Geld en Relaties: het verhaal van Freek

Geld en Relaties: het verhaal van Freek

Vandaag hebben we weer een nieuwe aflevering in de serie Geld & Relaties: het verhaal van Freek.

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Hier vind je een link naar de vragenlijst.

Wie ben je?

Ik ben Freek, 65 jaar. Getrouwd, geen kinderen. Het 10e kind uit een gezin van 11. Na mijn middelbare school eerst wat diverse baantjes gehad, o.a. in de tuinbouw, en in de bouw.

Maar met de aankoop van een eigen huis heb ik een vaste baan in de ICT gekregen, dat heb ik ruim 36 jaar gedaan en ben toen met een afvloeiingsregeling met de vut gegaan.

Werken heb ik jarenlang in ploegendienst gedaan, en de laatste 8 jaar 4 dagen in de week in kantoordienst.

Ik heb sinds een paar jaar een eerder ingegaan bedrijfspensioen van ruim 3000 euro bruto. Als ik over een paar maanden AOW krijg, gaat het bedrijfspensioen zo ver omlaag dat ik netto ongeveer hetzelfde inkomen blijf houden. Mijn partner is bijna 5 jaar ouder en heeft alleen een AOW inkomen.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

Mijn vader had een eigen bedrijf in de tuinbouwsector. Dat is later overgenomen door twee broers. Mijn moeder had, vanwege die 11 kinderen, geen betaalde baan. Het was bij ons geen vetpot, maar armoede hebben wij nooit gekend. En echt gekke dingen hebben ze nooit gedaan. En dat hebben ze blijkbaar doorgegeven aan hun kinderen!

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

Geld is bij ons eigenlijk nooit een serieus gespreksonderwerp. Simpelweg omdat er nooit een tekort aan is. Alles wat we willen, kunnen we doen. We houden altijd geld over! Met anderen praat ik wel over financiële zaken, maar zonder de precieze details.

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

Bij ons gaat alles op een grote hoop. We hebben wel beide een eigen betaalrekening.
We houden beide niet van winkelen, dus dat doen we eigenlijk nooit.
En als we boodschappen doen, betaal ik altijd per pinpas. En 10% van het pinbedrag wordt automatisch naar een spaarrekening overgemaakt. Het varieert, maar dat is elke maand zo tussen de 70 en 80 euro.

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

Over het algemeen worden de kosten verdeeld als we een uitje hebben met vrienden. Maar als we iets te vieren hebben trakteren wij!

Toen ik 65 werd heb ik een boottochtje georganiseerd voor mijn vrienden. En toen mijn vrouw 70 werd hebben we een museum bezocht met daarbij een lunch, voor ongeveer 40 mensen. Daar genieten wij erg van!

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen?

Wij zijn al samen sinds 1981, en pas in 2012 getrouwd! Maar meteen hebben we wel een samenlevingscontract op laten stellen. In 1978 heb ik mijn eerste huisje gekocht, voor veel geld destijds: 70.000 gulden! In 1981 heb ik dat met een fors verlies verkocht, want de markt was toen even ingestort. Mijn liefste had toen net een fraai huis gekocht aan de gracht, en daar hebben we met veel plezier ruim 20 jaar gewoond.

Wat we wel deden was de hypotheek zo snel mogelijk afbetalen! En dan hoefden we ons echt niets voor te ontzeggen. We gaven, en nog steeds niet, om luxe. Maar wel van degelijkheid! En toen kregen we de kans om een vrijstaand huis te kopen. Dat kostte toen 300.000 gulden! En nog een beetje verbouwingskosten. We moesten toen een hypotheek afsluiten, maar ook die is al een aantal jaar geleden afgelost. Dat was toen. De WOZ waarde van ons huis is nu bijna 300.000 euro!

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

Omdat er nooit financiële problemen zijn, en we ons alles wat we willen kunnen veroorloven, en we zijn beide geen over-de-balk-gooiers, kunnen we er makkelijk over praten. En we hebben daar echt nooit ruzie over gelukkig!

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld? Heb je daar iets van geleerd?

We hebben nooit een probleem gehad en gemaakt over financiële zaken!

