Met wie vier jij kerst?

De feestdagen komen er weer aan. En hoewel ik best wel van de sfeer ervan houd (lichtjes, lekker eten, mooie kleren, warmte), loop ik niet zo warm voor de dagen zelf. Het is namelijk altijd weer zo’n ontzettend gedoe met waar/met wie je het viert. Mijn ouders zijn gescheiden en hebben het liefst allebei dat ik langs kom. En dan bij voorkeur met eten én dan ook nog het liefst op eerste kerstdag. Natuurlijk wel onder het mom van ‘voel je niet verplicht’. Ondertussen voelt het natuurlijk wel een beetje zo, zeker als je niet iets als ‘werk’ op kunt voeren als excuus om niet te gaan.

Natuurlijk hartstikke lief dat ze graag willen dat ik kom, maar mijn ideale kerstdagen zijn lekker relaxed. Inderdaad met lichtjes, hapjes, warmte en even extra uitpakken, maar niet per se met andere mensen. En al helemaal niet als ik al vooraf weet dat ik me in bochten moet wringen om iedereen min of meer tevreden te houden of als een gek moet gaan racen om beide bezoeken op dezelfde dag af te leggen zodat ik tenminste ook één dag voor mezelf heb.

Ik neig er dus naar om deze kerstdagen gewoon geen familiebezoeken af te leggen. Ik had al aangegeven dat ik dat op tweede kerstdag sowieso niet wilde doen, maar misschien houd ik de eerste ook wel gewoon voor mezelf. Het enige vervelende daarvan is dat je dan altijd weer van die gezichten en vragen krijgt, want maar weinig mensen kunnen zich voorstellen dat er ook mensen zijn die heel goed alleen kunnen zijn en die niet per se de aanwezigheid van anderen nodig hebben om een leuke tijd te hebben. Of, nog vreemder: die niet zielig zijn als ze met kerst (of wat voor ander moment dan ook) alleen zijn. En als wél doordringt dat het een eigen, bewuste keuze is, wordt meestal meteen getwijfeld aan je geestelijke gezondheid. Maar goed, daar kan ik me wel overheen zetten 😉

Gelukkig is het nog twee weken, dus ik kan er nog even over nadenken, wie weet denk ik er volgende week wel anders over of komt er ineens een ‘oplossing’ uit de lucht vallen.

Met wie vier jij kerst? En heb je er wel eens voor gekozen om het alleen te vieren? Wat vond je daarvan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Je zou toch bij de ene ouder kunnen brunchen en de ander het diner? En dan volgend jaar ruilen. Of juist de ene dit jaar en de ander volgend jaar?
  Wat doe je op het moment dat je alleen thuis bent met kerst?
  Ik vind het fijn om de ene dag bij de ene kant te zijn en de andere dag bij de andere kant. Familie is waardevol en moet je koesteren. Alleen zijn vind ik ook fijn, maar juist met kerst onder de mensen zijn levert mooie gesprekken op.

  1. Ik zou dan denk ik vooral lekker rustig aan doen. Het is vermoedelijk één van de weinige dagen dat je écht helemaal op jezelf kunt zijn, omdat mensen over het algemeen rond die dagen toch wel plannen hebben.

   Aan de andere kant vind ik er idd ook wat voor te zeggen dat je dit soort dingen vooral nog moet doen zolang ze kunnen.

 2. Goh, grappig. Ik lees dat er veel mensen zijn die gewoon lekker thuis in hun eentje kerst zouden willen vieren. Hoe anders hier. Nou ja, ik zou het wel willen. Maar mijn lieve man is jarig op eerste kerstdag. En wij vieren het ook altijd dan. Dus zitten wij altijd met een man of 40. Drie vier dagen voorbereiden want Indische mensen houden van eten. Ik ben altijd blij als de laatste gasten weggaan. Pffffff. Tweede kerstdag komen onze kinderen altijd eten.

