Drie manieren van vasten die je veel geld opleveren

3 manieren van vasten die je veel geld op kunnen leveren

‘Meer sparen’ (of ‘zuiniger omgaan met geld’) was ook dit jaar weer één van de meest voorkomende goede voornemens. En met veel van die goede voornemens is het niet eens zo belangrijk wat je wilt doen, maar vooral ook hoe je het gaat doen. Zonder plan zijn de meeste goede voornemens gedoemd te mislukken. Dan ben je even lekker bezig, om vervolgens weer afgeleid te worden en in je oude valkuilen te stappen. Als meer sparen nu ook één van jouw voornemens was, dan heb ik een leuke manier voor je om daar een vliegende start mee te maken: vasten.

Vasten?

De meeste mensen kennen ‘vasten’ vooral in het kader van eten. In de Bijbel deden ze dat al; bepaalde periodes achter elkaar niet eten. Over het algemeen wordt vasten gezien als een manier om je geest sterker te maken en je leven te veranderen. Met een periode van vasten doorbreek je je normale patronen, waardoor je gemakkelijker veranderingen kunt bewerkstelligen. Klinkt als een prima hulpmiddel om je goede voornemens te realiseren, toch?

Nu lijkt een x aantal dagen niet eten mij helemaal geen pretje. Bovendien zou ik een eventuele besparing daarvan, waarschijnlijk in de uren na zo’n vastenperiode direct weer opeten. Gelukkig zijn er ook andere manieren om te vasten, die je wél een mooi spaarpotje op kunnen leveren. Ik heb er drie voor je op een rijtje gezet, die je per stuk gedurende 21 dagen kunt uitvoeren.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Eerste vastenperiode: voedsel

De eerste manier van vasten draait wel om eten, maar niet om minder eten. Deze vorm van vasten gaat om je boodschappen. Ongeveer 40 procent van al het eten dat verkocht wordt, eindigt in de prullenbak. Grote kans dat jij ook regelmatig wat weggooit. Dat is natuurlijk zonde. Zonde van het eten, maar ook zonde van het geld dat je eraan uit hebt gegeven.

Tijdens deze vastenperiode kom je een stuk minder in de supermarkt en eet je wat je al in je koelkast, vriezer en kast hebt staan. Verse dingen kun je aanschaffen, maar voor de rest is het vooral de bedoeling dat je je creativiteit inzet. Tegenwoordig eten we vooral vaak waar we zin in hebben en niet wat we al in huis hebben. Op zich logisch, maar dat zorgt wel voor heel veel verspilling.

Door 21 dagen lang je kasten leeg te eten en alleen de noodzakelijke verse dingen aan te schaffen, ruim je eens flink op, eet je ook eens wat andere dingen én bespaar je zeker een hoop geld.

Tweede vastenperiode: kleding

De volgende vastenperiode draait om kleding. Ook daaraan wordt nog heel veel geld verspild. En dan zeg ik niet dat iedereen het moet redden met 30 kledingstukken, inclusief ondergoed en sokken, maar 15 paar zwarte sokken, ondergoed voor 90 dagen en 13 dezelfde zwarte hemdjes is misschien ook wel wat teveel van het goede.

Nu hoor je de laatste jaren veel mensen die daarom een jaar lang helemaal niets uitgeven aan kleding. Een mooi streven, dat zéker een hoop geld kan besparen, maar wel wat extreem. Ik begin dan zelf liever met wederom een periode van 21 dagen. Tijdens die 21 dagen koop je gewoon geen kleding. Kom je wel in de verleiding om wat te kopen? Zet dat geld dan direct apart in een speciaal spaarpotje. Dan heb je het voor je gevoel tóch uitgegeven, maar kost het je niets.

Derde vastenperiode: geld

De laatste vastenperiode is bedoeld om alle onnodige uitgaven te elimineren. Ook hiervoor kun je weer een periode van 21 dagen nemen. Tijdens deze drie weken koop je niets wat niet noodzakelijk is. En daarin mag je best streng zijn. Je vaste lasten betaal je gewoon, je koopt wat je aan eten nodig hebt, maar gaat niet uit eten. Je gaat niet naar de bioscoop en nee, je gaat ook niet naar de kapper.

