Financieel fit de feestdagen door

Financieel fit de feestdagen in

Eigenlijk ben ik hier een beetje laat mee, want Sinterklaas is inmiddels geweest en heeft behoorlijk wat impact gehad. Volgens Nu.nl gaven Nederlanders dit jaar namelijk weer meer uit aan cadeautjes voor pakjesavonden dan vorig jaar. Het aantal pintransacties lag afgelopen zaterdag – toen het volgens mij ook al in veel huishoudens gevierd werd – maar liefst 12 procent hoger dan op een gewone zaterdag. En dan hebben we kerst nog niet eens gehad! Hoe kom je die feestdagen financieel fit door? Wat dingen om over na te denken.

Sinterklaas

Qua Sinterklaas heb ik dit jaar makkelijk praten. Wij zijn er beiden zelf niet speciaal aan gehecht en we hadden dit jaar geen ‘kinder-Sinterklaas’ waarvoor we cadeautjes moesten scoren. Om eerlijk te zijn was ik daar ook wel blij mee; het was echt Sinterklaas voor ik het in de gaten had, dus ik was sowieso weer te laat begonnen en… Wat geef je? Het lijkt bijna wel of kinderen écht alles al hebben en het ze ook eigenlijk niet zoveel meer uitmaakt wat ze krijgen. Een beetje net zoals de kat. Koop je er een mooi mandje voor, gaat ze in de doos zitten.

Als jullie wel Sinterklaas vieren, dan is het de kunst om je niet teveel mee te laten slepen met wat (je denkt dat) anderen doen. Tips:

 • Focus op het gezellige avondje en doe meer aan aankleding/lekkernijen dan aan cadeaus
 • Houd je aan een budget qua cadeaus
 • Denk niet dat de hele zak vol moet zitten; geef liever goede spullen die wat langer meegaan, dan spullen die binnen een dag kapot
 • Koop gerust tweedehands; Marktplaats staat vol met leuke en amper/niet gebruikte spulletjes. Evenals de kringloop. Zelfs als je het tweedehands koopt, hoeft het niet gebruikt te zijn
 • Voor echt jonge kinderen: ik heb me wel eens laten vertellen dat je prima cadeautjes kunt recyclen, dus iets dat ze al hebben weer opnieuw inpakken. Of bijvoorbeeld de cadeautjes na een verjaardag deels apart houden en dan ‘recyclen’ voor Sinterklaas. Zo houd je de hoeveelheid spullen in huis ook wat onder controle. Nooit geprobeerd dus, maar het klinkt best logisch.
 • Beperk het aantal keren schoen zetten: wij mochten dit altijd vanaf het moment van de intocht doen, en dan op elke zaterdag. Vriendinnetjes van mij mochten het soms wel elke dag doen. Voor kinderen is dat natuurlijk best leuk, maar wat is er dan na 2-3 weken nog te geven? En waar moet die Sint in hemelsnaam de tijd vandaan halen om elke dag langs te komen? 😉
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Tot de kerst

Zodra Sinterklaas zijn paard omgekeerd heeft, leven we massaal toe naar de kerst. En dan is het – als ik voor mezelf spreek – soms makkelijk om je mee te laten slepen in de gezellige sfeer. Even wat extra luxe etenswaren, vast proberen voor de kerst. Een paar extra nieuwe ballen voor in de kerstboom. Tóch even een cadeautje voor die en die, ook al zouden we dat niet doen. Oh, en zo aan het einde van het jaar heb ik ook wel een cadeautje verdiend. Of een kerstpakket. Of nieuwe kleren, of… Vul maar in.

In deze periode doen winkeliers er alles aan om ons zoveel mogelijk te laten kopen. En dat pakken ze slim aan. De boodschap is heel eenvoudig: als je geen sfeervolle aankleding, lekker eten, mooie boom en berg cadeautjes hebt, dan vier je eigenlijk geen kerst.

Onzin natuurlijk. Kerst is bij uitstek een feest dat niet om overdaad en luxe draait, maar om gezelligheid en verbondenheid.

En voor veel mensen is dit niet eens een fijne tijd. Zo zien we al jarenlang dat de meeste scheidingen worden aangevraagd na de feestdagen. Veel mensen zien deze dagen als last: ze ‘moeten’ gezellig komen opdraven en zich anders voordoen dan ze zich voelen. En er zijn ook veel mensen die misschien best kerst willen vieren, maar eenzaam zijn. Dus wat houden we onszelf voor de gek? Kerst hoeft niet op één manier ingevuld te worden. Je kunt er van maken wat jij wilt. En is dat twee dagen in je bed liggen, dan is dat even prima als wanneer je een 7-gangendiner wilt hosten.

Dus, hoe kom je die dagen tót kerst een beetje goed door?

