Je mooiste leven leiden, hoe doe je dat?

Je mooiste leven leiden. Hoe doe je dat?

Vanmorgen was het – na een heerlijk lang weekend genieten – weer tijd om mijn mailbox wat op te schonen. Daarin vond ik ook een mailtje van SoChicken, met de titel: Je hart volgen, hoe doe je dat? Daar was ik dus ook wel benieuwd naar en wilde ik dus wat over gaan schrijven. Maar toen ik eenmaal een nieuw blogje had aangemaakt, dacht ik: ik associeer ‘je hart volgen’ eigenlijk meer met ‘je mooiste leven leiden’. Als je je hart volgt, dan moet je toch immers op de mooiste resultaten uitkomen?

Makkelijk of moeilijk?

Het dubbele van iets als je mooiste leven leiden, of je hart volgen, net hoe je dat wilt zeggen, is dat het aan de ene kant vrij makkelijk is. Je gaat immers op je gevoel af en hoeft dus niet overal zes sets argumenten voor te bedenken. Maar aan de andere kant heb je vaak ook te maken met beperkingen, of dat nu echte beperkingen zijn, of beperkingen die alleen in je hoofd bestaan.

Stel dat jij bijvoorbeeld het meest tot je recht zou komen als je prachtige wereldreizen maakt, maar je niet alleen een huis hebt waar je verantwoordelijk voor bent, maar ook een gezin. Hoe pak je dat dan aan? Is er dan een tussenweg? En is die tussenweg even ‘goed’ of ‘mooi’?

Als ik denk aan een mooi leven, dan zie ik mezelf met vriend vooral een vrij leven hebben, het liefst zo ver mogelijk hypotheekvrij, vrij om mooie reizen te maken, vrij om spontaan dingen te doen met vrienden en familie, dat soort dingen. Daarvoor heb je echter ook weer geld nodig. Je redt het niet alleen met zuinig aan doen of op de bonnefooi. Dus dat betekent dat er ook periodes zijn waarin je leven waarschijnlijk niet echt je mooiste leven is.

Tenminste, ik krab mezelf wel eens stevig achter m’n oor als ik weer voor de zoveelste keer tot laat op ben om mijn deadlines te halen en het soms lijkt of er nóóit een einde komt aan ‘werktijd’. En dan kun je wel zeggen dat je dan iets moet vinden dat je écht supersupersuper leuk vindt, maar op het moment dat je het moet doen, wordt het toch werk. En dan gaat na verloop van tijd – bij mij in ieder geval – het pure plezier er echt vanaf.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Dapper zijn

Volgens het stukje van SoChicken is het vooral een kwestie van dapper zijn. Schijt hebben aan wat de rest vindt. Het is immers jouw leven. Maar wat als je zo’n leven niet in je eentje wilt leiden? Want jij kunt wel overal schijt aan hebben en doen waar je zelf zin in hebt, maar op gegeven moment krijg je denk ik toch behoefte aan een bepaalde vastigheid.

Lees ook: Kun je je leven steeds leuker maken?

Op kleine schaal beginnen

Als ik naar mezelf kijk, dan doe ik al steeds meer gewoon waar ik zin in heb. Binnen mijn eigen kaders dan, want hoewel een wereldreis me ook mooi lijkt, lijkt het me totaal niets om mijn zekerheden op te geven en geliefden/vrienden achter te laten. Bovendien weet ik ook van mezelf dat ik meer ben van de korte trips. Het klinkt mooi, maar ik denk dat ik uiteindelijk niet blij word van een half jaar of een jaar door de rimboe trekken. Op een gegeven moment wil ik ook gewoon weer genieten van ’thuis’. Maar bij SoChicken geven ze gelukkig wat tips waar ik wel wat mee kan. ‘Nee’ zeggen tegen ongezond eten als je eigenlijk geen honger hebt, ‘nee’ zeggen tegen dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Niet te lang nadenken over of stilstaan bij dingen waar je geen invloed hebt of die misschien helemaal nooit zullen gebeuren, enzovoorts. Oftewel: wat meer in het moment zijn en kijken wat er in dat moment goed voelt. En dat dan doen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan 😉

Leid jij op dit moment je mooiste leven? Wat zou jij kunnen doen om meer je hart te volgen? En wat zou je eigenlijk willen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Ik leid zoveel mogelijk mijn allermooiste leven, ik heb er tenslotte maar een… En ja hoor, ik heb daarbij 'schijt aan iedereen', waarmee ik niet bedoel dat ik onaardig ben, niet betrokken ben bij anderen of asociaal gedrag vertoon… Ik bedoel hiermee dat ik doe wat ik wil, dat ik mijn dromen leven en niet mijn leven droom, ongeacht wat anderen hiervan vinden, omdat ik mijn leven leef en niet dat van een ander… En ja hoor, ik heb al heel veel mooie reizen gemaakt en ga er hopelijk nog heel veel meer maken. En daarvoor heb je minder geld nodig dan je denkt! Dussss… maak je dromen waar, volg je hart en leid het leven dat je daadwerkelijk wilt leven!

