De impact van suiker

De afgelopen anderhalve week heb ik regelmatig bezoek gehad én ben ik regelmatig op bezoek geweest. Al met al betekende dat op allerlei manieren veel meer suiker eten. Hoewel ik weet dat suiker niet goed voor je is, had ik er nooit zoveel last van. Waarschijnlijk omdat ik onbewust toch al niet zoveel at. Ik houd niet zo van zoet broodbeleg, ik gebruik geen suiker met koken en hoewel ik best eens een koekje of een chocoladereep lust, ben ik qua vreterij toch meer een hartige eter. Maar na deze week heb ik me toch voorgenomen om extra op suiker te gaan letten en het zo min mogelijk te eten.

Want wat was het effect duidelijk! Mijn huid voelt beroerd aan, normaal gesproken was die nog wel zacht-ig, maar nu lijkt het net of er overal bultjes zitten op mijn gezicht. Je ziet het niet echt, maar ik voel het dus wel. Daarnaast kreeg ik steeds na het eten van een suikerbom een enorme hoofdpijn, ook niet echt plezierig. Hoewel het ongetwijfeld ook niet goed zal zijn voor de lijn, heb ik daar nog maar even niet naar gekeken.

Al met al dus niet echt plezierig. Omdat ik het toch leuk vind om dingen te bakken en liever mensen iets zelfgebakkens voorzet, dan iets uit de winkel, ga ik me maar eens meer verdiepen in suikervrij bakken of gezondere alternatieven voor gewone suiker. Ik las al iets over palmsuiker en kokosbloesemsuiker. Nooit van gehoord, maar het is vast wel ergens te vinden.

Staan jullie wel eens stil bij de impact van suiker en reageer je er ook zo sterk op? Of ben je wel gewend aan een flinke dosis? En lekkere recepten voor koekjes/cake e.d. zonder suiker of met een gezondere suiker zijn ook van harte welkom!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Nou ben ik toevallig 2 weken zonder suiker aan het eten (and counting…), en ik merkte dat ik enorme hoofdpijn kreeg tijdens het afkicken!

  1. Diksap werkt erg goed als zoetmaker in taarten. Bij cake is dat lastiger, suiker is daar niet alleen zoetmaker maar ook inhoud. Je kunt dan denken aan geprakte bananen of geraspte wortel met diksap. Appelmoes heb ik zelf nog nooit geprobeerd, zou misschien ook kunnen?

 2. Ik ben sinds een paar weken goed aan het opletten. Gezonder eten, dus minder suiker.
  Gisteren op mijn werk werd er getrakteerd en heb ik toch genomen, omdat ik er zin in had, maar daarna kreeg ik flinke hoofdpijn, gisteravond bedacht ik me inderdaad dat dit zomaar door de suiker kon komen.
  In het vervolg denk ik dus wel even na voordat ik mee-eet met de gebakjes!

 3. Een paar maanden geleden heb ik een hoop "voedings"middelen eruit gegooid: oa tarwe en suiker. Heel af en toe gebruik ik nog wat ahornsiroop op een suiker/tarwevrije wafel. Ik bak die van amandelmeel, eieren, kokosolie, bakpoeder en warm prikwater. Voor een zoete smaak zonder caloriën kun je oa stevia gebruiken, maar ook vanille en kaneel maskeren het gebrek aan zoet perfect.
  Marjolijn.

 4. Ben al een tijdje suikervrij (en tarwevrij) nu, en merk nu echt goed het effect van suiker. Vorige week wat van die yoghurt-rozijntjes op en argh, energiedip na half uur en de dag erna gelijk hoofdpijn. Op suikerwijzer.nl staan suikervrije recepten voor koekjes enzo. Ik gebruik om te bakken oersuiker of agavesiroop, te koop bij de biologische winkel.

  Helemaal geen suiker eten doet het verlangen naar iets zoets echt wel verdwijnen op termijn.

