Geldgeheim: “Ik consumeer heel bewust en spaar 60% van mijn salaris”

Bewust consumeren

Veel mensen hebben er geen moeite mee om te vertellen wat ze allemaal nieuw hebben gekocht en hoe ze hun salarisverhoging gaan gebruiken. Maar als je ervoor kiest bewust te consumeren en je levensstijl niet aan te passen als je meer gaat verdienen, word je al snel vreemd aangekeken. Toch is dat precies wat Tim doet. En hij plukt er ook de vruchten van, want daardoor kan hij maandelijks zo’n 60 procent van zijn salaris sparen. Lees hier zijn verhaal.

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik ben Tim*, 36 jaar. Ik woon samen met mijn vriendin (33). Acht jaar geleden kochten we een eigen woning. Daarvoor hebben we een poosje gehuurd, maar die kosten vonden we te ver oplopen: zo’n 700 euro per maand voor 80 vierkante meter. Nu hebben we een tussenwoning, geschikt voor een gezin van vier personen, voor slechts 520 euro per maand. En in dat bedrag zit ook nog 180 euro die naar onze bankspaarhypotheek gaat.

De hypotheekrenteaftrek die we krijgen laat ik jaarlijks uitbetalen, dus netto zijn onze maandlasten zelfs nóg lager.”

Hoe ziet jullie maandelijkse financiële plaatje eruit?

“Ons maandelijkse plaatje ziet er als volgt uit:

InkomstenUitgaven
Salaris: 2300 euroBoodschappen: 250 euro
HRA: 183 euro* (kan wisselen, vanwege de wisselende inkomsten van mijn vriendin)Onderhoud cv-ketel: 9,70 euro
Verzekeringen: 23 euro
Zorgverzekering (2x): 169 euro
Energie: 60 euro
Hypotheek: 337 euro
Banksparen/aflossen: 183 euro
DELA inleg spaarverzekering: 150 euro
Belasting (WOZ, riool, afval): 56 euro
Belasting (waterschap): 28 euro
Totaal: 2.483 euroTotaal: 1.273 euro euro

Ik verdien netto zo’n 2300 euro voor een 40-urige werkweek. Mijn vriendin werkt parttime en verdient een stuk minder; ik schat zo’n 1200 euro voor 20 uur per week.

Daarnaast heb ik een leaseauto van de zaak en krijg ik van mijn werkgever maandelijks 80 euro als vergoeding voor internet en een mobiel abonnement. Mijn eigen sim only-abonnement is slechts 10 euro en mijn internetpakket kost 45 euro Hier houd ik dus geld aan over!

We hebben naast de hypotheek geen schulden. Onze hypotheek bestaat voor een deel uit een bankspaarhypotheek en is een deel aflossingsvrij. We hebben inmiddels drie keer het jaarlijkse maximum van 10 procent op de hypotheek afgelost, waardoor er nu nog zo’n 170.000 euro openstaat.

Als we nu zouden verkopen, dan denk ik dat we rond de 190.000 tot 200.000 euro voor ons huis zouden krijgen. Maar ik ben niet van plan om dat te doen; onze maandlasten zijn nu zo laag, dat verhuizen financieel helemaal niet aantrekkelijk zou zijn.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat is jouw geldgeheim?

“Dat ik maandelijks zo’n 60 procent van mijn inkomen spaar. 1400 euro om precies te zijn. Mijn vriendin en ik leggen allebei 600 euro in voor de gezamenlijke vaste lasten. Ik houd 300 euro over voor mezelf en dat vind ik meer dan genoeg. De rest spaar ik. Samen hebben we inmiddels 75.000 euro spaargeld. Hiervan staat 50.000 euro op een Dela-spaarrekening, waarop we nog 2,75 procent rente krijgen. Dankzij de winstdeling en rente-op-rente is dit op jaarbasis zo’n 5 procent rendement.

Samen sparen we ook nog 150 euro op de Dela spaarverzekering en ik leg elk jaar 10.200 euro in. Dat heb ik inmiddels vier keer gedaan.

Verder los ik af op de hypotheek, heb ik de zonnepanelen betaald en betaal ik meestal ook de apparatuur die in huis nodig is. Voor mij is dat hobby, maar mijn vriendin heeft er zo natuurlijk ook plezier van.”

