Geld en Relaties: het verhaal van Maria

Geld en Relaties: het verhaal van Maria

Vandaag hebben we weer een nieuwe aflevering in de serie Geld & Relaties: het verhaal van Maria.

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Hier vind je een link naar de vragenlijst.

Wie ben je?

Hallo, ons gezin bestaat uit mijn man en ik. Ik ben Maria, een vrouw van 52 jaar jong en al een paar jaar thuis zonder uitkering. Mijn man, ook 52, werkt fulltime en we redden het goed samen.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

Wij zijn beiden anders opgevoed wat geld betreft. Bij mijn man werd er goed geleefd, bij ons werd op het pijnlijke af bespaard. Ook als het niet nodig was. Als kind zijnde was dat niet leuk want bij alles wat ik wilde was de vraag: hoeveel kost dat. Was het niet gratis of spotgoedkoop dan mocht ik het zeker niet. Daardoor ben ik met name onze kinderen gaan verwennen. Ze mochten beiden op sport, muziek en kregen nette kleren en goede schoenen. We gingen veel met ze op stap en qua aandacht en spullen kwamen ze zeker niks tekort.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

Nadat we het financieel moeilijker kregen, zijn we gaan praten. Echt praten en rekenen en na een paar zware jaren waren we uit de schulden. Daarna vond ik werk en hebben we alles gedaan wat nodig was met een alerte blik op aanbiedingen. Met ons gezin onderling is het praten over geld makkelijk te noemen. Vrienden bekijken ons potjes-systeem anders (dat is ook hun goed recht) en daarom zeggen we er minder over.

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

Wij zitten nu op één lijn, we zijn naar elkaar toegegroeid. Alle rekeningen zijn betaald, er staat geld opzij mocht er een ijskast stuk gaan en we hebben ons eigen zakgeld en kleedgeld dat we naar wens kunnen besteden. Dat werkt heel prettig en geeft een gevoel van vrijheid. Zelf ga ik graag eens op een terrasje zitten en mijn man koopt graag iets lekkers in de kantine in de lunchpauze.

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

Als we samen naar een terrasje gaan dan betalen we om en om maar is het een groot bedrag dan wordt het gedeeld en dan kijken we ongeveer hoe het moet. Geen gezeur over een euro. Rij ik dan krijg ik de koffie meestal betaald en omgekeerd.

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen?

Vroeger was ik makkelijk met geld, ik rekende ook niet precies uit wat ik uitgaf per segment zoals het huishouden, uitgaan enz. maar nu we het geld beter hebben ingedeeld, zien we toch beter wat we uitgeven en waaraan. Ik gaf ook makkelijk een rondje als iemand geen geld had, daar ben ik voorzichtig in geworden. Wel geld voor kleren/schoenen/sigaretten maar niet voor die kop koffie? Daar let ik toch op.
Mijn vriendinnen help ik overigens graag, dat zit in mij en ik kan ook altijd om hulp vragen.

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

Thuis praten we makkelijk over geld en maken er afspraken over, met de kinderen kan dat ook maar als we op het werk éénmalig bijleggen, dan doe ik dat gewoon zonder zeuren. Is het iedere week dan kijk ik toch of ik er wel aan mee wil doen. Heb ik het geld niet, dan zeg ik dat ook. Dat durfde ik vroeger niet. Met vriendinnen heb ik het er niet vaak over, we hebben geld, het huis is betaald en ik kan gezellig mee. Dat is toch voldoende?

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld?

Natuurlijk moesten we naar elkaar toe groeien en daar is het ook mis mee gegaan. Mijn man gaf royaal uit en ik deed een tijdje mee tot ik erachter kwam dat dat echt niet ging. We kregen schulden omdat we ook royaal waren naar auto’s toe en de rente op aflossingen is hoog! We hebben geleerd dat we NOOIT meer een lening willen, dan maar sparen.
[bctt tweet=”Met vrienden moet je wandelen, niet handelen.”]

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

Met vrienden moet je wandelen, niet handelen. Een spreuk van schoonmama en ze had gelijk. Als je je vrienden toch geld wilt lenen, beschouw het dan als weggegeven en misschien krijg je het terug. Noteer het ook in een contractje met alle afspraken erin, dan kan er geen misverstand over bestaan dat het een lening is.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’?

Straks komt steeds dichterbij en wij hebben niets voorbereid voor ons pensioen of voor mogelijk ontslag. “Dat komt later nog wel.” Dus nu hebben we dit met een inhaalslag proberen op te lossen. Het huis is afgelost, geïsoleerd, gerenoveerd en klaar voor de toekomst. We hebben nog jaren te gaan en betalen voor een stukje pensioen. Momenteel is het opruimen (ja die hype van Marie Kondo) en verven en dan herinrichten. Kijken dat we met wat we hebben, zo lang mogelijk uitkomen en gezond en rustig leven.

Nu ons eigen Utopia, Pensioen:

Samen een stuk gaan fietsen/wandelen om die spieren in gang te zetten. Thuis een uurtje het huishouden doen of naar de winkel gaan voor boodschappen.
Naar de kerk, Bijbelstudies volgen (studeren is goed tegen alzheimer), vrijwilligerswerk doen als dat nog kan, vrolijk blijven en de mode enigszins volgen. Al is het met een leuke kleur shawl om toch jong te ogen en die mag van de kringloop komen.
Dan nog af en toe een film kijken op netflix, rommelen tussen de paar plantjes in het moestuinperkje. Lezen (uit de minibieb oa), puzzelen en iedere dag met iemand afspreken om vereenzaming te voorkomen.
Natuurlijk ook vakanties, de goedkope huisjes buiten het seizoen zodat we heel Nederland kunnen verkennen. Of we gaan op huizen passen van anderen, dat lijkt me ook heel gezellig.
Hebben de kinderen tijd voor ons in hun drukke leven dan zijn we daar heel blij mee, wie weet letten we nog een dagje op de kleinkinderen om de kosten op kinderopvang te drukken.

Bedankt voor het delen van je verhaal, Maria!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Meer over de serie Geld & Relaties

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie: alle Geld & Relaties-verhalen.

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

Het verhaal van Maria
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.