Weer een kleine aflossing

Ergens in maart besloot ik om voor elke €1000 die ik voor de familiebankaflossing spaarde, ook €300 af te lossen op mijn duurste hypotheek bij de bank. Op dat deel zit maar liefst 5,8% rente en dat is ook nog eens het grootste deel dat ik bij de bank heb. Ik had al even niet echt meer op die rekening gelet en zag ineens dat ik er weer was. Niet alleen bij de volgende €1000, maar ook al bij de €300 om over te maken naar de bank. Dus: direct weer even een aflossing gedaan. Nog €401 en het eerste getal mag er weer eentje naar beneden!

Ik merk dat ik deze manier wel prettig vind. Het gros gaat dan naar het grootste deel van de hypotheek, maar af en toe geef ik dan ook nog even een tik tegen het deel met de hoogste rente. Bijkomend voordeel is dat dat laatste op elk moment kan, terwijl ik voor het andere deel steeds moet wachten tot het einde van het jaar.

Als ik een beetje aan het rekenen sla, dan moet ik volgende maand wel weer zo’n overschrijving kunnen doen. Maar goed, dat is dan, eerst nu maar eens kijken wat dit aan rentevoordeel oplevert. Ik merk sowieso dat het aflossen een beetje minder belangrijk lijkt te worden, misschien ook door het idee van de verkoop. Aan de ene kant is dat wel goed, want het gaat zo prima, aan de andere kant is besparen op de rente en meer ruimte creëren bij de verkoop natuurlijk ook niet gek.

Hebben jullie dat ook wel eens, dat iets wat eerst heel belangrijk was ineens toch minder belangrijk lijkt? En doe je daar dan wat mee, of laat je het gewoon zoals het is?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ik kan het me in jouw geval goed voorstellen dat je prioriteiten veranderen!

  Onze prioriteit ligt momenteel ook niet echt bij het aflossen, maar bij het weer terug aanvullen van onze spaarrekening tot €10.000. Daarna zien we wel weer of we weer extra gaan aflossen. Ik denk het wel hoor, trouwens 🙂

 2. Ik zie trouwens aan de zijkant opeens jouw euroclix inkomsten!! Wow, hoe kom je aan zoveel?!? Hier loopt het echt voor geen meter meer… Zou ik dan écht buiten de doelgroep vallen nu we een kindje erbij hebben??

  1. Het gaat hier ook hard vanwege de 'commissie' die ze geven als iemand via jou lid wordt, maar ook idd via de onderzoeken. Overigens denk ik niet dat een kindje daar veel invloed op heeft, ik heb meer het idee dat je aantrekkelijk voor ze bent als je werkt, binnen een bepaalde leeftijdscategorie (25-35?) valt en een bepaald (gezins)inkomen hebt.

 3. Ik vind het zo tof dat je ook kleine bedragen aflost!
  Hier eerst nog druk met potjes vullen (verbouwingen, buffer, etc.).
  Daarna gauw aflossen, want het scheelt toch echt wel!

  Al is jouw systeem ook wel verleidelijk: alle potjes tegelijk vullen.. Hmmm…

  1. Ik vind die kleine bedragen juist wel ideaal. Bij €300 hoef ik in ieder geval niet echt na te denken of ik er ook wat anders voor kan doen, terwijl bij b.v. €2500 (wat je wel eens als minimumbedrag hoort) ik misschien wel weer eerder een bepaalde verbouwing uit zou laten voeren. En die €300 mis ik ook niet echt heel erg, terwijl het door de jaren heen natuurlijk wel optelt. En wat idd ook lekker is, is dat het ruimte laat om ook andere potjes te vullen.

 4. Als je verhuisplannen hebt, komt je financiële plaatje er waarschijnlijk ook anders uit te zien en dan is aflossen waarschijnlijk even niet je hoogste prioriteit. Verhuizen kost tenslotte ook geld en misschien dat je daar liever een buffer voor opzij zet. Zo zou ik namelijk wel denken 🙂

 5. hier helaas geen hypotheek, wel aan t sparen, zodat we eventueel een iets duurder huis kunnen kopen of het wat makkelijker kunnen inrcihten (keuken/badkamer gelijk naar wens bijv ipv zo goedkoop mogelijk) maar goed, we wachten af wat er tekoop komt te staan/gebouwd wordt hier ind e wijk (teveel eisen en te weinig hypotheek voor die eisen :p)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.