 5. Van suiker krijg ik migraine-aanvallen dus ik eet al een paar maanden suikervrij. Vervangers van suiker, zoals ahornsiroop, geven me ook hoofdpijn. En gedroogde vijgen ook. Ik heb geen last van diksap, dus dat doe ik altijd door de yoghurt met wat suikervrije muesli. En ik bak zelf krentenbollen. Als ik echt iets lekkers bij de thee wil, dan neem ik iets hartigs, zoals een zelfgebakken saucijzenbroodje. Appelmoes is ook gemakkelijk suikervrij te maken door de appels te koken in appelsap in plaats van water. Misschien zou je suikervrije appelmoes in een bakrecept kunnen gebruiken. Ik merk wel dat als ik geen zoetigheid eet, het steeds gemakkelijker wordt om ervan af te blijven.

 6. Gisteren kreeg ik een rugmassage via de baas in het kantoorpand en in de baas zijn tijd.
  Heerlijk kado voor hard werken.

  Dit is beter dan de zoveelste taart of andere rotzooi, zo zij ik.

  Af en toe gebruik ik suiker bij het bakken van cake of zo.
  Ik moet er steeds minder van.

 7. ik hou soms wel van zoetigheid moet ik zeggen, maar niet elke dag. ik gebruik de suikerklontjes wel eens voor de kaas.als de kaas in de verpakking vochtig word, doe ik een suikerklontje erbij in. werkt echt!

 8. Ik merkte al lange tijd dat suiker een slechte invloed heeft op mijn functioneren.
  Ik wil ook gaan minderen met suiker om te kijken of mijn klachten er hierdoor verminderen.
  Ik ga je volgen.
  Lieve groet, Mea

 9. Ik bakte zaterdag een taart waarin boter vervangen werd door courgette…toch ook gezonder….er ging wel 100 gr rietsuiker in…
  (recept zaterdag op mijn blog)
  De dag er na bakte ik dan de appel muffins met yochurt naar een recept van het blog van photo-copy….er zat wel 150 gr suiker in maar ook havermout en yochurt…
  liefs
  en veel succes!

 10. Ik eet al niet veel suiker, maar soms toch wel een lekker koekje of zo… Heb ook vaak last van hoofdpijn. Ik ga eens opletten of dat samengaat met meer zoetigheid eten…
  Wil je meer weten over Stevia, dan moet je eens kijken op het blog van Teunie;
  http://eenvoudigleven.blogspot.nl/
  Zij heeft nogal eens over Stevia geschreven (bijv. op 20 februari) en ik denk dat het je heel wat wijzer kan maken…
  Succes ermee.
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 11. Waar ik veel inspiratie krijg is op het blog van de bakparade. Zij werkt ook veel met appelmoes en andere vervangers. Ik probeer ook af te kicken van suiker en vind dat wel eens lastig maar met de juiste vervangers wordt het een stuk makkelijker. Succes en ook plezier met het zoeken en uitproberen van nieuwe recepten!

 12. Wij proberen ook geraffineerde suikers en tarwe producten te vermijden. Palmsuiker is te koop bij de Toko en hier kun je goed mee bakken. Met stevia en ahornsiroop kom je ook al goed op weg in je suikervrije bestaan. Kijk is op het blog van Heleen http://www.eetgoedvoeljegoed.com Hier staan veel recepten en uitleg wat voedsel met je doet. Succes.

 13. Erg herkenbaar! Ik ben nu weer een aantal dagen aan het afkicken van suiker (na een periode van een aantal verjaardagen met suikerrijke taart) en ik heb erge last van hoofdpijn! Er zijn inderdaad een hoop alternatieven te vinden voor suiker. Veel plezier met bakken 😉

 14. Ik heb er ook veel last van. Al sik suiker eet, heb ik eerst een suikerrush om me nadien ontzettend moe te voelen en soms zelfs hoofdpijn te krijgen. Ik wil ook minder suiker gaan gebruiken, al was ik al aardig op weg. Er is een site suikervrij.nl (geloof ik) die ook voordelen en nadelen van de alternatieven voor suiker op een rijtje zet. Ook staan er recepten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.