Nieuwe bril?

Toen op de basisschool bleek dat mijn ogen niet echt je-van-het waren, moest ik aan de bril. Met ongeveer -1,5 was het volgens de opticien niet nodig om de bril de hele dag te dragen en aangezien ik niet echt een brillenhoofd heb, maakte ik daar dankbaar gebruik van. De bril ging in de koker mee naar school, daar ging hij op, na de les weer af en terug in de koker.

Op de middelbare school was ik het zat. Ik mocht van mijn ouders geen lenzen, maar zodra ik het zelf kon betalen, heb ik mezelf een stel aan laten meten. Toen m’n moeder hoorde waar ik dat gedaan had, mocht ik ze ineens wél, maar dan wel bij een opticien waar ze iets meer vertrouwen in had. Lenzen draag ik nu dagelijks. Dat mag ook wel, want ik zit inmiddels op iets van -3.00. Voor wie zich daar niets bij voor kan stellen: dan zie je vanaf een meter afstand ofzo eigenlijk alleen nog maar vlekkerige dingen. Die lenzen gaan tussentijds dus niet in het doosje 😉

Wel heb ik er nog een bril bij. Als ik last heb van mijn ogen, moe ben of om een andere reden geen lenzen wil dragen, zet ik die bril op. De bril die ik nu heb, begint alleen steeds slechter te worden. De bril zelf niet, maar de sterkte. Ik kocht de bril ongeveer 8 jaar geleden voor iets van €50 of €80 (weet het echt niet meer precies) en toen had ik nog een sterkte van om en nabij de -2.00/-2.25. Inmiddels zie ik dus een stuk minder met die bril.

Een nieuwe bril is een optie, maar dat is vaak wel duur. De vorige bril heb ik bij Hans Anders gehaald. Dat is niet mijn eerste keuze voor lenzen, maar aangezien ik de bril niet de hele dag op heb, vind ik dat iets minder belangrijk. Aangezien mijn ogen toch nog steeds achteruit lijken te gaan, wil ik liever geen honderden euro’s eraan uitgeven. Nu kwam ik weer een foldertje van HA tegen, met prijzen van 99-129€ voor een complete bril. Je glas is dan geloof ik geen glas, maar kunststof, dat heb ik nu ook. Maar toch; het blijft een best bedrag en in feite heb ik nu een bril. En ook eentje die bij m’n hoofd past, hoewel die volgens mij alsnog wel te krijgen zijn.

Wat zouden jullie doen; toch eens overwegen een nieuwe bril aan te schaffen, of nog even door te lopen? En als je gaat voor een nieuwe bril; wat zou je dan wel of juist niet doen? Even rekening houdend met het feit dat ik ‘m dagelijks hooguit een paar uurtjes draag (en soms dagen niet)?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

32 Comments
  1. Mijn ex schuldhulpmaatje wilde ik ook aan oefeningen van dr. Bates hebben. Het si erg volhouden, maar ik draag nu geen bril meer, zelfs geen multifocale!
   Mijn schuldhulpmaatje heeft wat minder doorzettingsvermogen, afgelopen december kocht ze een nieuwe bril, via het spaarprogramma van Hans Anders.
   Voor het eerst in haar leven was de sterkte niet achteruit gegaan. Ze is nu wat enthousiaster aan het oefenen.

   Ik wil nooit meer een bril

   De 86jarige moeder van http://www.natuurlijkzien.nl moest gekeurd worden voor verlenging rijbewijs. Conclusie, ngsteeds geen bril dig, ook geen leesbril

   Het kan, maar je moet wel wilen. Net als sporten het is op den duur vervelend, maar ook achter het stuur van de auto kan je oefenen, je kunt op de fiets oefenen, al is dit iets lastiger. Je kunt zelfs regelmatig je ogen oefenen achter je pc, door je ogen langs de comtouren van je beeldscherm te laten glijden, regelmatig een paar minuten.

