Voordelige voorraad vlees

Hé, een nieuwe VVV: een Voordelige Voorraad Vlees 🙂 Op zich eet ik helemaal niet zoveel vlees. Ik vind het lekker, maar ik mis het ook niet altijd speciaal. Bovendien wil ik als ik vlees eet wel gewoon goed vlees eten en dat is hier niet overal echt verkrijgbaar. Nu heb ik echter mijn voorraad weer eens stevig aan kunnen vullen! Via-via heb ik namelijk een adresje van een boer die kakelvers (als je dat van koeien mag zeggen) biologisch rundvlees aanbiedt. En ook nog tegen een goede prijs; het maakt niet uit wat je neemt, alles is €5,25 per kilo. Gehakt én biefstuk. Aangezien ik bij de Lidl voor biologisch rundergehakt al iets van €2,50 per 300 gram betaal, zit ik altijd goed. Over biefstukken zeg ik dan nog maar even niets…

De prijs is zo laag omdat dat boerengezin eigenlijk alleen maar zo uit wil komen, dat ze zelf ‘gratis’ vlees hebben voor hun behoorlijk grote gezin. De koeien worden ook niet gefokt voor het vlees, volgens mij hebben ze een melkveebedrijf en is vlees meer een ‘bijproduct’, hoewel dat wel wat oneerbiedig klinkt.

Ik heb laatst mijn eerste bestelling door kunnen geven en heb de vriezer inmiddels vol zitten met een kleine 8 kilo vers vlees. Uiteindelijk wat meer van het één en wat minder van het ander, maar dat vind ik zelf niet zo erg. Het is maar net wat er is en als iedereen hetzelfde wil, dan zijn de porties per persoon natuurlijk wat kleiner.

De variatie is overigens wel leuk; dan kan ik ook een beetje oefenen in vlees klaarmaken. Omdat ik het niet zo vaak eet, doe ik dat ook niet zo regelmatig. En qua smaak zit er natuurlijk best wel een verschil tussen iets dat gewoon lekker klaargemaakt is, of een taaie lap.

Hoe kom jij normaal gesproken aan je vlees? En heb je nog tips voor het klaarmaken van bijvoorbeeld biefstuk, tartaartjes, riblappen, enzovoorts?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Dit is waar ik dan aan denk en hoe ik dat dan aanpak:

  Tartaartjes gaan bij mij in de oven. Ik heb een ovenplaat met antiaanbaklaag maar misschien gaat het ook wel op een gewone bakplaat al dan niet met bakpapier eronder. Zo maak ik het klaar zonder toevoeging van boter of vet. Eerst insmeren met peper en zout (en eventuele andere kruiden) daarna 14 minuten in de oven op 220 graden, halverwege even omkeren. Ook lekker met zachte grove mosterd erbij.

  Riblappen worden natuurlijk stoofvlees. Ik smeer de lappen in met peper en ketjap, daarna aanbraden tot ze een mooi bruin kostje hebben (hoeven niet door en door gaar). Daarna in een (gietijzeren) pan leggen. In de pan van het aanbraden even een hoop uien in kleine stukjes fruiten (nemen lekker ook de ketjap op) en die ook toevoegen in de (gietijzeren) pan. Daarna of bouillon of een bruin biertje toevoegen (vlees hoeft niet helemaal onder het vocht te staan). En dan begint het langste gedeelte. Sommige mensen laten het 4 uur stoven, ikzelf laat het altijd 6 uur staan pruttelen. Hoe langer, hoe lekkerder. Elk halfuur even een lap van boven en onder omwisselen (om en om onder het vocht dus). Aan het eind het vlees eruit halen en de saus/jus binden met ontbijtkoek, gewoon erin verkruimelen en laten oplossen terwijl al roerend het vocht een beetje inkookt. Je kunt het vlees rustig een paar keer opwarmen, meestal is het namelijk genoeg voor meerdere dagen, daar wordt het bijna alleen maar beter van. Invriezen gaat ook prima, wel goed laten ontdooien voor het opwarmen want dat is lekkerder.

  Gehakt kunnen gehaktballen worden, slavinken (kleintjes met om elk 'worstje' een plakje ontbijtspek) of gewoon rul gebakken met peper, zout, een gesnipperd uitje en eventueel spekblokjes.

  Heel veel plezier met het vinden van lekkere recepten!

