Tikku: een tiny house voor op een parkeerplaats

Tikku: tiny house voor op een parkeerplaats

Tot nu toe zijn de Tiny Houses die ik tegenkom vooral te vinden op het platteland. Mooi met een stukje grond erbij, zodat je het eventuele gebrek aan binnenruimte kunt compenseren met buitenruimte. Maar is juist de stad – met gebrek aan woningen en een hoge grondprijs – niet de perfecte plek voor Tiny Houses? Dat moeten de architecten van het Finse bureau Casagrande ook gedacht hebben. Zij ontwierpen een Tiny House die precies op de parkeerplaats van een auto past. En aan ruimte is ook gedacht: deze Tikku heeft maar liefst drie verdiepingen!

Meer mensen, minder auto’s

De architecten werden geïnspireerd door de situatie in de Finse hoofdstad Helsinki. Daar werkt men al tijden aan het beperken van het autoverkeer in de stad én is sprake van een tekort aan woningen. Waarom dan niet een aantal van die parkeerplaatsen transformeren tot woonplekken? Dan wordt de stad minder aantrekkelijk voor auto’s en is er meer plek voor mensen.

Ingenieus systeem

Het huisje moet dus precies op een parkeerplaats passen en is daarom maar 2,5 bij 5 meter. Dat lijkt heel klein, maar deze Tikku heeft – in tegenstelling tot veel andere Tiny Houses – wél drie verdiepingen. In totaal heb je dan toch een goede 37,5 vierkante meter aan vloeroppervlak. En heb je aan twee verdiepingen genoeg, dan kun je de bovenste verdieping gebruiken als kas.

Omdat het huisje uit meerdere verdiepingen bestaat, mag het niet van beton gemaakt worden. Dat zou te zwaar worden. Daarom is gekozen voor een speciaal type hout. Hier komt ook de naam vandaan; ‘Tikku’ betekent ‘stok’ in het Fins. Een Tikku kan zonder speciale fundering geplaatst worden; een bak met zand is voldoende. Het ‘opzetten’ van een Tikku kost maximaal een dag.

Tikku: tiny house voor op een parkeerplaats
Het eerste prototype staat al in Helsinki

De huisjes zijn dankzij het composttoilet en de zonnepanelen op het dak volledig ‘off-the-grid’ en energieneutraal. De eerste versies hebben nog geen keuken, maar in de stad kun je natuurlijk overal je eten halen. En in de volgende versies wordt die wél opgenomen. De prijs? Die is ook heel schappelijk: voor een huisje met drie verdiepingen betaal je ongeveer 35.000 euro. Dan moet je waarschijnlijk nog wél even een eigen parkeerplaats regelen.

Wat vind jij van dit idee? Meer Tiny Houses in de stad en daarvoor dan parkeerruimte gebruiken?

Foto’s: © Casagrande Laboratory

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Haha dat huis is echt een koopje! Ik vraag me alleen wel af of die huisjes ook zo’n storm van afgelopen week overleven… Het ziet er nogal fragiel uit, maar het idee is geniaal, zou voor studenten in Amsterdam ook nog wel een uitkomst zijn.

  1. Daar is een beetje rekening mee gehouden, in de zin van dat het lijkt of de eerste twee verdiepingen maar aan één kant iets van een raam of deur hebben. In de praktijk lijkt me dat alleen wel een beetje een opgesloten gevoel geven. En zit je wél in de kijker, zoals bovenin, dan word je idd wel héél erg bekeken! Zeker als ze hier ook nog rijtjes van gaan maken. Maar het idee is wel heel leuk!

 2. Ik vind het concept heel leuk, alleen huizen op een parkeerplek? Misschien eerder plaatsen tussen flats of zo… Ben wel benieuwd naar de binnenruimte en of er stromend water is.

 3. Tiny houses, ik bekijk het al een tijdje met veel plezier. Hoewel ze heel ingenieus zijn en vaak ook heel mooi vormgegeven, vraag ik me met regelmaat af ik er echt in zou willen wonen. Ik ben geen spullen mens, maar wel een ruimte mens. Ik voel me enorm snel opgesloten. Dus een tiny house in de stad gaat het zeker niet worden voor mij…

 4. Ik woon op 38 vier kante meter..
  Dus voor mij normaal ?
  Maar ik heb wel een tuintje.
  Jammer dat er geen foto s bij staan van binnenkant

  1. Haha, dan is dat dus prima te doen, of niet? Een tuintje is wel fijn, dat zou ik in deze geloof ik ook wel missen. En hopelijk komen ze binnenkort nog met foto’s van de binnenkant, als ze die wat verder uitontwikkeld hebben! (Ik had het idee dat ze zich nu nog vooral met het concept bezig hadden gehouden en niet met de specifieke details).

 5. Wat een leuk idee, misschien met een garage eronder voor de auto. Ik vrees dat we daar toch niet onderuit komen en ook daarvoor parkeerplek moeten houden. Ideaal in studentensteden of juist om alle vluchtelingen proper onderdak te bieden

 6. You can use the groundplan for a carparking- place. Only make an extra stairs to the first floor at the outside.
  Only for small cars….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.