Waarom praat je hier niet over?

“Ik zou het wel graag doen; ik ben altijd erg geïnteresseerd in hoe andere mensen met hun geld omgaan. Bovendien zou ik graag mijn eigen kennis op dit vlak delen. Je ziet zo vaak dat mensen helemaal niet stilstaan bij het plaatje van vaste lasten, sparen, kopen en verzekeringen enzo. Maar goed, ik wil ook niet opscheppen over onze eigen financiële situatie.

Mijn ouders weten er overigens wel van. En als iemand me ernaar vraagt, dan geef ik graag uitleg.

Ik kan wel wat moeite hebben met oordelen van andere mensen. Die zullen me ongetwijfeld krenterig vinden omdat ik maar één drankje bestel als we uit eten gaan. Of mijn eigen spullen meesmokkel in de bioscoop. Dat ik altijd voor de aanbiedingen ga en liever 10 minuten loop dan dat ik in de stad parkeer.

Er zijn best veel dingen waar ik op let, als het om geld gaat. Voor sommige mensen komt dat misschien wel obsessief over.

Maar goed, ik kan er ook niets aan doen dat ik het zonde vind om 3 euro te betalen voor drinken in een restaurant, terwijl ik daarvoor thuis 3 liter voor kan drinken. Ik geef mijn geld dan liever uit aan mijn hobby, games of elektronica. In de aanbieding natuurlijk. Of met kortingscodes of zelfs gratis 😉

Bovendien is het niet zo dat we nooit wat leuks doen. We gaan twee tot drie keer per jaar op vakantie naar het buitenland, we gaan één of twee keer per maand uit eten en zijn ook regelmatig in de bioscoop te vinden. Daarnaast vinden we het leuk om samen naar een pretpark te gaan of een ander uitje te plannen.”

Vind je het ook wel eens lastig om hier niet met anderen over te (kunnen) praten?

“Ja en nee. Het is niet zo dat ik de behoefte voel om het van de daken te schreeuwen, maar soms… Laatst hoorde ik bijvoorbeeld een collega praten over zijn energierekening van 440 euro per maand. Dan moet ik echt mijn best doen om niet op te scheppen over mijn rekening van 92 euro, die straks dankzij mijn zonnepanelen waarschijnlijk ook nog eens door de helft gaat.

Dit is ook echt mijn manier van leven. Ik ben helemaal niet van plan om tot mijn AOW-leeftijd te blijven werken.

Over 22 jaar wil ik hypotheekvrij zijn én in staat om fors minder te moeten werken. Eigenlijk wil ik dat nu al wel. Misschien dat ik binnen nu en 2 jaar al een dag minder ga werken.

Het is niet zo dat ik elke dag met tegenzin naar mijn werk ga, maar ik doe het vooral om de lasten te kunnen betalen. Het is niet mijn hobby en dat zal het ook zeker niet worden.”

Wat heeft er voornamelijk voor gezorgd dat jullie zo’n enorm spaarbedrag bij elkaar hebben gekregen?

“Bewust consumeren. Onze vaste maandlasten zijn dus 1200 euro per maand. Daarvan betalen we de hypotheekrente, een deel van de spaarhypotheek, boodschappen, verzekeringen, energie en we sparen een deel. Soms blijft er zelfs nog wat over, dat gaat dan naar de spaarrekening.

We moeten ook af en toe wel iets terugboeken, maar meestal komt het precies uit. Zo komen we precies uit, al acht jaar lang.

Waar je ziet dat veel mensen meer gaan uitgeven naarmate ze meer gaan verdienen, is dat bij ons nooit het geval geweest. Acht jaar geleden verdiende ik 1.500 euro bruto. Inmiddels is dat 3.000 euro bruto (2.300 euro netto), maar we leven nog steeds op dezelfde manier.

Of misschien wel beter gezegd: ik let nog meer op onze uitgaven dan voorheen. Ik zag een tijdje terug een documentaire over de reclame-industrie. Die heeft voor mij wel de ogen geopend: iedereen is uit op je geld.

Mensen zullen mij soms gierig vinden, maar ik noem het bewust zijn van de maatschappij waarin we leven.”