 3. Eerste kerstdag vier ik de laatste jaren altijd alleen. Ik heb daar geen problemen mee maar ik herken dat mensen dat niet accepteren. Je zielig vinden ongevraagd advies geven. Nu ben ik gelovig en bezoek dus de kerkdiensten. Verder lees ik dan graag een mooi boek. Ik eet een normale maaltijd wel met iets exrtra's erbij. Tweede kerstdag doe ik in de ochtend vrijwilligerswerk. Dat vind ik echt leuk om te doen en bijna niemand wil dat doen. Je kan dan echt iets betekenen voor een ander. De middag en avond zijn voor familie.

 4. Wij zijn gewoon thuis met de kerstdagen. De eerste dag komen vrienden eten en mijn ouders koffie drinken. De tweede dag zijn we met het gezin. De zaterdag na de kerst vieren we met de moeder en broers (+gezin) van man. Zondag hebben we een borrel bij mijn broer. Ik ga zelf er graag op vakantie tijdens de kerstperiode maar dat ging dit jaar even niet. Ik hou ervan om een combi te hebben van bezoek en verder lekker rustig aan doen.
  Nic

 5. Mijn ouders vonden bijna dat wij verplicht waren om de Kerst bij hen door te brengen. Ik heb me destijds voorgenomen dat, als zij er niet meer zouden zijn, ik heerlijk (alleen) thuis zou blijven. Lekker uitslapen, de kachel aan, koffie, wijn, boekje, tijdschriften en wat mooie muziek erbij.
  Fijne dagen
  Merel

  Ik wens je fijne dagen!
  Merel

  1. Mijne zeggen dan wel dat het een uitnodiging is en dat ik me niet verplicht moet voelen enzo, maar als het alternatief is dat je een verklaring af moet leggen over waarom je net zo lief thuis blijft, dan is dat ook niet helemaal zo 'open' als het misschien lijkt.

 6. Op eerste kerstdag gaan we 's morgens eerst koffiedrinken bij mijn schoonmoeder en daarna gaan we naar mijn ouders. Mijn broers en hun gezinnen komen ook. Dus het is een soort van familie reünie. Nu wij zo ver weg wonen van familie merk ik dat ik er echt naar uitkijk om ze allemaal weer te zien.
  Dat heeft op zich niet met kerst te maken want dat vieren we in ons gezin niet (ander religie, we hebben andere feesten)

 7. Als ik de kerst alleen wilde blijven, zei ik : ' Dit jaar neem ik een contemplatieve kerst'.
  Dan had ik alleen nog last van de buren, dat heb je, als je niet in een boerderij woont, die gaan zich met je bemoeien, dat je niet normaal bent, als je.

  Ik voelde me altijd verplicht om eerst naar ouders, later met familei of vrienden. Toen wilde ik het thuis vieren, dus begin je de grote kerstboom op te zetten, schoon te maken als nooit tevoren, boodschaooen doen, koken, borrelhapjes, drankjes.

  Rust met de kerst kreeg ik pas toen ik gewoon vanaf de kerst tot en met oud en nieuw op vakantie ging, goedkoop naar de zon, eerst naar de Turkse riviera, tegenwoordig naar zuid Spanje. Het is daar heerlijk rustig met vuurwerk. Alleen om middernacht vuurwerk en dat niet tot de vroege morgen.
  In Turkije vooral met oud en nieuw feesten met diner en drankjes. In Spanje wat minder. In Spanje kun je zelfs oliebollen kopen.

  Dit jaar ben ik thuis met de kerst. Het gedoe begint dus weer opnieuw.
  Eerste kerstdag kerk en 'contemplatie' en de radio niet aanzetten, anders hoor je daar hoe erg het is, dat je alleen bent met de kerst. Tweede kerstdag naar vrienden. Is verplicht, heb me snel over laten halen….

  Alleen in Nederland word je zielig als je alleen bent met de kerst. In het buitenland is dat niet zo.
  Is de meubeelboulevard njet open op tweede kerstdag?

