Waarom je soms beter wél met je creditcard kunt betalen

Waarom het soms wél slim is om met creditcard te betalen

Op een website waarop alles draait om slim en bewust omgaan met je geld, lijkt het een beetje vreemd om te roepen dat het héél slim is om met je creditcard te betalen. Je hoeft maar even te kijken naar de overkant van de Atlantische Oceaan en krijgt meteen duizenden horrorverhalen van enorme creditcardschulden te zien. Tóch zijn er écht wel momenten waarop het slimmer is om je aankoop via je creditcard te doen.

Voorwaarde

Voor ik die manieren op een rijtje zet, lijkt het me wel handig om eerst even een belangrijke voorwaarde mee te geven: betaal alleen met je creditcard als je de opgebouwde schuld steeds elke maand wegwerkt.

Dus niet elke maand iets aflossen. Nee, elke maand alles aflossen. Anders betaal je een torenhoge rente.

Het voordeel van alles meteen aflossen is bovendien dat de kaart niet wordt aangemerkt als krediet. Je hoeft ‘m dan ook niet op te zeggen als je een huis wilt kopen. Althans, dat was een paar jaar geleden nog zo.

Nu dat helder is: redenen waarom het wél slim is om met je creditcard aankopen te doen!

Punten

Heel veel creditcards bieden je de mogelijkheid om punten te sparen. Zelf heb ik de Euroclix-creditcard. De punten die ik daarop krijg, kan ik inwisselen voor keiharde euro’s. Het aantal punten dat je per uitgegeven euro krijgt is in het afgelopen jaar wél stevig gedaald. Deze kaart is het eerste jaar gratis, daarna betaal je 15 euro per jaar.

Met de Bijenkorf Card krijg je punten die je in die winkel kunt inwisselen voor shoptegoed. Deze kaart kost 16,50 per jaar.

Dan heb je ook nog de Flying Blue-American Express creditcard. Daarmee spaar je airmiles. Die kun je gebruiken voor goedkopere vluchten, maar je kunt ze tegenwoordig bijvoorbeeld ook bij Bol.com uitgeven.

Bij die laatste moet je overigens wél heel goed kijken of je het geld eruit haalt. De goedkoopste versie daarvan is het eerste jaar gratis, maar daarna kost hij 75 euro per jaar.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Achteraf betalen

Soms is het gewoon wel prettig om je uitgaven even een beetje te verspreiden. De afrekening van de creditcard komt altijd aan het einde van de maand, waardoor je soms net wat meer tijd hebt.

Bovendien kun je bij de meeste kaarten ook tussendoor betalingen doen. Dat doe ik vaak bij wat grotere uitgaven, zodat ik aan het einde van de maand niet voor vervelende verrassingen kom te staan.

Als je een creditcard hebt, adviseer ik je dus wel om altijd elke maand af te rekenen en de kosten niet verder te spreiden dan alleen tot het einde van die maand. Anders betaal je een forse rente!

Garantie/geld terug

Een ander mooi voordeel van betalen met een creditcard is dat je een stuk beter beschermd bent. Is je bestelling niet in orde? Dan kun je via je kaart je geld terugkrijgen. Heb je iets gekocht met je kaart? Dan heb je bij de meeste aanbieders standaard een aankoopverzekering, waarmee je aankopen wereldwijd 180 dagen verzekerd zijn bij verlies, diefstal en beschadiging.

Reisverzekering

Wat ik niet wist: als je je buitenlandse reis met je creditcard betaalt, dan ben je standaard overal ter wereld verzekerd voor reisongevallen, reishulpverlening, vlucht- en bagagevertraging. Hierbij wordt overigens wel aangegeven dat het geen vervanger is voor de standaard reisverzekering. Het is een aanvulling. Dit betekent echter wel dat je je bestaande reisverzekering misschien wel een beetje kaler kunt inrichten.

Sparen

Een creditcard is natuurlijk niet alleen om te lenen; je kunt er ook op sparen. Als je meer dan 500 euro op je kaart hebt staan, dan krijg je daarover een spaarrente van (momenteel, februari 2018) 0,3%. Daarvoor is het natuurlijk weer belangrijk dat je de kaart niet gebruikt 😉 Er zit een maximum aan van 1 miljoen euro.

Wel of geen kaart?

In 2010 ging ik – volgens mij voor de derde keer – naar Amerika. De keren daarvoor had ik wel gemerkt dat het steeds minder handig werd om zonder kaart op reis te gaan. Bijna alles gaat daar via de creditcard!