 • Onthoud: kerst is geen commercie. Je kunt ook een prima kerst hebben zónder extra geld uit te geven.
 • Check bij aanbiedingen altijd even oude aanbiedingen, bijvoorbeeld via Voordeelmuis. veel winkels gooien in december hun prijzen omhoog, omdat mensen dan tóch wel kopen.
 • Trek je eigen plan
 • Zie december niet als een feestmaand, maar als een mooie maand om het jaar af te sluiten. Een maand waarin toevallig een aantal iets bijzondere dagen vallen.
 • Heb je goede voornemens? Begin daar nu dan vast mee. Dan heb je iets anders om je op te focussen en is het bovendien alleen nog maar een kwestie van volhouden in januari. Als je het in deze maand kunt…
 • Ga niet meer de deur uit dan nodig is. Dan vermijd je niet alleen die verleidingen, maar ben je ook veel meer gericht op lekker cocoonen op je eigen plekje. En vind je dat plekje helemaal niet zo fijn? Kijk dan of je daar iets aan kunt doen
 • Neem de tijd om na te denken over volgend jaar. December is niet alleen een uiteinde, het is ook de aanloop naar een nieuw begin. Door vooruit te kijken, kunnen je prioriteiten ook makkelijker verschuiven van korte termijn (volstoppen en leegkopen) naar lange termijn (wat telt écht?)

Kerst

Dit kán een grote uitdaging zijn. Wij vieren kerst niet met cadeautjes, maar we vinden het wel leuk om in ieder geval één dag familie op te zoeken of uit te nodigen. Daarnaast hebben wij ons jubileum op tweede Kerstdag, dus dan doen we ook graag iets speciaals. Maar voor alles geldt: een goede voorbereiding scheelt de helft. Als je bijvoorbeeld kookt en hapjes maakt, houd dan in je achterhoofd dat je vaak teveel maakt. Zoek recepten met dezelfde soort ingrediënten, zodat je niet met bergen restjes blijft zitten. En eet dingen die je daarna – als er wél over is – goed kunt bewaren of nog op wilt eten. Dat scheelt je dan weer in de gewone boodschappen.

En denk ook niet dat je verplicht een zoveelgangendiner moet serveren. Het gaat toch meer om de gezelligheid en als jij gestresst bent, omdat je kalkoen uit de oven moet, je pudding inzakt en je groenten doorgekookt zijn, dan doet dat weinig voor de sfeer. Maak dan gewoon lekker een stamppot of een ‘gewone’ maaltijd met een lekker soepje en bijzonder toetje. Scheelt je ook nog eens in de kosten. Kook je wel uitgebreid? Blijf dan uit de buurt van ingrediënten met het woord ‘kerst’ erop; die zijn vaak drie keer zo duur en niet beter of lekkerder.

Ook belangrijk: trek ook met Kerst je eigen plan. De één vindt het leuk om alle kerstdagen op pad te zijn en geniet daarvan. Hartstikke mooi! Persoonlijk vind ik het ook fijn om ten minste één dag thuis te zijn, zodat ik ook even kan genieten van die rust van een extra vrije dag. Door dit gewoon aan te geven, kan ik alle uitjes die we wél maken leuk vinden en haast ik me niet door die dagen heen. Ik bedoel: het zijn FEESTdagen. Dan moeten ze toch ook voor jou leuk zijn?

Oud en nieuw

En dan heb je Oud & Nieuw nog. Persoonlijk ben ik vooral dol op de snacks die bij Oud & Nieuw horen. Ik ben gek op oliebollen en appelbeignets en eet ze het liefst elke dag. En niet eentje, nee, gerust een stuk of 3, 4 per keer. Zalig! Voor mij is dat dus een perfect moment om een beetje te oefenen in moderatie. Als ik één oliebol bewust opeet, geniet ik er ongetwijfeld net zoveel van als wanneer ik er 3 of 4 naar binnen schuif. Bovendien scheelt het me weer sporten, wat in deze koude periode ook niet altijd even aanlokkelijk is.

Bij Oud & Nieuw hoort voor veel mensen ook vuurwerk. Althans, dat haal ik uit de cijfers. Vorig jaar ging er naar schatting voor 68  miljoen euro de lucht in. Blijkbaar hebben we het allemaal dan toch zo slecht niet als we graag voor doen komen. Persoonlijk vind ik dat overigens doodzonde en zie ik mijn vingers al ergens rondvliegen, dus ik blijf sowieso uit de buurt 😉

Wat ik wel veel zie gebeuren, is dat mensen het steeds vaker samen kopen. Je woont immers toch in dezelfde straat, dus waarom zou je dan niet wat bij elkaar leggen en er samen van genieten? Dan heb je er langer plezier van, voor minder geld. En dan kun je misschien beter siervuurwerk kopen dan knallers; die gaan net wat langer mee.

Van reactief naar proactief

Ik hoor heel vaak: “December is gewoon even uitzitten. Dat is een dure maand en daarna begin ik weer.” Overigens gaat dat dan niet alleen over sparen/budgetteren, maar ook bijvoorbeeld over afvallen. En ik kan je zeggen:

Dat is niet slim.

