Snowball nummer 1

Wie ook regelmatig Amerikaanse/Engelse blogs leest over het aflossen van schulden en/of consuminderen, is ongetwijfeld wel eens de term ‘snowball’ tegen gekomen. Het idee is eenvoudig; je gaat niet als een gek aan de gang met al je schulden, maar je focust je eerst helemaal op één schuld. Doordat je daar veel geld naar toe kunt brengen, verlaag je de rente. Wat je daarmee bespaart, stop je óók in die schuld. En zo krijg je een sneeuwbal-effect: het aflossen gaat steeds sneller en voor je het weet, kun je een schuld wegstrepen. Vervolgens ga je verder met de volgende schuld.

De manier waarop je je snowballs kiest is wat persoonlijk. Over het algemeen is het het slimst om eerst de schuld met de hoogste rente aan te pakken. Die kost je namelijk het meest. Als dat een enorme schuld is, dan kun je er ook voor kiezen om eerst op gang te komen met een wat kleinere schuld, zodat je de smaak goed te pakken krijgt en makkelijker ook die grote schuld te lijf gaat.

Zelf heb ik ook een snowball: de kleinste hypotheek. Wij hebben er in totaal 3, een spaarhypotheek van €200.000, een Aflossingsvrije van €142.400 en een Aflossingsvrije van €69.788. Wij betalen over de spaarhypotheek de hoogste rente, maar die rente scheelt maar iets met die van de kleinste aflossingsvrije. Aangezien je op een spaarhypotheek niet echt af kunt lossen (en we al meer inleggen dan nodig is), heb ik die kleine gebombardeerd tot mijn Snowball nummer 1.

Vorderingen
Tot nu toe is er al €13.288 afgelost op deze snowball. Er staat nu nog een bedrag van €56.500 open. Dat is niet iets dat wij zomaar even in een jaar of wat wegwerken. Hierdoor is het soms best wel lastig om de motivatie ervoor op te brengen. Dat lukt echter weer een stuk beter als ik kijk naar wat het bespaart aan rente. Toen we deze hypotheek afsloten, betaalden we per maand €325,68 aan rente. Op dit moment staat de rente op €266,85. Als de hypotheek helemaal is afgelost, houden we dat bedrag over om tegen de volgende snowball aan te gooien. Best een leuk vooruitzicht, zeker als je bedenkt dat die tweede snowball aflossen uiteindelijk bijna €600 in de maand gaat schelen! (Hierbij houd ik de HRA even buiten beschouwing, maar het uiteindelijke netto-voordeel is daardoor natuurlijk wat kleiner)

Motivatie
Zo ver is het helaas nog lang niet, maar zulke ideeën helpen wel om de motivatie een beetje goed te houden. Realistisch gezien zal het nog wel zo’n 6-7 jaar kunnen duren voor dit ‘kleintje’ weg is. Nu lukt het om ongeveer maandelijks €500 af te lossen. Tel daar een incidentele meevaller bij op en je zit op zo’n €7500-8000 per jaar. Nu moet ik eerlijk zeggen dat zo’n vooruitzicht ook niet echt motiveert, dus bedenk ik me iets anders: ik ga proberen deze hypotheek af te lossen vóór de rentevaste periode is afgelopen. Dat is halverwege 2017. Doelen moet je toch altijd een beetje uitdagend houden?

Ik moet nog wel even bedenken hoe ik dit precies ga inkleden. Als ik doorga met stortingen van €500, dan moet ik nog 113 keer een overboeking doen. Misschien is het leuk om daar een vel van te maken, waarin steeds vakjes ingekleurd kunnen worden. Of 113 kleine beloningen maken (als in: middag vrij nemen, taartje bakken), waarvan er steeds eentje uitgekozen mag worden bij een aflossing van €500. Ik ga er nog eens over nadenken.

Hebben jullie nog goede ideeën om zoiets aan te pakken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Ik heb hoe danook diep respect dat je op deze manier aflost! Dit zijn echt serieuze bedragen… Psychologisch slim om het laagste bedrag als snowball 1 te kiezen, dan zie je het snelst concreet resultaat. Tips heb ik niet echt voor je vrees ik… Probeer tevreden te zijn met wat je hebt, dan heb je minder koopbehoefte, maar volgens mij gaat dit je heel goed af. Succes!

  1. Nu weer een stuk beter ja! Ik had zo tegen het einde van vorig jaar en begin van dit jaar wel een koopspurt in kleding e.d., maar dat is weer helemaal achter de rug. Denk ook dat dat deels te maken heeft met het sombere weer, daar kan ik heel slecht tegen. Hoewel ik laatst ook weer las dat een winterdip niet bestaat en dat het meer met je voeding te maken heeft, dus daar ben ik me nu ook maar in aan het verdiepen.

 2. Als je het zo bekijkt, lijkt het veel minder: 113 keer aflossen. Als je bedenkt dat je bij je tweede snowball verder kan gaan met 500 euro, met daarbovenop de rente van snowball 1 die komt te vervallen, gaat het in tijd misschien nog niet eens zoveel schelen om die tweede af te lossen!
  Leuk idee om jezelf te belonen bij elke aflossing.

  1. Het zou mooi zijn 🙂 En 113 klinkt inderdaad overzichtelijker, hoewel je het dan weer niet af moet zetten tegen het ritme van nu, €500 per maand (als dat al lukt), want dan ben je zo weer dik 10 jaar verder. Maar goed, deze maand is er al een aflossing uitgegaan en als mijn salaris binnen is, kan er nog eentje uit, dus dan is het in één maand toch weer €1000. En wie weet volgen er nog wel wat meevallers, ik hoop het!