   Bewegen met je ogen dus. Heel veel en heel vaakin het begin, later wordt

 1. Ik draag sinds een jaar of 8 ook een bril. Begon met -0.5 en -1.0 en ben inmiddels aan de tweede bril; -1.0 en -1.5. Geen gelijke ogen dus. Maar zodra ik merk dat deze niet meer goed genoeg is voor mijn ogen dan schaf ik me wel direct een nieuwe aan hoor. Ik draag geen lenzen en de bril draag ik eigenlijk alleen als ik autorij of tv kijk, of wanneer ik buiten ben op de fiets of wandelend. Dus ook niet de hele dag. Maar ik probeer wel heel zuinig op mijn ogen te zijn, dus de bril moet goed zijn vind ik.. Maar ach twee brillen in 8 jaar tijd vind ik tot nu toe nog geen probleem… Lenzen zijn duurder denk ik…
  Ik wens je een heerlijke dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Het montuur kan je behouden en alleen de glazen kopen.Dat hoeft niet zo duur te zijn en heb je wel alle gemak van ontspannen kunnen kijken.

 3. Je kunt er ook voor sparen bij HA als je andere bril nog redelijk is. Dat doe ik nu, ik leg elke maand 3 euro in en mag eens in de 2 jaar een andere bril uitzoeken. Je kunt ook meer inleggen en dan elk jaar een andere bril kopen.

  Ik doe dit al jaren zo en dat bevalt prima, ik hik zo niet tegen hoge kosten aan.

 4. Ik heb al 7 jaar een 'proefbril' van een sjiekere brillenwinkel, voor € 15. Met uiteraard de achterliggende gedachte dat je daarna een échte bril aanschaft. Maar mijn oogproblemen bleken door mijn werk te komen. Andere baan = prima zicht.

  Ik heb -0,5 of zo, maar heb hem zeker een jaar regelmatig op gehad op mijn werk en daarna ook nog een hele tijd bij computerwerk. Nu niet meer, deze baan bevalt me goed.

  Siebrie

 5. Ik heb -4 en kan me dus wel wat bij jouw zicht voorstellen, alleen begint het troebel zicht bij mij al na zo'n 30cm.
  Ik draag ook zo goed als altijd lenzen, maar vind een bril op de juiste sterkte toch belangrijk! Betaalt jullie ziekteverzekering daar geen deel van terug? Of kan je het als kost van je zaak aangeven? Sommige bedrijven betalen toch ook (delen van) de bril van werknemers terug.
  Ik zou in jouw plaats toch minstens nieuwe glazen in de bril laten steken. Als je bedenkt welke som geld je over hebt voor je huis, kan je toch alleen maar besluiten dat je eigen lichaam dat geld ook wel waard is. Het bedrag is peanuts in vergelijking met een huis.

  1. Ik ben er niet voor verzekerd en zakelijk kan ook niet. Nieuwe glazen kan evt. wel, maar dat is volgens mij (met zo'n aanbieding dan) ongeveer even duur als een nieuwe bril. Maar je hebt wel een punt over de kosten; ik vind ook dat je maar één paar ogen hebt en als je het niet doet om lekker trendy te zijn, maar omdat het nodig is, is het wel iets dat je serieus moet overwegen, vind ik dan.

 6. Als je sterkte -3 is, zou je misschien ook nog zo'n goedkoop leesbrilletje van bijvoorbeeld de Hema kunnen kopen. Zijn om en nabij een tientje dacht ik.

 7. Nachtlenzen! Wil nooit meer iets anders, geen bril meer nodig ^_^

  Ze zeggen dat je elk jaar nieuwe moet kopen, maar dat is onzin. Je kan er veel langer mee doen en bovendien gaan je ogen minder achteruit!

  Lees er maar eens wat over.

  1. Heb je geen last van licht? Nachtlenzen werken erg goed,omdat je gen tijdens de diepe slaap willen bewegen, door de lenzen vereist dat meer kracht.

   Zelfde als Dr. Bates ongeveer. Alleen het last heben van licht is vervelend, toch? Je oogspieren worden wel snel getraind.

   Na verloop van tijd zouik gewoon Dr. Bates oefeningen gaan doen. Je oogspieren zijn dan al behoorlijk verbeterd.