Dat lijkt misschien wat extreem, maar hey: het zijn maar drie weken. Zelfs mannen hoeven niet elke drie weken naar de kapper. Het doel van deze periode is dat je eens wat bewuster nadenkt over wat je uitgeeft. En het misschien vervolgens wel niet doet.

Goede gewoontes

Elk van deze vastenperiodes helpt je om een goede gewoonte te vormen en je meer bewust te zijn van wat je doet. Bovendien zijn ze volgens mij heel haalbaar, zeker als je ze in de bovengenoemde volgorde uitvoert. Ik denk dat ik ze dit jaar allemaal maar eens langs ga, te beginnen met het opeten van de voorraad. Die begint zo langzamerhand weer behoorlijk uit te dijen en onoverzichtelijk te worden, dus daar is dit dan wel het juiste moment voor. Eens kijken wat dat met het maandelijkse boodschappenbudget doet 😉

Welk van deze vastenperiodes zou jij wel kunnen gebruiken? En: doe je mee? Ik kan natuurlijk altijd even een groepje op Facebook aanmaken waarin we elkaar kunnen supporten!

3x vasten voor meer cash
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Goede tips, bruikbaar ook, en simpel uit te voeren ! Ik ben momenteel heel bewust bezig met mijn voorraden eten; ik gooi simpelweg te veel weg of koop dingen die ik al in huis had. Nu kijk ik eerst wat ik heb en beslis aan de hand daarvan wat ik ga eten.

  1. Wat mooi dat jij hier al mee bezig bent! Ik koop inderdaad ook te vaak dingen die ik eigenlijk al in huis had. Gisteren dacht ik bijvoorbeeld pindakaas nodig te hebben, maar er bleek gewoon nog een nieuwe pot te staan. Nu komt dat wel op, maar het maakt de kast niet overzichtelijker. Dus nu wordt het eerst even een tijdje uit de voorraad eten 🙂

 2. Ik ben dit jaar vooral op mijn kleding aan het letten. Van echt een jaar vasten is geen sprake, wel heb ik een maximum budget ingesteld van 40 euro per maand. Dit is de helft van wat ik vorig jaar maandelijks aankleding uitgaf. Tot nu toe gaat het prima.

   1. Tot nu toe doe ik niet veel anders, behalve dat ik sneller een kledingwinkel voorbij loop. Ook weet ik beter wat ik al in mijn kast heb hangen, waardoor ik minder nodig heb.

 3. Hier gooiden we ook veel eten weg. Wat echt heeft geholpen is niet voor 2, maar voor 4 personen koken. De hoeveelheden in de verpakkingen zijn daar veel meer op afgestemd en zo blijven er geen kliekjes over die weer staan te bederven in de koelkast/vriezer 😉 Wij eten nu meerdere keren per week 2 dagen achter elkaar hetzelfde. Het feit dat we niet elke avond staan te koken en dat we minder verspillen weegt ruimschoots op tegen feit dat we wat minder afwisseling hebben.

 4. Ik ben ook begonnen met mijn voorraad op te eten. Ik had veel te veel in de kast staan, doordat ik altijd wil dat ik voldoende in huis heb voor het geval er onverwacht eters komen of als ik door ziekte geen boodschappen kan doen. Maar daardoor had ik gewoon veel te veel in huis en om niet straks veel weg te moeten gooien door bederf ga ik nu eerst zoveel mogelijk van die voorraad opeten. Dat betekend wel dat ik af en toe een aantal dagen hetzelfde eet, maar dat is minder vervelend dan straks eten weg te moeten gooien.

