Zoete broodjes bakken

De laatste tijd bak ik weer regelmatig dingen. Dat is niet echt om te besparen in geld (als je een beetje ‘goede’ ingrediënten gebruikt, kun je bijna niet opbakken tegen de supermarktdingen), maar vooral om te besparen in tijd (hoef niet naar de winkel, want standaard hebben we eigenlijk geen koek e.d. in huis), omdat het veel lekkerder smaakt en ruikt en ook omdat het hopelijk gezonder is dan wat we anders zouden halen.

Al een hele tijd wil ik ook broodjes bakken. Maar dat durf ik eigenlijk niet zo goed. Tot nu toe zijn alle pogingen behoorlijk mislukt. Waar het precies op stuk loopt, weet ik niet, maar meestal is het (gebrek aan) rijzen een probleem.

Vandaag heb ik weer een poging gedaan. Ik heb een recept gezocht dat aansloot bij wat ik in huis had en heb de boel net even door elkaar gemikt. Nu staat het te rijzen. Ik wil graag bolletjes bakken en volgens het recept moet ik dan straks de boel nog eens een keer laten rijzen. Ik geloof niet dat het voor het middageten klaar is, maar ach, als het smaakt, dan is dat het wel waard.

Deze poging gaat om gewone witte bolletjes, met een dakje van kaas. Zo koop ik ze ook wel eens in de winkel, die zijn zo lekker, dat je er niet eens beleg op hoeft te hebben. Als het lukt, ga ik weer eens meel bij de molen halen en een wat gezondere variant maken.

Terwijl ik dit schrijf, bedenk ik me dat ik ook nog een broodbakmachine in de kast heb staan. Zou je daarmee ook het deeg (sneller?) kunnen maken? En dan bijvoorbeeld alleen nog afbakken in de oven? En moet het er dan gerezen in, of laat je het daar juist in rijzen?

Bakken jullie wel eens broodjes? En zo ja, weet je toevallig of ik hier de broodbakmachine nog voor in kan zetten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Voor kneden en de eerste keer rijzen kun je idd de broodbakkert goed gebruiken, voor de tweede keer rijzen moet je de broodjes toch in vorm zien te rollen dus dat doe ik dan gewoon op de bakplaat in een koude oven ofzo,
  suc6

 2. Ik gebruik voor het kneden en rijzen ook altijd de broodbakker. Daarna doe ik het brood in de vorm of op de plaat. Dan de oven in, en daar laat ik het brood altijd eerst een uurtje narijzen, voor ik de oven aan zet. Succes ermee!!

 3. Idem, hier wordt of een compleet brood in de machine gebakken óf ik laat het alleen kneden en de eerste keer rijzen. En dan kun je écht van alles maken. Afhankelijk van het deeg natuurlijk. Hier in huis is de zelfgemaakt foccacia met olijven favoriet! Even het deeg maken in de machine, uitrollen, narijzen, halve olijven, olie en kruiden erop en hoppa….in de oven. Ik hoop dat je broodjes smaken, eet smakelijk in elk geval.

 4. Je kunt de bbm dus gebruiken voor alleen kneden of kneden en voorrijzen. Ik gebruik hem niet vaak, maar heel af en toe nog wel. En ik vind hem dan wel super handig, want juist dat kneden vind ik een vervelend karwei…
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 5. Ik gebruik de bbm voor kneden en de eerste rijs. Wanneer ik broodjes bak zet ik ze met de tweede rijs in de oven (die dan nog uitstaat) met een schaal kokendheet water erbij. Dan heb je ongeveer de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad om de broodjes lekker te laten rijzen. Wanneer ze voldoende gerezen zijn, zet ik de oven aan (de broodjes in de oven laten staan) en ik tel 5 minuten op bij de normale baktijd omdat de oven niet voorverwarmd is. Werkt prima zo.

 6. Na al deze reacties heb ik snel voor de eerste rijs de meuk van de verwarming gehaald en in de bbm gedaan, tweede rijs op de bakplaat uit de oven en daarna afbakken. De smaak is nog een beetje flauwtjes, maar dit is wel de meest succesvolle poging tot nu toe! Ze zien er ook prachtig uit 🙂

 7. Google eens op no-knead-bread, dat is heel makkelijk, lukt altijd en is zonder machine en zonder kneden te maken. Perfect om een paar dagen van te voren te plannen en als je vers brood wilt is het in minder dan de halve tijd die je normaal nodig hebt te maken. Het kost je echt zelf nagenoeg geen inspanning en je kunt bijna alle soorten brood maken.
  Het allersnelste brood bak je in een koekenpan:
  Meel mengen met bakpoeder en beetje zout. Pan voorverwarmen met boter of olie. Eventueel kruiden door het meel mengen (bijvoorbeeld provencaalse), WARM water erbij en met je handen erdoor kneden in 1 minuut, het mag niet afkoelen, hoe heter hoe beter, plat duwen of snel rollen en in de pan aan beide zijden bakken, evt met deksel erop als het wat dikker is, maar het moet in een paar minuten gaar zijn. Meteen eten bij bijvoorbeeld soep,mmmmm.
  Marjolijn.

 8. toch bespaar ik ook wel geld als ik zelf iets bak,tenminste als ik de ingredienten al in huis heb,want als je daar niet voor naar de winkel hoeft kom je niet in de verleiding om wat extras te kopen,dat risico loop je wel als je eigenlijk alleen van plan was om koekjes te kopen, ik zie dan toch altijd wel weer dingen waarvan ik denk , he das handig of lekker

 9. Mijn broodbakmachine heeft een deeg-en pizzastand. Zelfs een volkorenbrood kneed goed op de pizzastand in 45 min. Daarna nog een goed half uur rijzen in de broodvorm en afbakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.