Geldgeheim: “Ik consumeer heel bewust en spaar 60% van mijn salaris”

Bewust consumeren

Veel mensen hebben er geen moeite mee om te vertellen wat ze allemaal nieuw hebben gekocht en hoe ze hun salarisverhoging gaan gebruiken. Maar als je ervoor kiest bewust te consumeren en je levensstijl niet aan te passen als je meer gaat verdienen, word je al snel vreemd aangekeken. Toch is dat precies wat Tim doet. En hij plukt er ook de vruchten van, want daardoor kan hij maandelijks zo’n 60 procent van zijn salaris sparen. Lees hier zijn verhaal.

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik ben Tim*, 36 jaar. Ik woon samen met mijn vriendin (33). Acht jaar geleden kochten we een eigen woning. Daarvoor hebben we een poosje gehuurd, maar die kosten vonden we te ver oplopen: zo’n 700 euro per maand voor 80 vierkante meter. Nu hebben we een tussenwoning, geschikt voor een gezin van vier personen, voor slechts 520 euro per maand. En in dat bedrag zit ook nog 180 euro die naar onze bankspaarhypotheek gaat.

De hypotheekrenteaftrek die we krijgen laat ik jaarlijks uitbetalen, dus netto zijn onze maandlasten zelfs nóg lager.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor de wekelijkse inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe ziet jullie maandelijkse financiële plaatje eruit?

“Ik verdien netto zo’n 2300 euro voor een 40-urige werkweek. Mijn vriendin werkt parttime en verdient een stuk minder; ik schat zo’n 1200 euro voor 20 uur per week.

Daarnaast heb ik een leaseauto van de zaak en krijg ik van mijn werkgever maandelijks 80 euro als vergoeding voor internet en een mobiel abonnement. Mijn eigen sim only-abonnement is slechts 10 euro en mijn internetpakket kost 45 euro Hier houd ik dus geld aan over!

We hebben naast de hypotheek geen schulden. Onze hypotheek bestaat voor een deel uit een bankspaarhypotheek en is een deel aflossingsvrij. We hebben inmiddels drie keer het jaarlijkse maximum van 10 procent op de hypotheek afgelost, waardoor er nu nog zo’n 170.000 euro openstaat.

Als we nu zouden verkopen, dan denk ik dat we rond de 190.000 tot 200.000 euro voor ons huis zouden krijgen. Maar ik ben niet van plan om dat te doen; onze maandlasten zijn nu zo laag, dat verhuizen financieel helemaal niet aantrekkelijk zou zijn.”

Wat is jouw geldgeheim?

“Dat ik maandelijks zo’n 60 procent van mijn inkomen spaar. 1400 euro om precies te zijn. Mijn vriendin en ik leggen allebei 600 euro in voor de gezamenlijke vaste lasten. Ik houd 300 euro over voor mezelf en dat vind ik meer dan genoeg. De rest spaar ik. Samen hebben we inmiddels 75.000 euro spaargeld. Hiervan staat 50.000 euro op een Dela-spaarrekening, waarop we nog 2,75 procent rente krijgen. Dankzij de winstdeling en rente-op-rente is dit op jaarbasis zo’n 5 procent rendement.

Samen sparen we ook nog 150 euro op de Dela spaarverzekering en ik leg elk jaar 10.200 euro in. Dat heb ik inmiddels vier keer gedaan.

Verder los ik af op de hypotheek, heb ik de zonnepanelen betaald en betaal ik meestal ook de apparatuur die in huis nodig is. Voor mij is dat hobby, maar mijn vriendin heeft er zo natuurlijk ook plezier van.”

Waarom praat je hier niet over?

“Ik zou het wel graag doen; ik ben altijd erg geïnteresseerd in hoe andere mensen met hun geld omgaan. Bovendien zou ik graag mijn eigen kennis op dit vlak delen. Je ziet zo vaak dat mensen helemaal niet stilstaan bij het plaatje van vaste lasten, sparen, kopen en verzekeringen enzo. Maar goed, ik wil ook niet opscheppen over onze eigen financiële situatie.

Mijn ouders weten er overigens wel van. En als iemand me ernaar vraagt, dan geef ik graag uitleg.

Ik kan wel wat moeite hebben met oordelen van andere mensen. Die zullen me ongetwijfeld krenterig vinden omdat ik maar één drankje bestel als we uit eten gaan. Of mijn eigen spullen meesmokkel in de bioscoop. Dat ik altijd voor de aanbiedingen ga en liever 10 minuten loop dan dat ik in de stad parkeer.

