Het gaat weer goed met de pond!

Koers Britse pond stijgt weer

Zoals sommige lezers van mijn blog misschien wel weten, is één van mijn klanten een Brits bedrijf. Zij schrijven hun klussen uit (waar ik dan weer op in kan schrijven) in ponden, maar je kunt ervoor kiezen om een uitbetaling te krijgen in euro’s. Tot nu toe ging dat prima, de koers van de Britse pond schommelde wel wat, maar de laatste maanden was die erg gunstig. Sinds echter bekend is geworden dat Brexit écht doorgaat, kelderde de koers énorm. Van ongeveer €1,30 per pond ging het ineens naar ongeveer €1,10 per pond. Nu lijkt die €0,20 misschien niet veel, maar dat is toch €200 op elke €1000!

Stevige daling in de koers

Omdat ze hun facturen pas na een dag of 50 betalen, had ik nog geen voorzorgsmaatregelen getroffen en kreeg ik de eerste keer ‘na’ Brexit dus ineens een paar honderd euro minder dan verwacht/gehoopt binnen. Nu had ik daar niets aan kunnen veranderen, de factuur was immers al lang voor Brexit weg (en ik had er zelf niet bij nagedacht), maar het leerde me wel een lesje voor de volgende keer. Dus ik regelde bij de bank direct een pondenrekening, waar ik het geld in het vervolg in ponden op laat staan, tot ik het écht écht nodig heb, of tot de koers weer beter wordt.

Trump goed voor de pond?

En geloof het of niet, maar sinds Trump verkozen is, gaat de koers ineens weer omhoog! Vanmorgen zat hij alweer rond de €1,16! Nu lijkt dat weer een minimaal verschil met €1,10, maar ook daarvoor geldt; het is 60 euro extra op elke 1000 euro. En aangezien ik mijn betalingen nu al sinds augustus ofzo heb vast staan, is het bedrag natuurlijk ook wel wat opgelopen. Inwisselen doe ik voorlopig denk ik nog niet, ik heb het niet per se nodig en de accountant zei dat het – in tegenstelling tot wat ik dacht – ook niet per se voor het einde van het jaar hoeft. Dat saldo wordt dan gewoon op dat moment even omgerekend naar euro’s om zo in de boeken te gaan, maar daarvoor hoeft het niet daadwerkelijk omgewisseld te zijn.

Het is natuurlijk wel de vraag of de koers van de Britse pond zo blijft stijgen, maar ik geloof dat ik het nog wel even aan durf te kijken, al is het maar een maand ofzo. Het financiële weer kan natuurlijk ook zo weer omslaan op het moment dat Trump écht moet beginnen en er mogelijk een potje van maakt.

Merk jij financieel gezien nog iets van de uitslag van de presidentsverkiezingen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
    1. Nou, ik ben benieuwd. Toen het nieuws bekend was, kakte die pond helemaal in… Nu trekt het wel weer wat bij, maar hoe het gaat als het straks zover is… Ik zag in het historische koersverloop dat de pond zelfs eventjes minder waard is geweest dan de euro, tijdens de crisisdagen van 2008. Verder wel steeds minimaal rond de 1,20, met het laatste jaar gewoon een heel (voor mij) goede koers van 1,30-1,40.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.