Natuurlijke verzorging

Nu ik steeds meer bezig ben met gezond eten, ben ik me niet alleen bewuster van wat ik in mijn lijf stop, maar ook van wat ik erop smeer. En eigenlijk merk ik dat ik dat best wel een lastige vind. Ik gebruik alles bij elkaar best het een en ander; douchespul, bodylotion, reinigingslotion, wat make-up, dag- en nachtcrème en vast nog wel wat dingen die ik nu vergeet op te noemen. Sinds ik echter lees wat daar allemaal in zit en wat dat allemaal met je huid/lijf doet, zit ik met een paar problemen:

• Het roept de neiging op om alles weg te gooien dat slecht is, maar dat voelt ook weer ‘zonde’
• Dus laat ik het staan, maar is er wel een stevige weerstand om het te gebruiken
• Dus sla ik bepaalde dingen soms maar over
• En dat is volgens mij uiteindelijk ook weer niet speciaal beter

Daarnaast zit ik nog met het stukje ‘natuurlijke’ of goede producten. Zelf maken zal wel het beste zijn, maar de houdbaarheid is dan vaak wat minder en ik vind het zonde om van alles weg te moeten gooien. Elke dag maken zie ik mezelf al helemaal niet doen. Dan heb je nog die misleidende dingen, dan denk je dat iets goed is en dan is het helemaal niet zo. Zie je b.v. dat er inderdaad geen parabenen in zitten, maar b.v. nog wel alcohol. Ik bestelde b.v. vroeger wel eens wat bij Yves Rocher (vanwege de aanbiedingen, toen nog niet vanwege het plantaardige aspect) en dacht dat dat heel natuurlijk was, maar uiteindelijk hebben zij geloof ik ook maar één echte bio/helemaal-schoon-lijn en voor de andere producten heb je b.v. wel dat het niet op dieren getest is en een grotendeels natuurlijke basis heeft, maar zitten er ook nog dingen in die je gewoon liever niet op je hebt. Tenminste, dat is mijn indruk dan.

Natuurlijk kun je ook je slag slaan in de gezondheidswinkel oid, maar daar betaal je overal weer een fortuin voor. Ik snap best dat een goede gezondheid het hoogste goed is, maar ik heb ook m’n portemonnee om rekening mee te houden. Dus daarom vraag ik me af; wat kun je hier nu het beste in doen? Opmaken wat je hebt, of is het zo erg dat je het beter weg kunt doen? En wat ga je dan gebruiken; iets zelfgemaakts of zijn er merken die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben? Wat werkt? En wat wil je absoluut niet op je lijf hebben? Of maakt het je misschien juist niet zoveel uit?

Alle tips zijn welkom!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

31 Comments
  1. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet zo heel erg mee bezig ben. Ik koop veel producten van de Hema, omdat ik de prijzen zo heerlijk vind, en ik gebruik ze vrij zuinig. Ik doe er dus ook heel erg lang mee. Maar om er op te letten wat er nou precies in zit, daar heb ik helemaal geen zin in… het moet gewoon werken en dat doet het…
    Ik wens je een heerlijke dag vandaag,
    Lieve groet,
    Mirjam

  2. Doe alle spullen die je eigenlijk niet meer wilt gebruiken in een doos.
    Bedenk dat als je op natuurlijk dingen over wilt gaan, de werking anders is en dat je ongeveer 6 weken nodig hebt om eraan te wennen.
    Zeep voelt anders dan douchegel en er zijn veel soorten zeep.
    Zelf gebruik ik:
    1.kokosolie voor op de huid, met en zonder kokosgeur.
    2. Natuurtandpasta. Eerst uitproberen en dan letten op de aanbiedingen. Uiteindelijk goedkoper dan reguliere tandpasta.
    3. Zeep. Marseillezeep met arganolie ( o.a. de Tuinen) Maar er zijn vele soorten Marseille zeep met allerlei geurtjes. Je kunt je gewoon inzepen of je maakt er zelf douchegel van door er als het ware wasmiddel van te maken. 20 gram raspen en laten oplossen in een liter water door het op te warmen in een pan. Af laten koelen en in een dispenser doen.
    4 make-up: hauschka is nogal aan de prijs, maar Santé is goedkoper en vaak ook aanbiedingen. Enkele dingen heb ik van Aveda.
    5. shampoo: Aveda. Belachelijk duur, maar ik koop literflessen waar we met het hele gezin een jaar mee doen. Je gebruikt er bizar weinig van per beurt. Met rozemarijn en mint is erg lekker.

