Waarde Britse pond zakt onder die van de euro

Waarde Britse pond keldert

Onlangs las ik een bericht dat als je een goedkoop weekendje weg wilde, je het beste naar Londen kon gaan. Alsof je het over een omgekeerde wereld hebt! Engeland was altijd een best duur vakantieland, omdat de prijzen qua bedragen vrijwel gelijk zijn, maar de pond wél ongeveer 35% duurder was dan de euro. En daar lijkt binnenkort een einde aan te komen.

Waarde Britse pond/euro op dieptepunt in 2018

Volgens de bankiers van Morgan Stanley zal er in het eerste kwartaal van 2018 een dieptepunt zichtbaar zijn in de koers van de pond ten opzichte van de euro. Waarschijnlijk wordt de euro dan evenveel of meer waard dan de pond. Op dit moment is een pond nog ongeveer €1,10 waard, dus dan zal er nog zo’n 10% vanaf moeten. Of bij de euro nog zo’n 10% bij, zo kun je het natuurlijk ook bekijken.

Ponden massaal verkopen

Deze daling in waarde zou deels gestimuleerd worden door de verwachting dat mensen hun ponden massaal gaan verkopen. En dan krijg je het verhaal van de waarde die bepaald wordt door vraag en aanbod: des te meer er verkocht wordt, des te minder vraag er is en des te lager de waarde wordt.

De waarde van de Britse pond daalt zo hard, vanwege de aanstaande Brexit en omdat de Euro gewoon een stuk sterker wordt. Het werkt dus twee kanten op.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat betekent daling waarde Britse pond vs. de euro voor ons?

Voor veel mensen maakt een daling van de waarde van de Britse pond of een sterkere euro misschien niet veel uit. Als je naar Amerika gaat, dan krijg je meer dollar voor je euro, als je naar Engeland gaat, krijg je meer pond voor je euro.

Als je in export werkt, dan kan het zijn dat je meer product voor je euro’s krijgt. Ik heb me echter door vriend – die daar idd in werkt – laten vertellen dat de Britten kien genoeg zijn om dan de prijzen te verhogen, zodat jij dus hetzelfde betaalt, maar zij er meer op verdienen.

Als je geïnvesteerd hebt in Britse bedrijven of – zoals ik – betaald krijgt in ponden, is een daling in waarde van de Britse pond een stuk minder prettig. Ik twijfel nu wel (weer) of ik wat ponden zal omwisselen of niet. Elke cent dat de koers daalt, kost mijn honderden euro’s. Bovendien kan ik op het moment best wat extra financieel vlees op de botten gebruiken.

Aan de andere kant; het verlies is nu nog niet concreet en dat wordt het wel op het moment dat ik inwissel. Bovendien: handelen vanuit een soort angst is nooit handig. Zeker niet als het dieptepunt écht in Q! 2018 komt, want komt er na een dieptepunt niet altijd een stijging?

Merk jij iets van de daling van de waarde van de Britse pond? En wat zou jij in mijn geval doen; gewoon vasthouden, een deel inwisselen of alles inwisselen?

Waarde Britse pond staat onder de euro
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Als je graag engelse boeken koopt dan kan het voordeliger zijn om ze in UK te bestellen. In mijn gezin worden meer engelse dan nederlandse boeken gekocht.

  2. Wij gaan al jaren naar Engeland op vakantie en er zijn altijd veel schommelingen in de koers geweest. Afgelopen juni kregen we veel ponden voor onze euro’s en dat was prettig, natuurlijk. Over dat Engeland duur is, twijfel ik. Londen is duur, maar verder vind ik het wel meevallen. Je kunt er in authentieke pubs voor betrekkelijk weinig geld heel goed eten, bijvoorbeeld, koffie met lekkers erbij is goedkoper dan in ons land en in de supermarkten betaal je net zoveel als thuis. Campings aan zee zijn wel prijzig, zag ik en ook veel B&B’s vragen hotelprijzen, maar dat laatste is hier ook steeds meer het geval.

    Nooit in een opwelling je ponden verkopen, of in ieder geval nog even wachten tot de koers weer iets aantrekt, want nu verlies je wel heel veel. Ik snap jouw dilemma.

    1. Ja, dat denk ik ook; gewoon vasthouden is het niet-impuls ding om te doen, maar ik zie het aan de andere kant in een periode van een jaar nog niet bijtrekken. Dan is het best veel om ongeveer een derde van al je geld eigenlijk niet te kunnen gebruiken. Aan de andere kant; goede motivatie om de europot ook flink te spekken! En trouwens leuk om zo even te lezen over jullie vakanties, krijg er zo ook zin van om daarheen te gaan! Ik heb alleen ooit eens een dagje Londen gedaan, dus dat was duidelijk niet representatief!

  3. Vergeet niet dat per ooktober de oude 10 pond briefjes verdwijnen. Kun je dan misschien nog bij een bank inleveren maar dus niet meer uitgeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.