Geld en Relaties: het verhaal van W.

Geld en relaties: het verhaal van W.

Vandaag in deze serie: het verhaal van W.

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Vul dan hier je gegevens in.

Wie ben je?

Vrouw, 37 jaar, gescheiden, mijn 2 meiden van 6 en 8 wonen bij mij. Ik werk in het notariaat en voornamelijk vanuit huis.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

Van huis uit heb ik meegekregen dat je eerst werkt en spaart en dan pas kan uitgeven. Behalve de hypotheek hadden en hebben mijn ouders geen schulden. Al het inkomen kwam op een grote hoop en daar werd alles van gedaan. Dit voorbeeld hebben mijn ex en ik gevolgd, hij was ook zo opgevoed. We hadden alleen een hypotheek en verder geen schulden. De mediator noemde het een ’makkelijke’ scheiding. Sinds de scheiding kan ik het financieel natuurlijk doen zoals ik het wil, maar nog steeds geen schulden. Ik moet alleen veel meer opletten waar ik mijn geld aan uitgeef.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

Ik praat met sommige mensen heel makkelijk over financiële zaken zoals mijn ouders, zus, zwager en goede vriendinnen. Ik heb nu geen partner en vind het wel erg fijn om te kunnen sparren of ik het goed aanpak allemaal. Er is veel veranderd in mijn leven de afgelopen 2 jaar. Ik zoek dan eerst uit welke opties ik heb en dan leg ik het voor aan familie of vrienden. Ik heb in het voorjaar de hypotheek van het huis waar ik in woon met mijn meiden op mijn naam kunnen zetten, hierover heb ik het natuurlijk veel met familie en vriendinnen gehad. Met andere mensen praat ik niet zo snel over financiële zaken, ook omdat ik merk dat ik er soms heel anders over denk, dan houd ik liever mijn mond.

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

Bij mijn ex en mij ging alles op een hoop. We kregen allebei zakgeld per maand. Hij was beroepsmilitair toen wij een relatie hadden en dus veel weg. Hierdoor is het zo gegroeid dat ik zorgde dat de rekeningen betaald werken, maar hij deed dan wel weer de belastingaangifte ieder jaar. We bespraken wel alles en hebben hier eigenlijk nooit gedoe om gehad. Ik was en ben wel meer een spaarder maar we hadden ook genoeg financiële ruimte om lekker te leven maar ook te sparen.

Tegenwoordig geef ik mijzelf nog steeds een budget per maand voor leuke dingen. Maar spaar ik ook veel meer in verschillende potjes, vroeger ging al het spaargeld op een grote hoop. Nu heb ik een spaarpot met een buffer, een potje vakantie, voor beide meiden een studierekening, en een ‘extra aflossen hypotheek’ potje.

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

Als ik uit eten ga met een vriendin of met een groepje vind ik splitten wel net zo makkelijk. De ene keer ben je dan misschien wat duurder uit, de andere keer misschien wat goedkoper. Zo ook wat trakteren betreft, de ene keer ik, de andere keer de ander. Ik heb wel een vriendin die graag trakteert omdat zij het ruimer heeft dan ik op het moment. Maar dat vind ik zelf niet prettig. Ik wil dan liever allebei de helft betalen.
Als ik even geen geld heb om uit te gaan, is thuis lekker borrelen, koken of zo iets ook een prima optie.

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen?

Mijn ex-partner wilde nooit aflossen op de hypotheek. Hij is meer van het wie dan leeft, wie dan zorgt. Maar hij heeft een goede baan, een goed pensioen etc. Ik heb parttime gewerkt in minder goede banen en dus een minder pensioen. Ik ga er van uit dat ik in de toekomst weinig pensioen heb en dat ik dus door af te lossen op mijn huis mijn vaste lasten omlaag kan brengen. Daarnaast spaar ik nu extra voor mijn pensioen. Ik hou meer van zekerheid en nu ik alleen de keus kan maken heb ik het zo ingericht. Bij het ‘wie dan leeft, wie dan zorgt’ heb ik mij nooit zo prettig gevoeld, maar in een relatie is het natuurlijk altijd een stukje geven en een stukje nemen.

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

Door mijn scheiding heb ik wel geleerd dat mijn strategie van altijd maar aanpassen aan de ander niet werkt en mij op een gegeven moment ging tegenstaan. Nu weet ik dat ik eerder had moeten zeggen dat ik het anders wilde.
Naar vrienden en familie ben ik nu ook duidelijker in wat ik kan bijdragen. Ik heb de voornaamste zorg voor mijn meiden en die moeten het goed hebben. Hierdoor kan ik wat minder bijdragen aan grote cadeaus, maar daar is gelukkig alle begrip voor. Door hier duidelijk over te communiceren kom ik een heel eind.

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld?