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

Er is geen gouden regel, behalve eerlijkheid en openheid! Dat is voor je relatie het beste!

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’?

We hebben samen een behoorlijke som geld, verspreid over een aantal spaarrekeningen. En dat vrije huis natuurlijk. We hebben nog geen concrete plannen, maar we stellen ons voor dat we, omdat we willen blijven wonen waar we nu zijn, aanpassingen aan de woning gedaan moeten worden.

Ik zou dat eigenlijk al nu op korte termijn willen doen, maar mijn liefste heeft het niet zo op mannetjes over de vloer. Maar het moet er toch van komen af en toe. Nu doe ik het buiten schilderwerk nog zelf, maar het idee om op een hoge ladder te staan trekt me steeds minder.

En ook de flinke tuin die we hebben moet een beetje bijgehouden worden. Dus daar zal ook een tuinman voor ingeschakeld moeten worden. Nu zijn we beide nog redelijk fit, maar hoe is dat over 10 jaar? Gelukkig hebben we dus geen enkele financiële zorgen.

En als we er niet meer zijn en er is geld over, dan staat in ons testament dat alles naar Unicef gaat! Maar dat is een keus van 35 jaar terug, dus misschien kan dat nog veranderen.

We moeten wel nadenken over wie of onze zaken zou moeten afhandelen. Kinderen hebben we dus niet. We hebben beide wel een redelijk grote familie, maar daar hebben we, behoudens de jaarlijkse broer- en zussendagen, niet veel contact mee.

Bedankt voor het delen van je verhaal, Freek!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Meer over de serie Geld & Relaties

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie: alle Geld & Relaties-verhalen.

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Wat heerlijk om alles afgelost te hebben.
  Een opmerking, niet passend bij dit verhaal maar meer ter bewust wording van mensen.
  Ik hoor nog al eens verhalen van mensen die alleen zijn of geen kinderen hebben en in hun testament alles na laten aan bijv. een goed doel of kerk. Dit zonder te bedenken dat hun laatste levens jaren ( testament is vaak al veel eerder gemaakt) veel zorg en tijd zorg van de omgeving heeft gevraagd.
  Ik vind het soms schrijnend dat familie zich 100% inzet , overal met desbetreffende persoon heen gaat, denk aan ziekenhuis bezoeken etc..etc. Vervolgens is er geen enkele waardering in het nalatenschap hiervoor,dan evt. oude meubels ( die dan net niet je smaak zijn of waar je geen ruimte voor hebt).

  Anderzijds ben ik mij terdege bewust dat er ook heel wat ouderen ongewenst kinderloos zijn wat voor de omgeving een onzichtbaar groot verdriet met zich mee brengt. Als bij komend gevolg kan deze groep mensen nooit terug vallen op eigen kinderen.

 2. Wat een goed idee om 10% van elk pinbedrag naar een spaarrekening over te laten schrijven. Ik ga eens uitzoeken hoe dat werkt en of dat ook bij mijn bank kan 🙂 Wat betreft Unicef, daar ben ik niet zo weg van. Wel dat jullie het aan een goed doel nalaten uiteraard, maar bij Unicef verdwijnt ontzettend veel geld in de zakken van de directeur. (verdient zo’n 4 ton per jaar als ik me niet vergis en rara wie betaalt dat?) Dit werk moet je met je hart doen en niet met je portemonnee, althans, dat is mijn bescheiden mening.

 3. Mooi verhaal! Leuk om eens van een wat ouder iemand te lezen hoe het financieel is gegaan. Het Ronald Mac donald huis is ook een heel goed initiatief om geld aan te doneren, evenals de maagleverdarm stichting.

 4. De jaarlijkse beloning van de directeur van Unicef bedraagt €117.500,-

  Het is zo makkelijk om te roepen dat dergelijke directeuren ‘zo veel geld verdienen’, maar realiseer je dat ze eindverantwoordelijk zijn voor grote organisaties, gaan over gigantische sommen met geld en verantwoordelijk zijn voor miljoenen sponsoren. Zij werken niet van 9 tot 5.., hoor ;).

  Ik vind een jaarsalaris van €117.500 voor een dergelijke functie helemaal niet zo gek. Nee, ook niet terwijl het een goed doel betreft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.