    Zowel manlief als ik vinden de werking van tandpasta oké, maar poetsen eens per week met actieve kool. Norritcapsules kopen, ééntje openenen en in een klein potje doen. Dan tip je het aan met je tandenborstel en poets je je tanden ermee. Ziet er grappig uit, smaakt nergens naar en de kool bindt bacteriën aan zich.

  3. Voor de meeste make-up gebruik 'k gewoon reguliere producten, een 'eko-bio'mascara is schreeuwend duur en ook oogschaduw zal m.i. een te grove structuur hebben om in de huid te dringen.
    Als bodylotion gebruik 'k ook wel gewone amandelolie.
    Mocht je binnenkort nog eens in duitsland gaan shoppen moe'j eens uitzien naar drogisterijketen Rossman, zij verkopen onder de naam Alterra ekologische en heul redelijk geprijsde producten,
    groet

  4. Ik gebruik zelf een goede olie, voor mijzelf een drogende olie omdat ik een vrij vette huid heb, zoals arganolie of granaatappelpitolie. Dit combineer ik vaak met een goede aloevera gel of siliciumgel om het wat lichter te maken, vooral voor mijn gezicht. Ik bestel dit alles bij Anthemis.nl. Ze hebben ook heel veel etherische olien om te mengen met de basis olie. Is wel duur maar je doet er eindeloos lang mee, je hebt maar een enkele druppel van nodig, ook van de basis olie heb je maar heel weinig nodig. Het grootste voordeel vind ik echter dat je maar een paar produkten hebt die je overal voor kunt gebruiken. Houdt je badkamerkastjes lekker leeg. De siliciumgel bv. ook als after shave en after sun. Shampoo koop ik meestal bij de Tuinen, ze hebben ook goede produkten zonder "zooi" erin en vaak acties als het tweede produkt gratis.Succes met het opschonen van je spullen,
    Leontine

  5. Had hier ook een verhaaltje over klaar staan, grappig 🙂

    Heb alle make up bio, maar gebruik maar 1 soort oogschaduw, potlood, lippenstift en mascara, en dan tot het op is. Ben zo maar een paar tientjes per jaar kwijt.

    Om het eraf te halen gebruik ik amandelolie. Kost 10 euro per liter en is heel zuinig in gebruik. Gebruik dat ook om te smeren, wat ik overigens nog nauwelijks hoef te doen als je je niet als een bezetene wast. Want ook douchegel gebruik ik niet meer, ook geen deo en geen gekke scrubcremes. Shampoo is dus ecover wasmiddel, maar wil toch weer eens no-poo gaan proberen. Cremespoeling gebruik ik niet meer en mijn rare haar zit gewoon goed (nou ja naar mijn eisen dan) beter ook dan met die smeerseltjes.

    Heb destijds alle 'rotzooi' gewoon weggedaan. Bij het chemisch afval ofzo. Toen ik eenmaal wist wat ik eigenlijk smeerde en wat ik aan mijn huid liep te prutsen, voelde het niet goed meer om te gebruiken.