  2. Last van licht? hoe bedoel je dat? Ik heb alleen wel eens last als ik heel raar gelegen heb en de lens waarschijnlijk niet goed in het midden heeft gezeten. Dan zie ik niet helemaal scherp met 1 oog.

   Ik kende dr Bates niet, maar ik vraag me af of het effectief is. Omdat je oogbol te groot (of te klein bij verziendheid) is valt het brandpunt niet op je netvlies. Ik denk niet dat je daar met enorm aanspannen van je oogspiertjes veel aan kan veranderen. Wat de nachtlenzen doen is de bolling van je oog corrigeren waardoor het brandpunt weer netjes op het netvlies terechtkomt. Ik vind het iig super, nooit meer klooien met brillen, kan gewoon een zonnebril opzetten wanneer ik wil. Geen last van lenzen in de droge airco-lucht van kantoor. etc ^_^

 8. Ik vind een bril op goede sterkte erg belangrijk, maar ik heb dan ook -6 en -7 ofzo. Ik heb een tijdje lenzen geprobeerd met een bril er naast voor 's avonds die niet dezelfde scherpte had en werd helemaal gek van het verschil: moe, hoofdpijn. De lenzen waren me uiteindelijk te veel werk en te duur *kwak, zet bril op kop en klaar* maar als ik er bij was gebleven had ik wel voor een bril met bijpassende sterkte gezorgd. En als je er weer 8 jaar mee doet…

 9. Bij verschillende DA drogisten kun je een montuur uitzoeken + glazen voor 39,– in de aanbieding. (normaal 49,–) Je moet wel een brilrecept hebben, of een oude bril met de goede sterkte.Dus eerst even langs de opticien voor een oogmeting. Sterkte wordt ingevoerd in de computer, en bril wordt daarna geleverd. Zeker als je hem maar af en toe op hebt een goede optie. Kwaliteit monturen is ongeveer gelijk aan Hans. Zelf heb ik ogen die gelijk blijven qua sterkte (-3.00 en -0.25), dus gegevens van mijn dure opticien bril zijn goed. Zo heb ik een goedkope reservebril erbij, met een leuk ander kleurtje.
  Voor mijn 'dagelijkse' bril ga ik wel voor een opticien bril, en dan geen H. Anders of goedkope keten. Zeker met mijn zeer ongelijke ogen.
  Mijn zoontje krijgt ook een (dure) opticien bril, hij heeft een hele grote cylinderafwijking. Dus hele dure glazen. Erg prijzig elk jaar of 2 jaar als we geluk hebben, maar nodig. Voor een zonnebril of extra bril heb ik een brilplan van H. Anders, dan zijn de extra dunne glazen in afwijkende sterkte zonder meerprijs, heeft hij in de zomer ook een zonnebril.

 10. Ik zou altijd zorgen een bril van de goede sterkte te hebben. Er zijn situaties (zoals wanneer je ziek bent) dat je even geen lenzen wilt of kunt dragen, en als je bril de verkeerde sterkte heeft is dit zeer vermoeiend en lastig. Overigens vind ik de prijzen die je noemt erg voordelig. Ik ben altijd zo rond de 800 euro kwijt voor een bril, maar ik heb ook sterkte -8,5 dus moet speciaal glas anders worden het jampotjes. En ik zie vanaf 10 cm al niet meer scherp dus ik kan geen moment zonder visuele hulpmiddelen (behalve als ik mijn ogen dicht heb natuurlijk) 😉

  1. Ja dat ben ik ook kwijt. Mijn ervaringen met de goedkopere ketens zijn niet best. Ik heb 25 jaar lenzen gedragen, maar ben een jaar ofb10 geleden op een multifocale bril overgestapt.

