Nieuwe trend: de huis-bv

De nieuwe trend in investeren in vastgoed: de huis bv

Jij hebt geld op de bank staan waarvoor je meer betaalt dan dat je aan rente krijgt en je kind heeft moeite om een kamer in de stad of een betaalbare woning te vinden. Wat doe je dan? Dan kun je als ouders – eventueel met hulp van andere familieleden – een zogenaamde ‘huis-bv’ op- of inrichten. Daarmee koop je dan vervolgens een woning, die je kunt verhuren aan je kind.

Pensioen-bv als vastgoedinvesteerder

Het komt tegenwoordig al steeds vaker voor dat ouders hun kinderen financieel helpen bij de aankoop van een woning. Zo heb je bijvoorbeeld de generatiehypotheek en is er de mogelijkheid om belastingvrij tot 100.000 euro te schenken voor de aankoop van een huis. Maar wat als je je kind wel wilt helpen, maar geen hypotheek bij de bank wilt afsluiten en ook niet zomaar veel geld wilt schenken? Dan zou je kunnen investeren via een eigen huis-bv.

Dat is natuurlijk het makkelijkst als je al een bv hebt. Eerlijk is eerlijk: als je alleen om deze reden een bv zou oprichten, dan is het verstandig om alles eerst even goed door te laten rekenen. Er zitten namelijk zeker wel haken en ogen aan het oprichten van een bv. Maar als je er al eentje hebt met liquide middelen, denk aan een pensioen-bv waar het geld in staat voor je pensioenuitkering, dan is het een ander verhaal. Dan kan het interessant zijn om in vastgoed te investeren.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Relatief veilig

Ik ben zelf altijd een beetje huiverig voor investeren in vastgoed. Niet omdat ik het niet slim vind, maar omdat ik in mijn omgeving best wat horrorverhalen heb gezien voor wat betreft huurders. Als je echter verhuurt aan je kinderen, is de kans op problemen – volgens mij – een stuk kleiner. Bovendien kun je eventuele extra kamers aan andere studenten verhuren. Denk bijvoorbeeld aan vrienden van jouw kinderen. Dan weet je wie er in zitten en vergroot je je rendement. Een beetje kamer wordt tegenwoordig al verhuurd voor 300-400 euro. Als je dan vier kamers in een huis hebt, tikt dat toch mooi aan.

Overigens is het wel zaak om dit – voor je een huis koopt – eerst even te checken. Niet overal wordt verhuur aan studenten toegestaan.

Denk ook na over ‘nadien’

Experts adviseren wel om dit plan ook over de lange termijn te bekijken. Als het goed is, studeren je kinderen op gegeven moment af. Of misschien stoppen ze wel met hun studie. De kans is klein dat jij op dat moment je investering al terugverdiend hebt. Wat doe je dan?

Ik zou denken: er zijn ook dan genoeg mogelijkheden. Ook ná het afstuderen moet je kind ergens wonen. Als je die woning dan bijvoorbeeld kunt aanbieden voor de maximale grens waarbij het nog wel huursubsidie krijgt, heb je ook een win-winsituatie. Zelfs als je niet verhuurt aan je eigen kind, maar aan iemand anders. Bovendien kun je natuurlijk altijd nog verkopen.

Op deze manier lijkt het me eigenlijk wel wat. Het is een beetje hetzelfde idee als de hypotheek die ik bij de familiebank had, maar dan een klein beetje anders. Die werd ook verstrekt vanuit de bestaande bv. Dat ging dan om een lening die terugbetaald werd, maar vanuit investeringsoogpunt is dit misschien nog wel gunstiger. Hiermee kun je immers ook een vastgoedportefeuille opbouwen binnen je bv.

Hoe vind jij het idee van een huis-bv? Zou je eraan beginnen, of lijkt het je helemaal niets?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Een pensioen-BV lijkt me niet (meer) mogelijk, want als DGA mag je geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen en moet je je pensioen afkopen of elders onderbrengen sinds dit jaar. Althans je moet de regeling getroffen hebben, er is nog een overgangstermijn van één of twee jaar, geloof ik.
  Je kunt het wel ten gelde maken – met een flink fiscaal voordeel – en het dan privé als hypotheek uitlenen. Dit hebben wij gedaan, aan de zoon van mijn man. Het enige nadeel is dat je er dan wel vermogensbelasting over betaalt, want privé-bezit.
  Voorheen werd deze hypotheek door mijn mans BV verstrekt, maar de reden om dit niet te doen is dat je dan verplicht bent je BV nog zoveel jaren aan te houden als de duur van de hypotheek, terwijl hij al dan al gestopt is met werken. Je moet in dat geval elk jaar accountantskosten betalen en aan KvK-verplichtingen voldoen, wat onnodige kosten zijn.
  Nu hebben we elke maand de opbrengst van de hypotheek als ‘pensioen’.

