Meer aandacht voor eten

Meer aandacht voor eten

Eten is voor mij veel meer dan een noodzakelijk kwaad. Ik vind het gezellig, ga graag ergens eten en kan (of beter gezegd: ben) bijna de hele dag wel bezig zijn met wat ik allemaal ga eten. Dan verlekker ik me bijvoorbeeld vast op het avondeten, maar net zo makkelijk op de snacks die ik nog in de kast heb of de gezonde lunch die ik dan eens een keer ga maken. En als ik weet dat er een leuke film op tv komt, dan maak ik het liefst een heel arsenaal aan hapjes, gewoon omdat ik dan een goed excuus heb. Op zich natuurlijk prima, want als je bewust met eten omgaat, geniet je er ook meer van. En daarom is het jammer dat dat er soms bij inschiet. Tijd voor wat meer aandacht voor eten.

Eten = gezellig

Dat ‘eten’ synoniem staat aan ‘gezelligheid’ is hier met de paplepel ingegoten; als je in onze familie ergens op bezoek gaat, dan is dat vrijwel altijd rond etenstijd en ga je tonnetjerond weer naar huis. En op kleine schaal: in het weekend hadden we met enige regelmaat ‘borrelavonden’, waarbij we dus inderdaad gezellig met z’n allen een leuke show of film keken en ons vergrepen aan een heleboel lekkers. Puur genieten!

In de afgelopen maanden is het met dat eten allemaal wat eenvoudiger gebleven. Ik had er wat minder zin in, maakte er wat minder tijd voor en vond het simpel wel goed genoeg. Nu ben ik sowieso wel van het eenvoudig, ik geniet het meest van de échte smaak van dingen en hoef niet 600 ingrediënten in één maaltijd te hebben, maar dit was soms wel heel eenvoudig en weinig inspirerend.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Meer aandacht tijdens het koken

De laatste tijd merk ik bij mezelf dat ik er weer wat meer mee bezig ben. Met mooie, lekkere dingen maken. In plaats van het vlees gewoon in de pan te mikken, marineer of paneer ik het bijvoorbeeld. Ik haal de kruiden weer wat meer uit de kast. En ik probeer veel nieuwe dingen. Zo kreeg ik onlangs bijvoorbeeld de tip om in courgette in plakken te kruiden en vervolgens te grillen. Als er dan van die mooie ribbeltjes op staan nog wat feta eroverheen en klaar. Was dus heerlijk en supermakkelijk.

Dat kost echt bijna geen tijd, maar het is wel veel meer een maaltijd dan een cracker ofzo. En het nieuwe dingen proberen geldt ook voor ingrediënten. Zo eet ik steeds meer vis, probeer ik verschillende soorten vlees en neem ik eigenlijk altijd als ik ergens ben wel iets mee dat ik nog niet ken. Mits het er een beetje smakelijk uitziet natuurlijk.

Bewuster boodschappen doen

Deze verandering betekent wel dat ik waarschijnlijk weer wat bewuster boodschappen moet gaan doen. Tot nu toe ging ik vooral als ik zin had en nam ik mee wat in me op kwam of waar ik op dat moment zin in had. Wil ik echt een beetje verschillende dingen kunnen doen, dan zal ik iets meer vooraf na moeten denken over wat dan handig is om in huis te hebben. Ik woon ook weer niet naast de winkel, dus als ik het niet in huis heb, dan is de kans ook niet zo groot dat ik het speciaal ga halen.

Maar goed, waarschijnlijk heb ik die slag ook wel snel genoeg weer te pakken en die keren dat het niet lukt, biedt het alleen maar weer ruimte voor wat meer creativiteit. Leuk! En ook nog eens heel gezond, ik geloof dat ik nog nooit zoveel nieuwe dingen heb uitgeprobeerd als in de laatste maanden…

Hoe eet en kook jij het liefst: gewoon volgens de basics of maak je van elke maaltijd graag wat bijzonders?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+! – See more at: http://www.lekkerlevenmetminder.nl/#sthash.qH5ozOWV.dpuf
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!
– See more at: http://www.lekkerlevenmetminder.nl/#sthash.qH5ozOWV.dpuf
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!
– See more at: http://www.lekkerlevenmetminder.nl/#sthash.qH5ozOWV.dpuf
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!
– See more at: http://www.lekkerlevenmetminder.nl/#sthash.qH5ozOWV.dpuf
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!
– See more at: http://www.lekkerlevenmetminder.nl/#sthash.qH5ozOWV.dpuf
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Koken is mijn grootste passie. Wel ben ik in de loop vd tijd meer sober gaan koken, misschien omdat de smaken dan beter tot hun recht komen. Vroeger kookte ik waar ik zin in had nu met een weekmenu om te zorgen dat er een goede variatie in zit en zo combineer ik sommige groenten ook beter. Want een kool is nooit meteen op.

 2. Ik kook vrij basic met een aantal gerechten die altijd lukken (bepaalde quiches, soepen).
  Maar inderdaad, ook ik moet mezelf af en toe even opschudden om uit mijn comfortzone te komen en weer eens iets nieuws uit te proberen.
  Een valkuil is kaas.
  Wij zijn dol op kaas, ook bij het koken, maar vanwege een iets verhoogd cholesterol mag die kaasconsumptie wel wat naar beneden.
  Dus tijd voor nieuwe recepten!