    1. Ik gebruik al een jaar ‘wattenschijfjes‘ van micro vezel doekjes . Gewoon even nat maken en vervolgens in een wasnetje bij de was.. Eerst uit geprobeerd met een heel doekje ,toen het beviel een stapel gemaakt door een nieuwe micro vezel doek in stukken te knippen en om te slingeren .
      Zijn ook bij makeup lijnen te koop voor veel geld 🙂

  6. Hoi,

    ik volg al een hele tijd je blog. Reageer nooit (schaam, schaam)Maar wilde nu toch even reageren.
    Met het probleem wat jij nu hebt, heb ik ook jaren mee gezeten, en ik merkte dat hier meer mensen mee zitten. Daarom ben ik sinds een aantal maanden begonnen met het maken van mijn "eigen" verzorgingslijn. Ik maak alles zelf, alles is van biologische oorsprong en het is natuurlijk.En bijkomend voordeel is dat er niks op dieren is getest. Mijn hele gezin gebruikt het zelf. De prijs probeer ik zo goedkoop mogelijk te houden. Ik doe dit als hobby en probeer er niet rijk aan te worden.
    Ik verkoop het op verschillende markten en via facebook (ik heb nog geen website). Alle producten kunnen worden verzonden. Mocht je willen weten hoe je iets zelf kunt maken, mag je me altijd vragen. Groet Regina http://www.facebook.com/100Regien

  7. Ik zag de tip al voorbij komen maar ook ik ga vaak naar Duitsland. Het is zooooo de moeite waard. Ik ga naar de DM-drogerie. Ze hebben daar een eigen merk: alverde. De meeste producten zijn zelfs voor veganisten geschikt! Alles van shampoo tot tandpasta hebben ze biologisch en zonder nare ingrediënten. Veel producten komen goed tot zeer goed uit de bus bij de oko-test. Ik gebruik bv de rozencreme ook voor de wangen van mijn kinderen bij erg schraal weer. Ik maak ook wel eens zelf wat of koop het bij de tuinen maar de DM is qua prijs veel aantrekkelijker en ik heb niet altijd zin of tijd om zelf iets te maken. Op de website van de DM staan ook veel producten/voorbeelden.

  8. Ga je zelf alvast aanwennen om nooit met je vingers aan het gaatje te komen. Zo komen er bacterien in.(Gewoon op je vinger er wat uit knijpen) Die worden er in gezogen door de lucht in een plastic tube .En moet daar weer heel veel spul in om bederf te voorkomen.
    Daarom zit ook het meeste "goede spul "in alluminium tubes.
    Succes met omschakelen .
    Groet Maamke

  9. Vroeger gebruikte ik de hele mikmak. Heb nogal een probleemhuid. De schoonheidsspecialiste heeft aardig aan mij verdiend. Ach, al die middeltjes die iets beloven….. ik heb nooit verbetering gezien. Nu gebruik ik bijna helemaal niets meer. Amandelolie voor mijn gezicht 1 keer per week en heel soms een scrub van fijn zeezout en olijfolie (geldt ook allemaal voor de rest van mijn lichaam). Mijn huid is nog nooit zo mooi en rustig geweest.
    Verder deo van natriumbicarnonaat met cocosolie. Shampoo van Weleda afgewisseld met natriumbicarbonaat. Nog een bio oogpotlood en mascara (haal weg met amandelolie) die al 5 jaar in de kast liggen en dat was het wel.Ik weet niet eens of ze nog wel goed zijn. Echt, gewoon weg met die troep. Scheelt heel veel geld en tijd. Ik vind het echt een bevrijding.

    1. Ik gebruik eigenlijk nooit zeep voor mijn lichaam, behalve de vloeibare handzeep van Ecover voor mijn handen. Maakte eerst zelf handzeep van een blok maseillezeep, maar de kinderen vinden het stinken (!?). Vieze voeten van het buiten lopen wassen we gewoon met de Weleda shampoo, de Ecover handzeep of worden schoon geschrubt met olijfolie met zeezout. Ik heb liever maar een paar spullen waar ik alles mee kan doen.
      Rozenblaadjes van de rozenbottelstruik ruiken trouwens heerlijk in bad. je kunt ze ook drogen en dan gebruiken.
      Alleen voor zonnebrandcreme heb ik nog geen goede vervanging.