  1. Ja, dat soort extra kosten moet je wel rekening mee houden! Als je zelf dan ook nog werkt of nog iets in de bv doet, dan maakt het niet zoveel uit. Dan doe je dat toch al wel. In principe is het nu nog mogelijk om een pensioen-bv aan te houden, je mag dan alleen niet meer verder opbouwen. Het opgebouwde pensioen moet dan op de pensioendatum (of bij overlijden) volgens de pensioenovereenkomst worden uitgekeerd. Andere opties zijn idd afkoop (wat jullie dan denk ik gedaan hebben, want daarover heb je in 2017, 2018 en 2019 een stevig belastingvoordeel op) en omzetting naar een oudedagsverplichting. Dat kan dan weer als je het niet meer in eigen beheer wilt hebben, maar ook geen geld hebt om de boel *nu* af te kopen.

 2. Ik heb een deel van mijn hypotheekschuld bij de bank overgenomen met mijn bv. Die BV is een erfenis van toen ik nog 20 mensen in dienst had, maar nu dus wel nog nuttig….

  Maar het gaat me echt echt te ver om een woning voor mijn dochter mee te financieren. Al die mensen die en masse sparen voor de studie of het huis van hun kinderen…. als je kind niet met bepaalde uitdagingen zoals een leer- of gedragsprobleem of een chronische aandoening geboren is, zou ik niet weten waarom dat kind dat niet lekker zelf zou doen.
  Ik vind dat horen bij een financiële opvoeding.

  Als mijn dochter 18 wordt, krijgt ze van mij eenmalig een startbedrag van 4 cijfers en ik zal haar tijdens een eventuele studie ook echt wel een maandelijkse toelage geven, als dat dan kan. Maar er zijn grenzen.

  1. Ik vind wel dat kinderen er zelf voor moeten betalen, maar als ouders op die manier meer rendement op hun geld kunnen behalen dan bijvoorbeeld met sparen, dan zou ik dat denk ik alleen maar toejuichen. Dat is toch ook een stukje financiële opvoeding: creatief zijn met wat je hebt en kijken hoe je rendement daarop kunt maximaliseren? Dan ga ik er uiteraard wel vanuit dat je qua huur enzo (of eventuele rente bij een hypotheek) gewoon marktconform doet en niet alles via de achterdeur weer gaat terugschenken. Dan heeft het idd niet zoveel zin en kun je het net zo goed geven.

   1. Ah gewoon concurreren met de grootbanken en je kind een hypotheeklening bij jou laten afsluiten… dat vind ik (om die concurrentiereden) wel een goed idee.

    Waarbij ik me wel meteen afvraag wat je dan doet op het moment dat er een betalingsachterstand ontstaat…
    Uit huis zetten??

    Hmmmm….

    🙂

 3. Nadeel als het in de BV zit is wel dat je belasting betaalt over je rendement. Stel dat het pand flink in waarde stijgt moet je daar bij verkoop over afrekenen. Ook de huurinkomsten zijn belast. Het lijkt me dus altijd verstandig om eea, zoals je ook aangeeft, goed rond te laten rekenen. Het kan voordeliger zijn om het pand in box 3 te hebben staan. Evt is een hypotheek vanuit de BV aan jezelf dan een optie als je daar meer middelen hebt dan privé.

 4. Ik vind het op zich ook geheel onnodig om voor je kind een dergelijk bedrag te sparen. Als ze een goede opleiding genoten hebben (meestal op kosten van de ouders), kunnen ze prima voor zichzelf zorgen. Wij hebben de hypotheek verstrekt omdat het geld voorhanden was en we er gewoon rente en de verplichte aflossing over ontvangen. Dus als commerciële actie.

  1. Wij kochten ook een klein huisje en kind huurt het, hij heeft een eigen plekje en betaald ons huur.
   Zelf zegt hij dat hij voor dit geld nooit zo mooi zou kunnen wonen
   Hij krijgt huursubsidie en wij een goed rendement op ons spaargeld. Win win voor iedereen.
   Beste investering ooit, we krijgen een leuke huur en t pand steeg in waarde, en kind superblij

 5. Dat laatste wat jij schrijft, is een groot probleem voor velen. Onze accountant moest ruim 300 pensioengesprekken voeren en het grootste deel van de DGA’s heeft wel de belastingvoordelen genoten van een gereserveerd pensioen, maar het geld niet daadwerkelijk aan de kant gezet. Nu het geld contant gemaakt moet worden, is het er dus niet. Dom, dom, zo val je door de mand. Gelukkig was dit bij ons niet het geval.

 6. Ik weet het niet, ik denk dat ik het eerder als familiehypotheek zou investeren dan via een BV. Zeker ook omdat wij helemaal geen bv hebben op dit moment.
  Maar voorlopig investeren we nog lang niet in vastgoed, op geen enkele manier. Want ons eigen huis valt niet onder het kopje vastgoed…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.