Bedankt voor je verhaal, Tim*! (*Tim is niet zijn echte naam)

Lees hier de andere geldgeheimen >>

Of: deel jouw geldgeheim >>

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

32 Comments
  1. Mooi om te zien dat je al zo vroeg bewust bezig was met je financiële situatie! In veel van de dingen die je zegt kan ik mij goed vinden. Ik kan je zeker eens aanraden om het minder werken op korte termijn eens uit te rekenen. Wellicht is het al veel haalbaarder dan je nu zelf denkt!

  2. Prachtig bewust te zijn van wat je uitgeeft maar zeker van je vaste lasten, dat scheelt zoveel zorgen als je deze beperkt. Zelf herken ik het ook energie 400 per maand, hebben dit zelf ook een stuk minder……….en uit eten e.d. doen we zelden maar dan is het ook echt speciaal.

  3. aan de ene kant denk ik: goed bezig! Aan de andere kant denk ik: je leeft ook nu. Het is goed om bewust te zijn en heel veel dingen zijn overbodige luxe, maar je mag ook zeker genieten. Je weet niet hoe je leven over 2 jaar er uit ziet. Voor mijn gevoel laat hij heel veel dingen om maar te sparen, misschien wel iets te veel. Ben je een keertje uit eten, neem dan dat 2e drankje en geniet ervan. Die €3 maakt dan ook niet meer uit voor die ene keer. Tenzij je natuurlijk 2x per week uit eten gaat maar dat lijkt me sterk in dit geval. Laat een keer die teugels een klein beetje vieren, je leeft namelijk ook nu.

  4. Goed gedaan. Wij sparen ook 60% van ons inkomen. We maken er een sport van!
    Daar door kunnen we nu beide 24 u per week werken en nog 1400 euro per maand sparen@

  5. Goed dat Tim zich niets aantrekt van wat anderen vinden, het is zijn geld en dat moet hij uitgeven (of niet!) zoals hij dat zelf wil! Zouden meer mensen moeten doen, maar vaak willen we toch niet onder doen voor elkaar. Zeker niet als je nog zo jong bent. Ik vind het knap!

  6. Ik zou het geld onmiddellijk weghaeln bij Dela, het is geen bank en als ze failliet gaan kan je alles kwijtraken.voor verzekeraars zoals Dela bestaat er geen garantiesysteem. En met dela gaat het niet al te goed financieel gezien……

  7. Sylvia, 1400 euro per maand sparen, dat is mooi. Ik ben alleenstaand, en met 32 uur per week werken verdien ik dat bedrag niet eens. Ik kom goed rond, consuminderen is de manier van leven die mij al vele jaren goed bevalt, dus als ik een partner zou hebben die 1400 euro per maand verdiende, zou ik hetzelfde kunnen als jullie doen. Klinkt eigenlijk wel erg leuk! (maar om nou daarvoor een partner te gaan zoeken, haha)

  8. Interessant om te lezen! Ik herken me in stukken van dit verhaal. Mijn salaris ligt een flink stuk lager, maar percentueel spaarde ik het afgelopen jaar ongeveer hetzelfde bedrag. Ook hield ik dan zo’n €300,- over “voor mezelf”. Ik heb afgelopen week een nieuw huis gekocht én deze maand een nieuwe baan (met een lager salaris), dus ik moet dat sparen gaan herberekenen.

  9. Ik denk dat het risico van sparen bij Dela wel meevalt:

    “De solvabiliteitsratio – een Europees geldende norm die aangeeft in hoeverre een verzekeraar voldoende kapitaal achter de hand heeft om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen – steeg naar 373 procent. DELA heeft daarmee één van de hoogste ratio’s van de grote Nederlandse verzekeraars. Edzo Doeve: “Onze financiële positie blijft onverminderd sterk. Ook wanneer de beurs minder presteert. Door de slechte beleggingsresultaten eindigde het jaar voor DELA in het rood. Wisselende bedrijfsresultaten horen bij ons businessmodel. We beleggen met oog op de lange termijn. Zo genereren we meer waarde voor onze verzekerden.”

    Bron: https://www.dela.nl/over-dela/nieuws-en-media/20190529-jaarverslag-2018

  10. Goed bezig Tim! Heel herkenbaar verhaal en erg vergelijkbaar (behalve dat we niet 60% sparen).

    Wat betreft Dela, dat staat als een huis. Grote solvabiliteit en zelfs als ze dreigen om te vallen wordt een groot deel overgenomen door de nationale opvangregeling.