 5. Ik denk dat niet roken een manier van vasten is die heel veel geld oplevert…..
  Wij gooien zowiezo zeer uitzonderlijk iets van voeding weg. We hebben wel een grote voorraad (aankopen tijdens aanbiedingen) maar ik let op de vervaldatums en zorg dat producten voor vervaldatum zijn opgebruikt.
  Vasten in kleding ? Ik koop bijna uitsluitend kleding in soldenperiodes en koop ook regelmatig in de kringloopwinkel dus op dat vlak valt er ook al niet veel te besparen.

 6. Ik heb in 2016 niets aan kleding uitgegeven, vorig jaar minder dan 100 euro. Ik vond dat eigenlijk helemaal niet moeilijk, wat me overigens wel verraste. Ik geniet nu van kleding afdragen, niet alleen om de besparing, maar ook omdat het duurzamer is.

 7. Ik ga vasten op kleding! Ik ben bezig met een ander goed voornemen om bij te blijven met de was en nu puilen de kledingkasten uit. Daar hebben we dus voorlopig nog wel genoeg van

 8. Goeie intentie. Wat mij heel erg helpt qua boodschappen is m’n pakket. Ik gooi hierdoor bijna niets weg en ik moet wel koken (waar ik anders nog weleens snel even wat snels kocht om te maken) En met kleding ben ik heel langzaam maar zeker gerold in een patroon waarin ik eigenlijk alleen nog maar in de kringloop koop. Dat had ik van tevoren helemaal niet zo bedacht. Maar het bevalt zo goed en ik vind zoveel toffe dingen, dat het helemaal niet als vasten aanvoelt, maar meer als een leuke zoektocht. Als je eenmaal een mooie Jean Paul Gaultier trui voor €6,25 hebt gevonden is het blijkbaar best lastig om €30 voor een H&M jurkje uit te geven. Ook al is m’n intentie nooit besparing geweest, dat zijn toch wel de leuke dingen 🙂

  1. Ik vrees dat ik die hier bij de kringloop niet vind 😉 Maar je hebt groot gelijk, zo’n trui is dan én veel goedkoper en de kwaliteit is vaak een stuk beter dan H&M. Zou ik daar ook niet zo snel 30 euro meer voor betalen! En qua pakket, bedoel je dan zo’n maaltijdpakket? Wij hebben dat één keer geprobeerd en ik vond het ideaal en heel lekker, maar wel wat aan de prijzige kant. Echt een abonnement zie ik mezelf dus nog niet zo snel nemen.

   1. Dat was voor mij ook een uitzondering hoor haha. Maar blijkbaar kan het af en toe toch. Ja, ik heb Hello Fresh en ik vond het eerst ook vrij duur. Tot ik besefte dat ik uiteindelijk op hetzelfde weekbedrag uitkwam als daarvoor. En dat kwam dan weer door de combinatie van weggooien, dingen dubbel of teveel kopen en plannen die wijzigen. Ook kocht ik daarvoor weleens ‘even snel’ een versie pizza van €5 met een salade erbij en dan ben je alsnog vrij duur uit.
    Ik had het nooit verwacht, maar uiteindelijk is het voor mij ongeveer even duur en op sommig weken zelfs goedkoper. Het scheelt waarschijnlijk ook dat wij 1 kind hebben die met een pakket van 2 personen kan mee eten.

 9. Wij zijn bezig met de kasten, koelkast enz leeg te eten en echt alleen de verse producten te halen op de dag dat we het ook daadwerkelijk gaan gebruiken

  1. Wat mij altijd wel helpt: af en toe eens kijken hoe het zit met de data; als iets bijna over datum is, dan motiveert dat toch meer om het snel nog even op te maken. Dan hoef je ook niet te kiezen uit alles wat er in zo’n kast staat. Dat is hier wel veel en zo te horen bij jou ook 😉

 10. Ik ga net als men vroeger deed 2x per jaar kijken wat ik nodig heb. Voor de winter en voor de zomer. Dan koop ik pas iets wanneer het echt nodig is.

 11. Vind zelf de leukstedingen op de rommelmarkt. Ook als er intree betaald moet worden koop je nog vaak goedkopper speelgoed en kleding.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.