#FreedomFriday: voordelen van een recessie

Alle voordelen van een recessie op een rijtje

“What goes up, must come down”. En dat geldt ook voor de markten. Als het economisch weer een poosje goed is gegaan, dan kan er weer een recessie voor de deur staan. Hoewel de laatste misschien nog vers in het geheugen ligt, is het toch alweer zo’n tien tot elf jaar geleden dat de laatste grote crisis ons overviel. Realistisch gezien kan er dus bést weer een komen. Moet je daar bang voor zijn? Ik denk van niet. Een recessie heeft namelijk ook voordelen. In dit artikel zet ik ze voor je op een rijtje.

Het is maar hoe je ’t bekijkt

Natuurlijk wil ik niet zeggen dat een recessie fijn is. Het raakt altijd mensen, of je dat nu wilt of niet. De arbeidsmarkt wordt vaak krapper, mensen die grote financiële verplichtingen zijn aangegaan, kunnen in de problemen komen en de economie groeit in zo’n periode vaak een stuk minder hard.

Maar het hoort erbij.

En dan kun je twee drie dingen doen: met angst en beven afwachten, denken dat er geen enkele recessie meer komt, of zo’n recessie eens van een andere kant bekijken. Een positieve kant. En om je daarbij te helpen, gaat dit artikel over de voordelen van een recessie.

Dit zijn de voordelen van een recessie.

Er zijn ook sectoren die in deze periode bloeien

Denk aan schuldhulpverlening, incassobureaus, pandjeshuizen, curators, budgetcoaches, budgetwinkels, bedrijven die zich bezighouden met efficiency (want: minder geld = meer creatieve, effectieve en productieve oplossingen zoeken), economen (lekker veel schnabbels op tv en radio om te praten over die recessie), makelaars.

Daarnaast zorgt het vrijwel altijd voor minder concurrentie, omdat veel bedrijven simpelweg omvallen. Ook op dat gebied biedt een recessie dus kansen.

Je kunt goedkoop je beleggingsportefeuille uitbreiden

Ja, als de crisis toeslaat, dan kelderen de markten vaak ook en worden je beleggingen minder waard. Je kunt dat ook anders bekijken: in plaats van te kijken naar wat je hebt, kun je je ook focussen op wat je nu goedkoop kunt aanschaffen.

Zeker als je in indexfondsen/trackers gaat zitten, trekt het uiteindelijk vanzelf wel weer aan. En dan heb jij wat prachtige koopjes op de kop getikt.

Bonustip: bekijk je eigen portefeuille in deze periode niet te vaak en ga vooral niet verkopen. Verlies is pas concreet op het moment dat je verkoopt, anders kan het nog alle kanten op. Om je even een idee te geven: wie tijdens de laatste crisis niets verkocht had, zat in 2012 alweer op hetzelfde niveau én maakte daarna nog een enorme boom mee.

Je kunt goedkoop een huis kopen

Huizen zijn momenteel bijna onbetaalbaar. Dat komt ook doordat het economisch zo goed gaat.

Kun je je die periode een paar jaar terug nog herinneren? Dat huizen heel lang te koop bleven staan en vaak voor een fractie van de oorspronkelijke vraagprijs weggingen?

Voor een koper is dat ook één van de voordelen van de recessie. Je kunt in zo’n periode vaak veel goedkoper een huis kopen.

En dat kan gaan om een eigen woonhuis, maar bijvoorbeeld ook om een (vakantie)huisje voor de verhuur.

Je gaat bepaalde dingen weer waarderen

Als het goed gaat, kun je soms heel gemakkelijk vergeten hoe bijzonder dat is. We staan als land vrijwel standaard in de top 10 van de rijkste landen ter wereld. We hebben een goed sociaal stelsel, goede zorgvoorzieningen en alle kansen op het gebied van onderwijs.

Dat is best heel bijzonder.

En zelfs als je naar je eigen situatie kijkt, heb je ongetwijfeld heel veel om dankbaar voor te zijn. Een dak boven je hoofd, een goede gezondheid, een auto of fiets om je te verplaatsen, werk, een leuke partner, lieve familie, een mooie tuin, enzovoorts.

Een van de voordelen van een recessie is dat je dit soort dingen weer meer gaat waarderen. Je realiseert je weer even dat je best een beetje zuinig mag zijn op de dingen die je hebt. En dat je ook wel wat minder kunt verspillen.

Je wordt creatiever

Als je niet zomaar overal de portemonnee voor kunt trekken, word je een stuk creatiever in je handelen.

Tijdens de vorige recessie leerde ik bijvoorbeeld hoe ik een moestuin kon aanleggen en onderhouden en mijn opbrengst kon inmaken. Ik verdiepte me in het leggen van vloeren, aanleggen van stroom, schilderen en sauzen en ik renoveerde zelfs mijn eigen dakkapel.

En eigenlijk is LekkerLevenMetMinder.nl óók voortgekomen uit de laatste crisis. Daar verdien ik nu deels mijn brood mee; als je het hebt over voordelen van een recessie!

Moeilijke beslissingen nemen wordt makkelijker

Je comfortzone is prettig, maar ook ontzettend gevaarlijk. Als je geen echte druk voelt om iets te veranderen, waarom zou je het dan doen?

Tijdens een recessie kun je wel eens gedwongen worden om bepaalde moeilijke beslissingen te nemen. En omdat er dan wél druk achter zit, wordt het veel makkelijker.