Er zijn best veel dingen waar ik op let, als het om geld gaat. Voor sommige mensen komt dat misschien wel obsessief over.

Maar goed, ik kan er ook niets aan doen dat ik het zonde vind om 3 euro te betalen voor drinken in een restaurant, terwijl ik daarvoor thuis 3 liter voor kan drinken. Ik geef mijn geld dan liever uit aan mijn hobby, games of elektronica. In de aanbieding natuurlijk. Of met kortingscodes of zelfs gratis ;-)”

Vind je het ook wel eens lastig om hier niet met anderen over te (kunnen) praten?

“Ja en nee. Het is niet zo dat ik de behoefte voel om het van de daken te schreeuwen, maar soms… Laatst hoorde ik bijvoorbeeld een collega praten over zijn energierekening van 440 euro per maand. Dan moet ik echt mijn best doen om niet op te scheppen over mijn rekening van 92 euro, die straks dankzij mijn zonnepanelen waarschijnlijk ook nog eens door de helft gaat.

Dit is ook echt mijn manier van leven. Ik ben helemaal niet van plan om tot mijn AOW-leeftijd te blijven werken.

Over 22 jaar wil ik hypotheekvrij zijn én in staat om fors minder te moeten werken. Eigenlijk wil ik dat nu al wel. Misschien dat ik binnen nu en 2 jaar al een dag minder ga werken.

Het is niet zo dat ik elke dag met tegenzin naar mijn werk ga, maar ik doe het vooral om de lasten te kunnen betalen. Het is niet mijn hobby en dat zal het ook zeker niet worden.”

Wat heeft er voornamelijk voor gezorgd dat jullie zo’n enorm spaarbedrag bij elkaar hebben gekregen?

“Bewust consumeren. Onze vaste maandlasten zijn dus 1200 euro per maand. Daarvan betalen we de hypotheekrente, een deel van de spaarhypotheek, boodschappen, verzekeringen, energie en we sparen een deel. Soms blijft er zelfs nog wat over, dat gaat dan naar de spaarrekening.

We moeten ook af en toe wel iets terugboeken, maar meestal komt het precies uit. Zo komen we precies uit, al acht jaar lang.

Waar je ziet dat veel mensen meer gaan uitgeven naarmate ze meer gaan verdienen, is dat bij ons nooit het geval geweest. Acht jaar geleden verdiende ik 1.500 euro bruto. Inmiddels is dat 3.000 euro bruto (2.300 euro netto), maar we leven nog steeds op dezelfde manier.

Of misschien wel beter gezegd: ik let nog meer op onze uitgaven dan voorheen. Ik zag een tijdje terug een documentaire over de reclame-industrie. Die heeft voor mij wel de ogen geopend: iedereen is uit op je geld.

Mensen zullen mij soms gierig vinden, maar ik noem het bewust zijn van de maatschappij waarin we leven.”

Bedankt voor je verhaal, Tim*! (*Tim is niet zijn echte naam)

Lees hier de andere geldgeheimen >>

Of: deel jouw geldgeheim >>

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Mooi om te zien dat je al zo vroeg bewust bezig was met je financiële situatie! In veel van de dingen die je zegt kan ik mij goed vinden. Ik kan je zeker eens aanraden om het minder werken op korte termijn eens uit te rekenen. Wellicht is het al veel haalbaarder dan je nu zelf denkt!

 2. Prachtig bewust te zijn van wat je uitgeeft maar zeker van je vaste lasten, dat scheelt zoveel zorgen als je deze beperkt. Zelf herken ik het ook energie 400 per maand, hebben dit zelf ook een stuk minder……….en uit eten e.d. doen we zelden maar dan is het ook echt speciaal.

 3. aan de ene kant denk ik: goed bezig! Aan de andere kant denk ik: je leeft ook nu. Het is goed om bewust te zijn en heel veel dingen zijn overbodige luxe, maar je mag ook zeker genieten. Je weet niet hoe je leven over 2 jaar er uit ziet. Voor mijn gevoel laat hij heel veel dingen om maar te sparen, misschien wel iets te veel. Ben je een keertje uit eten, neem dan dat 2e drankje en geniet ervan. Die €3 maakt dan ook niet meer uit voor die ene keer. Tenzij je natuurlijk 2x per week uit eten gaat maar dat lijkt me sterk in dit geval. Laat een keer die teugels een klein beetje vieren, je leeft namelijk ook nu.

