Bitcoin: wat is het eigenlijk?

Bitcoin voor beginners: wat is bitcoin

De bitcoin blijft mensen bezighouden. Nadat er laatst een enorme piek in de koers was, waardoor de bitcoin door de 10.000 dollar (en later ook euro) heen schoot, besloten nóg meer mensen in te stappen in deze digitale valuta. De dip die daarop volgde leek maar weinig mensen af te schrikken, want afgelopen nacht ging hij zelfs door de grens van $13.000 heen. Volgens financieel experts hebben we hier te maken met een klassieke bubbel en is het wachten tot hij barst. Dat bitcoin momenteel ten minste óók een hype is, dat lijkt me duidelijk. Maar WAT is bitcoin nu precies?

Bitcoin voor beginners

Je kunt momenteel geen website meer openen en geen krant meer openslaan, zonder ergens iets over de bitcoin te lezen. De bitcoin is een digitale munteenheid. Het is niet helemaal duidelijk waar deze munteenheid vandaan komt. Op Netflix staat een hele interessante documentaire over de ontwikkeling van de bitcoin, de groep van cryptografen die daar waarschijnlijk bij betrokken is en hoe de munt ineens zo populair wordt. Als je iets meer van de achtergrond wilt weten, dan is dat mooi om eens te bekijken.

Het verhaal is in ieder geval dat de munt is opgezet door Satoshi Nakamoto. Of dat echt iemand is, of dat het een pseudoniem is, weet niemand. Althans; aan het einde van die documentaire wordt er nog een soort bommetje daarover gedropt, maar dat gebeurt zo tussen-neus-en-lippen-door, dat wij niet direct het idee hadden van: “Oh, nu weten we het!”

Terug naar de munt.

In feite is bitcoin dus net zoiets als een euro, met twee grote verschillen:

Deze munteenheid is gedecentraliseerd. Waar alle overdrachten van euro’s via een bank of andere financiële instelling moeten gaan, worden transacties met bitcoin rechtstreeks uitgevoerd. Als ik een bedrag in bitcoin over wil maken naar jou, dan gaan die bitcoins rechtstreeks van het saldo in mijn ‘wallet’ naar het saldo in jouw ‘wallet’. Dankzij de uitstekende beveiliging weet geen enkele externe partij dat er een transactie tussen ons is uitgevoerd. Een voorbeeld van zo’n ‘wallet’ is Coinbase. In elke wallet kun je verschillende (combinaties van) munten opslaan.

Een ander groot verschil is dat de bitcoin volledig digitaal is.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het idee achter bitcoin

Dankzij deze opzet leent de bitcoin zich natuurlijk perfect voor betalingen in het illegale circuit. Daarvoor werd het ook veel gebruikt, zeker toen de website Silk Road (een online zwarte markt) betalingen in bitcoin ging accepteren. Toen was er een stevige piek te zien in het aantal bitcoins dat in omloop was.

Dit is echter niet het idee achter de munt en – volgens de mensen die erbij betrokken zijn – ook een toepassing die maar door een klein groepje gebruikt wordt.

Waar het bij bitcoin vooral om draait:

 • De kosten van betalingen kunnen stevig omlaag, ideaal voor bijvoorbeeld internationale betalingen, waar je momenteel soms wel €25 (!!) per overschrijving voor betaalt
 • Betalingen kunnen direct worden uitgevoerd
 • Anonimiteit. Zelfs als je niets te verbergen hebt, kun je het een onprettig gevoel vinden dat externe partijen weten waar jij je geld aan uitgeeft. Dit is één van de redenen dat de munt al snel gesteund werd vanuit de politieke libertarische stroming. Zij pleiten over het algemeen voor minder tot geen overheidsbemoeienis.

Waarom stijgt die koers zo hard?

