#FreedomFriday: financiële hacks voor drukke mensen

financiële hacks

Je geldzaken op orde krijgen en houden kost even tijd. Je zult een keer die administratie moeten doen, je budget vaststellen, een spaarplan maken, enzovoorts. Als jij nu denkt: “Dat wil ik allemaal wel, maar daar héb ik echt geen tijd voor!”, dan heb ik wat leuks voor je: een aantal financiële hacks voor drukke mensen. En als je ze een beetje serieus aanpakt, houd je straks niet alleen geld, maar ook tijd over!

Gebruik je bankieren-app

Des te beter je je geldstromen in de gaten houdt, des te groter de kans dat je onnodige uitgaven vermijdt. Installeer de app van je bank dus en gebruik ‘m ook. Kijk regelmatig even je transacties na, controleer of ze kloppen en kijk of je nog ruimte hebt om iets over te maken naar je spaarrekening (volgens de kaasschaafmethode bijvoorbeeld).

Een goed moment om dit te doen: de dag voordat je je salaris krijgt. Als je verwacht geen uitgaven meer te hebben, kun je in principe natuurlijk alles afromen naar je spaarrekening! Je zou immers uit moeten komen met je inkomen.

Bonustip: zet een reminder in je agenda zodat je dit inchecken op een vast moment gaat doen.

Besteed dagelijks vijf minuten aan je administratie

Het zal lijken of er niet door te komen is, maar uiteindelijk ga je het écht merken. Gebruik de vijf minuten om je bonnetjes digitaal op te slaan, om met je partner te praten over hoe jullie er financieel voorstaan, of om je inkomsten en uitgaven even door te lopen. Denk ook na over hoe je wilt dat die dag eruit gaat zien: ben je van plan iets uit te geven of juist helemaal niet?

Failing to plan, is planning to fail!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Plan je maaltijden

Als je per week je maaltijden plant, kun je op maandbasis honderden euro’s besparen. Je kunt dan immers makkelijker wat groter inkopen, je kunt ervoor zorgen dat je niets weg hoeft te gooien en je kunt de aanbiedingen in de gaten houden. Of beter nog: je maaltijden plannen op basis van de aanbiedingen, bijvoorbeeld door met het seizoen mee te eten.

Heb je daar geen tijd voor? Dan kun je ook eens in de zoveel tijd even een dag inplannen om heel veel maaltijden voor de vriezer te maken. Plus: sta er eens bij stil hoeveel tijd je dagelijks kwijt bent als je je maaltijden niet plant. Nadenken, kijken wat er nog in huis is, naar de winkel, enzovoorts.

Verkoop je oude spullen

Ook een favoriet als het gaat om financiële hacks: je oude spullen bijvoorbeeld via Marktplaats verkopen scheelt je tijd en het levert geld op. Je hoeft je niet meer druk te maken over onderhoud, veroudering, opruimen en schoonmaken. Het geld dat je ervoor krijgt is makkelijker te bewaren 😉

Wel natuurlijk meteen op de spaarrekening zetten. Als je er weer nieuwe spullen mee koopt, schiet je er nog niet heel veel mee op.

Ga altijd voor gratis verzending

Bestel je iets online? Kijk dan altijd naar een winkel die gratis verzending biedt. En als je niet zeker weet of het product zo uitpakt als je vooraf denkt: ook gratis retourneren. Verzendkosten lopen al snel op tot 6-7 euro en daar kun je toch een hoop leuke andere dingen voor doen.

Kijk overigens wel of de winkel met gratis verzending niet veel duurder is en ga ook niet geforceerd bij bestellen tot je een minimaal verzendbedrag hebt bereikt. Dan schiet je je doel natuurlijk weer wat voorbij.

Spaar of beleg met je wisselgeld

Steeds meer banken bieden je de mogelijkheid om je aankopen af te ronden naar een bepaald bedrag, waarbij het beetje extra wordt overgemaakt naar je spaarrekening of beleggingsrekening. Voor dat laatste kun je bijvoorbeeld de app Peaks gebruiken.

Een uitgebreide review over Peaks vind je hier.

Gebruik overal je creditcard voor

Als je van jezelf weet dat je er verstandig mee om kunt gaan dan. Door je creditcard te gebruiken (ik heb er zelf bijvoorbeeld eentje van Euroclix), kun je vaak ook punten sparen. Bij Euroclix krijg je daar uiteindelijk geld voor, maar je kunt ze ook sparen voor korting op spullen (Bijenkorf) of vluchten (diverse luchtvaartmaatschappijen).

