Zo kun je zelf drop maken

Ik ben best wel een snoepkont. Ik probeer het minder te doen en dat lukt ook behoorlijk goed, maar er moet geen zak of doos snoep in de buurt staan, want dan gaat het op. Meestal ongemerkt, want ik zit voor mijn werk de hele dag achter de computer. Dan schuif je nu eenmaal snel het een en ander naar binnen. De laatste tijd koop ik het niet meer, als bezuiniging in de portemonnee en om mezelf wat kilo’s te besparen. Bovendien gaat het me steeds meer tegenstaan dat er zoveel troep in snoep zit, waardoor je alleen maar meer wilt gaan eten (het ligt écht niet aan mij, maar aan de ingrediënten… nou ja, een beetje dan).

Recept voor drop

Maar gisteren kwam ik iets tegen dat ik toch een keer wil proberen: het recept voor drop! Daarmee zou je het relatief eenvoudig zelf kunnen maken. Om zelf drop te maken heb je het volgende nodig:

 • 2 stokjes zoethout
 • 500 ml water
 • 6 theelepels bruine suiker (ik denk dat ze hiermee basterdsuiker bedoelen, maar als er nog een soort bruine suiker is, dan hoor ik het graag. Overigens kun je dan ook gewone kiezen, maar dat werkt minder voor de kleur en die is minder fijn, dus ‘smelt’ minder goed. Volgens andere recepten kun je hiervoor ook suikerstroop nemen)
 • 1 theelepel salmiakpoeder (smaak is afhankelijk van of je zoete of zoute drop wilt)
 • 6 eetlepels tarwebloem
 • 2 blaadjes gelatine
[wp_ad_camp_3]
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zo ga je te werk

Snijd de zoethout in stukjes en doe ze in een klein pannetje met water. Breng het water aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten doorkoken. Giet het daarna door de zeef af. Het water vang je op, dat is de basis voor de drop. Laat dit in een pan zonder deksel dampen tot er ongeveer 100 ml overblijft. Voeg dan de suiker en het salmiakpoeder toe. Laat dit lekker een beetje pruttelen op een laag vuurtje (af en toe doorroeren) en laat ondertussen de gelatine even vijf minuten weken in water en meng de bloem met een beetje water. Voeg vervolgens de gelatine en het bloemmengsel toe aan het zoethoutmengsel en blijf goed roeren. Als alles goed gebonden is en je een glad mengsel overhoudt, dan giet je het uit over een stuk aluminiumfolie. Vet dit vooraf even in. Na een paar dagen is je drop hard en kun je het in stukjes snijden.

Biologisch

Ik weet dat er ook vrij veel mensen zijn die vooral voor biologisch willen gaan; dat kan volgens mij ook bijna helemaal. Via Duitse (web)shops kun je een biologische vorm van gelatine krijgen. Bloem en zoethout zijn ook biologisch verkrijgbaar. Dat geldt ook voor suiker. Alleen salmiakpoeder is een lastige. Ik kan het biologisch niet vinden, maar zie wel dat er in de ingrediëntenlijst van veel potjes geen E-nummers staan en ook geen vreemde ingrediënten die er misschien onschuldig uitzien, maar niet echt onschuldig zijn. Mogelijk is dit poeder overigens wel verkrijgbaar in een beetje een goed gesorteerde bio-winkel. Die hebben we hier niet in de buurt, dus dat zou je even moeten bekijken.

Heb jij wel eens zelf drop gemaakt? En ga je het met dit recept een keer doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Salmiak is gewoon een zout (ammoniumchloride), dus biologisch of niet biologisch lijkt me niet helemaal van toepassing.
  Als je nog wat zoutzuur en ammoniak hebt liggen kun je het ook zelf maken 😉

  1. maar als het biologische zoutzuur is en biologische ammoniak (uit biologische mest?) dan kun je toch biologische ammoniumchloride maken? Dat is dan toch niet chemisch? Of kan iets chemisch en biologisch tegelijk zijn?

  2. Ben benieuwd hoe je biologisch zoutzuur wilt maken 😉

   Het zijn anorganische verbindingen, biologisch of niet-biologisch is niet van toepassing. 'Biologisch' is sowieso al een beetje een rare term natuurlijk, volgens mij wordt er "dier- en plantvriendelijk" mee bedoeld.

   En alle verbindingen zijn chemisch 😉

  1. Van koeien die nooit buiten komen en vol gestopt worden met antibiotica worden de botten ook gebruikt om gelatine te maken dus dat is toch echt niet biologisch te noemen!!

 2. Het klinkt heel erg spannend en het lijkt me wel heel gaaf om het een keer te proberen. Alleen jammer dat ik voor zoethout en salmiak naar de dropwinkel in de stad moet en of ik dan de verleiding kan weerstaan om uit "gemakzucht" niet kilo's kant en klare drop mee te nemen weet ik niet.

 3. je wilt een bruine suiker? Kokos bloesem suiker, ziet er bruin uit, ruikt heerlijk, is niet geraffineerd en 'kleurt' je gerechten ook wat bruinig, ik vind hem zoeter smaken als gewone geraffineerde suiker, dus je kan er minder van nemen……voor degene die het willen weten de GI van kokos bloesem suiker is 35, de GI van gewone suiker is 100……..

 4. Gezondheid, vermoed ik. Salmiakzout, oftewel ammoniumchloride bestaat uit ammoniak en zoutzuur. Dat klinkt waarschijnlijk net zo ongezond als het is. Het smaakt mij een stuk minder sinds ik dit weet.

 5. Salmiak is in de scheikunde een zout, net zoals keukenzout dat ook is.
  Alleen moet je om keukenzout te maken zoutzuur mengen met gootsteenontstopper, mocht dat op zijn 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.