Beleggingsupdate september 2019

Vanwege de huwelijksreis was ik wat laat met de vorige beleggingsupdate. Net voor het weekend begon mijn nieuwe financiële maand – september – weer en dat betekent dat er ook weer geld is overgeschreven naar de beleggingsrekening. Wat ik daarmee deed lees je in deze beleggingsupdate voor september 2019.

Actuele stand van zaken

Vorige maand besloot ik om mijn inleg een beetje te verhogen. Daarom ging er nu 400 euro naar  mijn beleggingsaccount bij DeGiro. Ik heb dit als automatische boeking ingepland staan, zodat ik hier niet steeds weer over na hoef te denken. Je kunt via je eigen account precies zien hoe je dit moet doen (zie: Geld in-/uitboeken).

In 2016 begon ik met 100 euro eenmalig, na verloop van tijd ben ik structureel gaan inleggen én heb ik het bedrag in stapjes omhoog gedaan.

Een goede buffer vind ik prettig, maar ik vind het ook belangrijk dat mijn geld voor me gaat werken. Daarom spaar ik steeds een beetje minder en beleg ik steeds een beetje meer.

** Tip: Ook beginnen met beleggen? Open nu je gratis beleggingsrekening

Ook heb ik een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk (en geblokkeerd) potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting. Hopelijk val ik tegen die tijd in een lager tarief.

Daarnaast heb ik in 2017 nog een 4-jarige investering gedaan in een crowdfundingsproject (La Cubanita), die tot nu toe netjes wordt terugbetaald.

Tot slot heb ik nog een account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Bij Peaks maak ik gebruik van het ‘pittigste’ profiel, maar ik heb de ‘wisselgeld-functie’ uit staan. Ik vind dit geen volwaardige vervanger voor bijvoorbeeld DeGiro (want: in verhouding veel te duur), maar het is leuk voor erbij, zeker als je bedenkt dat je regelmatig extra geld kunt verdienen met leuke acties.

Mijn activiteiten voor september 2019

Vorige maand schommelde alles behoorlijk. Deze maand nog steeds wel, maar dat zorgde er ook voor dat ik iets voordeliger kon kopen. Waar ik vorige maand nog 78,13 euro betaalde voor 5 x VWRL, hoefde ik nu ‘maar’ 74,60 euro per stuk te betalen.

Bij BrandNew Day stortte ik deze maand 2000 euro bij. 10 euro ging er direct af aan kosten. De resterende 1.990 euro wachten nog op verwerking bij BND. Hier heb ik ook mijn risicoverdeling aangepast naar 35 procent obligaties en 65 procent aandelen. Ook die wijziging moet nog worden verwerkt.

Bij Peaks hebben ze deze zomer weer een leuke actie lopen. Geen gratis tientjes meer, maar wel gratis vijfjes. Als je binnen 48 uur na aanmelding de code ADINELI4P verzilvert, krijgen we allebei 5 euro cadeau.

Daarna krijg je zelf óók een code, die je ook weer met je vrienden kunt delen. Hier heb ik de afgelopen tijd nog wat extra ruchtbaarheid aan gegeven; gratis geld moet je niet laten schieten 😉 Let op: deze actie loopt nog tot 31 augustus.

zelf leren beleggen

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

De beleggingsupdate voor september 2019 loopt iets terug ten opzichte van vorige maand:

Het overzicht:

beleggingsupdate september 2019

 

Zoals je ziet heb ik mijn streefbedrag voor 2019 gehaald: mijn portefeuille is over de 10.000 euro gegaan.

Bij BrandNewDay staat de huidige waarde op 17.890 euro. Mijn eigen inleg hier is 17.362 euro. Inclusief kosten staat deze portefeuille dus ook ruim 500 euro in de plus. Dat is iets minder dan vorige maand.

Ik zal volgende maand even een bijgewerkte grafiek plaatsen, als mijn laatste storting ook is verwerkt.

Peaks loopt nog steeds lekker door. De winst op mijn beleggingen is gestegen naar 8,1 procent. Daarnaast heb ik mijn code een aantal keer kunnen delen, wat ook een mooi bedrag op heeft geleverd. Mijn huidige saldo is 550,21 euro, terwijl ik daarvan slechts 20 euro zélf heb ingelegd. De rest is rendement + afkomstig van acties.

Dividend

Via DeGiro kreeg ik één euro dividend. Ach ja, wie het kleine niet eert…

Totaal in de plus: net iets minder dan 1.900 euro en dat is dus ook nét iets minder dan vorige maand.