Bovendien zijn al je aankopen ook nog eens gratis verzekerd gedurende een bepaalde periode. Lees hier over de andere voordelen van betalen per creditcard.

Let op: zorg ervoor dat je maandelijks je volledige rekening betaalt, want dan betaal je geen rente. Wél rente betalen is altijd duurder dan welke bonus dan ook.

Verdien geld in je vrije tijd

En het liefst met activiteiten die je leuk vindt. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van online enquêtes, mystery shoppen als je toch al weg moet voor de boodschappen of misschien zelfs met een eigen blog.

Financiële hacks in de vorm van side hustles zijn geweldig!

Werk aan je financiële intelligentie

Ik blijf ‘m mooi vinden: “geld zonder financiële intelligentie is geld dat smelt als sneeuw voor de zon“. Het maakt niet uit of je kapitalen verdient; als het je niet lukt om dat geld ook op een slimme manier in te zetten voor wat je wilt, dan heb je er alsnog niets aan.

Daarom is het ook goed om te blijven werken aan je financiële intelligentie. Luister een podcast terwijl je in de auto zit of op de trein wacht, pak eens wat vaker een boek over personal finance op, praat eens met mensen over geld of lees blogs zoals deze. Of meld je gewoon meteen aan bij de Money Mind Academy, dat kan natuurlijk ook!

Geloof me: als je ziet wat het je kan opleveren en hoe je er zelf mee kunt spelen, wordt het vanzelf leuk.

Koop in bulk

Alleen als je het nodig hebt natuurlijk, maar dan is in bulk kopen een goede manier om te besparen. Denk overigens niet dat dit automatisch betekent dat je meteen aan de slag moet met acht kilo tomaten (hoewel dat natuurlijk wél kan). Maar kijk in de supermarkt gewoon eens naar de kiloprijs en check of een grotere verpakking je geen extra voordeel oplevert. Of shop voor grotere hoeveelheden eens rechtstreeks bij de boer.

Spaar eerst

Ofwel: Pay Yourself First. Dé beste manier om niet alleen meer te sparen, maar ook zeker te weten dát je elke maand spaart. Dit is dus absoluut één van mijn favoriete financiële hacks. Steeds als mijn salaris binnenkomt, gaan er direct vaste bedragen naar spaarpotjes toe.

Ik houd alleen op mijn rekening wat ik écht denk nodig te hebben voor rekeningen. Heb ik meer nodig, dan heb ik twee opties:

  1. Ik boek het over van de spaarrekening – impulsaankopen zijn dan bijna niet mogelijk, omdat mijn betaalrekening bij de Rabobank zit, maar mijn spaarrekeningen bij MoneYou; of
  2. Ik zorg voor extra geld door bijvoorbeeld spullen via Marktplaats te verkopen

En dan ga ik er in dit geval vanuit dat ‘niet uitgeven’ even geen optie was, anders had dat natuurlijk de voorkeur!

Door dit te automatiseren bespaar je jezelf tijd én keuzestress. Je hoeft dan namelijk niet meer elke maand te kijken óf je wilt sparen (of te balen dat je de afgelopen maanden wéér niet hebt gespaard…)

Waarom zou je dit doen?

Misschien vind je jouw leven wel druk genoeg en zie je zelfs geen ruimte om dit soort kleine financiële hacks toe te passen. Of zie je het nut er niet van in. Dat kan natuurlijk.

Dat is natuurlijk helemaal prima.

Maar als je wél het idee hebt dat je eigenlijk graag wat meer geld zou overhouden, dat je minder stress zou hebben als je spaarpot in ieder geval een beetje gevuld was of je realiseert dat je tijd eigenlijk veel te waardevol is om tot je 70e voor een ander te werken, dan heb je hier in ieder geval een lijstje waarmee je aan de slag kunt.

Wat doe jij al en heb je nog mooie financiële hacks die hier ook tussen passen?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Werken aan financiele intelligentie is voor mij de sleutel! Er valt zó ontzettend veel te leren over geld en vooral hoe we ons verhouden tot ons inkomen. Het is precies zoals je zegt; je kunt een goed inkomen hebben, maar alsnog niet rond kunnen komen omdat je geen inzicht hebt in je financien.

  2. voor mij is het vooral pay yourself first en inderdaad blijven leren op financieel gebied. Ik heb de afgelopen 1.5jr echt heel veel geleerd en ik leer nog steeds bij. Ben best wel trots dat ik als alleenstaande moeder een goede buffer heb gespaard en ook gewoon hier en daar leuke dingen kan doen met mijn kinderen. Er is een balans qua sparen en vh leven genieten. Zo fijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.