Mini-moestuin: inplanten en naambordjes maken

Naambordjes klaar voor gebruik

Een poosje terug schreef ik over de ienie-mienie-moestuin die ik wilde aanleggen. In reactie daarop kreeg ik veel verschillende tips en daar heb ik inmiddels wat mee gedaan! Een week of twee geleden hadden we nog een tuin vol tegels, nu zijn er allerlei kleuren te zien én kan ik zelfs m’n eigen kopjes thee zetten met munt uit eigen tuin. Hier spreekt een tevreden mens 🙂

Voorbereiden

Het begon natuurlijk met de voorbereiding. Omdat het maar zo’n klein stukje is, is het helemaal niet erg om dat even grondig aan te pakken. Ik woelde de grond los met zo’n soort Neptunus-drietand en maakte alles daarna weer een beetje gelijk met een schoffel. Best handig, als je al dat gereedschap nog gewoon hebt liggen 😉 Helaas kon ik mijn collectie zaden helemaal nergens meer vinden (achtergelaten bij het oude huis?) en moest ik dus wel even naar het tuincentrum voor nieuw spul.

Wat heb ik gescoord?

Best een hoop! Bij het vullen van de (moes)tuin vind ik twee dingen vooral belangrijk: eten en bijen/vlinders. Ik haalde zaadjes voor pompoen, sla, bietjes en wortels en kocht courgette-, aardbeien-, bloemkool-, stevia- en muntplantjes. Die laatste gebruik ik vooral in de thee en zouden volgens jullie flink woekeren. Ik heb ze dus wat ruimte gegeven en hoop inderdaad dat ze flink uit hun voegen groeien! Vooral de chocolademunt, die ruikt en proeft een beetje naar After Eight. En als ik ergens dol op ben … Daarnaast kocht ik een vlinderstruik, een lavendelplant en nog twee dingen waar bijen dol op zijn. Dat geeft wat kleur en wat extra leven. Het meeste kan ik bovendien weer uit laten groeien of stekken, waardoor ik ook niet meer dan één exemplaar hoef te kopen.

Direct alles even ingeplant en de aardbeitjes, courgette en bloemkool afgedekt met een netje, tegen de vogels.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Provisorisch netje tegen pikkende vogelsNaambordjes voor in de moestuin maken

Nu maak ik normaal gesproken altijd de fout te denken dat ik kan onthouden wat ik waar heb ingezaaid. Dat ging me deze keer niet overkomen. Ik mocht dan met het kopen van de zaadjes en plantjes niet echt ‘No Spend‘ gedaan hebben, dat kon hiervoor wél prima. Bovendien was dit het perfecte excuus om iets te doen wat ik mezelf ‘straks’ zie doen, als ik niet meer hoef te werken: heel relaxt allerhande leuke Pinterest-projectjes uitvoeren.

Ik dook in de schuur wat verfstokjes (om mee te roeren) op, zaagde ze met de decoupeerzaag door midden, verfde ze grotendeels met schoolbordverf (goedkoop bij de Action, ik had het eerder al eens gekocht) en schreef daar netjes op (met de stiften die ik vorig jaar gratis bij 2 velletjes decemberzegels kreeg) wat op de verschillende plekken geplant was. In de grond steken en klaar is kees!

Dat ziet er dan zo uit (inclusief kat die héél graag wilde helpen):

[wp_ad_camp_3]

Poes helpt met moestuin naambordjes maken

Moestuin naambordjes klaar voor gebruik

Moestuin in bewerking

Er is nog wat ruimte in de moestuin voor een aantal andere dingen. Zo kreeg ik via het vorige blog spontaan pastinaakzaadjes aangeboden (bedankt!) en gaan we nog even op zoek naar bramen en frambozen. Daarnaast heb ik (mét toestemming) nog wat lupine-zaadjes meegenomen bij Herinneringskamp Westerbork vandaan. Die kunnen ook nog geplant worden.

Voor volgend jaar ben ik alvast zaadjes aan het drogen voor paprikaplantjes en hopelijk komt daar in de loop van het jaar nog meer bij. Volgend jaar kan ik namelijk wél gewoon op tijd beginnen 🙂

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Op een dag, in mijn nieuwe huis, wanneer ik weer een klein kneuterig tuintje heb in plaats van een oerwoud met daarin planten die per dag een halve meter groeien, waardoor ik eigenlijk alleen maar bezig ben met grof snoeiwerk, dan ga ik dat ook doen.
    En dan met heel veel aandacht en tijd, net als jij gedaan hebt. En dat ik het dan ook bijhoud in plaats van laat verwoekeren.

    Echt.

    1. Zó herkenbaar! Ik had eerder echt perfect de ruimte, maar dan groeit het je ook heel snel boven het hoofd. Nu heb ik misschien omgerekend 2 vierkante meter, maar dat is dan in ieder geval behapbaar op een manier dat ik er vrolijk van word 🙂 Komt straks mooi met dat nieuwe huis van je! (y)

  2. Grappig stukje. Goede tijd om winterwortels te zaaien. Aardbeientijd is nu wel voorbij hoor… Die vlinders vind ik ook leuk, vooral als ze niet in mijn koolplanten hun nageslacht achter laten.

  3. Leuk zo’n moestuintje. Ik heb twee vierkante meter moestuinbakken en nog wat potten en dat vind ik meer dan genoeg. Aardbeienplanten kunnen nog best aarbeien geven als het doordragers zijn. Leuk idee voor de naambordjes. De lupines heb ik ook in het wild gezien toen ik daar in de bossen wandelde. Vond ik erg leuk om te zien, want bij ons heb je die niet in het wild.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.