Houten kerstboom

Zelf een houten kerstboom maken

Was eerder de keuze nog vooral tussen een ‘echte’ of een ‘neppe’ kerstboom; nu komt er een nieuwe optie bij: de houten kerstboom. Die houten kerstboom is er in allerlei soorten en maten. Je kunt er eentje hebben die ‘plat’ is, eentje die – zoals de afbeelding hiernaast – aan de muur hangt, eentje die wel in een soort 3D-vorm is opgebouwd; de mogelijkheden lijken eindeloos.

Waarom een kerstboom?

Een belangrijk voordeel van een kerstboom vind ik de sfeer die het toevoegt aan een huis. Zeker rond de kerstdagen. Een nadeel is het gedoe dat je ervan hebt. Met een nep-kerstboom valt dat weer heel erg mee, maar die ruikt lang zo lekker niet. Een echte kerstboom geurt heerlijk, een houten kerstboom heeft ook een natuurlijke uitstraling, maar wel op een hele andere manier. Duur hoeft hij niet te zijn; je kunt ‘m zelfs zelf maken.

Voordeel houten kerstboom

Het voordeel dat een houten kerstboom ook nog boven andere kerstbomen lijkt te hebben is dat hij er ook overdag mooi uitziet. Om een of andere reden lukt het mij zelf nooit zo heel goed om een kerstboom op zo’n manier te versieren, dat hij er niet alleen ’s avonds mooi uitziet, maar ook overdag. Meestal zie je toch weer ergens allerlei draadjes hangen, gaat hij half dood of zie je dat hij ‘nep’ is.

Het belangrijkste nadeel van zo’n houten boom is weer dat hij gewoon lang niet zoveel ruimte inneemt als een echte/neppe kerstboom. Niet dat dat per se moet, maar een houten boom – zeker als het geen 3D variant is – kan gewoon wat kaal lijken, ondanks de versiering die je erin stopt.

Toch vind ik het al met al een heel leuk alternatief voor een traditionele kerstboom, voor die gevallen waarin je toch graag wat kerstsfeer wilt hebben, maar het niet ziet zitten om een hele boom op te tuigen, met alles wat daarbij komt kijken.

Wat vinden jullie van deze nieuwe trend? En zou je het – in wat voor vorm dan ook – overwegen voor jezelf?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. ik houd niet van trends, gewoon doen waar je zelf zin in hebt. als ik kinderen zou hebben zou ik een dag prikken en met het hele gezin er een mooi moment van maken, een echte kerstboom uitzoeken en opzetten. naalden en rommel bij inbegrepen !!, geniet ervan , liefs marion

 2. Vind ze heel leuk, vorig jaar ook nog gedacht om een te maken met restjes steigerhout, maar manlief en de kinderen bliefden een echte boom. Ik vind dat nogal zonde van de boom, maar ja.

 3. Ik heb al een klein neppertje, omdat ik door mijn hooikoorts niet tegen een echte kan; dan zou ik weken met gigantische hoofdpijn rondlopen, en de geur van dennennaalden weegt daar niet tegenop 😉

  Nou heb ik een paar takken uit het bos samen gebonden en versierd, en ik moet eerlijk zeggen dat dat best wel erg leuk staat – veel leuker dan dat kerstboompje eigenlijk! Nou twijfel ik toch of ik dat boompje niet ook neerzet, maar dat hoeft niet eens zo.

 4. Ik vind de boom in het plaatje geweldig! Neemt weinig plaats in, buiten het bereik van huisdieren te hangen, na afloop zo op te rollen en, niet onbelangrijk, een mooie bestemming voor al die takken die ik in mijn tuin heb. En mooier en makkelijker dan het 2D-voorbeeld van de doe-het-zelfzaak waar jij naar verwijst. Morgen meteen maar even in elkaar knutselen.

 5. Vroeger had ik altijd een nep-kerstboom, maar sinds ik bij Ben woon hebben we elk jaar een echte boom staan. Ik vind dat toch het mooiste. Maar wij hebben dan ook de ruimte in de kamer. Als je nu heel klein woont is zo'n houten exemplaar van bijv. steigerhout heel erg leuk. Je ziet ze inderdaad best veel en ik vind ze heel mooi…
  Maar niets haalt het bij een echte…
  Ik wens je een heerlijke avond en een heel mooie nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 6. Ik ben voor een strakke inrichting.
  Dus bij mij een spiraalkerstboom, zonder groen.
  Nadeel is dat hij van het plafond tot de grond is, beetje te hoog. Opgeruimd wel een plat pakket.
  Dit jaar heb ik besloten alleen een winterdorp in de vensterbank te maken. Vorig jaar helemaal niet, toen had ik er de puf niet voor. Die puf heb ik nu niet voor de boom.

 7. Leuk! Ik heb dit jaar voor het eerst een houten kerstboom. Die had ik ook een paar dagen terug op mijn blog gezet. Hij is gemaakt van sloophout door degene van wie ik hem tweedehands heb gekocht 🙂

 8. Heb een hele mooie nepperd ooit met 90% korting op de kop getikt en heb dit jaar van mijn zwager een steigerhouten boom gekregen, eerst had ik aangegeven er geen plek voor te hebben, maar zocht nog een mooie manier om mijn sieraden op de slaapkamer op te bergen, de ene kant is nu dus de kerstboom en de rest van het jaar gaat ie dienst doen als sieradenboom. De achterkant ivm punaisegaatjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.