Tijdens een scheiding moet je afspraken maken over de belangrijke dingen in het leven, je kinderen, je (t)huis, je financiën, etc. Dan vallen er wel eens moeilijke woorden want je wilt het beiden zo goed mogelijk regelen en je gaat niet voor niets scheiden, je denkt tenslotte anders over dingen. Gelukkig willen we allebei dat men name de meiden, maar dat ook de ander normaal kan leven en haalden we niet het onderste uit de kan.
Dat ik mijn huis nu op mijn naam heb kunnen zetten, is ook dankzij mijn ex. Hij heeft mij de tijd gegeven dit te regelen. En door een goede alimentatieregeling af te spreken kon ik dit sneller regelen. Nu help ik hem door de alimentatieregeling in zijn voordeel te veranderen, zodat hij ook een huis hier in de buurt kan kopen.

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

Praat erover als iets niet goed voelt. Dat deed ik zelf namelijk niet en nu denk ik, had ik mijn gevoel maar gevolgd en veel meer gespaard.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’?

Door de scheiding heb ik veel moeten nadenken over hoe nu verder. Ik denk dat ik veel meer zelf aan het roer blijf staan. Een nieuwe relatie zie ik nu nog even niet gebeuren, maar in de toekomst wellicht. Opnieuw een huis kopen met iemand, ik weet het niet, ik heb nu alles stabiel en in eigen hand en geniet daar enorm van.

Mijn meiden zullen gaan studeren en uitvliegen. Het studeren spaar ik nu al voor, het uitvliegen zal financiële veranderingen meebrengen. Ik heb nu extra inkomsten door kindgebonden budget en kinderbijslag, dat zal dan niet meer zijn, maar dan heb ik wel de ruimte om fulltime te gaan werken.

Ik werk in het notariaat, daarom stond een nieuw testament wel bijna boven aan mijn lijstje met te regelen zaken na de scheiding. In mijn ogen ook nodig om mijn kinderen te beschermen en het goed voor ze te regelen als ik er niet meer ben.

Is er verder nog iets dat je wilt delen?

Ik werk in het notariaat. Het valt mij wel eens op dat er op de verschillende blogs die ik lees over besparen en consuminderen nooit gesproken wordt over het besparen van veel geld voor jezelf of je nabestaanden door het nu allemaal goed te regelen. Of door bijvoorbeeld nu gebruik te maken van de vrijstellingen binnen de erf- en schenkbelasting. Dat kan zoveel geld besparen.

Misschien een goed idee om over te bloggen, Adine?

Bedankt, W.! En dat lijkt me inderdaad een goed idee 🙂

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lees meer uit deze serie

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie!

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Tuurlijk denk ik wel over testament en giften. Ik heb zelfs al een doel. Daar schreef ik een keer over. Giften zijn voorlopig niet aan de orde. Ik consuminder te hard. Ik geef al een leven lang aan goede doelen. Zodanig dat ik belastingaftrek heb.

  Erica Verdegaal schreef over erfenissen. Ze schreef dat het geld bij erfenissen heel snel,wordt opgemaakt. Ook ik heb mijn deel aan erfenissen ontvangen. Ik moet bekennen, het klopt wat Erica schreef. Het geld is opgemaakt aan leuke dingen.
  Pas aan het begin van mijn blog deed ik de ontvangst van 2000 euro als schenking als de eerste hypotheekaflossing. Het was eindelijk een goede start.

  1. Ik geef om te geven. Maar echte bedragen, dus geen collectes, geef ik het liefst als ik er achter sta en ik er iets voor terug ontvang. Dat kan zijn belastingen en bij crowdfunding een gift in natura terug.

   Geef jij genoeg aan instellingen die ANBI genoteerd zijn en krijg je daarvan belasting terug?

   1. Op zich vind ik er niets mis mee; de mogelijkheid wordt geboden. Dat is net een beetje als groen sparen. Natuurlijk doe je dat vanuit een overtuiging, maar als er ook een belastingvoordeel aan zit, waarom zou je daar dan geen gebruik van maken? Je laat toch ook bijvoorbeeld de HRA niet liggen, omdat je vindt dat je een huis helemaal zelf moet betalen? Tenminste, dat zou ik niet doen!

 2. Je geeft om te geven, toch niet om van de belasting te kunnen aftrekken? Ja, ik weet heus wel dat dit legaal is, dat de mogelijkheid je geboden wordt, maar desondanks vind ik het vreemd.

 3. Goed van jullie, dat jullie niet hebben gevochten om de kinderen en de scheiding verder ook fatsoenlijk hebben kunnen afhandelen. Bij mijn ex-man en mijzelf ging het net zo, al was onze studerende zoon al op kamers, dus wel een iets andere situatie.
  Meer scheidende ouders zouden om de belangen van hun kind(eren) moeten denken.

 4. Dank je voor het delen van je verhaal.
  Misschien zou je een keer een gastblog over de onderwerpen in de laatste alinea kunnen schrijven als Adine dit ook een goed idee vindt?

 5. Hey W (en Adine), als jij nog iemand weet die een presentatie (of gast-post) kan doen over erf- en schenkbelasting dan houden wij ons aanbevolen! Het topic is al vaker de revue gepasseerd bij meet-ups. Maar hebben nog niemand gevonden die ons daarbij kon helpen. Staat nog steeds wel op de agenda om besproken/beschreven te worden 🙂

  Goed bezig trouwens met je financien, blij te lezen dat de scheiding niet te veel (geld) problemen heeft opgeleverd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.