AFM wil handel in cryptovaluta verbieden

AFM wil handel in cryptovaluta verbieden

Je kon er natuurlijk op wachten: na de enorme gekte rondom cryptovaluta en een windgroei aan nieuwe miljonairs of zelfs miljardairs, wordt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ook wakker. ‘Ter bescherming van de consument’ wil het de handel in cryptovaluta gaan verbieden. Heeft dat ook echt zin?

Risico’s worden onderschat

Volgens de AFM denken mensen niet zo goed na over hun investeringen in cryptovaluta. Omdat er nu maar weinig spaarrente gegeven wordt, zijn mensen gevoeliger geworden voor beleggingen. En de gekte rondom onder meer de Bitcoin heeft geleid tot een enorme FOMO: Fear Of Missing Out. Wie in 2010 voor een paar tientjes wat Bitcoin gekocht had, had nu zijn schaapjes op het droge gehad. En nu zelfs de postbode het over Bitcoin heeft, willen mensen toch nog een graantje meepikken. De AFM meent mensen daartegen te moeten beschermen.

De AFM richt zich niet alleen op het verbieden van de handel in cryptovaluta, maar ook op andere riskante beleggingen die vooral online worden aangeboden.

Verbieden is moeilijk

Nu is het verbieden van de handel in cryptovaluta makkelijker gezegd dan gedaan; cryptomunten zijn namelijk geen beleggingsproducten. Wel zijn er producten waarmee je kunt speculeren op de koersstijgingen en -daling. Dit zijn bijvoorbeeld Bitcoin Futures. Die kunnen wél verboden worden.

Met die Bitcoin Futures kunnen investeerders ‘wedden’ op de toekomstige prijs van de Bitcoin. Je kunt dan bijvoorbeeld aangeven dat je op 1 maart 2018 1 bitcoin koopt voor 8.000 euro. Als de koers dan weer aangetrokken is, dan kun je een mooie winst maken. Is de koers nog verder gecrasht, dan maak je verlies. En als je kijkt naar de enorme koersschommelingen die de meeste munten momenteel doormaken, dan is dat behoorlijk risicovol.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Bemoeienis goed of niet?

Toen ik dit bericht las, toen dacht ik echt even: “Nee hè, het zal weer eens niet zo zijn. Er komt iets ‘ongrijpbaars’ langs en het moet meteen weer verboden worden.” Maar wat blijkt: de AFM maakt zich niet eens zoveel zorgen over mij, maar vooral over ‘de jongere generatie, die hiermee opgroeit’ en ‘het verschil niet meer ziet’ tussen financiële producten en gokken.

En daar is wat voor te zeggen.

Ik heb een poosje terug ook ‘geïnvesteerd‘ in Bitcoin en heb in die relatief korte tijd van een paar maanden toch behoorlijk wat geleerd:

 • Het was misschien (ooit) investeren, maar tegenwoordig is het – vanwege de gekte – meer een vorm van valutahandel
 • Ik geloof wél in de blockchain-technologie en in de rol die dat in de toekomst kan gaan innemen
 • Daarom heb ik een aantal munten gekozen waar ik voor de lange termijn ‘in’ wil zitten
 • Er zijn inmiddels zóveel munten, dat het bijna niet anders kan dan dat er een aantal gaan klappen
 • In Bitcoin zelf stop ik géén geld meer; dat voelt voor mij als ‘de eerste computer’: ooit een revolutie, maar inmiddels traag, log, duur en achterhaald.
 • FOMO is real
 • Buy the dip: koop nooit als de koers stijgt en verkoop nooit als de koers daalt.
 • Je kunt geld verdienen en je kunt geld verliezen. Nét als bij elke andere belegging. Wel zijn cryptovaluta momenteel extreem volatiel. De koersen van de meeste munten schieten echt op en neer.
 • Je moet niet de illusie hebben dat je de markt echt kunt timen. Zelfs als het je lukt, dan ben je nog afhankelijk van de (vaak overbelaste) partijen die de transacties moeten regelen.

Conclusie

Ik zit er met een relatief klein bedrag in, dat ik kan missen als het nodig is. En meer gaat er ook niet in. Als er uiteindelijk over een paar jaar een paar klappers bij blijken te zitten, dan is dat mooi meegenomen. Is dat niet zo, dan is de ‘schade’ beperkt.

Vind ik dat de AFM mij hiertegen moet beschermen? Nee. Dan moeten ze ook optreden tegen tal van beleggingsproducten of misschien zelfs tegen banken die geld rekenen om je spaargeld te stallen. Bovendien is juist het hele ‘ongereguleerde’ aspect voor cryptovaluta zo belangrijk.

Maar: ik kan me voorstellen dat er een doelgroep is die wél baat heeft bij een bepaalde vorm van bescherming of informatievoorziening. Wat dat betreft zou ik het niet verkeerd vinden als er iets meer toegankelijke informatie kwam over cryptovaluta in het algemeen, zodat mensen weten waar ze hun zuurverdiende geld misschien wel in stoppen.