  11. Maar de opvangregeling voor verzekeraars is geen garantiestelsel. Je saldo kan wel degelijk gekort worden als dela in de financiële problemen komt.

  12. Mijn complimenten Tim, je doet het erg goed! Ik herken onze situatie erg in die van jullie en vond het een genot om te lezen. Vergelijkbaar loon al werk ik zelf daar 32 uur voor met zelfs mijn partner momenteel in de WW. Hypotheeklasten: keurig, daar zitten wij nog wel een paar 100 boven. Dat verhaal over de energie, inderdaad. 440 voor de energierekening, zou niet eens weten hoe je dat voor elkaar moet krijgen! Spaarpercentage van 60% redden wij niet maar dat is alleen omdat wij lekker op reis gaan, elk jaar, en ver. Zo met je financiën bezig zijn geeft mij in elk geval een kick en het is fijn om dit zo ook bij anderen te lezen. Gierig en geen leuke dingen doen? Dit lees ik er absoluut niet in. Bewust zijn en van je leven genieten kan prima in een. Stick to your own plans and path, dat gaat je gelukkig maken, niet het meedoen aan de rat race! FiRe beweging rules!

  13. Mooi en inspirerend om te lezen! Maar persoonlijk had ik mijn geld wel weggehaald bij dela. Je valt niet onder het garantiestelsel zoals bij een bank. En met dela gaat het niet al te best momenteel. Zijn straks failliet ben ik bang. En dan dus geld kwijt.

  14. Grappig om mijn verhaal hier zo terug te vinden. Ook leuk om al die reacties te lezen!
    Ik snap dat sommigen denken dat ik nu geen leuke dingen doe van mijn geld.
    In mijn verhaal komt dat inderdaad niet zo duidelijk naar voren.

    Echter doen wij (naar mijn mening) wel degelijk leuke dingen met ons geld. Zo gaan we 2 tot 3 keer per jaar op vakantie naar het buitenland. Zijn mijn grote hobbies games, films en computer/audio/video apparatuur waar ik al veel geld aan heb uitgegeven. Zijn wij vaak in de biosscoop te vinden, en gaan we 1 a 2x per maand uit eten en gaan we een aantal keer per jaar naar een pretpark of andere activiteit.

    Daarnaast doen we ook genoeg leuke dingen die ons niets kosten.

    Wat betreft onze DELA spaarverzekering. Daar zit inderdaad een klein risico aan, maar het is minder risicovol dan beleggen. Daarnaast kan je deze spaarverzekering nog steeds kan afsluiten stelt mij ook wel gerust. Dan wel met 2% rente, en ik heb het afgesloten met 2.75% rente 4 jaar geleden.

    Ik check ieder jaar de financiele gezondheid van DELA, en de solvabiliteit die ze momenteel hebben is nog nooit zo hoog geweest. Dit jaar hebben ze een verlies geleden maar niets om mij zorgen om te hoeven maken.
    https://www.dela.nl/over-dela/nieuws-en-media/20190529-jaarverslag-2018.
    In 2019 heb ik ook weer gewoon winstdeling uitgekeerd gekregen wat niet ieder jaar vanzelfsprekend is.

    Mocht DELA toch in financieel zware omstandigheden terecht komen, dan valt DELA als verzekeraar onder de nationale opvangregeling van De Nederlandsche Bank en het Verbond van Verzekeraars. Deze regeling heeft tot doel de rechten van de polishouders te waarborgen.

    Daarnaast heb ik ook niet al ons spaargeld bij de DELA staan. Momenteel € 48.000 euro en ruim € 3000,- aan opgebouwde rente tot nu toe. Op dit moment is ons spaarbedrag gegroeit naar ruim € 82.000 euro.
    Momenteel heb ik ook nog een beetje geld zitten in de Crypto, maar dat is nog niet zo winstgevend gebleken..

