Hypotheek niet betalen: wat gebeurt er dan?

Hypotheek niet betalen: wat gebeurt er dan?

Het is natuurlijk niet je bedoeling, maar het kan voorkomen dat je door persoonlijke omstandigheden ineens niet meer in staat bent om je hypotheek te betalen. En dat kan een maandje zijn, maar het kan ook voor langere tijd zijn. Wat gebeurt er dan? Betekent je hypotheek een maand niet betalen meteen dat je op de lijst staat voor een executieverkoop? Of loopt het zo’n vaart niet? Het leek me handig om hierover eens het een en ander op een rijtje te zetten.

Hypotheek niet betalen komt best vaak voor

Hoewel het aantal mensen dat een betaalachterstand heeft op de hypotheek elk jaar weer wat lijkt te dalen, komt het alsnog best vaak voor. Een kleine 100.000 mensen heeft op het moment nog een achterstand bij de geldverstrekker. Dat zijn er best veel!

Je zou het misschien niet denken, maar als je een maand je hypotheek niet betaalt, dan gebeurt er… helemaal niets! Dat is misschien ook de reden dat mensen die achterstand soms wat verder op laten lopen. Want als je van je ene schuldeiser wél wat hoort, maar van de andere niet, dan heeft dat ongetwijfeld invloed op je betalingsgedrag.

Als je niet speciaal een direct lijntje hebt met je bank*, dan is de kans groot dat je de eerste drie maanden dat je niet betaalt niet speciaal wat hoort. En je hoeft al helemaal niet bang te zijn voor een niet-aangekondigde executieverkoop. Wel kan het zijn dat de bank gedurende de maand nog een paar keer opnieuw probeert het hypotheekbedrag te incasseren.

*) overal waar je hier ‘bank’ leest, kun je in feite ook ‘geldverstrekker’ lezen

Gerelateerde link: Je hypotheek aflossen: 5 redenen om NU te beginnen

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De bank zoekt contact

Afhankelijk van hoe goed je contact met de bank is, zullen ze waarschijnlijk uiterlijk na drie gemiste betalingen contact met je opnemen. Je krijgt herinneringen, je wordt benaderd via je social media-accounts; alles om maar met je in contact te komen. De bank is namelijk helemaal niet gebaat bij een gedwongen executieverkoop. Liever horen ze van jou wat er aan de hand is en treffen ze eventueel een regeling.

Pas als je ook hierop niet reageert, wordt het lastig. Dan kan de bank immers niet bepalen of het om een tijdelijke situatie gaat, of dat je bij wijze van spreken met de noorderzon vertrokken bent.

[wp_ad_camp_3]

Dus: wat moet je doen als je je hypotheek niet kunt betalen?

Als je in de situatie terecht komt dat je je hypotheek niet meer kunt betalen of te laat betaalt, kun je het beste direct contact opnemen met de geldverstrekker. Er zijn namelijk best wat mogelijkheden om de gevolgen ervan te beperken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • De bank kan de maandbetalingen tijdelijk opschorten. Dat betekent dat je even niet hoeft te betalen, tot de afgesproken periode voorbij is
  • De bank kan ook de rente of de aflossing tijdelijk stopzetten. Meestal kiezen ze voor het stopzetten van de aflossing, omdat ze anders natuurlijk zelf geld mislopen. In ieder geval kan het jou net weer even een paar honderd euro extra aan ruimte geven
  • Als je een regeling treft of ze weten wat er met je aan de hand is, is de kans ook groter dat er geen extra kosten bijkomen, zoals herinneringskosten en incassokosten. Daar is uiteraard niemand bij gebaat!

Dus: hoe vervelend en moeilijk het ook is, neem altijd contact op met je geldverstrekker als je betalingsproblemen voorziet of er al mee te maken hebt. Je hoeft écht niet bang te zijn dat ze meteen je huis willen verkopen!

Gerelateerde post: Hoe kun jij je hypotheek aflossen?

Executieverkoop

Hoewel de geldverstrekker in de eerste instantie welwillend is, kun je natuurlijk niet eeuwig je hypotheek niet betalen en verwachten dat het allemaal wel goed komt. Uiteindelijk loopt je schuld gewoon op en kan het steeds moeilijker worden om eruit te komen. Daarom kan het voorkomen dat je uiteindelijk wél tegen een executieverkoop aankijkt.

Dit is eigenlijk een gevalletje worst case scenario. Als je geldverstrekker er echt geen vertrouwen meer in heeft dat het goed gaat komen, hebben ze het recht om een executieverkoop in gang te zetten. En hoe oneerlijk het soms ook kan lijken; dan is er niets wat je daar nog aan kunt doen om dat te voorkomen. Meestal wordt een huis tijdens een executieverkoop voor maar liefst 35% minder dan de waarde verkocht. Voor opkopers goed nieuws, maar voor jou – en de bank – beroerd nieuws. Dan blijf je immers met een restschuld achter én heb je geen woning meer.

Gelukkig komt dit relatief weinig voor; uit cijfers van het kadaster blijkt dat het gaat om ongeveer 2100 per jaar. Dat is op zich een hoog aantal, maar ‘slechts’ 2% van de huishoudens waarbij dus sprake is van een betalingsachterstand op de hypotheek.

Struisvogelpolitiek werkt niet

Gelukkig is dit mij nog nooit overkomen. Op sommige momenten is het wel ontzettend moeilijk geweest om alles te kunnen blijven betalen, maar de hypotheek was voor mij altijd heilig. Ik realiseerde me overigens ook niet dat je best een paar maanden niet kunt betalen, zonder direct achter de vodden gezeten te worden. Misschien maar goed ook…

Als het wél zo was dat ik die niet meer had kunnen betalen, dan had het denk ik best moeilijk geweest om dat tegen de bank te moeten zeggen. De schaamte, de angst dat ze meteen gingen dreigen met een verkoop en de restschuld die ik daar dan aan over zou houden… Geen fijn vooruitzicht! Toch is dat écht de beste tip. Blijf met je bank in gesprek, tref regelingen en steek je kop niet in het zand. Ze zijn er vooral voor zichzelf, maar dat betekent tegelijkertijd dat zij óók niet vrolijk worden van een gedwongen verkoop en een klant die mogelijk in de schuldsanering beland.

Heb jij wel eens je hypotheek niet betaald? Hoe ging dat dan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Wij hebben gelukkig nog geen problemen gehad met betalen van de hypotheek. Hebben ook pas iets meer dan een jaar een hypotheek die we moeten betalen. Een goede tip om direct contact op te nemen, als je zelf laat zien dat je het vervelend vind en er alles aan wil doen om zsm uit de problemen te komen zijn mensen ook meer bereid je tegemoet te komen denk ik.

  2. Het lijkt me ontzettend moeilijk als je in zo’n situatie zit. Heb het zelf gelukkig nooit meegemaakt. Maar denk daarnaast ook dat een bank vaak schappelijker is dan veel mensen denken, zeker na dit te lezen.
    Wel hebben we eens een woning bezichtigt waarbij deze nog net niet in een executieverkoop zat, maar de prijs wel al enorm lager lag dan marktwaarde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.