Wat vind jij ervan dat de AFM zich nu ook met cryptovaluta gaat bemoeien? Terecht of niet?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Ik denk dat de banken dan wel weer een paar ondoorzichtige beleggingsproducten gaan verkopen die gebaseerd zijn op de munten. 😉 Ik denk wel dat dat er veel mensen mee in de boot zullen gaan die deze munten groot ingekocht hebben op een vrij laat moment. Maar goed ik ben nooit zo’n fan geweest van dit soort wazige producten die niemand eigenlijk écht begrijpt behalve degene die er echt veel verstand van hebben of ze ontwikkeld hebben. Ik begrijp het principe wel, maar het blijft toch een ondoorzichtig geheel. Ik kijk wel vanaf de zijlijn hoe het afloopt en beleg mijn geld elders.

  1. Nou, daar zeg je wat: alsof er niet (nog los van die munten) jarenlang hele wazige producten door banken werden aangeboden, die dan niet verboden werden! Hoeveel mensen zijn niet het schip in gegaan met woekerpolissen, beleggingshypotheken en meer van dat soort rommel? Ik krijg zelf een beetje de indruk dat ze dit willen reguleren onder druk van overheden, omdat bijvoorbeeld belastingdiensten bang zijn inkomsten mis te gaan lopen. Maar goed, dat kan ook weer wat té ver gezocht zijn.

   1. Ja precies, ik vind wantrouwen logisch, ik vind meningen tegen ook prima, maar vanuit FD krant of AFM al die economen die zo bezig zijn met de bitcoin als het grote gevaar dat is puur eigen belang. Het heeft nogal wat consequenties als het doorgevoerd gaat worden, het nieuwe digitale betalingssysteem.
    Wat ik wel belangrijk vind ik heldere duidelijke voorlichting wat de risico’s zijn en waar je voor moet waken. Maar het is een zwaktebod als dat in 3-voud wordt blijft geventileerd.

    Verder ongeacht nu alle publiciteit en waarschuwingen is er ook een wet dat standaard een groot percentage mensen er de boot mee ingaan. Dat is een randverschijnsel. Enige wat ik vind wat AFM moet doen is helder communiceren en beter waarschuwen dat wat er daarvoor te weinig is gedaan met beleggingsproducten en de woekerpolissen. Overigens zitten dit soort instanties nog steeds in het zieke systeem van geld scheppen door ECB. Daar zou is wat mee gedaan moeten worden. Maar we zitten er gewoon nog doodleuk in. Wat dat betreft omarm ik de hele crypto wereld.

    Er gaan een aantal munten omvallen en de insteek van Adine is slim en verstandig. Er zullen een paar dominante overblijven die deze nieuwe weg verder gaan professionaliseren.

    1. Dat is ook mijn verwachting; zo gaat het meestal met nieuwe dingen. De kern blijft over en wordt steeds beter. Bitcoin was wat dat betreft – denk ik – het begin. En wat mij betreft mag er ook best hele duidelijke en goede voorlichting komen, alleen maar prima. Het is alleen een beetje jammer dat nu nog vooral wordt ingespeeld op angst. Geef gewoon heldere, objectieve informatie en laat mensen op basis daarvan hun eigen keuzes maken.

 2. Deze handel moet zeker verboden worden, omdat het enorm veel energie kost. De handel in bitcoins levert net zo veel co2 uitstoot op als een gemiddelde stad in NL. Dit is echt schrikbarend! Het komt doordat de ingewikkelde rekentools heel veel dataruimte innemen en dus veel energie kosten in de datawarehouses van internet. Alle milieuwinst van de laatste jaren door bv zonnepanelen wordt door de bitcoin teniet gedaan. Onmiddellijk verbieden die handel!

   1. Dit is zeker een probleem dat de laatste tijd volgens mij alleen maar groter lijkt te worden. Ik las onlangs in een artikel dat veel bitcoinminers in China gevestigd zijn, waar energie nog op veel vervuilendere manieren dan hier wordt opgewekt, dus dat maakt het alleen maar ernstiger. Het is alleen denk ik wat lastiger om dat aan te pakken, omdat mensen dat niet direct in hun eigen portemonnee voelen. Daarom denken ze bijvoorbeeld aan een milieuheffing. Daarmee voorkom je het natuurlijk niet, maar daarmee maak je mensen misschien wel iets bewuster van de impact van wat ze doen.

    Ik moet eerlijk zeggen: ik had hier vooraf ook totaal niet over nagedacht. Als ik me er dan nu wat in verdiep, dan vind ik het best wel heel schokkend. Overigens geldt dit wel vooral voor de bitcoin, voor veel andere munten is veel minder energie nodig. Ook wordt er gewerkt aan alternatieve methoden van minen, waarvoor minder energie nodig is.