Denk aan:

  • dat veel te dure huis toch maar verkopen (hoewel je dat natuurlijk veel beter al vóór de recessie had kunnen doen)
  • je droombaan najagen/ondernemer worden (soms wordt die keuze voor je gemaakt, omdat je tijdens een recessie ontslag krijgt)
  • je hypotheek aflossen in plaats van de nieuwste gadgets kopen (want je ziet nu pas hoeveel er van je geld eigenlijk naar je vaste lasten gaat)

Je ziet weer dat echte rijkdom niet in spullen zit

Misschien is dat iets dat je allang doorhebt, maar misschien ook niet. Ik weet dat echte rijkdom niet in spullen zit, maar toch merk ik aan mezelf dat ik soms best heel blij kan worden van bepaalde spullen. Of dat ik toch weer makkelijker iets koop – gewoon omdat het kan.

Als ik één van de grootste voordelen van een recessie zou moeten benoemen, dan zou het deze zijn.

Tijdens de vorige recessie heb ik gemerkt met hoe weinig ik eigenlijk kan rondkomen. Hoe weinig ik nodig heb om gelukkig te zijn. En hoe weinig spullen te maken hebben met een rijk gevoel.

En ja, je levensstijl kan zich later weer aanpassen aan betere tijden. Maar je weet dan in ieder geval altijd dat het ook anders kan. Dat je bést meer zou kunnen sparen (maar het misschien gewoon even niet wilt). Of dat je bést zelf zou kunnen koken (maar er gewoon geen zin in hebt). En dat een weekendje thuis genieten nét zo leuk kan zijn als dat weekendje Center Parcs (maar net even misschien iets minder goed klinkt richting de buren).

Je hebt misschien zelf geen invloed op of er wel of niet een crisis komt, maar je kunt wél zelf bepalen waar jij je op richt.

Waar ga jij voor: een focus op de nadelen of kijk jij vanaf nu (uit!) naar de voordelen van een recessie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Ik maak me er eigenlijk niet zo druk op, precies vanwege dat principe What goes up must go down. Daarna gaat het ooit ook gewoon weer Up again. En weer down. Enz. Het blijft nooit hetzelfde.

  2. Wij hebben tijdens de vorige recessie ons eerste huis verkocht en ons tweede gekocht. Dit huis is nu bijna een hele keer over de kop, omdat het destijds al gebouwd werd toen wij het kochten. Ik zeg altijd: in de recessie groter gaan wonen en in hoogtij kleiner gaan wonen.

  3. ik ben er niet zo mee bezig eerlijk gezegd. Ik ben vooral bezig met een goede buffer sparen. Maar ik wil wel nog ooit een huis kopen dus misschien is er met een recessie wat meer kans als alleenstaande moeder. Het hoeft geen groot huis te zijn dus wie weet, kan ik dan mijn slag slaan. Maar voorlopig eerst maar gewoon sparen.

  4. Grappig, ik heb al zo’n drie jaar een soort reminder als notitie op m’n bureaublad staan: crisis 2020. Tot die tijd hard werken en zoveel mogelijk sparen. Na instorten huizenprijzen een (vakantie)huis kopen met eigen geld.

    1. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook een stukje mindset is. Wil je kijken naar kansen, of wil je kijken naar wat er allemaal ‘afgepakt’ wordt. Ik heb dankzij de vorige crisis zo’n 200.000 euro verloren aan een huis. Ontzettend zuur natuurlijk. Dat was niet bepaald geld dat ik kon missen. Tegelijkertijd heeft die periode er óók voor gezorgd dat ik actief aan de slag ben gegaan met personal finance. Nu weet ik een stuk meer en heb ik hier zelfs mijn werk van gemaakt. Je begrijpt waar ik dan liever bij stil sta 😉

  5. Ik ben ook vrij positief ingesteld hoor mocht dit ons overkomen; baan kwijt raken door de crisis. Ik heb een vast dienstverband, maar ook in onze organisatie rammelt het wel op sommige momenten. Wij leven nu al een lange tijd op een mooi salaris, maar we zetten heel veel aan de kant omdat we paar pittige (dure) klussen aan ons huis hebben en deze zelf willen bekostigen. Mocht mijn salaris wegvallen ( die van mijn partner blijft zowiezo, hij heeft een oude wao waar hij weer op terug kan vallen ) dan redden we het op mijn partner zijn salaris. Ik zou de auto wel weg doen omdat dat gewoon net even dat beetje extra gaat schelen zodat we dat kunnen sparen. Vliegvakanties zitten er dan niet meer in, maar we kunnen blijven wonen waar we zitten, eten en drinken kopen en af en toe wat kleding als dat nodig is. We hebben beiden met heel weinig moeten doen, we hebben het nu goed maar gaan er heel bewust mee om. En net als wat jij zegt; het biedt ook weer nieuwe kansen; kan ik toch eindelijk die stap nemen om een hele andere richting op te gaan qua werk. Ik durf/doe dat nu gewoon niet omdat het werk wat ik nu doe ook heel leuk is, alleen de organisatie is heel erg veranderd en niet meer zo op de persoon gericht…Maar ik heb het nog leuk met mijn directe collega’s en dat weegt voor mij net ff wat zwaarder dus ik blijf mooi zitten tot ik niet meer “mag”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.