Toch maar aan de vreemde valuta’s

Eerder schreef ik al eens dat ik onder meer een aantal Britse klanten heb. Zij bieden mij klussen aan waarbij ik in ponden betaald krijg. De bank zet die ponden dan weer om in euro’s. Tot nu toe ging dat prima, maar nu de koers zo ontzettend gekelderd is, heb ik besloten om toch maar een vreemde valutarekening te openen. Daarmee krijg ik het geld ook gewoon in ponden op mijn rekening en kan ik dat – op een later moment, bij een hopelijk betere koers – zelf inwisselen naar euro’s.

Eigenlijk vond ik het een beetje zonde van het geld, maar met de dalingen van dit moment heb ik die €60 in het jaar er zó uit. Mits ik natuurlijk op het juiste moment wissel en het geld in de tussentijd niet nodig heb. Dat wordt aan de ene kant een uitdaging, want in de afgelopen maanden was het mijn grootste klant die in ponden betaalde. Aan de andere kant; straks verlaag ik toch mijn salaris en heb ik zakelijk minder geld nodig. Dan kan ik het hopelijk wel even uitzingen. En anders hoef ik natuurlijk ook niet alles in één keer om te wisselen. Voor dollars houd ik het nog even zoals het is. Die koers daalt ook wel wat, maar die stond ook vrij hoog.

Het zou wel mooi zijn als de koers tegen het einde van het jaar weer beter is, want dan kan ik de facturen gewoon in euro’s inboeken en krijg ik niet ook nog extra accountantskosten vanwege een extra valutarekening erbij.

Over ongeveer een maand kan ik zien of ik alles goed heb aangevraagd, ik hoop het wel! En dan maar duimen dat de koers weer omhoog gaat 🙂

Heb jij toevallig ervaring met dit soort dingen en nog tips?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Beste,

  Zelf heb ik een aantal keer ponden bewaard op een Paypal rekening. Deze heb ik uitgegeven toen ik iets op ebay-UK kocht. Dit werk prima. En Paypal is gratis.

  Groet A.

  1. Dat is inderdaad ook een goede tip! Bij deze klant heb ik eerder ook wel eens betalingen via PayPal gedaan, alleen dan worden er (waarschijnlijk omdat het zakelijke transacties zijn) kosten in rekening gebracht. Dat is steeds zo een paar procent, dus in dit geval is dat helaas ook niet voordeliger.

  1. Zij verstrekken de opdracht in ponden. Ik kan ze wel in euro's uit laten betalen, maar dan geldt alsnog de wisselkoers van de dag van uitbetaling en heb ik hetzelfde probleem. Het is niet zo dat ik hen voor een opdracht een prijsopgave stuur; zij zeggen gewoon: we hebben deze opdracht en we geven er XX pond voor. Dan kun jij zeggen of je het wel of niet wilt doen.

 2. Bij verkoop van je diensten kun je ponden aankopen. Het bedrag van de factuur leg je vast bij de bank tegen een vastgestelde koers, die de bank jou geeft wanneer je bv. Over 2 maanden het aantal ponden aanlevert. De klant, die je factureert kun je zo ook een goede prijs geven. Voorwaarde is wel dat de klant op tijd betaalt.

  1. Dat zou kunnen, maar het kan ook zijn dat je een hogere koers geboden krijgt. In de offerte, die je het bedrijf geeft, pas je aan met de koers van de bank plus wat opslag. Wij g erbruikten een marge van 5 eurocent, maar misschien moet jij wel 0,10 cent marge hanteren. Het kan dus zijn dat jij ponden aankoopt bij de bank, die wanneer de klant niet binnen 2 maanden betaalt jij zelf moet aankopen. Het kan dan zijn dat wanneer de koets zakt je een valutavoordeel hebt oftewel koerswinst. Het omgekeerde kan natuurlijk ook gebeuren, maar dan zal de economie van GB echt goed moeten gaan lopen en dit zit er met de Brexit niet echt in. Je bank kan je daar ook in adviseren.

  2. Heb je eigenlijk nooit een marge aangehouden bij de offertes? Dat lijkt me wel erg onverstandig. De pond is min of meer gekoppeld aan de dollar en wanneer Obama/ Trump hun neus snuiten, kan die valuta zomaar sterk onderuit gaan.

  3. Heb je eigenlijk nooit een marge aangehouden bij de offertes? Dat lijkt me wel erg onverstandig. De pond is min of meer gekoppeld aan de dollar en wanneer Obama/ Trump hun neus snuiten, kan die valuta zomaar sterk onderuit gaan.

  4. Dat zou kunnen, maar het kan ook zijn dat je een hogere koers geboden krijgt. In de offerte, die je het bedrijf geeft, pas je aan met de koers van de bank plus wat opslag. Wij g erbruikten een marge van 5 eurocent, maar misschien moet jij wel 0,10 cent marge hanteren. Het kan dus zijn dat jij ponden aankoopt bij de bank, die wanneer de klant niet binnen 2 maanden betaalt jij zelf moet aankopen. Het kan dan zijn dat wanneer de koets zakt je een valutavoordeel hebt oftewel koerswinst. Het omgekeerde kan natuurlijk ook gebeuren, maar dan zal de economie van GB echt goed moeten gaan lopen en dit zit er met de Brexit niet echt in. Je bank kan je daar ook in adviseren.

 3. Ok, nu begrijp ik het. Op die manier is het heel zuur wanneer je aan het eind van de klus nog minder overhoudt. Dan zou ik zeker in onrustige tijden ervoor kiezen om ponden in te dekken. Zelfs dan lijdt je verlies, want indekken kost geld. Aan de andere kant heb je ook al jaren koerswinsten gehad doordat het pond in waarde is gestegen.ik weet niet hoeveel concurrentie er is in jouw markt anders kun je overwegen om betaling in euro's te vragen.

 4. Ok, nu begrijp ik het. Op die manier is het heel zuur wanneer je aan het eind van de klus nog minder overhoudt. Dan zou ik zeker in onrustige tijden ervoor kiezen om ponden in te dekken. Zelfs dan lijdt je verlies, want indekken kost geld. Aan de andere kant heb je ook al jaren koerswinsten gehad doordat het pond in waarde is gestegen.ik weet niet hoeveel concurrentie er is in jouw markt anders kun je overwegen om betaling in euro's te vragen.

  1. Dat kán dus niet, ze geven er duidelijk bij aan dat ze hun opdrachten uitschrijven in GBP en dat je dan zelf kunt bepalen of je het wilt doen of niet. Logisch, want zij kunnen ook niet hun bedrijfsvoering afstemmen op koerswisselingen. En de concurrentie is stevig, voor mij tien anderen. Maar zelfs al was dat niet zo, dan is het in dit geval gewoon: meegaan met de voorwaarden of wat anders zoeken. Dus dan maar proberen het beste van te maken..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.