Toen de bitcoin gemaakt werd, is ervoor gekozen om het maximale aantal bitcoins vast te zetten op 21 miljoen. Er kunnen er dus nooit meer dan 21 in omloop komen. Zou je die nu al kunnen kopen als je megarijk was? Nee. Bitcoins moeten namelijk ‘gemined’ worden. Hier komt ook de naam ‘cryptovaluta‘ vandaan. Om een bitcoin te maken, is een heel systeem van computers nodig. Die gebruiken al hun rekenkracht om ingewikkelde wiskundige problemen op te lossen, zodat transacties met bitcoins kunnen worden gevalideerd. Die technieken worden bovendien gebruikt om nieuwe bitcoins te maken. Elke transactie wordt vastgelegd in de blockchain. Dit is een soort enorme grootboekrekening. Omdat rekeningnummers op geen enkele wijze herleidbaar zijn naar locaties of personen, kan iemand in principe niets met deze informatie.

Des te meer bitcoins er zijn, des te ingewikkelder de berekeningen worden en des te krachtiger de systemen die hiervoor gebruikt worden moeten zijn. Ter indicatie: toen de eerste bitcoins in 2009 ‘gemined’ werden, kon je er met een gewone pc nog een paar honderd minen in een paar dagen. Tegenwoordig – er zijn er nu inmiddels ruim 16 miljoen gemined – heb je daar hele gespecialiseerde systemen voor nodig. Daar houdt deze Nederlandse ondernemer zich trouwens mee bezig.

Dus: door het verkrijgen van bitcoins ‘moeilijk’ te maken en een grens aan het aantal bitcoins te stellen, krijg je automatisch een beetje een idee van schaarste. Nu bitcoins ook steeds meer ‘mainstream’ worden, wordt dat idee van schaarste alleen maar aangewakkerd. Het idee om op zo’n makkelijke manier miljonair te worden is voor veel mensen nét iets te aantrekkelijk om geen kansje te wagen.

Hoe koop je bitcoins?

Als je bitcoins wilt kopen, dan kun je die dus niet op je normale rekening zetten. Daarvoor heb je een wallet (portemonnee) nodig. Die kun je bijvoorbeeld openen bij Coinbase. Daar is een soort rekeningnummer aan gekoppeld. In die wallet kun je – vaak via bankoverschrijving of creditcard – bitcoins storten, die je vervolgens gebruikt om bitcoins te kopen. Een andere manier is om die bitcoins via een aparte site te kopen en ze bij te laten schrijven op het rekeningnummer van je wallet. Ik doe dit zelf bijvoorbeeld graag via Binance of Litebit. Daar is de koers meestal net wat gunstiger dan in Coinbase. Daarna laat ik het wél overschrijven naar Coinbase. Zo kun je dus ook koersen en kosten met elkaar vergelijken en kiezen voor de optie die je de meeste bitcoins voor je geld geeft.

Tot zo ver even een uitleg van de basics, mocht je meer willen lezen; vorige week schreef ik hier ook een artikel over. En ik moet zeggen: ik vind het verloop van de bitcoin best fascinerend, dus dit zal waarschijnlijk niet het laatste bericht erover zijn 😉

Hoeveel weet jij van de bitcoin? En waar zou je graag meer over willen weten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek de route naar jouw rijke leven


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Bedankt voor deze super uitleg! Mijn man heeft heel lang geledens de “fout” gemaakt door geen bitcoins te kopen. Hij heeft het nu wel gedaan, voor klein bedrag. Ben benieuwd!

  1. Graag gedaan! En dat is best een beetje zuur hè! Ik was er in 2010 eens mee bezig geweest, maar kreeg het minen toen niet goed aan de gang. Even later stond het op €200, maar dat leek me toen zó veel… En toen schoten ze ineens naar €1000 en dacht ik de boot zéker gemist te hebben. Nou ja, je kunt wel bedenken wat het had opgeleverd als ik ze toen zelfs op €1000 wél gekocht had…

 2. Wauw je hebt er een studie van gemaakt en dan zo uitleggen. Dat lukt me niet. Ik leef in een bitcoinbubbel en we gaan het zien wanneer deze barst. Ik weet nog niet wat ik wil, nu de dubbele waarde er is de inleg uithalen of laten staan. Ben benieuwd volgende wk na de eerste futures. Dan zal het we gaan klappen en golven.