  1. Ik dacht dat dit bij Dave Ramsey vandaan kwam, of Suze Orman. Maar het werkt inderdaad heel goed, het motiveert ook beter om eerst één ding weg te werken. Dik €50.000 aflossen klinkt aantrekkelijker dan bijna 4 ton aflossen. Vind ik dan 😉

 3. Nou, dat gaat lekker! Hier ook nu van 105.200 naar 89.000 voor onze aflossingsvrije. Afgelost scheelt dat 382 euro per maand. Het was 447 in het begin. Ik vind het gewoon zo geweldig dat het elke maand weer minder is dat we betalen. Eigenlijk zou ik elke maand ook de besparing die we hebben t.o.v. die 447 moeten aflossen… maar ik doe altijd ronde bedragen, en het ligt er ook aan wat ik die maand nog meer moet betalen.

  1. De eerste €55 ofzo aan besparing heb ik ook apart gehouden, maar nu stijgen de lasten steeds, waardoor ik dat bedrag nog niet heb aangepast, maar gewoon maar even kijk hoe we uitkomen met de maandelijkse betalingen. Elke aflossing van €500 scheelt ook 'maar' €2, dus als dan – zoals nu – de woonverzekeringen door die assurantiebelasting met bijna €10 stijgen, moet ik eigenlijk 5 aflossingen de rente ook gewoon laten staan, om weer uit te komen. (Gezamenlijk kunnen we altijd ongeveer precies de rekeningen betalen, de aflossingen spaar ik apart bij elkaar)

 4. 'k Blijf het bewonderenswaardig vinden hoe je iedere keer weer opnieuw aflost! Natuurlijk is het prettig om te weten dat je minder schuld hebt maar 'k kan me ook goed voorstellen dat je af en toe te weinig licht ziet aan het einde van de aflostunnel, respect hoor!
  groet

 5. Ik zou zelf iets maken dat je aan de muur kunt hangen (bv. jouw idee van een vel papier met 113 hokjes) in een mooie schilderijlijst …..wel kringloop natuurlijk 😉 ! Dan zie je het zelf iedere dag en ben je misschien meer gemotiveerd.
  Ik vind het heel knap van je en wens je heel veel succes !
  Groeten, Ineke

  1. Of verdeel die 113 stukjes in bv. een aantal bloemen met in totaal 113 bloemblaadjes die je iedere keer in kleurt (bv. met een stukje stof / stukje behang dat bij jouw interieur past). Voor je gevoel gaat het dan sneller omdat er "alweer een bloem af is".
   Ineke

 6. Buiten alles om heel veel respect voor jou. Als ik bij mezelf kijk is de ene hypotheek nog na dit jaar 4 jaar. De andere hypotheek als ik dan ook tel 500 euro per maand is dan nog 6 jaar. Echter als ik het maandbedrag dat ik overhoud van de 1e hypotheek erbij gebruik dan gaat het steeds vlugger en ben ik met een 5 jaar klaar. Ik weet nog niet goed hoe ik alles in ga kleden. Nu in ieder geval 6000 per jaar over een periode van 5 jaar. Echter als er meer overblijft dan overlappen beide hypotheken zich en valt de tweede 5 jaar in de eerste 4 jaar. We zien wel.

 7. Dave Ramsey adviseerde dit een tijd terug volgens mij. Ik krijg regelmatig zijn nieuwsbrief. Wel op Amerikaanse toestanden gebaseerd, maar de inspiratie is er niet minder om.

  Leuke blog

 8. Wij gaan ook beginnen…in juni hebben we hopelijk een bepaald bedrag bij elkaar en dat wordt dan onze eerste echte aflossing. Vorig jaar hebben we wel bij het oversluiten gestort in de spaarhypotheek. Ik heb nu een excel overzicht gemaakt (zal ik nog wel een keer over schrijven) en verschillende scenario's bekeken. Ik word er helemaal blij van als ik bedenk hoeveel beter we er dan voor staan dan vorig jaar (zal ik ook nog wel een keer over schrijven).

 9. Ik heb tabelletjes gemaakt. elke keer als ik aflos, gaat de lijn naar beneden en in het cirkeldiagram wordt het huis iets meer van mij.
  (als ik het opschrijf klinkt het suf, maar voor mij werkt het visuele beeld, stimulerend).

 10. Respect hoor! Ik heb het in het klein gedaan ook op basis van een uitzending bij Oprah. Na mijn studie waren mijn financiën een ramp (om maar eerlijk te blijven). Daarom heb ik het op basis van rentepercentages gedaan, eerst de roodstand, toen het doorlopend krediet en toen de studieschuld.
  Ik had niet echt een kalender of beloningsysteem, maar keek uit naar elke salarisbetaling want dan kon ik weer bijstorten. Dat ging in het begin gevoelsmatig erg snel omdat ik per week betaald kreeg.

  Maar het is een kluif! Ik zit nu te denken hoe ik het sparen leuk kan houden voor mezelf, ik wil namelijk graag een aanbetaling op een woning gaan doen om de hypotheek zo laag mogelijk te houden. Maar op een of andere manier ging het aflossen voor mij gevoelsmatig sneller dan het sparen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.