  10. Ik ben ook sinds kort overgeschakeld en ook nog een beetje zoekende. Ik heb het meeste weggegeven (weggeefhoek fb) een paar dingen toch nog bewaard, maar denk toch dat ik die binnenkort weg ga doen, als ik overal een goed natuurlijk alternatief voor heb gevonden.

    Ik gebruik geen make-up. Maar wel deo, shampoo, douchegel, zonnebrandcrème,tandpasta en soms gezichtscrème.

    Alleen deo en tandpasta gebruik ik dagelijks en ben ik nog op zoek naar wat het beste bevalt. Ik heb een tijdje gepoetst met natriumcarbonaat, maar nu natuurlijke tandpasta's aan het uit proberen (Lavera en Neo Mum). Ook verschillende natuurlijke deo's aan het testen (Harmonie, Deo Crystal spray en Neobio).

    Nog slechts 1x per week was ik mijn haar. Hierdoor is mijn haar veel mooier geworden. Ik heb een shampoo van Lavera gekocht waar ik best tevreden over ben. Maar ga ook eens andere dingen proberen.

    Voor douchegel had ik nog iets van Weleda staan dat ik eerst opmaak. Ik heb ook zonnebrandcreme van Lavera gekocht voor zoontje (en een beetje voor mezelf) en verder gebruik ik hiervoor kokosolie en kokosolie gebruik ik ook als gezichtscrème. Dat gebruik ik alleen als mijn gezicht droog (trekkend) aanvoelt, maar dat wordt steeds minder. Als ik een droge huid heb gebruik ik ook kokosolie als bodylotion.

    Door het beperken van het aantal producten en de frequentie van gebruik blijven de kosten zeer beperkt.

    Ik heb alles besteld bij lievernatuurlijk
    Succes met je zoektocht!

  11. Ben zo onzettend blij dat ik van alle chemische verzorgingsspullen af ben. 2 jaar geleden had ik nog veel acne en exceem, kampte al 15 jaar met acne, verschillende artsen en zware medicijnen gehad.
    Nu is mijn huid zo mooi geworden(komt natuurlijk ook van veel betere voeding denk ik) dat ik vind dat ik helemaal geen make-up meer nodig heb, en ik gebruikte hiervoor dagelijks poeder/rouche/conceler en mascara. Nu dus echt helemaal niets en ben zo veel mooier en blijer geworden, ja ik zeg het zelf!
    Ik was mijn haar en ik douche maar 1-2 keer per week, andere dagen was ik me op ouderwetse manier met een waslapje. Voor mijn haar geruik ik Urtekram kinderschamppo of olijfoliezeep, heb deodorant gemaakt van kokoslie/bicarbonat/maizena (werk uitstekend!!) en gebruik kokosolie in het haar/gezicht ja eigenlijk overaal!
    Het moeilijkste was toch om van de gewone schamppo/cremespoeling vanaf te komen, dat was echt even doorbijten en mensen uitleggen dat je bent met een experiment bezig en daarom ziet je haar uit alsof je het weken niet gewassen heeft.

    Veel succes met je zoektocht, het is moeilijk om van alles in een keer over te stappen, moet je ook niet proberen want dan koop je misschien veel wat toch niet bevalt, dus stapje voor stapje en voordat je het weet ben je over!
    lieve groet Ann-Sofie

  12. kokosolie, ik gebruik dit voor alles, op mijn lijf , in de pan , op t brood, biologisch te bestellen bij bol.Com , kijk naar royal green odeurless coconut cooking cream, je hebt dan 2.5 kg voor 25.00 euro en gratis thuisbezorgd, zo heb je genoeg en 100 n% biologisch, succes , geniet ervan , liefs marion

    1. Als je het op je lijf smeert, begin je dan wel met een 'hard' stukje? Ik heb kokosolie voor in de keuken en dat is wel hard. Het smelt bij iets van 30 graden ofzo, maar ik heb het nog niet geprobeerd zo uit te smeren.

