Kleine hypotheekmijlpaal

Met alle drukte was het me bijna ontschoten, maar ik heb weer een kleine hypotheekmijlpaal bereikt! Of tenminste: soort van. Als ik het beetje geld meereken dat nog op mijn hypotheekspaarrekening staat, dan kom ik namelijk onder de 347.000 euro uit!

Niet met spaargeld (was het maar zo’n feest), met hypotheekschuld.

Dat betekent dat er in de afgelopen jaren meer dan €65.000 is afgelost. In de eerste instantie had ik steeds in mijn hoofd dat het meeste is afgelost via de loskoppeling (lees: opzeggen) van de spaarhypotheek, maar dat is eigenlijk helemaal niet meer zo. Daar kwam destijds ongeveer €30.000 bij vrij, wat ongeveer goed is voor de helft van het totale bedrag. Als ik dan bekijk dat de rest bij deels elkaar gespaard is gedurende een periode waarin ook veel verbouwd werd én deels tijdens een periode waarin ik alles alleen betaalde, dan vind ik dat best wel knap.

Tot zo ver een veer in eigen achterste 😉

Wat ik op het moment nog een beetje interessanter vind dan de afgeloste som, is het rekensommetje dat ik er in Excel onder heb gezet voor wat betreft mijn ‘quittebedrag’. Daarin kan ik de verkoopprijs van mijn huis invullen en worden automatisch de kosten voor de makelaar (1,4%) en de openstaande hypotheekbedragen (die verschillen per maand natuurlijk) verrekend. Door een beetje te spelen met dat bedrag, kan ik berekenen waarvoor ik het minimaal moet verkopen om quitte te spelen. Op dit moment is dat ongeveer €352.000. De vraagprijs ligt een stuk hoger, dus het sommetje is vooral leuk om te maken met mogelijke verkoopbedrage 😉 Ook al is het nog niet zo ver en is dit dus écht een sigaar uit eigen doos: soms is het best een beetje leuk om zo te dromen.

Heb jij (op papier) overwaarde in je huis zitten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Gefeliciteerd!

  Nu nog verkopen… 😉

  Ja sinds vorig jaar heb ik overwaarde, uitgaande van de WOZ en dan tel ik het geld dat vrijkomt uit de spaarhypotheek niet eens mee. Fijn is dat, hè?

 2. Mooi hoor, gefeliciteerd. Als wij het spaardepot zouden aflossen zouden we ongeveer €15.000 overwaarde hebben. Depot niet meergerekend nog een klein beetje onderwaarde.

 3. Hoogstwaarschijnlijk wel. Onze hypotheek is 257.000 en sinds vrijdag staat het voor 275.000 te koop. Inmiddels hebben ruim 80!!!! Mensen interesse getoond in ons huis en staat de helft ingepland voor een bezichtiging. Goed om te vermelden dat ons huis in een grote stad in het midden van het land staat. Maar desalniettemin zijn de vooruitzichten heel gunstig! Morgen de eerste kijkers, heeeeeel benieuwd naar de reacties 🙂

 4. Wij lossen sinds 2010 zoveel mogelijk extra af en hebben nu ruime overwaarde, gister kwam er ( na de laatste aflossing voor dit jaar) het nieuwe hypotheek bedrag binnen. We betalen nu al 620 euro per maand minder dan in 2010.
  We zijn nu zover dat ook door dit sneeuwbaleffect de bal steeds harder gaat rollen. ws kunnen we volgend jaar januari de 10 % aflossing in 1x doen ( daar gaan we vanaf nu voor sparen)
  Als alles meezit zijn we in 2021 van onze hypotheek af, dit hadden we niet durven dromen
  Natuurlijk hebben we er wel wat voor gelaten, vooral in het begin, maar nu merken we dat het echt een leefstijl geworden is.
  Zaten we in 2010 nog met een tophypotheek, nu is het prima te doen. aflossen geeft zoveel rust in het hoofd!

 5. Die veer heb je dus echt verdiend. Ik vind het ook erg leuk om dat fictieve rekensommetje te maken. De tijd zal het leren.

 6. Volgens mij komen wij op nul uit wanneer we ons huis zouden verkopen. Wanneer ik het principe van Hoeveel ben jij waard (dat programma) zou toepassen komen we uit op 10000 ongeveer.

 7. wij hebben met overwaarde gekocht 😉 gedwongen verkoop, wat positief was voor de prijs, voor ons dan.. nog onder de vraagprijs gebocen natuurlijk.. eerst ging de bank niet akkoord, met het 2e bod gelukkig wel. spannend hoor.. afhankelijk zijn van hun bank ipv de verkoper.. maar 225 betaald voor het huis, 236.900 hypotheek, incl 5000 bouwdepot, huis is getaxateerd op 248.000

 8. Ik heb ook overwaarde, namelijk het hele huis in waarde want de hypotheek is al helemaal afgelost 🙂

  Die veer heb je zeker wel verdient, je bent echt goed bezig.

  Misschien een hele persoonlijke vraag hoor, en misschien staat het ergens al in je blog vermeld maar wat zou je doen als mensen iets onder de uiteindelijke prijs waarbij je op 0 eindigt zouden bieden als laatste bod. Zou je dat dan doen? Met een kleine restschuld je huis verkopen?
  Het lijkt me namelijk een moeilijke beslissing, maar er zijn er toch die hier voor kiezen.

  Groetjes Sas

  1. Ik denk niet dat ik met een restschuld zou willen verkopen, vooral omdat dat dan gewoon niet eerlijk meer zou zijn. Ik heb mijn vraagprijs net een beetje boven de waarde gezet (en die waarde is dan aangegeven door 5 verschillende makelaars, uitgaand van realistisch + crisis + waar mensen wel en niet voor betalen enzo). Mijn hypotheeksom ligt daar nog ongeveer een halve ton onder. Als ik dan met 0 of met restschuld zou verkopen, geef ik in feite gewoon een halve ton weg aan willekeurige vreemdelingen. Dan zou ik eerder nog ingaan op het eerste bod dat ik gehad heb, waarbij ik ongeveer €10.000 over zou houden. Van mijn eigen geld dan, want met dat bod zou ik in totaal ongeveer 200.000 euro definitief kwijt zijn.

 9. Ik zou er nog op terugkomen: na 1 bezichtigingsronde 2 biedingen gehad waarvan 1 55000 boven vraagprijs en zonder voorbehoud van financiering. Koper en wij hebben inmiddels koopcontract getekend en eind september is overdracht een feit. Droomscenario!

 10. Ik zou er nog op terugkomen: na 1 bezichtigingsronde 2 biedingen gehad waarvan 1 55000 boven vraagprijs en zonder voorbehoud van financiering. Koper en wij hebben inmiddels koopcontract getekend en eind september is overdracht een feit. Droomscenario!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.