  Hopelijk houd ik mijn geduld tot volgend jaar ?

 3. Zie mijn blog met twitter lijst cryptocurrencies en lees diverse news sites over bitcoin en crypto dan blijf je up to date met de ontwikkelingen.

 4. En toen werd de wereld van de bitcoin weer een beetje duidelijker… eerlijk is eerlijk het heeft totaal niet mijn interesse maar toch, je hoort het zo vaak voorbij komen dat je er soms wel even wat over moet lezen..:) thnx!

 5. Op de een of andere manier kan ik maar geen interesse opbrengen over bitcoins en cryptocurrency! Mijn vriend wel, die is er mee bezig en verdient er ook goed mee! Leuk dat je je kennis deelt hierover!

 6. Dank voor je mooie, heldere samenvatting. Ik ben twee weken met een klein bedrag ingestapt; net voor de mini-crash. Heb er toch wel zoveel vertrouwen in dat ik ben blijven zitten en leer er steeds meer over. Zelfs nog bijgekocht. Vind het ongelooflijk boeiende materie.
  Dat mag me zelfs ook wel wat kosten als het “fout” gaat. Maar voorlopig gaat het nog heel erg goed. Misschien dat ik binnenkort de inleg er wel uithaal. En zoals Rose al schreef; er zijn veel goede twitterblogs om een beetje op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.

 7. wat leuk om dit te lezen ik heb er laatst veel over gezien op de tv helaas is het mij even te duur om een wallet aan te schaffen, en helaas ben ik er nu ook te laat mee!

 8. Bedankt voor de uitleg! Over veel eigenschappen van de bitcoin valt nogal wat af te dingen:
  Decentraliteit: een gewone munt is extreem decentraal, want ik kan iemand een euro geven zonder dat iemand anders er ooit achter kan komen. Bij bitcoin is het anders, want elke Bitcoin transactie wordt centraal vastgelegd.
  -kosten van betalingen: bi een bank betaal je als prive meestal een paar euro per jaar voor je bankpas, voor de rest is het gratis. Chrtale transacties zijn per definitie ook gratis. Bij bitcoin betaal je een paar procent aan fee voor de miner.
  -een bitcoin betaling is allesbehalve direct. De transactie is pas uitgevoerd zodra jou betaling in de blockchain wordt gezet Dit kan 10 minuten, maar als je pech hebt veel langer duren.
  -anonimiteit: een Bitcoin wallet is inderdaad anoniem, maar alle transacties zijn openbaar. Door datamining uit te voeren op de blockchain kan veel informatie van de eigenaars worden achterhaald.

  1. Bedankt voor de aanvulling! Volgens mij zijn bitcoin-betalingen overigens wel gratis. Ik heb in ieder geval tot nu toe nog niet hoeven betalen als ik geld overmaakte naar een andere wallet. Bij mijn betaalrekening bij die bekende boerenbank is dat een heel ander verhaal; zeker als ik geld uit het buitenland ontvang, dan kan ik aan het einde van het kwartaal rekenen op een kostennota van 100 euro. Aan de andere kant: krijg ik een euro, dan heb ik een euro. Krijg ik een bitcoin, dan kan ik vandaag €15.000 hebben en morgen (bij wijze van..) €3…

 9. Het Bitcoin transactiekostensysteem is enorm ingewikkeld, en gaat in de vorm van vraag en aanbod. Hoe meer jij betaalt, hoe sneller een miner geneigd is om jou betaling in een blok te stoppen. Wil je de betaling in het eerstvolgende blok, dan ben je ongeveer $15 kwijt (10 minuten), en $8 als de transactie binnen het uur gedaan moet worden. Zie https://bitcoinfees.info/

  Voor een grote internationale betaling is dit inderdaad erg goedkoop, maar voor het afrekenen van een pizza is dit (en daarmee de hele Bitcoin) totaal onacceptabel. Niet voor niets zijn enkele bedrijven afgelopen week gestopt met het accepteren van Bitcoin betalingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.