  13. Dingen die je al jaren gebruikt kun je prima opmaken, dat je er nu meer van weet verandert de producten zelf niet. Opmaken wat je hebt en dan op zoek naar een betere versie. Producten van Weleda en Lavera zijn wel duurder, maar als je een beetje zuinig smeert valt dat ook wel weer mee. Je kunt jezelf ook eraan wennen minder nodig te hebben (geen douchegel gebruiken, maar heel soms bodylotion, minder shampoo…) Sommige dingen maak je voordelig zelf, creme of deo, maar zelfs shampoo en tandpasta kun je zelf maken. Zo betaal je gemiddeld weer evenveel als eerst.

    (Goeie olijfolie werkt ook vaak prima, trouwens! Voor droge handen, droog haar, massageolie of gezichtsmasker!)

  14. Ik gebruik kokosolie voor mijn huid, ook voor mijn gezicht.
    Ik maak zelf deo van kokosolie, bakingsoda en maïzena.
    Mijn haar was ik eigenlijk nooit, alleen heel af en toe met bakingsoda en appelazijn of met klei
    Make-up gebruik ik niet.
    Het is idd misschien wel zonde om die spullen weg te gooien maar om te blijven smeren met allerlei troep is ook zo wat. Ik zou mezelf niet als vuilnisbak gebruiken en de spullen gewoon in de kliko gooien.
    Groetjes Dreadlocks

  15. Mijn ervaring is dat als je geen crèmes smeert, je er ook geen nodig blijkt te hebben. Je huid maakt zelf de nodige stoffen aan om geen droge huid te hebben. Maar als je gaat smeren, vervalt deze eigenschap en krijg je een droge huid van zodra het smeersel weg is.

    Ik gebruik enkel shampoo en deo van Weleda. De mascara is momenteel nog van een regulier merk, maar die wil ik ook gaan vervangen door bio. Het gaat een eeuwigheid mee hier. Ik heb ook een dagcrème en oogcontourcrème van Weleda, maar gebruik dat bijna nooit. Verder heb ik eigenlijk niks. Meer. Genoeg gehad, en telkens weggegooid omdat het er al jaren stond. En weer nieuw gekocht. Om weer jaren te laten staan. Nu koop ik gewoon niets meer, want gebruiken doe ik het toch niet.

  16. Mooi om te zien dat veel mensen (vrouwen vooral 😉 hier mee bezig zijn. Ik heb een tip. Check website http://www.eetgoedvoeljegoed.com Daar staan vooral eetadviezen maar ook huidverzorging wordt besproken. Zoek naar onderwerp: huidverzorging. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

    Wat je nu nog smeert/gebruikt wat je liever niet gebruikt, je kan eventueel andere mensen blij mee maken?

    Af en toe smeer ik jojoba olie mijn vette huid. Regelmatig srub ik mijn gezicht met zuiver zout. Mijn acne is drastisch afgenomen 🙂 . Verder gebruik ik een regulier schampoo en mascara.
    Succes met je zoektocht! 🙂

  17. Sinds ik minder producten gebruik óp m'n huid en de binnenkant verzorg door anders te eten heb ik ook een veel minder droge huid (hoewel ik 50+ ben) en veel minder pukkels. Ik ben helemaal blij geworden van kokosolie: bijna overal voor te gebruiken, zoals je hierboven al bij meerderen kunt lezen. Deze winter voor het eerst geen kapotte handen gehad!
    Verder is het voor mij prettiger om eens in de maand á 6 weken mijn wimpers en wenkbrauwen te verven. Dan heb ik verder geen make-up nodig vind ik. Deo gebruik ik van Weleda, maar ik ga zeker de kokosolie/zuiveringszout/maïzena uitproberen.
    Als mijn wasmiddelen op zijn ga ik over op S.unlight zeep. Dat heb ik al gekocht en als handwasmiddel gebruikt. Wast prima, ruikt lekker fris. Die geur is van citrus, dus niet chemisch.
    Was een aanbieding, 2 grote stukken voor 1 euro.
    Groetjes, Marjolijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.