Geld en Relaties: het verhaal van E.

Geld en Relaties: het verhaal van E.

Vandaag hebben we weer een nieuwe aflevering in de serie Geld & Relaties: het verhaal van E.

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Onderaan dit artikel vind je een link naar de vragenlijst!

Wie ben je?

Mijn naam is E en ik ben 38 jaar. Getrouwd met G 44 jaar en samen hebben we een samengesteld gezin met 5 kinderen. 3 kinderen wonen bij ons thuis. Mijn man werkt in de IT. Ik ben sinds 3 jaar afgekeurd werkte in de zorg maar krijg nu een WIA-uitkering. Samen hebben we een goed inkomen.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

Vanuit huis uit heb ik geen goed voorbeeld meegekregen. Mijn ouders waren niet echt het rolmodel van hoe je met geld om moet gaan. Mijn moeder werkte niet en mijn vader werkte fulltime, maar hij had niet echt een hoog salaris. Mijn moeder had echt een gat in haar hand. Ze gaf geld uit aan dingen die totaal niet nodig waren. Ze kon echt niet met geld omgaan. We kwamen aan het eind van de maand dan ook heel vaak geld te kort. Dan had mijn moeder bv een nieuwe lamp gekocht die eigenlijk overbodig was. Er was dan geen geld meer voor boodschappen. Mijn moeder was enigst kind en mijn opa en oma sprongen dan vaak bij. Mijn ouders hadden hier vaak ruzie over. Inmiddels zijn ze gescheiden met alle schulden die daar ook uit voort kwamen. Mijn ouders hebben ons ook niet geleerd hoe we met geld om moesten gaan. Ik ben op jonge leeftijd het huis uitgegaan en maakte ook fouten. Ik wiste gewoon niet hoe het moest. Na mijn eerste huwelijk met iemand die ook niet met geld om kon gaan heb ik 3 jaar in de schuldsanering gezeten. Mijn huidige man leren kennen en het roer volledig omgegooid.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

Ik kan heel goed met mijn man praten over geldzaken. Ook met onze familie, wij hebben alles goed op de rit dus dat deel ik ook wel met anderen hoe wij dat hebben gedaan. Met de kinderen praten we ook over geldzaken. Ik heb dit in mijn opvoeding gemist en wil mijn kinderen graag behoeden voor deze fouten. De periode dat ik in de schuldsanering zat praatte ik er liever niet over. Je schaamt je er toch voor. Terwijl het iedereen kan overkomen…

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

Na mijn scheiding was ik opgelucht dat ik zelf de controle weer kreeg over hoe ik de geldzaken wilde regelen. Toen ik ging samenwonen met mijn man vond ik dat best moeilijk. Was toch bang dat hij geld uit zou geven aan dingen die we niet konden betalen, Ik had de controle zelf en moest dat nu weer delen. Mijn man was ook met iemand getrouwd die niet met geld om kon gaan. Dus we hadden beide deze angst. We zijn gaan zitten hoe we dit het beste konden oplossen. We hebben 1 gezamenlijke rekening waar alle vaste lasten van afgaan. En we hebben beide onze eigen rekening mijn man krijgt ieder maand een soort van zakgeld om vrij uit te geven en ik krijg iedere maand een bedrag voor boodschappen, cadeautjes en dingen voor de kinderen. Ook sparen we elke maand een vast bedrag. Voor ons werkt dit heel goed er staat altijd genoeg geld op de vaste lasten rekening. Grote uitgaven doe we in overleg. Afgelopen jaren hebben we een groot spaardoel gehad. Kopen van ons eigen huis. Dit is gelukt! Over drie weken krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis.

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

Als ik met vriendinnen ga eten ben ik best makkelijk. Ik ga niet tot op de cent mijn deel uitrekenen. Meestal split je gewoon de rekening. Maar ik vindt het ook leuk om te trakteren op een lekkere lunch.

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen?

Ik heb genoeg lessen gehad over relaties en geld door de jaren heen. Zou nooit meer terug willen naar hoe het toen was. Ik vind dat wij het goed op de rit hebben. Gelukkig vindt mijn man dat ook.

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

Praten over geld binnen een relatie is heel belangrijk. Je moet toch op 1 lijn zitten. Voor ons is dat eigenlijk heel vanzelfsprekend. Ik weet dat mijn man nooit geld uit zou geven zonder dat met mij te overleggen en ik ook niet. Spaardoelen zijn voor ons belangrijk daar praten we regelmatig over een hoe we dit kunnen bereiken. We hebben gelukkig geen ruzie over geld. Wel verschillen we weleens van mening over hoe duur iets mag zijn. Ik heb niks met dure tv’s pc, maar mijn man wel, ik houd wel van mooie kleding en dat maakt hem weer niks uit. Je vindt daar een middenweg in.

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld?

Met mijn huidige man heb ik in het begin weleens ruzie gehad over geld. Maar meer over hoe we het moesten regelen. Dat hebben we dus heel snel op de rit gekregen. Nu hebben we daar nooit ruzie over, want we delen hetzelfde doel.

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

Gouden regel hoe je in een relatie met geld om moet gaan. Praat met elkaar. Probeer een vast schema aan te houden en stel doelen wat wil je samen bereiken en hoe komen we daar.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’?

Na onze verhuizing gaan we hogere lasten betalen. We praten hier al jaren over. We hebben dit huis op 1 inkomen gekocht. Ik hoop dat ik in de toekomst wel weer een baan ga vinden maar wij vinden het veiliger om het op 1 inkomen te kopen. We hebben onlangs een nieuwe vaste lasten lijst gemaakt en onze spaardoelen weer aangepast. We kunnen nu minder sparen maar krijgen daar ook een mooi groot huis voor terug. Maar een buffer achter de hand vinden wij erg prettig. Als de kinderen het huis uit gaan dan willen we heel graag reizen….

Bedankt voor het delen van je verhaal, E.!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lees meer uit de serie Geld & Relaties

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie:

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie:

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

Verhaal van E.
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
  1. Wat een inspirerend verhaal! Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk een financiële opvoeding is. Ik vind het reuze knap dat jij – en jullie – de financiën nu goed wel goed op orde hebben. Complimenten! En inderdaad fijn dat je met elkaar er over kunt praten.. Dat is wat mij betreft ook wel de basis voor een goede relatie.

  2. Leuk om te lezen en erg herkenbaar. Wij hopen onze dochter ook de juiste financiële instelling mee te kunnen geven als ze groter is, het taboe over geld praten doorbreken kan je inderdaad juist verder brengen. Het lijkt erop dat jullie het goed voor elkaar hebben en er goed over nadenken, succes met het vinden van een nieuwe baan!

  3. Sluit me in geheel aan bij BespaarBalans 🙂 Er kan nog zoveel gewonnen worden als er in de opvoeding of onderwijs geleerd wordt eerst te sparen en iets te bezitten voor je iets wilt uitgeven of aanschaffen ondanks alle vrijheid in credit mogelijkheden.

    1. Klopt, daar ben ik het ook helemaal mee eens. Dat scheelt mensen zóveel ellende! Gelukkig hebben ze tegenwoordig wel meer programma’s, maar ook in de opvoeding zelf zou hier wat mij betreft echt veel aandacht voor moeten zijn. Waarom zou je wel een veterstrikdiploma hebben en niet iets rondom goed om leren gaan met geld?

  4. Zo te zien hebben jullie wat van schuldsanering en eerdere relaties geleerd. En gaan jullie inmiddels goed met geld om. Laat het maar weten als je een leuke baan hebt gevonden, succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.