Verhoging btw-tarief van 6% naar 9%

Btw tarief van 6% gaat naar 9%

Eerder hadden we al gehoord dat het btw-tarief op heel veel drogisterij-artikelen omhoog zou gaan, nu blijkt dat nog niet alles te zijn. Ook het tarief van 6% wordt omhoog getrokken naar 9%. En die verhoging van het btw-tarief heeft waarschijnlijk best wat gevolgen voor de portemonnee!

Waar betaal je nu 6% op?

Het lage btw-tarief van 6% is op dit moment onder meer van toepassing op eten. Op de meeste boodschappen betaal je dus 6%. Maar ook in restaurants betaal je op het eten 6%. Alcoholische dranken vielen al buiten die regeling; daarop betaal je al jaren 21%.

Onder het 6%-tarief vallen momenteel ook veel nadere dingen. Denk bijvoorbeeld aan je bezoekje aan dienstverleners als de kapper, de schoenmaker of een bezoek aan het zwembad. Of wat dacht je van boeken en tijdschriften? Ook daarvoor betaal je nu nog 6%. Hier vind je overigens een compleet overzicht van wat er nu nog onder het 6%-tarief valt.

3% lijkt dan misschien niet heel veel, maar het is toch de helft van het huidige tarief erbij. Als je normaal gesproken 300 euro per maand kwijt bent aan boodschappen, dan betaal je na de verhoging van het btw-tarief een klein tientje meer. Trek je de verandering uit over al je uitgaven, dan denk ik dat dit al vrij snel kan oplopen tot meerdere tientjes per maand. Nu gaat niet iedereen daar natuurlijk failliet aan, maar het is wel vervelend als je op dit moment bijvoorbeeld precies uitkomt. Eten moet je toch.

Gerelateerde link:  Prinsjesdag 2017: doe er je voordeel mee

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Geld nodig

De belangrijkste reden voor deze belastingverhoging is dat er geld nodig is. Men wil namelijk een vlaktaks invoeren, waarbij je tot een inkomen van 68.000 euro 37% aan inkomstenbelasting betaalt. Daarboven betaal je 49,5% (die percentages kunnen overigens nog wijzigen, ik zie steeds verschillende percentages langskomen). Maar dat betekent dat een complete hervorming van ons belastingstelsel nodig is en dat kost veel geld.

Bovendien zou de invoering van de vlaktaks zorgen voor een lastenverlichting van 6 miljard euro en ook dat geld moet ergens vandaan komen. Een gedeelte gaat via de inperking van de hypotheekrenteaftrek, een ander deel komt dus op deze manier binnen.

Dan vraag ik me overigens tegelijkertijd wel af hoeveel je er dan mee opschiet, als je het aan de ene kant betaalt en aan de andere kant weer terugkrijgt, maar goed. Je hebt alles misschien wel wat meer zelf in de hand, omdat je straks steeds meer betaalt op uitgaven in plaats van inkomsten.

Gerelateerde post: Boodschappenbudget: pinnen of contant?

Wat betekent dit voor kleine zelfstandigen?

Voor consumenten is het vervelend, maar voor heel veel mensen is het denk nog te overzien. Je kunt immers op veel dingen nog besparen. Voor kleine zelfstandigen wordt het denk vervelender. Neem de fietsenmaker; als die duurder wordt, dan is de kans best groot dat mensen denken: ik plak die band zelf wel. Of de kapper; dan ga je wat minder vaak of je knipt zelf. Zij krijgen niets extra’s door die verhoging van het btw-tarief, maar lopen zo wel het risico om hun inkomen behoorlijk te zien dalen, omdat mensen daardoor weg blijven.

Hetzelfde geldt misschien wel voor restaurants en boekhandels. Ik hoop dat zij snel genoeg op andere wijze gecompenseerd worden, zodat die niet zomaar uit het straatbeeld verdwijnen. Dat kost immers ook weer banen, extra geld aan eventuele uitkeringen, enzovoorts.