  1. Die meubelboulevard: ongetwijfeld! Ook zo mooi, dan wil iedereen vrije dagen, maar als het er twee achter elkaar zijn, weten ze meteen niet meer wat ze ermee moeten doen :') Een contemplatieve kerst is wel een goede. Van de buren heb ik sowieso geen last, nee, ik denk dat die me groot gelijk zouden geven 😉

 8. Ik 'vier' kerst alleen : partner werkt zowel op kerstavond als op kerstdag zelf. Hij vertrekt hier dan vanaf 12.30 u 's middags en is pas tegen 23.30 u (of nog later) terug thuis. Het heeft dan ook geen zin 'iets' te organiseren aangezien we dat enkel kunnen doen in de voormiddag. De week nadien, met oudejaar, heeft hij nachtdiensten dus dan vertrekt hij hier rond 20.30 u en komt de ochtend nadien tegen 8.30 u terug thuis en gaat slapen om uitgerust te zijn voor zijn volgende nachtshift. Onze kinderen zijn volwassen en vieren het kerst bij hun schoonfamilie. Oudejaar vieren ze met vrienden. Ouders en schoonouders wonen te ver en hebben geen vervoer. Aangezien mijn man de auto nodig heeft voor het werk, kan ik niet voor vervoer voor ouders en schoonouders zorgen. En ja, die mensen zijn door de 80, houden het liever rustiger en blijven die dagen liever in hun eigen huis.
  Mij maakt het eigenlijk niets uit dat ik 'die' dagen alleen ben. Kerst en nieuwjaar zijn voor mij dagen als alle andere

  1. Ja, dat heb ik dus ook een beetje. Ik vind dingen als de lichtjes enzo gezellig en mooi, maar dat is voor mij al vanaf oktober tot laten we zeggen: maart. Daar heb ik niet speciaal de kerst of oud & nieuw voor nodig. Juist al dat geforceerde gestress, gevreet en gehaast heeft voor mij niets feestelijks. Nu hoeft kerst natuurlijk niet uit gestress, gevreet en gehaast te bestaan, maar volgens mij is dat in veel gevallen wel de praktijk.

 9. alleen zijn vind ik zelf maar saai.. zeker met bijzondere dagen. ik geniet van rust hoor, ik moet ook geen 7 dagen drukte om me heen hebben 😉 maar juist met feestdagen hou ik zeker wel van gezelligheid! ik mis doordeweeks soms al t hebben van collega's en vrienden etc. dus ben blij dat we met kerst geelligheid om ons heen hebben..

  1e kerstdag vieren we bij mn schoonouders, gourmetten. 2e kerstdag moet man werken helaas.
  28e vieren we het bij mn vader (ze moeten zelf ook werken met kerst en ook een zusje van me. grappige was hij noemde 28 dec en iedereen zei gelijk ja we kunnen 😀 nog nooit zo makkelijk een datum gehad dat iedereen kan)

 10. Vind kerst alleen ook zalig maar we doen toch ieder jaar een familiedag en dat is toch ook altijd weer erg leuk. De andere kerstdag ben ik normaliter thuis maar dit jaar een dagje met twee vriendinnen. Gemakkelijke kleding, dito eten en films. Ook wel erg relaxed. Maar al zou ik de hele kerst alleen thuis zijn, echt geen probleem. Mensen snappen dat inderdaad niet en dat snap ik dan weer niet. 😉

 11. Eerste Kerstdag vier ik het met met mijn ouders, daar kom ik als enigst kind echt niet onderuit. Tweede kerstdag ben ik lekker alleen.

 12. Dit jaar een vreemde Kerst omdat we weten dat dit de laatste Kerst is van mijn man ivm ziekte. We laten lekker alles over ons heen komen en houden het intiem. Wie langs wil komen is welkom. Voorheen vierden we met broer, zus, ouders en aanhang een van de dagen samen, ook heel leuk en gezellig met zelfgemaakte kwissen enzo. Op dit moment voelt het als een heel vredige tijd en is het ook goed zo. Volgend jaar zie ik wel weer hoe het dan zal verlopen. Voor nu wens ik iedereen een fijne Kerst toe ingevuld naar eigen wens.