    Voor diegene die het interessant vinden heb ik hieronder onze maandelijke uitgaven uitgeschreven.
    Internet en mobiel abonnement heb ik er niet bijstaan omdat dit door mijn werkgever word betaald.
    Autokosten hebben wij ook niet omdat ik een lease auto rij en de kosten daarvan gaan al maandelijks van mijn salaris af. Zorgkosten betalen wij apart en in één keer aan het begin van het jaar (vanwege korting), maar heb ik er toch maar bij gezet voor de volledigheid.

    Boodschappen: € 250,- (incl klusmateriaal / onverwachte boodschappen)
    Onderhoud cv ketel: € 9,70
    Verzekeringen: € 23,- (Inboedel all risk, opstal, ongevallen, WA)
    2x Zorgverzekering: € 169,- (Maximale eigen risico van € 885.-)
    Energie (Gas, Elektra): € 60,- pm (Verlaagd voorschot sinds zonnepanelen)

    Hypotheek: € 337,- (Bankspaarhypotheek 2.75%, aflossingsvrij 1,63%)
    Banksparen / Aflossen: € 183,-
    DELA inleg spaarverzekering: € 150,-
    Levensverzekering: € 7,38

    Belasting (WOZ, riool en afval): € 56,-
    Belasting (waterschap): € 28,-

    Totaal: € 1273,- per maand

  15. En dan ben ik nog vergeten dat we de hypotheek rente aftrek in 1x laten uitbetalen. Dat bedrag kan nogal varieren vanwege het wisselende inkomen van mijn vriendin (verschillende baantjes) en omdat ik soms wel eens wat aflos op onze aflossingsvrije hypotheek. Vorig jaar kregen we € 2200,- euro terug van de belastingdienst. Dat is omgerekend zo’n € 183,- per maand. Daarmee komt het maandbedrag waarvan wij leven uit op € 1090,-.

  16. Wij doen precies hetzelfde, maar vertellen maar weinigen er over. Wij doen vaak de fiets op het fietsenrek als we naar de Randstand gaan en parkeren gratis en fietsen dan verder. Lopen liever 10 minuten dan dat we parkeergeld betalen. Terrasjes vind ik ook zo’n ontzettende geldverspilling. En dan zeggen mensen: “maar je moet toch ook leven”. Ik vind terrasjes geen leven als je thuis veel lekkerder iets kunt drinken en ook nog een stuk goedkoper. Volgens mij is het ons gewoon aangepraat. Drinken smokkel ik ook mee de bios in. Op mijn werk check ik de koffieapparaten, want mensen laten structureel hun wisselgeld liggen. Van dat geld koop ik dan mijn eigen koffie en zo hoef ik nooit iets te betalen. Wij gaan ook vaak naar het buitenland. Mensen vragen zich af hoe wij dat toch doen. Tsja, je eigen spullen meenemen, zelf koken en een leaseauto schelen een hele hoop. Zo zijn er zoveel dingen, die mensen gedachteloos doen, of waarvan ze vinden dat ze er recht op hebben. Ik doe er niet aan mee. Ik leef mijn eigen leven. Ik vind je verhaal dan ook een mooie bevestiging daarvan.

  17. Onlangs heb ik een gesprek gehad met mijn werkgever. Het plan is dat ik binnenkort 1 dag minder ga werken (32 uur ipv 40 uur). Uitgerekend ga ik er bruto € 600,- euro op achteruit maar dankzij een kleine loonsverhoging ga ik er netto maar iets van € 250,- euro op achteruit. Een groot deel van die bruto € 600,- euro gaat ook naar de belasting..

    Zo heb ik straks meer tijd voor mijzelf om de dingen te doen die ik graag doe. Het sparen zal gewoon door gaan. Laatst weer uitgerekend en zit nu alweer op € 86000,- euro. Mijn vriendin had blijkbaar meer spaargeld dan ik dacht. Het doel is eind 2019 op de € 90000,- euro te zitten. Waarom? Omdat het kan 🙂

  18. Tim..ik snap alles maar niet hoe je voor 2 personen boodschappen van 250 euro per maand kan doen. Eten jullie niet veel, of heel sober? Ik koop altijd het goedkoopste en aanbiedingen maar zit toch zeker snel richting 300 a 350 euro..

