Genieten van goedkope én feestelijke snacks

goedkope snacks

Je zult het inmiddels waarschijnlijk al wel gemerkt hebben: ook in de supermarkt ben je meer geld kwijt, zonder dat je je karretje speciaal voller laadt. Dus hoe pak je dat aan als je nét een gezellig avondje hebt gepland, maar ook weer niet failliet wilt gaan? Dan ga je dus genieten van goedkope én feestelijke snacks. In dit artikel vind je een aantal goede opties.

Waarom is alles duurder?

Dat de prijzen stijgen, heeft alles te maken met de energiecrisis. Daardoor stijgt de inflatie namelijk énorm: in maart alleen al ging die richting de 12 procent. De laatste keer dat dat gebeurde, was ver voor mijn geboorte: al in 1975. En dat merk je. De grootste stijging zit ‘m momenteel in de energieprijzen en brandstofprijzen – die houden beiden verband met de olieprijs. Maar eigenlijk merk je overal prijsstijgingen, omdat alles te maken heeft met energie. Ook al rijd jij zélf misschien geen auto; er wordt wel een vrachtwagen gebruikt om jouw boodschappen naar de supermarkt te vervoeren, om maar een voorbeeld te noemen.

Het lijkt erop dat dit nog wel even kan duren, dus het is slim om te kijken of je bepaalde aanpassingen kunt doen die ervoor zorgen dat je financieel on track blijft. Natuurlijk kun je dan kijken naar ‘de grootste klap’, maar mijn ervaring is dat juist zo’n post als boodschappen – die elke week of maand terugkomt – vooral veel impact kan hebben. Hapjes dus 😉

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe het eruit ziet, maakt uit

Een van de belangrijkste tips die ik kan geven als het gaat om genieten én besparen, is dat het uitmaakt hoe iets eruit ziet.

Bedenk even wat bij jou prettiger binnenkomt: een leuk aardewerken kommetje met eiersalade en wat verse bieslook of peterselie, of een plastic bakje eiersalade? Het maakt niet uit van welk fantastisch duur merk of welke delicatessenwinkel die tweede ook is; het oogt minder speciaal.

Even overscheppen dus, of natuurlijk gewoon lekker zelf maken.

Dat presentatie telt, kun je overal doorvoeren. Leuke bakjes, een mooie opstelling, alles nét even wat meer aangekleed. Je kunt bijvoorbeeld blokjes kaas neerleggen, maar je kunt die blokjes kaas ook al voorzien van een ’topping’ (zilveruitje, augurk, spek eromheen gewikkeld). Oké, dan gebruik je een extra ingrediënt, maar het vult ook beter én je schuift het minder snel achter elkaar naar binnen.

Trendy vega(n)

Tegenwoordig wordt vega(n) steeds meer de trend. Steeds vaker krijg ik op masterminddagen (en geloof me, daar hangt een flinke investering aan vast, dus het is niet zo dat het anders niet uit kan) een vega (zonder vlees) of vegan (zonder vlees, maar ook zonder dierlijke producten als ei en melk) lunch voorgeschoteld.

Dat is helemaal trendy en soms gewoon makkelijker dan rekening houden met alle diëten en allergieën.

Maar zonder vlees is in veel gevallen óók goedkoper. Zeker als je voor de vega-optie gaat, in plaats van vegan. Zuivelvervangers kunnen namelijk wel weer behoorlijk in je budget hakken.

Lekkere vegetarische snacks zijn bijvoorbeeld gevulde eieren, komkommer met een toefje witte kaas en een beetje verse kruiden, een lekker soepje geserveerd in een klein glas, dipsausjes als bruschetta en hummus, gecombineerd met bijvoorbeeld naturel chips of eenvoudige toastjes, wortelreepjes/paprikareepjes/komkommerreepjes/bleekselderijreepjes met een zelfgemaakte yoghurtdip, in knoflookolie gebakken champignons – eventueel met kaasvulling, aangevuld met seizoensfruit. Druiven, bessen, en aardbeien doen het bijvoorbeeld heel leuk op een snackplate.

Je kunt hier bovendien extra creatief in worden als je je laat inspireren door een Groenten- & Fruitbox van de Lidl via TooGoodToGo. Moet je wel een beetje geluk hebben, maar meestal zit er van alles in dat je kunt gebruiken.

Zelf doen

Wat ook enorm kan schelen in de kosten is zelf doen. Niet alles kant-en-klaar kopen, maar zelf even een blok kaas in stukjes snijden (ik haal die trouwens altijd het liefst bij een winkel als het Kaaspakhuis – heb je b.v. biologische kaas voor een vaste kiloprijs).

Creatief zijn met dipsausjes en smeersels: het meeste kun je met een aantal basisingrediënten die je waarschijnlijk toch al in huis hebt (mayo, yoghurt, mosterd, curry, kruiden) prima zelf maken.

Ik noemde net al even de gevulde eieren: als je die kant-en-klaar koopt, hakken ze behoorlijk in je budget. Je hebt ze bijvoorbeeld bij de supermarkt in zo’n tapasschap wel liggen. Dan koop je drie doosjes met vier gevulde eieren voor 5 euro. Scoor je zelf een doosje scharreleieren uit de buurt (hier betaal je dan zo’n 1,50 voor tien stuks), dan maak je ze vrij eenvoudig zelf. Dan heb je er niet 12 voor 5 euro, maar 20 voor misschien net 2 euro*. Dat is nogal een verschil.

* Mijn foolproof recept: eieren koken, doormidden snijden, eigeel eruit halen, in een bak mengen met mayo, beetje yoghurt, flinke dosis curry, kerrie, mosterd, beetje knoflook. Als je ’t een niet hebt, wat meer van het ander. Proeven en aanpassen (herhalen tot het goed is). Prut in een boterhamzakje scheppen, puntje eraf knippen en zo weer terugspuiten in de halve eieren.

Anders dan anders

Daarnaast kun je ook heel goed scoren met dingen die net even wat anders dan anders zijn. Glaasjes met soep noemde ik net al, maar wat dacht je van een ovenschaal met nacho’s, maar dan op de ‘bioscoopmanier’? Met wat ui en paprika en kaas als je dat lekker vindt, gecombineerd met chilisaus. Of als je – zoals ik – niet dol bent op paprika en ui: met alleen kaas, met tomaat en kaas, of met wat je maar in de kast hebt staan.

Ook anders dan anders: een bak popcorn. Dan hoef je alleen een zakje maïskorrels te kopen Verhit wat olie in de pan en bedek de bodem met korrels. Deksel erop en wachten tot de boel is ‘uitgeplopt’. Vervolgens even in een vergiet bestrooien met poedersuiker en klaar ben je. Popcorn uit de winkel is al niet heel duur, maar voordeliger dan dit kan bijna niet.

Door dit soort grotere bakken af te wisselen met kleinere hapjes, zorg je ervoor dat je tafel vol staat, niemand tekort komt én er een lekkere afwisseling is van zoet en hartig.

Heb jij nog een goede tip voor lekkere, goedkope en idealiter ook nog een beetje gezonde snacks?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.