Haag planten

Ons ‘tuinproject‘ bestaat voornamelijk eigenlijk uit twee onderdelen: omheinen en verharding aanleggen. Vorig jaar, toen we flink moesten sparen voor het dak, zijn we al druk bezig geweest in de tuin. Omdat we toen geen geld konden uitgeven aan materiaal, hebben we flink gesnoeid, opgeruimd, enzovoorts. De tuin is nu dus grotendeels klaar voor de rest. Mooi, want anders is het niet in één keer te doen. En zo langzamerhand willen we eigenlijk wel van de woestenij af zijn. Verdere verfijning kan later wel, maar we willen wel graag dat de privacy in de groei is (je kunt op verschillende plekken vanaf de weg nog in de tuin kijken/in lopen en dat vind ik niet prettig) én dat we gewoon lekker ergens kunnen zitten.

Voor dat eerste heb ik nu volgens mij wel een goede oplossing gevonden. Ik heb een bedrijf gevonden dat haagboompjes levert, bijvoorbeeld van beuken, en ze ook kan inplanten. Als ik 200 exemplaren zou bestellen (ze kosten €0,50 per stuk), zetten ze die voor €60 op de juiste plek in de tuin. Dat is een bedrag dat ik er zeker wel voor over heb, aangezien wij er waarschijnlijk samen minimaal een hele dag mee bezig zijn en we die uren dan zouden kunnen gebruiken voor betaald werk, dat meer oplevert dan die €60. Bovendien weten we dan zeker dat ze goed geplant zijn, tot nu toe gaat alles wat ik aanraak meteen al dood. Da’s ook kapitaalvernietiging. En, ook niet onbelangrijk: dan heb ik de stress er ook niet van. Je zult net zien dat zo’n lading boompjes binnenkomt als ik een enorm strakke werkdeadline heb en eigenlijk geen tijd heb om ze in te planten. Dat schiet ook niet op.

Nu is het alleen nog even een kwestie van uitmeten hoeveel er precies nodig is en dan bestellen! Hopelijk kunnen ze de boel een beetje op tijd planten, zodat het mooi gaat groeien en we dat weer van ons lijstje kunnen schrappen. Dan moeten we alleen nog even bedenken wat we met het deel doen van waar de varkens staan. Het liefst laat ik zo’n haag gewoon doorlopen, maar ik weet niet of die varkens alles stuk gaan maken. Het zijn nogal schurkers…

Voor de rest van de tuin is het nog even afwachten; dingen met stenen en grind zijn een stuk duurder dan deze boompjes, dus daarvoor moeten eerst weer wat schepen geld binnen komen. Maar dat komt allemaal goed, alles op z’n tijd. En zolang dat geld niet binnen is, kan ik mooi eerst wat tijd besteden aan de moestuin, wat dingetjes voorzaaien, de grond weer wat fijner maken, enzovoorts.

Zijn jullie ook alweer begonnen aan de moestuintjes/bakjes?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. Oh dat gaat helemaal goedkomen met jullie tuin. De eerste aanzet is dan straks alvast gedaan en dan kunnen jullie, ook al doe je er verder deze zomer niets meer aan, lekker buiten zitten. Dan komen de verdere plannen vanzelf wel hoor.
  Hier nog niet verder dan plannen maken, maar dat is niet zoveel werk, want het is maar een heeeel klein tuintje…
  Ik wens je een heel mooie nieuwe lenteweek…
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. wij hebben middenin het varkensweidetje een hazelaar struik staan. Die plant stond er al toen wij het huis kochten en op die plaats een omheining voor de varkens neerzetten. De varkens eten het onderste stuk ervan op, maar vanaf de hoogte dat ze er niet meer aan kunnen blijft het een hele mooie plant! Misschien helpt het dat het al een volwassen struik was toen er varkens bij kwamen, misschien zouden ze een jong plantje helemaal opgegeten hebben? In elk geval maken ze gretig gebruik van de schaduw die de plant hen biedt. Rond de omheining hebben we ook struiken neergezet en eigenlijk blijven ze daar wel van af, voor zover het niet in hun park groeit natuurlijk.

 3. Mijn man en ik hebben vorig jaar toen we verhuisden ook een beukenhaag geplant. Het viel me best mee hoeveel dat kostte. Het duurt alleen wel lang voordat het wat voller en hoger wordt. Dan is een schutting toch sneller.

 4. Hé, dat is grappig! Ik zie het fotootje bovenaan deze blog staan en herken het! Deze olifantenhaag staat bij de ingang van een (hele mooie!!!!!) dierentuin in het noorden van Tenerife.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.