  Groetjes Lily

  1. Aanbraden doen wij niet. Gewoon in de pan, paar plakjes ontbijtkoek en boter op de bodem. Op 1, plaat kan niet op 1,5 anders zouden we dat doen. Doek erover. En dan niet meer naar omkijken. Na 12 uur gaat bij ons de plaat uit en is het vlees klaar.
   Lekker makkelijk.

  2. Ik zeg ook niet dat mijn methoden de beste of de makkelijkste manier zijn…maar volgens mijn in het geheel niet objectieve mening natuurlijk wel de lekkerste!
   Het nut van aanbraden is dat dit de smaak van het vlees en het kookvocht dat de jus/saus wordt ten goede komt. Volgens de kok (ik meen bij de demonstratie in de landwinkel, die kwam ook met de tip van een donker biertje) is het proces achter het aanbraden dat de suikers in de randen van het vlees dan karameliseren en dat ze die smaak overdragen aan het kookvocht. Samen met het bier en de ontbijtkoek (die ik om de smaak te behouden laat toevoeg, hoe vroeger hoe meer het zoete wordt afgezwakt en dus hoe meer je moet toevoegen voor hetzelfde resultaat) is dat een lekkere combinatie. Zo krijg je kruidig vlees met een zoetere saus.

   Ik laat mijn vlees rustig 6 uur staan, sommigen vinden dat al overdreven lang. Maar 12 uur zou ik niet voor gaan omdat ik er altijd bij in de buurt wil blijven en dan kan je dus ook 12 uur niet van huis. Bovendien is de consuminderaar in mij te 'zuunig' voor 12 uur stroomverbruik. Sterker nog, als mijn grote gietijzeren pan in mijn kleine oven had gepast dan zou ik het daarin stoven maar helaas dat gaat niet. Zo doet de moeder van mijn vriend dat, waarbij de oven 3 uur in de avond aanstaat en het vlees regelmatig wordt gewisseld en daarna een nacht dicht blijft. Op de restwarmte komt het dan ook goed. Vele wegen leiden (zoals gewoonlijk) naar Rome.

   Groetjes Lily

 2. Goede deal, en zeker beter dan het vlees van de Lidl. Ik geloof de supermarkten niet zo erg.
  Zag pas een documentaire via WappZapp over honden en kattenvlees in China. Het is goedkoop vlees en zeker biologisch. Ik heb niet voldoende moed gehad om de documentaire uit te kijken,

  Ik eet geen vlees meer en ik moet zeggen, met de kiloknaller schandalen, zou ik geloof ik ook nooit meer vlees willen eten.
  Alhoewel ik soms nog wel eens een kwekkeboom bitterbal eet. Ik denk daar dan niet te veel over na…
  Liever een vegetarische bitterbal, die smaakt net zo gied,

 3. Ook wij halen 1 keer per jaar bij een boer uit de buurt vlees. Net als jou hebben we dan van alles en nog wat in de vriezer. Als ons gehakt op is maken we gewoon zelf gehakt met de keukenmachine (die al 40 jaar oud is) van de 'lap' soorten. Zo doen we er het hele jaar mee en hebben we keuze genoeg.

 4. Deze luxe heb ik ook. Ik heb ruim 25 kilo! scharrel rundvlees gekocht voor een kilo prijs van € 5,72 En dat betaal ik dan voor haasbiefstuk en ook het gehakt en ik mag kiezen vlees van het voor vierdel en achter vierdel.
  En deze lieve boer heeft gevraagd of ik bij een volgende slacht weer interesse heb.
  Wat denk je……… heerlijk, goedkoop en ook nog scharrel. Niet te vergelijken met supermarkt vlees. Ik ben helemaal blij!!!

 5. Runderlappen gaan hier in de slowcooker. Vlees kruiden, even aanbranden, dan in de slowcooker. Water erbij, ketchup, mosterd, aangebakken uienringen, flesje bier, paar bouillonblokjes. Na een paar uur een grote plak kruidenkoek erbij. Pan zetten we in de schuur aan. Heeeeerlijk.

 6. Ik bestel 1 x in de 2 maanden vlees bij een slager die zijn eigen runderen en varkens houd.
  Qua prijs maakt het niet zoveel verschil als bij de supermarkt maar de kwaliteit is echt 1000x beter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.