Besparen op de boodschappen

Al met al lijkt het erop dat er verder weinig aan te doen is: de boodschappen gaan gewoon duurder worden. Die maatregel wordt gewoon doorgevoerd en daar gaan we allemaal wat van merken. Maar: er zijn uiteraard wel wat slimmigheidjes waarmee je de schade voor jezelf wat kunt beperken. Een aantal tips:

 • Koop lang houdbare producten die je ook daadwerkelijk gebruikt nog voor de verhoging in
 • Begin een moestuin (dat kan zelfs op een paar vierkante meter)
 • Ga eens shoppen bij de buren. In Duitsland zat het lage btw-tarief met 7% altijd boven dat van ons, maar dat is straks dus niet meer zo. Bovendien zijn er heel veel producten die daar sowieso al voordeliger zijn
 • Plan meer; als je minder weg hoeft te gooien, is dat niet alleen een stuk beter voor bijvoorbeeld het milieu, maar het bespaart je nu helemaal extra geld
 • Denk eens aan ruilen. Zeker als je een moestuin hebt, kun je producten waar jij overschot van hebt natuurlijk ook ruilen met andere mensen
 • Kijk weer eens kritisch naar je boodschappenlijstje; heb je alles wel écht nodig en is ergens geen goedkopere variant van? Iets niet kopen is helemaal voordelig en als iets goedkoper is, betaal je ook een lager bedrag aan btw

Wat vind jij van deze verhoging van het btw-tarief en ga je nog iets doen om hierop voorbereid te zijn?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Ik ben inderdaad ook bang dat het voor ondernemers slecht uit gaat pakken. Straks blijven hun klanten weg. De stijging van je dagelijkse uitgaves merk je veel sneller dan het belastingvoordeel bij je inkomstenbelasting. Ik ben benieuwd of de aanpassingen allemaal door de tweede kamer gaan komen.

  1. Ja, dat denk ik ook! Bovendien bedenk ik me net dat de mensen met de laagste inkomens er zelfs nog een beetje op achteruit gaan, als de schijf inderdaad 37% wordt. In de laagste schaal betaal je nu namelijk 36,55%. Dat is dan wel echt een heel klein beetje, maar toch. Als je net in die groep zit en je houdt aan de ene kant minder over en krijgt aan de andere kant minder terug qua HRA én je bent dan nog duurder uit met boodschappen.. Niet fijn 🙁

 2. Ik vind deze nieuwe maatregel prima: consumeren wordt iets duurder, werken iets goedkoper.
  Wat mij betreft kun je het hogere BTW-tarief niet los zien van andere maatregelen, toevallig blogde ik daar vandaag over….

  Goede tips overigens, om die 9 euro te compenseren…! Vooral dat plannen. Wist je dat we in Nederland gemiddeld 41 kilo per persoon aan voedsel weg gooien?

  1. Ja, er schijnt echt enorm veel weggegooid te worden, door mensen zelf sowieso, maar ook door supermarkten. Dat gaat me wel aan het hart, hier probeer ik er met het weekmenu wel echt rekening mee te houden. Deels natuurlijk om het geld, maar zeker ook omdat het gewoon zonde is. Als je weet hoeveel tijd en energie er eigenlijk gaat zitten in iets van voedsel produceren, dan kan dat gewoon echt niet. Zeker niet 41 kilo!

 3. Kennen jullie de too Good To Go app al? Ik heb nu 2x bij de bakker een verrassing pakket opgehaald, leuk om te zien wat je krijgt voor een paar euro.

  Wat wij verder volgend jaar gaan doen is inderdaad een moestuin, maar vooral een voedselbos aanleggen. Nu kan natuurlijk lang niet iedereen dat door een gebrek aan ruimte, dat snap ik, maar een of 2 kleine fruitbomen en fruit struiken helpt natuurlijk al. En je helpt de natuur er ook nog mee ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.