Aandachtspunten voor komende maand

Komende maand heb ik naar aanleiding van de beleggingsupdate van september 2019 twee kleine aandachtspunten:

• De aanmeldingen voor Peaks checken; de bonuscode lijkt in het luchtledige te blijven hangen en dat is natuurlijk een beetje zonde

• Verder met de filmpjes voor de cursus Beleggen voor Beginners in de Money Mind Academy!

Wil jij beginnen met beleggen?

Wil jij ook eens kijken of je je geld voor je kunt laten werken? Dan kan ik je DeGiro van harte aanbevelen. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het stiekem jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En voor wat meer informatie kun je ook altijd even de gratis gids Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
  1. Ik heb zelf een voorkeur voor ETF’s/trackers, omdat je daarmee in één keer een goede spreiding hebt en je er relatief weinig voorkennis voor hoeft te hebben. Ik ken ook mensen die in specifieke bedrijven investeren. Dat kan een mooi voordeel opleveren, maar persoonlijk vind ik dat wat teveel risico + een zoektocht naar een speld in een hooiberg. En waar je dan in belegt; ik heb gekozen voor een fonds waarbij de kosten laag zijn en de (historische) rendementen goed. Natuurlijk beweegt het altijd met de markt mee, maar dat geldt in principe voor vrijwel alles.

   Ik weet niet of je ‘m al gelezen had, maar ik heb hier online een gratis ebook: Beleggen voor Beginners. Daarnaast vind je in de shop ook de cursus Beleggen voor Beginners; die wordt aangeboden via de Money Mind Academy.

   Als je nog vragen hebt, hoor ik het wel!

 1. Hoi Adine, goede informatieve blog! Ik heb net een heel klein stapje in beleggersland gezet maar ga me er zeker nog heel goed in verdiepen want ook ik wil minder sparen en meer beleggen. Ik zet deze blog even van in mijn leeslijst en ga hem nog een rustig lezen om wat meer te leren. Groet Stella

 2. Adine, Vraagje over vwrl kopen: Heb jij dat ook dat als je bv 300 euro in je walet heb en de EFT kost 74 euro, je er geen 4 kunt kopen? gr Ms Mimi

  1. Bij de limit orders heb ik dat niet, want dan geef je precies aan wat je eraan wilt uitgeven. Bij de marktorders heb ik dat volgens mij wél eens gehad, omdat de prijs dan binnen een bepaalde range gehouden wordt en je voldoende moet hebben om binnen die hele range te kunnen afrekenen.

 3. Inspirerend! Heb net m’n eerste 1000 euro in m’n portefeuille zitten bij DeGiro, ook met knikkende knietjes begonnen en langzaam verhoogd 🙂 Wil er op de lange termijn misschien een deel van mijn hypotheek mee afbetalen. Heb jij eigenlijk een specifiek doel om te investeren?

  1. Ik doe het voor mijn pensioen. Of in ieder geval: om op latere leeftijd een mooi potje geld te hebben, zodat ik me dan geen zorgen hoef te maken. De hypotheek doen wij momenteel met 10 procent per jaar, dus ik hoop dat we daar ruim voor die tijd vanaf zijn.

   En wat goed dat de eerste 1.000 euro er al in zit! Die knikkende knietjes zijn heel herkenbaar hoor 😉 Maar: het wordt beter. Hoewel je dat nu zelf ook wel zult merken 😉

 4. hey ik wil wel beginnen met beleggen maar ik vindt het best eng. ik ben bang dat ik mijn geld kwijt raak. moet je echt elke maand inleggen of is bijv. 200 euro per jaar ook goed of aak je dan sneller verlies?

  1. Nee, je kunt doen wat en wanneer je dat wilt. Ik doe het zelf structureel, omdat ik het een manier van sparen vind, een goede gewoonte. Maar ik ben ook begonnen met een keer 50 euro, drie maanden later nog eens wat en een half jaar later wéér wat. Het kost ook wat tijd om er een goed gevoel bij te krijgen, althans, dat had ik.

   Ik beleg zelf bewust in indexfondsen/trackers, zodat ik mijn kans op verlies minimaliseer. Daarmee investeer ik namelijk in één keer in duizenden bedrijven tegelijk. Als er dan eentje failliet zou gaan, dan daalt de koers misschien iets, maar als ik AANDELEN van dat bedrijf had, was ik mogelijk alles kwijt.

   Hopelijk beantwoordt dit je vraag een beetje!

 5. Dan ben ik benieuwd wat je gaat doen sinds de belastingdienst draconische maatregelen heeft aangekondigd betreffende kleinere beleggers…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.