Vergeef me mijn schulden: in de schuldsanering

Vergeef me mijn schulden: schuldsanering

Als je schulden hebt, dan sta je er niet altijd alleen voor. In Nederland kun je dan bijvoorbeeld aankloppen bij de gemeente voor een minnelijk traject, of je kunt het wettelijke traject inzetten om toegelaten te worden tot de schuldsanering. Als je je houdt aan die regels, dan kun je binnen drie jaar schuldenvrij zijn. En om eerlijk te zijn heb ik wel eens gedacht: lekker is dat! Dan kun je een paar jaar flink schulden maken, om er vervolgens binnen drie jaar af te zijn! Maar zo makkelijk is het natuurlijk niet, zo blijkt wel uit de documentaire ‘Vergeef me mijn schulden’ die via NPO werd uitgezonden.

Kijkje achter de schermen van de schuldsanering

Ik werd een poosje terug door een lezer gewezen op deze documentaire en had de kijktip ook al even via Facebook gedeeld. Mocht je de documentaire nog niet gezien hebben; het is écht een aanrader en je kunt hem gewoon gratis online bekijken.

Met deze documentaire krijgen we een kijkje achter de schermen. Als je namelijk toegelaten wilt worden tot de schuldsanering, dan moet je de rechter overtuigen dat dat een goed idee is. Die kijkt naar de hoogte van je schulden, hoe en wanneer ze zijn ontstaan, wat je huidige situatie is. Ook kijkt de rechter naar de kans van slagen áls je in de schuldsanering terecht komt. Hoewel het soms wel eens gebeurt, moeten de rechters echt oppassen dat ze niet teveel vanuit emotie handelen. Als je namelijk iemand die er niet klaar voor is toelaat en het gaat mis, dan mag die persoon 10 jaar lang geen gebruik maken van de regeling. Kortom, dan help je iemand van de regen in de drup.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoeveel schulden moet je hebben voor de schuldsanering?

Niet iedereen komt in aanmerking voor de schuldsanering. Vaak is de vraag: hoeveel schulden moet je hebben voor de schuldsanering? Daarop is eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. Je mag in de afgelopen vijf jaar niet bewust extra schulden hebben gemaakt, je schuldeisers moeten meewerken en je moet er tot over je oren in zitten.

En aan dat laatste is natuurlijk geen bedrag te hangen. Een miljonair zit er misschien pas tot over z’n oren in als de schulden tot in de tonnen lopen, terwijl dat voor iemand met een bijstandsuitkering ‘al’ bij 10.000 euro is.

Verschillende verhalen

Lang niet iedereen die voor de rechter komt, is ook echt gemotiveerd om het traject te starten. Of af te maken; je kunt namelijk ook tussentijds uit de regeling gegooid worden als je niet voldoet aan de verplichtingen die erbij komen kijken. Zo mag je bijvoorbeeld in de tijd dat je in de schuldsanering zit geen nieuwe schulden maken. Voor de één is dat makkelijker dan voor de ander.

Zo zien we een vrouw die al ruim 20 jaar de gevolgen draagt van verkeerde keuzes na haar scheiding. Ze had het met haar man goed, maar wilde na haar scheiding in de eerste instantie niet de tering naar de nering zetten. Of ze dacht er niet aan. In ieder geval had ze haar zaakjes nu goed op orde, maar die schulden zaten haar dwars. Maar we zien ook een man die op ongeveer elke vraag van de rechter zegt: ‘Weet ik niet’. Zijn ex regelde financieel alles en toen de relatie over was, merkte hij dat ze diep in de problemen zaten. Dat is inmiddels al bijna een jaar geleden, maar echt goed overzicht heeft hij nog niet. Bovendien lijkt hij totaal niet gemotiveerd om het traject tot een goed einde te brengen.

Belastingdienst

In veel van de verhalen is de Belastingdienst een schuldeiser. Bijvoorbeeld bij de mevrouw die onterecht veel te veel kinderopvangtoeslag heeft gehad. Naar eigen zeggen niet, maar haar verhaal komt bij de rechter niet heel erg betrouwbaar over. Dat is namelijk ook belangrijk. Voor deelname aan een schuldsaneringstraject, moeten de schulden te goeder trouw gemaakt zijn. En de Belastingdienst heeft in een brief over deze mevrouw aangegeven dat dat zeker niet het geval is.

Dat dat niet altijd een factor van doorslaggevend belang is, blijkt wel als we een ondernemer voor het bankje krijgen. Drie miljoen euro schuld heeft hij. Hij is zakelijk én persoonlijk failliet verklaard, verloor zijn zaak, huis en gezin. En volgens zijn schuldeisers heeft hij niet te goeder trouw gehandeld. In de eerste instantie is hij vooral heel opgefokt. Als hij later met meer informatie én een advocaat die het woord voor hem doet terugkomt, weet hij de rechtbank toch te overtuigen.