 11. Ik zou zeker een nieuwe bril aanschaffen. Het is zo vermoeiend om door een bril te kijken die niet goed op sterkte is. Je krijgt er ook nog eens meer rimpels van, van al dat half dicht knijpen van je ogen 🙂
  En die nieuwe bril gaat heus wel weer een tijd mee.
  Mariska

 12. Ik zou zeker een nieuwe bril nemen. De sterkte matched niet en dat is pas echt heel vermoeiend.
  Specsavers heeft vanaf 79 euro een nieuwe bril. In het oude montuur nieuwe glazen laten zetten zou ik niet doen, je zult zien dat het moontuur ook aan vernieuwing toe is.

 13. Ik kwam pas geleden op een website over trainen van je ogen, zodat je van een bril af kan komen. Lijkt mij heel interessant, want sinds in een bril draag gaan ook mijn ogen achteruit. De site heet Volzicht.nl.
  Inge

 14. Dit ga je niet leuk vinden (financieel dan) maar 'k raad je ook aan om een goede bril aan te schaffen. Zelf loop 'k bij specs….. niet al te duur maar wel goed, als ze de bril tenminste goed stellen ;), je hebt nml maar één paar ogen,
  groet

 15. Mijn antwoord is gekleurd door familie ervaringen. Zelf heb ik jaren lenzen gehad (vanaf 16 tot ongeveer ergens in de 40 jaar) maar daar kregen mijn ogen beschadigingen van. Dan maar een tijdje aan de bril, maar dat werd permanent! Mijn zus had hele slechte ogen en is nu maatschappelijk blind (minder dan 3% zicht). Dat gaat voor jou gelukkig niet op! Maar het maakt dat ik heel zuinig ben op mijn ogen en onze kinderen ook. Dus dan maar wat meer geld uitgeven maar je gezichtsvermogen is onbetaalbaar, dat merken wij dagelijks. En na 8 jaar mag dat wel toch? (als het financieel kan natuurlijk).

 16. Kijk eens bij internetbedrijven!!!!!
  Ik zit in dezelfde situatie als jij eerder, -1.50 (maar met een brillenhoofd) en draag ook lenzen. Ik heb daarnaast ook een bril voor de situaties die jij beschrijft en mijn bril komt bij zo'n bedrijf vandaan. Je kunt door een foto up te loaden kijken hoe verschillende modellen staan en kunt kiezen uit verschillende maten en modellen. Het wordt keurig opgestuurd en je kunt voor evt. bijstellen (zodat 'ie goed op je hoofd staat) een afspraak maken. Mijn bril komt volgens mij bij Lensway vandaan, maar er zijn meer van zulke bedrijven.

  p.s. Bril heb ik nu een jaar of 3 en ben er nog steeds erg blij mee. Hij heeft toen met een actie/prijsvraag slechts 8 euro gekost 🙂

 17. Ik koop mijn bril in de aanbieding bij HA. Nooit meer dan 59 euro betaald voor een leuke bril. Helemaal compleet!

  Ik heb er twee. Vroeger had ik lenzen, maar doordat ik steeds een oogontsteking kreeg, mocht dat niet meer.

  Nu ben ik blij met mijn brillen.

  Liefs Frederique

 18. In mijn ervaring zou ik niet naar HA maar naar Specsavers gaan. Je hebt al een volledige bril vanaf €29,- (heb ik zelf gedaan en die bril is prima!)
  €29,- is geen groot bedrag en bij Specs. werken (natuurlijk wel per filiaal verschillend) mensen met verstand van zaken.
  Mijn moeder kocht een heel erg dure bril (varifocaal) bij een high end opticien in voorburg en een bij Specs en ze vindt die laatste veel fijner en draagt de dure nooit!

  Succes!

  A

 19. Ik zit op -16,25 (80% zicht) en -13,00 (60% zicht) dus heb ook altijd lenzen in of een bril op. En ik heb helaas geen keuze voor een goedkoop montuur of goedkope glazen.
  Voor mij kost een glas al 225 euro per stuk. En dan nog een montuur erbij wat binnen bepaalde afmetingen moet zitten.
  Maar het zijn wel je ogen, dus het is belangrijk om een goede bril te hebben

 20. kijk eens naar brillen24.nl
  Internet, goedkoop, maar niet top. Voor een dagelijks noodzakelijke bril niet echt een optie, maar voor af en toe misschien wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.