  1. als ik dit lees dan denk ik wat maken wij ons druk om onbenulligheden. veel sterkte en hoop dat het ondanks alles een kerst word met mooie herinneringen. Ans

  2. @ Gea,
   je reactie heeft me enorm aangegrepen…..Ik wens jullie, in de gegeven omstandigheden, veel sterkte en hoop dat de tijd die jullie samen nog gegeven is, sereen en liefdevol kan verlopen met zo weinig mogelijk pijn en verdriet. liesbet

  3. Zoiets zet dingen inderdaad wel weer in perspectief… Dat lijkt me inderdaad een hele vreemde kerst, misschien wel extra mooi dat je het dan heel bewust beleeft. Maar de reden daarvoor is natuurlijk ontzettend verdrietig. Heel veel sterkte en ik hoop dat jullie een prachtige kerst hebben met z'n allen.

  4. Sterkte Gea! Wij hebben dit jaar ook een vreemde Kerst. De Kerst van vorig jaar bleek voor mijn man achteraf ook de laatste te zijn geweest. Vorige maand is hij overleden.

 13. mijn dochter was al helemaal in de stress, 24 december is haar vriend jarig, 1e kerstdag naar moeder van vriend en 2e kerstdag naar vader van vriend , ook nog een dag naar haar eigen vader met wie ze voor het eerst sinds jaren weer contact heeft , wanneer zal ik bij jou komen mama ? was haar vraag, want ik vind het niet fijn dat jij alleen zit met de feestdagen. nou ik vind dat helemaal geen probleem, ik heb me al goed voorbereid, het huis is gezellig, lekkere hapjes alvast in huis gehaald met wat lekkers om te drinken en een paar fijne tijdschriften, een goed boek en nog een paar films die ik graag wil zien kom ik die dagen perfect door, lekker doen waar in en wanneer ik er zin in heb, dus wat mij betreft mag ze de tijd die ze lekker in haar eigen huisje kan zijn gewoon lekker thuis blijven. iedereen om me heen vind me maar zielig , de feestdagen alleen, maar als ik hoor hoe druk iedereen is met voorbereidingen en familiebezoek dan denk ik , geef mij maar mijn kerst.

 14. Ik ben zo n alleengangster, tot mijn grote geno3g3n. Mijn kerstretraites zijn me heel dierbaar en de meesten om mij heen respecteren het ook.

 15. Morgen vieren wij al kerst, met twee dochters en een schoonzoon… De reden is dat Ben een dag voor kerst weer moet werken voor een week. Dus op kerstmis zelf vieren met mijn meiden dat lukt niet, want ik ga dat niet alleen doen. Dat weten ze allemaal en daar heeft niemand een probleem mee. Dan ben ik dus de twee kerstdagen alleen thuis. Heerlijk… ik vermaak me prima en als ik alles mag en niets moet dan heb ik het heel goed naar mijn zin… Maar… mijn jongste zusje vroeg me om op eerste kerstdag bij haar en haar gezin te komen ontbijten. Mijn ouders zijn er dan ook dus die zie ik dan ook gelijk… de rest van de dag is voor mezelf… En mijn broer en schoonzus vroegen me om tweede kerstdag bij hen aan te schuiven voor het kerstdiner… niets bijzonders, ze steken de bbq aan… nou, is dat leuk of is dat leuk… Ik ga er pas in de loop van de middag naar toe dus het grootste deel van die dag is ook van mij…
  Ik heb er al helemaal zin in… dat wordt heel leuk, ondanks dat Ben er niet bij is.
  Maar hij is met oud en nieuw weer thuis, en dat vind ik veel belangrijker, om samen het nieuwe jaar in te gaan…
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Liefs, Mirjam

 16. Wij combineren het bezoek aan ouders en schoonouders op 1 dag. De andere dag blijven we thuis. Zelf zou ik er helemaal geen moeite mee hebben om alleen thuis te zijn met kerst, maar ik weet ook dat ouders/schoonouders het op prijs stellen dat we komen. Ik wil het ook niet dat ze zich door onze afwezigheid eenzaam voelen, dat kan ik niet aan mijzelf verkopen. Er zijn genoeg weekenden in het jaar dat we niets hebben en lekker thuis kunnen zijn, dus ik vind het helemaal geen probleem om dan 1 kerstdag met familie door te brengen. Dat voelt ook helemaal niet als een verplichting, het geeft mij een goed gevoel om dan bij mensen te zijn die om ons geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.