December is namelijk een hele maand, waarin je welgeteld 3 officiële feestdagen hebt. Tel je onofficieel ook mee, dan praat je over 5 feestdagen: Sinterklaas, twee kerstdagen en Oud & Nieuw. Waarom zou je dan een hele maand ‘voorbij laten gaan’, om slechts 5 dagen van die maand?

Wel is het natuurlijk handig om realistisch te blijven. Als december voor jou betekent dat je meer kosten maakt vanwege de feestdagen, calculeer die dan het hele jaar in, zodat je ook in december gewoon je budget kunt blijven volgen. Je hebt dan genoeg geld, geen zorgen over de kosten én je kunt je routine blijven volhouden. Dat zorgt er namelijk voor dat je het nieuwe jaar niet met een achterstand in gaat. Kies deze maand eens voor een proactieve houding, in plaats van een reactieve houding. Het zijn ook gewoon weer 31 dagen van je leven, een twaalfde van een jaar. Wil je dat ‘uitzitten’? Dat zou toch zonde zijn!

Wat is december – financieel gezien – voor maand bij jou? Houd jij de touwtjes zelf in handen, of laat je ze (bewust of niet) vieren? En wat zou voor jou wel anders mogen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Beleggen voor Beginners

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Wij hadden geen kosten aan het sinterklaasfeest, want wij wilden het niet eens gaan vieren. Toen brachten mijn ouders een zak vol cadeaus, leuke verrassing. Het heeft ons uiteindelijk een pak chocomelk en een zak pepernoten gekost om het in de sfeer te krijgen. Dus 2 euro?

  Met kerst doen we geen cadeaus, en we eten bij familie. Nemen allemaal wat mee, maar gewoon normale dingen. Want speciale dingen als ‘hertenbiefstuk’ hoeven de kinderen toch niet, en ik ook niet als vegetariër 😉 Wij doen lekker gewoon en genieten van het samenzijn met familie! Dat is het belangrijkste.

 2. Poeh, lastig. December vind ik eigenlijk steeds minder leuk. En dat is niet vanwege de kosten, want die vallen alleszins mee.

  Maar het begint met sinterklaas. De kinderen mogen hun schoen zetten op school, bij opa en oma a, bij oma b, op de sportclub. Opa en oma willen ook een soort pakjesavond organiseren. Onze vrienden willen graag lootjes trekken. De oudste doet op school inmiddels ook surprise, maar heeft daar volledige hulp bij nodig.

  Dan kerst. Weer kerst bij opa en oma a, bij oma b, met onze eigen broers en zussen. Wij zijn met de kerstdagen nooit thuis, behalve als wij “aan de beurt” zijn en dan moeten we koken voor 15-20 man. De kinderen hebben kerstdiner op school, waarvoor de ouders geacht worden te koken. De oudste kerstconcert van muziekles. De jongste disco- zwemmen/zwemles in kerstsfeer met papa of mama.
  Ondertussen word op mijn werk (zorg) verwacht dat ik ook de cliënten fijne feestdagen bezorg, en heeft mijn man het altijd bijzonder druk met zijn bedrijf de laatste weken van het jaar. Dan ook nog de kerstborrels.

  Nee, mijn favoriete tijd is het niet. De kinderen krijgen meer cadeautjes dan me lief is, maar daar kan ik me nog wel overheen zetten. Maar er zijn zo ontzettend veel verplichtingen… Veel zijn ook echt verplicht, vanuit werk of school, afzeggen is geen optie. Maar ondertussen hoor ik iedereen erover klagen, dus waarom doen we het eigenlijk?

  Van de sfeer, met kerstboom en lichtjes en lekker warm wollen dekentje kan ik wel echt genieten, maar helaas zijn we daarvoor echt te weinig thuis.

  1. Die verplichtingen vind ik inderdaad ook echt niet fijn, daarom probeer ik ze zoveel mogelijk te beperken. Maar dat is soms wel heel lastig, zeker als ik jouw lijstje zie. Veel is dan toch voor/rondom je kinderen of werk en dan denk ik dat je vaak genoeg je eigen belang opzij zet. Wij hebben nog geen kinderen, dus dat scheelt voor ons heel erg. Wel krijg je sowieso steeds meer plekken om het te vieren. Inderdaad werk, in mijn geval gescheiden ouders, dus ook twee plekken, neefjes en nichtjes, waarvoor het natuurlijk ook leuk is, opa’s en oma’s. Ik heb zoiets van: we komen sowieso niet toe aan iedereen, dus we rouleren gewoon. Ik wil echt niet alle kerstdagen in de auto of bij een ander zitten (of zelf voor 20 man moeten koken). Gelukkig is daar hier meer dan genoeg begrip (en vaak ook instemming 😉 ) voor, dat scheelt enorm.

 3. Vind het maar lastig, ik wil graag veel cadeautjes kopen voor iedereen. Dat vind ik altijd heeerlijk, maar ga daardoor wel snel over mijn budget.. Dit jaar ga ik wat beter opletten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.