn vorige woonplaats ook wel, hier heb ik nog geen molen gevonden..
De houdbaarheid van eigengebakken brood vind ik ook maar zozo!
Meestal eten we overgebleven bolletjes de volgende dag opgewarmd met een plak(je) kaas of ik maak er paneermeel van.
groet
Dat laatste heb ik mooi even gedaan met het overige, afgebakken stokbrood van mijn verjaardag. Even in de blender en klaar!
Als je wat vet toevoegt, blijven de broodjes langer vers. Zelf doe ik op deze hoeveelheid 20 gram vet erbij. Net wat je voorkeur heeft: boter, margarine, zonnebloemolie, milde olijfolie, kokosolie of wat dan ook.
Voor bij de soep vind ik het lekker om ze hartig te maken en doe dan van alles door het deeg: stukjes kaas/feta, olijfjes, gedroogde tomaatjes, wat Italiaanse kruiden enzovoorts. Net waar we trek in hebben, of wat ik in huis heb.
Teunie
Handige tip, bedankt!!
Ik zie steeds meer van dit soort lekkere broodtips voorbij komen, ook op Facebook. Zo zonde dat wij onze broodbakmachine weg hebben gedaan! 🙂
Oh, dat is wel jammer ja! Het is de vraag of je er weer een nieuw apparaat bij wilt hebben dan, maar mijne werkt geweldig en was ‘maar’ €30. Dus als je toch weer eentje wilt, dan weet je dat er echt niet per se heel veel meer voor zou hoeven te betalen!
Je kunt ze ook goed invriezen, dan blijven ze ook lekker 🙂
Meteen na het bakken laten afkoelen en dan in een goed afsluitbare bak/zak invriezen. Als je ze wilt eten, kun je ze direct uit de vriezer in de oven leggen. Ik bak ze dan op 180 graden af of onder de grill (in beide gevallen, oven niet eerst laten voorverwarmen).
Lekker je eigen bolletjes. Ik bak regelmatig. Ook met maar weinig meel, bloem.
Je kunt deeg langer houdbaar houden in de koelkast, verpakt in.folie. Kun je ze vaker afbakken. In mijn hetelucht bak ik met 180 graden. De laatste tijd bak ik weer vaker.
Goede tip! Ik bewaar trouwens zelfs het deeg voor mijn pizza’s in de vriezer, dat werkt ook prima.
Ik doe altijd een theelepeltje olijfolie erbij,gebruik kh arm meel van de molen,snij er boterhammen van en vries ze in,ontdooi in de magnatron 30seconden en je hebt een heerlijke verse boterham.Ga de bolletjes ook proberen,ben benieuwd of het lukt.
Ik maak altijd een brood op zijn geheel
(deeg broodbakmachine – afbakken in bakblik in oven)
Zou je het deeg dan ook nog moeten laten rijzen vooraleer je het bakblik in de oven plaatst? Of is dit enkel geldig voor de bolletjes?
Als het goed is, rijst het deeg al in de broodbakmachine, dus in het proces van het deeg maken. Rijzen zorgt wel vaak voor de luchtigheid, die je ongetwijfeld ook in brood graag hebt, dus ik heb het nooit zonder geprobeerd, maar zou wel er denk wel voor kiezen om mét rijzen te doen.