 4. Goed gedaan. Wij sparen ook 60% van ons inkomen. We maken er een sport van!
  Daar door kunnen we nu beide 24 u per week werken en nog 1400 euro per maand sparen@

 5. Goed dat Tim zich niets aantrekt van wat anderen vinden, het is zijn geld en dat moet hij uitgeven (of niet!) zoals hij dat zelf wil! Zouden meer mensen moeten doen, maar vaak willen we toch niet onder doen voor elkaar. Zeker niet als je nog zo jong bent. Ik vind het knap!

 6. Ik zou het geld onmiddellijk weghaeln bij Dela, het is geen bank en als ze failliet gaan kan je alles kwijtraken.voor verzekeraars zoals Dela bestaat er geen garantiesysteem. En met dela gaat het niet al te goed financieel gezien……

 7. Sylvia, 1400 euro per maand sparen, dat is mooi. Ik ben alleenstaand, en met 32 uur per week werken verdien ik dat bedrag niet eens. Ik kom goed rond, consuminderen is de manier van leven die mij al vele jaren goed bevalt, dus als ik een partner zou hebben die 1400 euro per maand verdiende, zou ik hetzelfde kunnen als jullie doen. Klinkt eigenlijk wel erg leuk! (maar om nou daarvoor een partner te gaan zoeken, haha)

 8. Interessant om te lezen! Ik herken me in stukken van dit verhaal. Mijn salaris ligt een flink stuk lager, maar percentueel spaarde ik het afgelopen jaar ongeveer hetzelfde bedrag. Ook hield ik dan zo’n €300,- over “voor mezelf”. Ik heb afgelopen week een nieuw huis gekocht én deze maand een nieuwe baan (met een lager salaris), dus ik moet dat sparen gaan herberekenen.

 9. Ik denk dat het risico van sparen bij Dela wel meevalt:

  “De solvabiliteitsratio – een Europees geldende norm die aangeeft in hoeverre een verzekeraar voldoende kapitaal achter de hand heeft om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen – steeg naar 373 procent. DELA heeft daarmee één van de hoogste ratio’s van de grote Nederlandse verzekeraars. Edzo Doeve: “Onze financiële positie blijft onverminderd sterk. Ook wanneer de beurs minder presteert. Door de slechte beleggingsresultaten eindigde het jaar voor DELA in het rood. Wisselende bedrijfsresultaten horen bij ons businessmodel. We beleggen met oog op de lange termijn. Zo genereren we meer waarde voor onze verzekerden.”

  Bron: https://www.dela.nl/over-dela/nieuws-en-media/20190529-jaarverslag-2018

 10. Goed bezig Tim! Heel herkenbaar verhaal en erg vergelijkbaar (behalve dat we niet 60% sparen).

  Wat betreft Dela, dat staat als een huis. Grote solvabiliteit en zelfs als ze dreigen om te vallen wordt een groot deel overgenomen door de nationale opvangregeling.

 11. Maar de opvangregeling voor verzekeraars is geen garantiestelsel. Je saldo kan wel degelijk gekort worden als dela in de financiële problemen komt.

 12. Mijn complimenten Tim, je doet het erg goed! Ik herken onze situatie erg in die van jullie en vond het een genot om te lezen. Vergelijkbaar loon al werk ik zelf daar 32 uur voor met zelfs mijn partner momenteel in de WW. Hypotheeklasten: keurig, daar zitten wij nog wel een paar 100 boven. Dat verhaal over de energie, inderdaad. 440 voor de energierekening, zou niet eens weten hoe je dat voor elkaar moet krijgen! Spaarpercentage van 60% redden wij niet maar dat is alleen omdat wij lekker op reis gaan, elk jaar, en ver. Zo met je financiën bezig zijn geeft mij in elk geval een kick en het is fijn om dit zo ook bij anderen te lezen. Gierig en geen leuke dingen doen? Dit lees ik er absoluut niet in. Bewust zijn en van je leven genieten kan prima in een. Stick to your own plans and path, dat gaat je gelukkig maken, niet het meedoen aan de rat race! FiRe beweging rules!

 13. Mooi en inspirerend om te lezen! Maar persoonlijk had ik mijn geld wel weggehaald bij dela. Je valt niet onder het garantiestelsel zoals bij een bank. En met dela gaat het niet al te best momenteel. Zijn straks failliet ben ik bang. En dan dus geld kwijt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.