  19. Hoi Marijke,

    Wij doen nagenoeg al onze boodschappen bij de Jumbo. Die bestel ik online en dan haal ik het gratis op op de woensdag. Zo hoef ik de winkel niet in, en word ik ook niet verleid om allerlei andere dingen te kopen.
    Online staan ook alle (seizoens)aanbiedingen, en als de aanbieding goed is dan koop ik er veel van in.

    Is er bijvoorbeeld een keer actie voor een bepaald soort product 1+1 gratis dan haal ik direct veel van dat product. Vooral als het gaat om producten die goed houdbaar zijn, of wat in de vriezer kan.

    Per 2 weken bestel ik voor 2 personen rond de € 100,- euro aan boodschappen. Soms iets meer, soms iets minder.
    Daarnaast ga ik 1x per week nog een keer extra naar de winkel om verse producten bij te halen. Denk aan brood, verse groenten en fruit. Terug gekeken op onze rekening is dit ongeveer € 25,- euro per week extra. Dus dat komt neer op € 250,- per 4 weken.

    Sober eten wij zeker niet, maar we proberen wel gezond te eten. En we halen ook nauwelijks merk producten. Vaak Jumbo eigen merk, of een ander merk wat op de onderste plank staan. Ik let wel altijd goed op wat er in zit!

  20. Je schrijft 1x per 2 weken 100 euro (is 200 euro totaal) en 25 euro per week, is 300 per 4 weken, niet 250?

    Wat betreft crypto, vooral niet zo korte termijn denken. Als je dat ziet als iets voor de komende 10-20 jaar kan je een enorm rendement halen.

  21. Ik consuminder ook bewust. En kan enorm ‘vrekken’ . Vind het heerlijk om te doen. Doe het al zeker 15 jaar. Leuk om te doen. Vooral als het resultaat oplevert. Wij hebben er inmiddels een extra woning in het buitenland aan overgehouden. Het bedrag voor ‘energie’ kan ik niet helemaal plaatsen. In de tabel staat 60 euro, en verderop wordt er gesproken over 92 euro. Ik vind dat nogal een verschil.

  22. Je hebt gelijk Rene. Ik heb slecht zitten rekenen.
    Het is ook geen 25,- euro per week extra. Eerder iets van tussen de 10 tot 15,- euro per week.
    Dat extra brood en fruit kost ons ook geen 25,- euro per week.

    Inmiddels halverwege 2020 hebben we nu ruim 96.000 euro spaargeld! Wel versnipperd over verschillende spaarrekeningen en de spaarverzekering. En met de crypto gaat het ook niet al te best momenteel!

    Maar ik laat die 4000 XRP coins maar met rust. Dat geld heb ik al als verloren beschouwd :'( *snif

  23. In januari 2019 heb ik zonnepanelen laten plaatsen om de energierekening nog verder te verlagen.

    Een investering van € 4800,- voor (12x 300kWh panelen, omvormer en optimizers en een nieuwe meterkast).
    De verwachte opbrengst zou 3200kWh per jaar zijn volgens de leverancier van de panelen.

    Ons verbruik in 2018 was 3500kWh per jaar aan stroom en 680m3 per jaar aan gas (2 personen).
    Ik heb alle spaar en halogeen lampen in huis vervangen voor led lampen van 3 tot 5 watt.
    Tevens achter veel van mijn apparatuur een stekkerdoos met schakelaar aangesloten zodat apparaten niet meer onnodig in stand-by blijven staan.

    – Van oktober 2017 tot oktober 2018 was de energie rekening € 92,- per maand (€ 1104 per jaar)
    – Van oktober 2018 tot oktober 2019 was de energie rekening € 37,70 per maand (€ 452,40 per jaar)

    Dankzij het zonnige 2019 hoefde ik voor slechts 117kWh aan stroom te betalen en voor 540m3 aan gas.
    Een besparing van € 651,60 vergeleken met het jaar daarvoor!

    – Van oktober 2019 tot oktober 2020 is de energie rekening € 33,69 per maand (€ 404,32 per jaar)

    Een besparing van € 699,68 vergeleken met 2018! Qua stroomverbruik heb ik zo’n 120kWh terug geleverd, en qua gas 460m3 (kook inmiddels ook op inductie ipv gas).

    Al met al ben ik heel blij met deze investering in de zonnepanelen. Het is zeker een aanrader voor mensen die ook op zoek zijn naar manieren om de maandlasten te verlagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.