  Groet Wilma

 3. Ik ben dol op lekker eten en koken maar ja met twee kinderen van 2 en 4 die niet alles lusten is dat soms een beetje teveel. Dus kook ik de laatste tijd wat eenvoudiger maar wel lekker. In ieder geval niet vaak iets waar je veel tijd aan kwijt bent. Ik merk wel dat ik wel wat creatiever probeer te zijn om ze toch een beetje aan het eten te krijgen.

 4. De smaak van echt eten zorgt dat je met minder toevoegingen kan koken.
  Echt eten is biologisch, moestuin eten en alles wat er op lijkt.
  Als ik uit eten ga met vrienden dan wil ik graag bio eten. Ik kan genieten.
  Een heerlijke linzensoep enz.
  Maar niet iedere dag is het zondag, dus ik let graag op de planning en de tijd.
  Oogsten dat kost tijd.
  Ik laat de pompoenen nu nog zitten, want als ik die oogst betekent het ook dat ik ze moet verwerken,mmijn prive tuin is op het zuiden. Garant voor snel bederf.

 5. Hier in huis is Ben toch wel de kok, hij kan het gewoon beter en heeft meer fantasie… Maar het blijkt dat ik toch wel flink van hem heb geleerd inmiddels. Sinds twee weken probeer ik koolhydraad-arm of -vrij te eten, om wat overmatige pondjes te laten verdwijnen… dus geen aardappels, geen brood en geen pasta of rijst… Maar wat moet je dan bij je groente en vlees doen. Nou, ik blijk toch behoorlijk gevarieerd te kunnen koken met alleen groenten en een stukje vlees… en soms zelfs nog zonder vlees ook… En het smaakt heerlijk…
  Heb inmiddels wel weer zin in een maaltje aardappelen en die zullen er binnenkort ook vast wel weer komen, maar voorlopig weet ik dat ik zo ook genoeg en lekker kan eten…
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Liefs,
  Mirjam

 6. klinkt heerlijk, die courgette! met welke kruiden kruidt je het dan bijv ?

  wij eten vrij veel standaard dingen, niet al te moeilijk en vooral vaak hetzelfde, probeer af en toe iets nieuws, maar man is een echte vleeseter en houdt niet echt van groente, terwijl ik juist een groente-eter ben en maar weinig vleessoorten uberhaupt lust en vis en kip helemaal niet. blijft dus weinig over 😉 dus de keus is beperkt of ik moet apart gaan koken en daar heb ik ec ht geen tijd voor of energie als er ondertussen 2 of meer moeie kids rondlopen 😉

  1. De buurvrouw adviseerde wat pittigs, dus ik heb het eerst even geprobeerd met peper, chilipeper en wat himalayazout. En ik dacht dat ik er ook nog wat oregano bij had gedaan. Maar ik heb nog niet een vaste combi die ik steeds gebruik, het was voor mij ook een experiment 😉

 7. Doordeweeks gezond maar vooral lekker snel, in het weekend wat uitgebreider omdat ik dan meer tijd heb. In ieder geval geen pakjes en zakjes en nog een heleboel zaken die niet op mijn menukaart mogen. Dat maakt in ieder geval dat ik met aandacht kook (en boodschappen doe).

 8. Ik ben ook dol op eten. Bijna alles vind ik lekker en eet ik met veel plezier. Ik kom van de boerderij waar altijd veel lichamelijk werk werd verricht door iedereen of je zat veel op de fiets naar school. Dus dat vele eten kon ook makkelijk (met de nadruk op kon 😉 )Dat allemaal zolang het maar niet te zout is want daar hou ik niet van. Doet me zeer in de mond. Dat is sinds ik zonder pakjes en zakjes kook. Wij hebben een vitatas, groente en fruitabonnement. Op vakantie moet ik ook erg wennen dat ik niet weet welke groente betaalbaar is en vind ik het lastig in de winkel wat te bedenken. We hebben ook een zeer uitgebreid zelfgemaakt kookboek ondertussen met allerlei recepten per groentesoort. Alles wat wij lekker vinden hebben we verzameld. En zo eten we altijd vrij veel groente per persoon. Want ja, het moet wel op 😉

  1. Voor mijn man is trouwen eten meer zijn suikerniveau weer omhoog brengen. Meer niet. Eten omdat je niet zonder kan. Die maakt ook meer eten omdat dat nou eenmaal moet en niet omdat hij geniet van eten.

 9. ik wissel het af, de standaard dingen wel vaker. Eens in de 2 weken neem ik de tijd om iets nieuws te doen, laatst v Jamie Oliver (uit het boek 5 ingrediënten) samen met dochterlief gemaakt. mijn kinderen moeten altijd een paar happen proeven voor ze zeggen dat ze het wel/niet lekker vinden. Ik kook over het algemeen alleen op de dagen dat ik de kids heb, de andere dagen eet ik restjes die ik ingevroren heb of bak een eitje voor op de boterham. Maar over het algemeen eten we wel gezond, mijn kids (6 en 8jr) zijn gelukkig niet al te moeilijke eters.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.