Geld en Relaties: het verhaal van M. van TwoPennies

Geld en Relaties: het verhaal van M. van TwoPennies

Vandaag hebben we weer een nieuwe aflevering in de serie Geld & Relaties: het verhaal van M. van TwoPennies.

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Onderaan dit artikel vind je een link naar de vragenlijst!

Wie ben je?

Ik ben M., 25 jaar en getrouwd met B., 29 jaar. We wonen samen met onze twee katten in Noord-Brabant. We werken beide fulltime in loondienst bij onze eerste werkgever, wat volgend jaar naar verwachting voor ons allebei gaat veranderen. We bloggen samen over onze persoonlijke financiën op TwoPennies.nl.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik vrij jong was. Ik kan me niks herinneren van hun gezamenlijke financiële situatie. Mijn moeder is altijd vrij zuinig geweest en heeft me vroeger veel geleerd op besparingsgebied. Ik vond dit als puber wel eens irritant. Maar nu pas ik veel van de dingen die ze deed zelf ook toe! Van mijn vader heb ik geleerd dat hard werken belangrijk is, waardoor ik op mijn 13e gestart ben met een folderwijk en sindsdien altijd heb gewerkt.

De scheiding heeft invloed gehad op het feit dat ik altijd wil zorgen dat ik financieel mijn eigen broek op wil kunnen houden. Ik vind het dan ook fijn dat wij allebei een goede baan hebben. Verder denk ik niet dat wat ik van huis uit mee heb gekregen invloed heeft op hoe ik de zaken nu regel.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

Ik ben als persoon vrij open. Ik heb geen geheimen en vind het dan ook niet moeilijk om financiële zaken te delen met B., mijn familie, vrienden of collega’s. Soms merk ik dat ik juist té open ben. Ik probeer er dan ook te letten om niet alles zo maar met anderen te delen. Ik ben ook bang om wel eens betweterig over te komen. Wij zijn heel bewust bezig met onze financiën en onze toekomst, terwijl niet iedereen in onze omgeving dit ook is. Daardoor heb ik het gevoel dat ik me soms in moet houden.

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

Zoals reeds aangegeven gooien wij alles op één hoop. Eigenlijk is dit al zo sinds we samenwonen. Eerst hadden we nog wel iedere een eigen rekening waarop ons salaris werd gestort, maar wat over was stortten we beide door naar de gezamenlijke rekening.

Toen we een hypotheek afsloten in 2016 wilden we dat het maandbedrag van de gezamenlijke rekening werd afgeschreven. Hiervoor moest één salaris op deze rekening gestort worden. We hebben toen besloten alles samen te voegen op de gezamenlijke rekening. Wat vroeger mijn eigen rekening was is omgezet naar een e/o rekening, die we hebben omgedoopt tot boodschappenrekening.

Wij zitten goed op één lijn wat betreft de financiën. We hebben niet echt zakgeld, maar overleggen met de ander als we iets voor onszelf aan willen schaffen. Hierin wegen we niet af dat we beide evenveel krijgen. Het fijne van het overleggen is dat we elkaar scherp houden op aankopen; wil je hier wel écht geld aan uitgeven?

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

Dit verschilt per situatie. Als we ongeveer even veel hebben besteld splitten we de rekening gewoon. Ik eet zelf geen vlees en vis dus ben meestal wat goedkoper uit. Toch heb ik geen zin als ik met vrienden of familie ben om dit voor die paar euro helemaal uit te rekenen. Wanneer er apart afgerekend wordt, rekent ieder wel zijn eigen deel af. Maar dat komt meer door de manier waarop het in het restaurant wordt aangeslagen, niet omdat we daar om vragen.

Als iemand echt veel meer heeft gegeten of gedronken wil ik wel dat iedereen zijn eigen deel betaalt. Vaak bied diegene het dan ook al uit zichzelf aan.

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen?

Er is niet echt iets veranderd door de jaren heen. Ik ben altijd al vrij gul geweest en dat ben ik nog steeds. Ik heb gelukkig ook geen vervelende ervaringen met geld waardoor ik ergens anders over ben gaan denken.

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

Ik vind het belangrijk om open te communiceren over geld. Omdat ik hier zo open over ben gaat dit altijd vanzelf. Bijvoorbeeld bij het verzorgen van gezamenlijke cadeaus spreken we altijd vooraf een budget per persoon af. Hierdoor stemt iedereen vooraf in met het bedrag wat hij/zij uit wil geven, en van dat geld wordt er een cadeau uitgezocht. Dat vind ik beter dan andersom.

We hebben ook periodes dat ons budget voor uit eten op is en we de rest van de maand zuinig willen doen. Dan zeg ik dat ook gewoon tegen vriendinnen, vaak plannen we dan een alternatief zoals gezellig thuis een avondje eten en bordspelletjes spelen.

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld?

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit ruzie heb gehad over geld. Alleen soms wat irritaties als iemand zijn deel van een cadeau vergeet over te maken, maar na wat geduld komt dat altijd goed!

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

De gouden regel als het gaat om geld en relaties is wat mij betreft om open en begripvol te zijn. Dit krijg je dan, in mijn ogen, ook vaak terug. Daarnaast vind ik het een goede tip om verwachtingen vooraf duidelijk te maken. Zo voorkom je dat mensen achteraf beledigd zijn. Bijvoorbeeld doordat de kosten van een gezamenlijk cadeau of een dagje weg veel hoger uitvallen dan iemand wil uitgeven.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’?

Wij zijn continu bezig met het ‘later’ en hoe we onze financiën voor de toekomst in willen regelen. Voor nu betekent dat dat we een levensverzekering hebben afgesloten bij onze hypotheek. Daarnaast bouwen we beide pensioen op via onze werkgevers en proberen we zelf zo veel mogelijk vermogen op te bouwen voor de toekomst.

We zijn ons er van bewust dat we op dit moment een ruime positie hebben doordat we beide fulltime werken. Mocht hier verandering in komen zal onze financiële situatie veranderen en zullen we daar bepaalde zaken op aan moeten passen. Doordat we een goed inzicht hebben in onze financiën verwacht ik hier geen problemen in. Er zijn flink wat ‘knoppen waar we aan kunnen draaien’.

Het opbouwen van een buffer om onverwachte zaken op te vallen speelt hier ook een grote rol bij. Dit geeft wat rust. We rekenen ook vaak samen toekomstige scenario’s uit. Tot nu toe vallen de mogelijke scenario’s die we hebben berekend ons nog allemaal mee. Wat dat betreft vind ik soms dat we een luxepositie hebben waar ik dankbaar voor ben.

Bedankt voor het delen van je verhaal, M.!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lees meer uit de serie Geld & Relaties

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie:

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Leuk verhaal. Ik was ook altijd open over geld. Ik merkte dat iedereen het anders doet. De meeste mensen focussen niet op geld, maar op andere zaken. Je komt er nooit uit.

    Gisteravond belde ik met P, die een groot aflosvrij vrijstaand huis heeft met boot aan de plassen en pensioen. Ze doen zich altijd zielig voor. Ze betalen 37% rente en niet meer. Zo arm zijn ze, zeggen ze.
    Alles bezitten ze, onderhoud aan huis is prima, auto is groot. We hebben maar een auto…
    Gisteravond belde ik hen en tussen neus en lippen liet ik vallen het eindigen van de hypotheekaftrek. Ze maakten zich niet druk…..

    Ik ga het nog wel eens merken…..?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.