Van zomer naar winter

Vroeger, toen de zon nog scheen in de zomer en naar school gaan leuk was, was de herfstvakantie het moment voor de kledingwissel. De zomerkleding ging de zolder op en de winterkleding kwam van zolder, werd gepast, lijstjes werden bijgewerkt voor de shoptoer en wat nog paste ging de kast weer in. En als je het slecht trof, waren er ook nog dingen van je broer die uniseks genoeg waren om ook aan te trekken. Dat ging dan natuurlijk weer van het lijstje af.

Sinds ik op mezelf woon heb ik dit eigenlijk niet meer gedaan. Een hemdje dat ik in de zomer draag, kan immers in de winter ook wel ergens onder. Toch bevalt het ook weer niet heel goed, want je verzamelt op een gegeven moment heel veel kleding, raakt het overzicht wat kwijt en kunt ook niet meer doorschuiven omdat je ergens uitgegroeid bent. Nu begin ik zo langzamerhand wel wat ruimte tekort te komen. Of beter gezegd: ik heb veel dingen opgestapeld enzo en daardoor weer het idee dat ik niets heb om aan te trekken. Dat schiet niet op. Ik weet alleen niet precies hoe ik die wissel nu aan moet pakken. Wat bepaalt of iets zomerkleding of winterkleding is? En wat doe je met b.v. hemdjes of shirtjes met korte mouwen die je misschien ook weer onder een blazer kunt dragen? Of moet je gewoon kiezen voor korte mouwen in de zomer en lange in de winter?

Met schoenen is het wat makkelijker: alles met open tenen kan in de winter opgeborgen worden. Ik ga niet met blote tenen door de sneeuw scheppen. De rest kan met maillot op zich nog wel.

Maar met kleding ben ik er nog niet helemaal uit. Hoe doen jullie dat? En heb je ook een soort basislijst van items die je zeker ‘nodig’ hebt, zodat je eigenlijk altijd wel iets leuks hebt om aan te trekken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ik heb wel een kledingwissel. Aantal kleren blijven in de kast, wollen kleren komen erbij. Shirtjes in zomerkleuren gaan eruit. Eigenlijk materiaal en kleur bepalen wat er nu in de kast ligt.

 2. Hier ook een wissel; korte broeken, shirts zonder mouwen, zomers gekleurde shirts en kleding van dunne stof (zoals linnen broek) gaan naar zolder. Dikke truien/vesten, coltruien, shirts met lange mouw en warme pyjama's komen daar voor in de plek.
  Dingen als uni t shirts, hemden en katoenen blouses blijven het hele jaar door in de kast.
  Zo heb ik 2 kunststof opbergboxen, die 2x per jaar van inhoud wisselen 😉

 3. Mijn broeken bepalen wat zomer en winter is. De materialen van mijn winterbroeken zijn steviger, warmer en dikker. De bovenkleding in de vorm van vesten en shirtjes die het beste bij de zomerbroeken passen gaan met de zomerbroeken in de doos als de winterspullen in de kast gaan. Ik wil niet het risico lopen dat ik in de zomer ineens geen shirtjes (en dus setjes) meer heb omdat ik die in de winter door heb gedragen.

 4. Mijn wissel is nihil… een paar korte dingetjes en wat topjes en een witte broek gingen naar zolder. Een trui, een jurkje en een paar warme broeken kwamen daar vandaan. Ach en verder, 'k zie wel ; )

 5. Er zijn veel dingen die ik door draag. Alleen mijn zomerbroeken en echte zomershirtjes berg ik op.
  Veel kleding is te combineren. Onze winters zijn niet meer zo koud dat je hele dikke truien draagt. Die heb ik niet. Een topje met een vestje of een blouse is voldoende. Ik heb het snel warm, misschien ligt het daar aan.

  Liefs Frederique

 6. Ik heb niet echt veel kleren en aangezien ik daardoor ruimte zat heb in de kleerkast, moet ik niet 'wisselen' want zowel onze zomerkleren als onze winterkleren kunnen allemaal in de vijfdeurskleerkast.Ik wissel wel het zomer en winterschoeisel : het zomergerief gaat opgepoetst terug in de doos in de berging, de winterschoenen krijgen een plaatsje in de schoenkast.

 7. Ik houd twee keer per jaar een klerenwissel. Behalve dingen zoals korte broeken en zo is materiaal en kleur daarbij meest bepalend. Shirts die ik graag draag in de zomer, doe ik in de winter niet onzichtbaar ergens onder aan, dan slijten ze alleen maar en heb ik straks in de zomer alleen nog oud spul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.