Je moet het zelf doen

Wat een mooie reacties kreeg ik gisteren op mijn blogje, waarin ik de vraag stelde hoe je je mooiste leven kon leiden en of jullie dat deden. Uit de reacties kwam duidelijk naar voren dat je het toch echt zélf moet doen. En dan heb ik het niet speciaal over iets moois of meeslepends creëren, maar meer over je mooiste leven leiden en ook zien dat je op dit moment misschien wel het mooiste leven leidt dat je kunt leiden, ook gezien je omstandigheden.

Dat is best iets waar ik een beetje dubbel in ben/sta. 

Aan de ene kant ben ik wel doelgericht. Als ik iets bedacht heb, dan zet ik me daarvoor in. Als ik me later realiseer dat dat het toch niet is, dan wijk ik daar net zo makkelijk weer vanaf, maar als het wél mijn doel is, dan ga ik gewoon door.

Aan de andere kant ben ik soms ook wel een beetje van ‘als… dan’. Zoals nu bijvoorbeeld: ‘als mijn huis verkocht is, dan…’ of ‘als ik dit gedaan heb, dan…’. Volgens mij heb ik daar hier ook wel eerder over geschreven. Dat is namelijk helemaal niet handig! Dan maak ik mijn situatie namelijk afhankelijk van factoren waar ik totaal geen invloed op heb en neem ik zelf een wat passieve rol aan. En dat is zonde, want als we het hebben over bijvoorbeeld mijn huis, kan ik ook denken: 1) ik ga nog meer doen om de verkoop te stimuleren en 2) ik geniet volop van de tijd dat ik hier zit, zonder het om te zetten naar een soort tussenstation. Tot nu toe lukte dat immers ook prima! Mijn toekomstidee is veranderd, maar dat doet niets af aan het feit dat ik dit nog steeds een heerlijk huis vind, waar ik dolgraag ben. Zeker in het voorjaar en de lente, als alles weer tot leven komt.

Wat kan ik nu doen?

Er zijn over het algemeen best een aantal dingen die ik kan doen om gewoon te genieten van het hier en nu, om mijn leven nóg leuker te maken dan het eigenlijk al is. En waar ik ‘later’ ook weer wat aan heb. Ik denk dan aan:

 • Volop genieten van buiten/ruimte/hier
 • Blijven sporten (aan je gezondheid werken is immers altijd goed!)
 • Gezonde eten weer goed oppakken (alleen gaat dat prima, in gezelschap vind ik het soms moeilijker, terwijl dat natuurlijk helemaal niet hoeft)
 • Opruimen: er is niets fijner dan werken aan lichter leven
 • Niet te ver vooruit kijken. Dat levert in mijn geval toch meestal stress (aaah!! wanneer moet ik dit doen!!) of onrust (oeh! ik zou willen dat het al zo ver was!) op

Best te doen, lijkt me zo. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar bij mij is het op het moment (nog) stralend. Ik ga er dus zo mooi uit voor een rondje hardlopen en ga op de terugweg even langs de winkel voor wat bosjes bloemen. Mooi voor mij én mooi voor de kijkers die weer op het programma staan 🙂

Hoe zit dat bij jullie, het ‘zelf doen’: gaat dat vanzelf, of moet je daar echt wel wat sturing aan geven?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. Volgens mij ligt dat ook aan het doel dat je voor ogen hebt, hoe na ligt dat aan je hart. ( je moet het doel zoeken dat het meeste met je doet denk ik)

  En niet te veel doelen in 1x , dan kan ik mij moeilijker focussen.
  En ik moet er eerst even "in" komen, t is net als afvallen, t lukt vaak niet dan en dan begin je de volgen de keer gewoon weer op nieuw, maar als je eenmaal bezig ben en t gaat goed, dan blijf je makkelijker bezig omdat je t resultaat dan ziet
  zo is het met doelen ( eigen bedrijfje opzetten, huis versneld aflossen, onprettige relatie beeindigen ( wat je doel ook maar is) ook volgens mij

 2. Ik moet even in de flow komen. Als ik eenmaal begin, blijf ik best lang bezig.
  Of vooraf een klus bekijken en dan doelgericht werken.
  Vandaag lang met klussen bezig geweest. Nog tig dingen te doen, maar nu even lekker niks,
  Als ik vooraf mindfull bezig ben geweest, lezen, lopen of work out dan gaat de klus sneller. Vandaag was ik afhankelijk van verkeer, mensen, shoppen, tja,dan vliegt de tijd, maar heb ik weinig gedaan.

 3. Ik merk dat veel mensen doelen hebben die ze graag willen bereiken.
  Dat is niet erg als je ook maar geniet van de weg naar deze doelen toe.

  Zelf ben ik het type die niet zo nodig allerlei doelen nastreeft. Ik geniet gewoon van het leven en van de natuur. Ik heb niet zoveel nodig om gelukkig te zijn.
  Wel vind ik het belangrijk om zo min mogelijk het milieu (moeder aarde) te belasten en daar doe en laat ik ook een hoop voor.

  Groetjes Sas

 4. Ik heb ook de neiging om als..dan.. te denken. Bij mij moest eigenlijk alles op de juiste plaats en tijd zijn en dan kan ik verder…het leed dat perfectionisme heet… Langzaamaan begin ik te accepteren dat niet alles 100% perfect hoeft te zijn en dat ik bijvoorbeeld mijn hobby's weer kan oppakken door gewoonweg te beginnen, ipv er alleen maar over te blijven praten wat ik allemaal zou willen doen als ik de tijd had (terwijl ik voor de tv lig). Aan de andere kant kan ik intens genieten van de uitjes met mijn gezin; picknicken in de duinen, wandelen, even een uurtje naar de Efteling, een kop thee drinken in de tuin. Aan mijn mooiste leven ben ik begonnen en ik geniet steeds meer 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.