 2. Ik denk dat het goed mogelijk is je hart te volgen, zonder egoïstisch te zijn (in de zin van: schade toebrengen aan andere mensen). Het gaat eerder om bewustwording wat je werkelijk wil en kan (gezien de omstandigheden) en de durf om dat dan uit te voeren en te vertellen. Tenslotte kan je droom uitvoeren heel anders uitpakken, of zelfs mislopen. Dan moet je ook dat aanvaarden en er opnieuw de schouders onder zetten.

 3. Mooie vraag!
  Ik leidde heel lang niet het leven wat ik het liefste wilde. Ik ging teveel af op wat er maatschappelijk van mij verwacht werd. Ik was mijzelf erg uit het oog verloren. Gaandeweg geef ik mijn leven steeds meer vorm zoals ik dat belangrijk vind. Vooral sinds ik moeder ben is dat heel erg sterk naar voren gekomen. Mediteren heeft me daarbij erg geholpen. En consuminderen, budgeteren en ouderwets huishouden bleken voor mij heel praktische manieren om te onderzoeken wat ik echt belangrijk vindt. Zo vind ik op reis gaan erg leuk, maar niet leuk genoeg als dat betekent dat daarmee al mijn spaargeld op is en ik thuiskom in een huis waar nog steeds dat overjarige bankstel staat.
  Ik heb ontdekt dat het vaak niet het Groots en Meeslepende leven is dat me voldoening geeft. Ik word liever herinnerd om de steun die ik mijn partner heb kunnen geven in moeilijke tijden, om de verhalen die ik maakte voor mijn kinderen, in plaats van om die Belangrijke Baan die ik had of om de verre reizen die ik maakte.

  Ps: bedankt voor het lezen van mijn lange reactie 🙂

 4. Zo langzamerhand kom ik tot de ontdekking dat het mooiste leven niet in Groot en Opwindend en Nieuw, nieuw nieuw zit, maar vooral in klein en dierbaar. En daardoor dankbaar.

  Want wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.

  Met geld kan je alles kopen en veel meer doen dan zonder. Toch heb ik ervaren dat ik met veel minder geld niet ook veel minder gelukkig ben. En is gelukkig zijn wel het hoogste goed. Voor mij is dat eigenlijk tevreden zijn. Tevreden ook met minder. Tevreden juist met minder.
  Tevreden dus minder de neiging om weer meer te willen en daardoor terug in de Ratrace te moeten.

  Mooie vraag LLMM.

 5. Ik begin met je vraag, wat zou ik eigenlijk willen. Mijn droom als jonge meid, was veel reizen, misschien afwisselend (veel) werken om te sparen en dan weer de wereld rond andere culturen beleven. Evt in andere landen wonen en die wensen heb ik nog steeds. Je vraag leef je op dit moment je mooiste leven, is eigenlijk heel goed gesteld. Want ik kan een veel mooier leven bedenken dan ik nu leef, maar leid wel het mooiste leven wat met mijn beperkingen (spierziekte) nu nog mogelijk is. Daar zitten veel moeilijke dagen tussen, maar toch ook veel dingen die erg belangrijk zijn. Reizen, al is het veelal niet ver van huis en kom ik juist niet in die prachtige andere culturen die mij zo aantrekken. We zijn wel vrij veel van huis met onze camper. Mijn hulphonden die zoveel voor mij doen en betekenen. Ik realiseerde mij dit juist extra sterk door je vraag- leef jij het mooiste leven ja en nee dus, maar zeer mooi blogje!

 6. Ik leef het mooiste leven wat er binnen mijn mogelijkheden is. Vandaag bracht ik de kinderen naar school en kroop daarna m'n bed weer in. moe moe moe, en heel veel pijn. Gelukkig kon ik wat slapen en had ik een prachtige droom. Nu kan ik gaan zeuren om de pijn maar dat schiet niet op. Ik vind het juist fijn dat het mogelijk was om even te rusten en te luisteren naar m'n lichaam. En die droom dat was een cadeautje.

 7. ik heb sinds een paar jaar een bevoorrecht leven ( daarvoor ook goed,maar nu is t zoveel beter) wel door een gok te nemen, in t diepe te springen, maar zo goed uitgepakt.
  En bij behoud gezondheid gaan we zo door en ziet de toekomst er ook zonnig uit.
  Voor geluk moet je zelf ook keihard werken dat wel, je moet er wat voor doen,
  Alleen maar denken; "is dit het nu? ik wilde dat t anders was" daarmee kom je er niet, doe er wat aan en ga er voor!

  1. Dat ben ik helemaal met je eens. Je kunt best even stil staan met de vraag of dit het is, maar als je dan bedenkt dat dit 'het' niet is, dan is het een kwestie van keihard werken en ervoor gaan. En, zoals anna hierboven zegt: het ook accepteren als het niet werkt en dan iets anders proberen.

 8. Klopt, het is ook idd niet zo dat je meteen egoïstisch bent als je je eigen leven leidt. Het klinkt onaardig, maar zoals Consuminderenmetplezier zegt, hoeft dat niet automatisch te zijn dat je asociaal bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.