Tips voor het aanschaffen van zonnepanelen

(Advertorial)

Zonnepanelen, ze leveren een besparing op, maar voor het zover is, is het toch een aardige investering die je moet doen. Als je zonnepanelen gaat aanschaffen is het fijn om zeker te zijn van je keuze. Hier kunnen onderstaande tips bij helpen.

Zonnepanelen of spaarrekening? 
Als je in zonnepanelen gaat investeren, gebruik je geld dat anders waarschijnlijk op de spaarrekening zou blijven staan. Een leuk bedrag op de spaarrekening geeft veel mensen een goed gevoel, maar toch levert dit uiteindelijk aanzienlijk minder geld op. De rente die je ontvangt over spaargeld ligt momenteel namelijk erg laag: met 2% mag je al blij zijn. Laten we dit eens vergelijken met het rendement van zonnepanelen. Stichting Milieu Centraal heeft berekend dat een investering in zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van 6% op een spaarrekening. Een duidelijke winnaar dus.

Goedkoper is niet altijd beter 
Gemiddeld kost de aanschaf van 6 zonnepanelen ongeveer € 3.000, inclusief installatie. De prijs is afhankelijk van onder andere het soort zonnepaneel, het vermogen van het zonnepaneel en de kosten van de installatie. Voor zonnepanelen geldt wel dat goedkoper niet altijd voordeliger is. Zo is een polykristallijn-zonnepaneel met een vermogen van 100 Wattpiek bijvoorbeeld goedkoper dan een monokristallijn-zonnepaneel met een vermogen van 300 Wattpiek. Het monokristallijn-zonnepaneel zal echter een stuk meer besparing opleveren en op het lange termijn kan dit dus toch voordeliger uitvallen.

Maak gebruik van subsidies 
Momenteel zijn er geen landelijke subsidies voor zonnepanelen actief. Dit betekent niet dat je zonnepanelen niet voordelig kunt aanschaffen. Verschillende gemeenten hanteren namelijk wel lokale subsidieregelingen. Om te zien of jouw gemeente dit ook doet, kun je de Energiesubsidiewijzer raadplegen. Daarnaast geldt landelijk het verlaagde btw-tarief van 6% op verbouwingen en renovaties aan woningen. Dit houdt in dat je bij het aanschaffen van zonnepanelen slechts 6% btw betaalt, in plaats van 21%, over de arbeidskosten. Deze regeling loopt nog tot juli 2015.

Met de juiste voorbereiding kun je dus een weloverwogen keuze maken over het aanschaffen van zonnepanelen. Zo worden zonnepanelen nóg aantrekkelijker.

Heb jij al zonnepanelen? En waarom zou je ze juist wel of eigenlijk niet willen hebben?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Wij hebben sinds vorige week dinsdag zonnepanelen 🙂 Een langgekoesterde wens: zelf de energie opwekken die we gebruiken, zonder de grondstoffen van onze aarde op te maken. We lopen nu elke dag na het werk naar boven om te kijken wat we die dag opgewekt hebben.

  Wat ik nog mis in je verhaal is de mogelijkheid om de BTW terug te vragen. Het Europese Hof heeft in een uitspraak aangegeven dat particulieren die energie leveren aan het net beschouwt moeten worden als kleine ondernemers. In dat geval kun je de BTW dus terugvragen. Dat scheelt behoorlijk 🙂
  Marieke

 2. Ik zag dat het geschreven is als een "advertorial", maar door en voor wie dan.

  Naast het BTW verhaal gaat ook je poly/mono stukje een beetje mank. Het gaat gewoon om de prijs per paneel per WattPiek. Dan zul je zien dat het een beetje lood om oud ijzer is. (2 keer zoveel rendement is ongeveer 2 keer zo duur. Dus per watt piek maat het niets uit) Bij 100 watt panelen heb je gewoon veel meer dak nodig.

  1. Dat laatste is natuurlijk wel iets waar je rekening mee moet houden. Als je maar een beperkt aantal vierkante meters op een goede plek beschikbaar hebt, dan zou ik zelf liever 'hoogrendement'-panelen hebben, dan haal je daar toch meer uit.

 3. Wij hebben sinds 1,5 jr 9 zonnepanelen. Ze kosten met plaatsen 3800 euro. Bij de laatste jaarafrekening kregen we 480 euro terug. Is niet slecht zo'12% rendement. En ze hebben vanaf ongeveer 11.00 uur volop de zon. Een prima investering vinden wij.
  Marina

 4. Sinds 20 juni 2013 (uitspraak Europese Hof van Justitie) bestaat de mogelijkheid voor particulieren om de BTW op de aankoop en installatie van zonnepanelen terug te vragen van de Belastingdienst. Ook nu, in 2014, is dat nog mogelijk, zelfs met terugwerkende kracht tot 20 juni 2013. Veel particulieren zijn daarvan niet op de hoogte.
  Meer informatie: http://www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.