 3. Verbieden: nee, waarschuwen, voorlichten, regels opstellen waaraan men zich te houden heeft? Zeer zeker.
  Het is enorme ingewikkelde materie, het kost enorm veel moeite die te doorgronden. Op het moment dat er spelregels komen ( en wat is er tegenspelregels) wordt de materie waarschijnlijk voor iedereen inzichtelijker. In ieder geval heb je dan een tool om zaken te vergelijken.
  Persoonlijk vind ik die bitcoins een beetje wat de tulpenbollen in de 17 de eeuw waren.
  En het is heel verstandig, als je erin wil beleggen, dat met niet meer te doen, dan je kan missen

 4. Mijn vriend heeft ook wat geld geïnvesteerd erin, hij vindt het vooral erg leuk om mee bezig te zijn en veel over te lezen. Er wordt natuurlijk veel over gezegd nu. Daarnaast kunnen wij het bedrag ook missen, mocht het verkeerd gaan.

 5. Zolang iemand het kan missen en niet in doorslaat is het goed. Wanneer je het gaat verbieden moet je dat ook op de loterijen doen, wanneer is de kans dat je een jackpot wint.

 6. Ik hou mij afzijdig van het investeren in cryptovaluta, maar ik vind verbieden inderdaad ook niet nodig. Het meer voorlichten en waarschuwen van mensen wel, zodat ze in ieder geval een bewuste keuze maken als ze de keuze maken om te gaan investeren.

 7. Ik denk niet dat je dit moet verbieden. Ik denk dat je mensen wel beter moet informeren. Zoals je zegt wil iedereen er een graantje van meepikken. Ook mensen die hier geen verstand van hebben en makkelijk de mist in kunnen gaan.

 8. Ik wou dat ze zich ooit druk hadden gemaakt over die vreselijke woekerpolis die mij ooit in aangesmeerd. Toch moet ik dan bekennen dat ik daar als “broekie” veel van geleerd heb. Dus net als mariimma ben ik denk ik niet zo voor betutteling. …

 9. Verbieden zal heel lastig worden, maar waarschuwen dat de Bitoin en als zijn broertje en zusjes geen belegging is maar speculatie is, is wat de AFM kan doen. Helaas denk ik dat we over twee jaar weer veel mensen bij Opgelicht, Kassa en Radar hebben zitten die ach en wee doen omdat ze geld zijn kwijtgeraakt aan dit spel en van mening zijn dat ze onvoldoende zijn gewaarschuwd door wat voor instantie dan ook van de overheid. De tekst van MMM van 2 januari vond ik treffend ” The reason is that it’s not an investment. Just like gold, tulip bulbs, Beanie Babies, 1999 dotcoms without any hope of a product plan, “pre-construction pricing” Toronto condominiums you have no intent to occupy or rent out, and rare baseball cards are not investments. en ” You’re playing a psychological, win-lose battle against other humans with money as the only objective. Even if you win some money through dumb luck, you have lost some time and life energy, which means you have lost”

  1. Dat heeft hij idd mooi verwoord! En ik denk dat je met dat eerste ook best eens gelijk kunt krijgen. Begrijp me niet verkeerd; ik geloof dat de technologie zeker toekomst heeft en als dat nog een financieel voordeel op kan leveren, dan is dat alleen maar mooi. Maar misschien is het inderdaad nog niet voor iedereen duidelijk dat dit – in ieder geval momenteel – geen investeringen zijn, maar speculatie. En dan wordt er al heel snel naar de overheid gekeken als het mis gaat.

  1. Een paar maanden geleden hoorde ik er hier echt nog bijna niemand over, maar inmiddels kunnen we inderdaad geen familie- of vriendenhappening meer hebben, of het gaat erover. Ik vind het zelf dan weer wél interessant, maar merk wel dat ik niet speciaal de behoefte voel om er continu mee bezig te zijn. Daar word ik alleen maar onrustig van. Ik heb gewoon wat zorgvuldig geselecteerde muntjes en daar blijf ik verder vanaf.

   1. Een van de klassieke kenmerken van een bubbel: iedereen praat erover, iedereen kent wel iemand die flink heeft verdiend. Vergelijkbaar met de dotcom hype van eind jaren 90 en de campingrally van ’97.

 10. Ik geloof ook in de technologie. In onze organisatie zijn we er voorzichtig mee bezig. Maar die technologie is open source. We creëren feitelijk onze eigen ‘interne munt’ om transacties mee te certificeren. Daar gaan bitcoin en al die andere munten dus nooit iets van merken. Verder vind ik het vooral één grote bubbel

 11. Aan de ene kant is het goed, maar dan moeten ze vooral kijken wie er roekeloos omgaat met zijn geld en wie er echt iets uit haalt. Sommige mensen (zoals bv. mijn vriend) bestuderen te markt en gaan pas inzetten op het juiste moment. Zo heb ik vrienden die nu een mooi bedrag op hun account hebben staan. Het is een kwestie van slim om te gaan met je geld en de coin-markt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.