Interessant

Ik moet zeggen: ik vond deze documentaire heel interessant. Er komt veel meer bij zo’n schuldsanering kijken dan je misschien zou denken. En er zijn inderdaad mensen die min of meer onverbeterlijk zijn, maar er zijn ook heel veel ’trieste gevallen’. Mensen die door een relatiebreuk in de problemen komen. Mensen die hun financiële zaken hebben overgelaten aan een ander, terwijl dat niet slim was. En mensen die verschillende tegenslagen hebben gehad en eigenlijk in korte periode in de schulden zijn geraakt, maar er niet meer uit komen.

Hoewel ik het ontzettend zuur vind voor de mensen die dan geld tegoed hebben, is het mooi dat er voor sommige situaties zoiets als de Wsnp is. Het geeft mensen wel kans op een nieuwe start. Dan hoef je, zoals een aantal van de hoofdrolspelers zeiden, niet je hele leven te boeten voor één mindere periode van je leven. Wat dat betreft heeft het mijn mening wel wat bijgedraaid: het is echt niet per se een ‘makkelijke’ manier. Zeker niet als je dus in de eerste instantie al niet met geld kunt omgaan.

Heb jij deze documentaire al gezien? Wat is eigenlijk jouw mening over de schuldsanering?

En als je er persoonlijk mee te maken hebt gehad en je verhaal wilt delen; stuur me dan gerust een berichtje!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ik heb ook gekeken. Sowieso vind ik het heel erg interessant: wat voor mensen zitten daar nou? Waar kijkt de rechter naar? Wel ben ik blij dat bij ons het minnelijke traject goed lijkt te gaan, en dat er bij ons een bewindvoerder tussen zit die wél er voor ons zit. Alleen al omdat schulden vaak ook emotioneel zijn, en nooit ‘maar geld’. Dan wordt het moeilijker om de juiste keuzes te maken.

 2. Ik heb ook gekeken. Ik blijf het lastig vinden om niet te oordelen op basis van wat je ziet. En wat je ziet is natuurlijk maar heel beperkt. Maar wel interessant om te zien.

 3. Ik vond het een interessante documentaire. Stond wel verbaasd (en aan de andere kant ook weer niet) dat sommigen zo nonchalant omgingen met hun financiële huishouding. Er waren er ook bij die daar trouwens gewoonweg geen kaas van gegeten hadden. Wat mij bij een aantal tegenstond, was dat ze dachten dat ze met 3 jaar zuinig aan doen overal van af waren. Als een soort beloning voor nergens op letten en maar wat doen, zeg maar. Gelukkig waren er ook serieuzere mensen bij.
  De ene rechter was trouwens wel wat meevoelender dan de andere, viel me op.
  Zelf kreeg ik bij die blonde mevrouw die te veel toeslag ontvangen had en zgn. nergens van af wist, de kriebels. Wat een onverschilligheid! En die ondernemer met 3 miljoen schuld had beter moeten weten. ’t Leek me niet de domste van de hele groep die voorbij kwam. Ik begrijp best dat je ergens in kunt rollen, maar het laten oplopen tot een dergelijk bedrag……
  Toch, als je tot de benadeelde schuldeisers behoort, kun je flinke bedragen mislopen. Maar ja, die liep je waarschijnlijk ook mis als er geen sprake was van schuldsanering, want van een kale kip kun je niet plukken.

 4. Ik moet 2e deel nog kijken. Mijn interesse i gewekt door vrijwilligerswerk wat ik doe voor mensen in financiele problemen. Dat de rechters er veel meer voor de schuldeisers waren dan voor de schuldenaren wist ik niet.
  Sommige mensen kunnen echt zelf niet goed voor hun financieen zorgen en kunnen ook gebruik maken van vrijwilliger bewindvoerders, maar daar zijn ze dan ook 100-150 euro per maand aan kwijt, maar het kan een oplossing zijn.

 5. Ik vond de documentaire erg interessant. Vooral omdat we ook hoorden hoe de rechters er zelf over denken. Daarnaast gaf het duidelijk aan dat het niet zomaar kan, je moet er veel voor doen en laten om in aanmerking te komen. De maatschappij heeft er belang bij dat (sommige) mensen hun leven weer op de rail krijgen omdat zij anders de maatschappij financieel blijven belasten.

 6. Nou ik ga kijken. Maar waar ze ook eens naar moeten kijken is naar de gevolgen v kwijtschelding vd andere partij. De belastingdienst vangt altijd eerst. Maar de kleine ondernemer (of de grote) kan soms ook door een verkeerde klant die niet betaalt klappen en dan gaat de rechter daardoor nog veel meer mensen zien in de schukdsanering. Die eigenaar vh bedrijf zit meteen zonder inkomen en eventuele werknemers hebben (dan in verhouding nog veel) 70%.

  1. De rechter kijkt daar dus gelukkig wel enigszins naar. Wel is het vaak een beetje of niets; als zo iemand niet in de schuldsanering terecht komt, is er vaak helemaal niets meer te halen. In de schuldsanering wordt er tenminste nog iets afbetaald. Maar vaak inderdaad maar een fractie van het bedrag, áls men er al aan toe komt nadat bijvoorbeeld de belastingdienst betaald is. Toch moet ik zeggen: ik was wel blij dat bepaalde mensen (met écht een hele slechte instelling) ervoor afgewezen werden. Aan de andere kant schat ik de kans dat die schuldeisers überhaupt iets krijgen heel klein in.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.