Dit kan toch niet?

Ik doe de hele week al flink mijn best om vooral niet negatief te gaan schreeuwen over het nieuwe regeerakkoord, maar nu er steeds meer duidelijk wordt, vraag ik me toch af: dit kan toch niet? Neem bijvoorbeeld de zorgpremie. Jan Modaal, en dat ben je vanaf een bruto salaris van €33.000, oftewel €2750 bruto per maand, gaat straks een nominale premie van €255 per maand betalen! En als je zit op twee keer modaal, dan is dat wel €458,33 per maand. Je premie verlagen met een eigen risico hoef je ook niet aan te denken, want ook daar wordt je keuze weggehaald. Eigen risico wordt namelijk óók inkomensafhankelijk. Van het inkomen voor of na al deze maatregelen?

Waar moeten mensen dat nog vandaan halen? Je kunt zeggen: als je modaal of twee keer modaal verdient, dan heb je geld genoeg, maar dat is wel heel makkelijk. Je kunt misschien wel stoppen met nieuwe kleding kopen, kinderen van clubjes halen en niet meer vaak uit eten gaan, maar je kunt niet zomaar je huis verkopen of iets dergelijks. En in de afgelopen jaren zijn de lasten al regelmatig omhoog gegaan, dus er is voor veel mensen ook al een hoop wegbezuinigd. Het houdt een keer op met wat mogelijk is. Bovendien vind ik het gewoon echt niet eerlijk. Waarom wordt de voorkeur gegeven aan inkomensafhankelijk? Kijk ook eens naar wat mensen zelf doen en wat dat allemaal kost. Als je heel ongezond leeft en daardoor steeds de deur van de huisarts platloopt, waarom moet je daar niet meer voor betalen? En waarom moeten artsen eigenlijk zo ontzettend duur betaald worden? En hoe zit het met al die belachelijke managers waar geen hond op zit te wachten, maar die wel een flinke portie van de zorgkosten veroorzaken? Als de zorg in Nederland nu goed was, dan kan ik me er nog iets bij voorstellen, maar ik geloof er niets van dat dit geld wat hiermee opgehaald wordt allemaal naar de zorg gaat. En dan bedoel ik naar die oude mensen die in hun eigen ontlasting moeten liggen, om maar een voorbeeld te noemen.

Wat ik ook ontzettend oneerlijk vind, is dat ze de OV-kaart willen afschaffen. Als er nu op elke hoek van de straat een hogeschool of universiteit te vinden is, tsja, dan is er wat voor te zeggen, maar nu maak je hoger onderwijs steeds minder makkelijk toegankelijk voor mensen met minder geld. Willen ze wel een kenniseconomie hebben, maar dan wordt in dat soort dingen gesneden. Kijk dan liever eens naar dat bijleenstelsel. Toen ik nog studeerde, waren er veel mensen die tot de max. bijleenden. Dat was gewoon een kwestie van een druk op een knop, verder niets. Dan had je zo iets van €600 erbij. En afbetalen? Dat komt later wel. Sterker nog; er zijn erbij die nog nooit een fatsoenlijke baan hebben gehad en dus ook nog nooit een cent hebben afbetaald. Of tenminste, niets in verhouding met wat ze geleend hebben. Wat denk je dat dat allemaal kost? En om terug te komen op dat OV: als het nu betaalbaar was, dan zou er iets voor te zeggen zijn, maar als ik vanaf hier naar de universiteit wil die het meest in de buurt is, dan zou ik met korting dik €11 kwijt zijn. Voor een enkele reis. Dat kan zo oplopen tot een paar honderd euro in de maand. Waar moeten ouders dat van betalen? Niet van hetzelfde geld dat al naar de zorgpremie gaat. En vergeet ook voor het gemak even dat de basisbeurs wordt afgeschaft, dat dat ook een lening wordt. Lekkere start maak je dan. Dan is het bijna niet mogelijk om zonder lening je studententijd door te komen. En dan heb ik het dus niet over dik feesten, maar puur het betalen van je opleiding en je boeken e.d.

En ja, daar staat een belastingverlaging tegenover, maar die is maar weinig royaal. Dat is ook logisch, want anders wordt er geen cent binnen gehaald. Ik verwacht dat ik er als ondernemer helemaal een stuk op achteruit ga. Ik weet niet precies wat ik verdien, maar stel dat ik op modaal zou zitten, dan is dat een salaris waarvan ik ook nog moet sparen voor mijn pensioen en waarvan ik mijn eigen ww-voorziening op moet bouwen, want als ondernemer krijg je geen ww als je geen werk hebt.

Om het toch nog maar een beetje positief proberen te bezien: misschien bloeit de ruilhandel zo wel weer lekker op. Ik heb in het verleden wel eens werk gedaan waarvoor ik dan geen geld kreeg, maar bijvoorbeeld elke week een bos bloemen, of dat ik kleding uit mocht kiezen. Misschien is dat een mooie mogelijkheid. Dan hoef ik dat in ieder geval niet te kopen van mijn inkomen (en nee, bloemen en kleding zijn nu even voorbeelden, het zijn niet altijd eerste levensbehoeften, behalve wanneer je anders in je nakie rond moet lopen) en houd ik meer over om te voldoen aan al die belastingeisen van de overheid.

Sorry voor het enorme klaagblog, maar het gevoel van onrechtvaardigheid en oneerlijkheid begon zo ontzettend te jeuken, dat ik het toch even uit mijn systeem moest hebben.

Wat vinden jullie van het regeerakkoord?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.