Een jaar of drie later, toen ik even geen reizen meer op de planning had staan, leek het me een goed idee om die kaart weer op te zeggen. Dat scheelde toch weer 25 euro in het jaar.

HEn dan zul je natuurlijk net zien: prompt een paar maanden later bleek ik hem toch te missen. Niet eens zo zeer voor buitenlandse reizen, maar ook gewoon voor PayPal, voor reserveringen via bijvoorbeeld Booking, voor buitenlandse betalingen, enzovoorts. Wel stapte ik toen over naar de Euroclix-card, omdat die een tientje in het jaar goedkoper was én me punten opleverde.

Sinds die tijd heb ik me er gewoon bij neergelegd: zo’n kaart is voor mij blijkbaar nodig. Wél kijk ik regelmatig even of het nog gunstiger of voordeliger kan. En misschien dat ik straks ook wel een keer een jaartje overstap, zodat ik bij twee verschillende aanbieders een jaar gratis kan. Scheelt weer 30 euro 😉

Gebruik jij je creditcard regelmatig? Of heb je er geen één?

Slim betalen met je creditcard
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

33 Comments
 1. Ik kan mij helemaal vinden in je blog. Zo gaan wij ook om met onze credit cards. We hebben er sinds kort 2. Eén van onze bank en sinds kort die van euroclix. Over een aantal maanden gaan we verhuizen naar een nieuwbouwwoning. We hebben tot die tijd wat extra aankopen te doen. Mede voor dit doel hebben we de euroclix card aangeschaft. Het idee dat we nog iets sparen met alle grote (en vele kleine) uitgaven vinden we prettig. Leuke bijkomstigheid is inderdaad dat hij ons het eerste jaar niets kost. Als hij goed bevalt zeggen we de kaart van de bank op. Dit kon eerder niet omdat we rentekorting op de hypothecaire lening kregen. Dat stukje over de reisverzekering wist ik ook nog niet. Goede tip, bedankt!

  1. Dat is ook mooi, die rentekorting! Mij bevalt de EC-kaart tot nu toe; het is gewoon een Mastercard, dus hij wordt vrijwel overal geaccepteerd. Ik heb hem nu ongeveer 4 jaar en ben nog geen beter alternatief tegengekomen. Behalve dan misschien een nieuwe kaart die weer een jaar gratis is 😉

 2. Wij hebben een creditcard maar gebruiken die eigrnlijk nooit, deze was gratis. Als ondernemer zinnde, stoort het me ontzettend dat mensen die een creditcard willen gebruiken, eigrnlijk allemaal verwachten dat wij daarvoor de kosten dragen. En die zijn pittig ! Binnenkort wordt het zelfs veranderd, en is het niet meer toegestaan om de kosten door te berekenen. Dat is de omgekeerde wereld, we zouden dan onze prijzen moeten verhogen, waardoor iedereen meer gaat betalen , alleen om de kosten van creditcard betalingen op te kunnen vangen. We hebben besloten geen creditcard te accepteren.

  1. Daar kan ik me best wat bij voorstellen! Sommige bedrijven rekenen ook extra kosten voor betalingen via Paypal of creditcard, dus dat zal dan ongetwijfeld daardoor komen; dat het gewoon duurder is om dergelijke betalingen te ontvangen. Ik zou het helemaal niet gek vinden als je als ondernemer ervoor kiest om die betalingen niet te accepteren, of dat je daar een toeslag voor in rekening brengt.

 3. Hier herken ik me wel in! Ik gebruik zelfs hier in het binnenland bijna altijd mijn creditcard, behalve als ik uitga dan zorg ik voor wat cash. Ook als ik op reis ga, dan haal ik maar een beetje cash geld af en de rest betaal ik met de kaart. Dat valt altijd veel goedkoper uit!

  1. Daar was ik wel even benieuwd naar; wordt de cc in gewone winkels in Nederland ook veel geaccepteerd? Ik zou er zelf dus nooit op zijn gekomen om met kaart te betalen, maar een vriendin van mij doet dat inderdaad ook regelmatig. Ik denk steeds: ik moet er eens op letten, maar dat vergeet ik dan weer. Voor de punten is het toch mooi, zeker als het niets extra’s kost! (Nou ja, voor mij dan..)

 4. Ik heb een AMEX flying blue (gold) card. Die gebruik ik zoveel mogelijk om punten te sparen voor vliegtickets. Volgende maand ga ik ook van gespaarde punten (o.a. van deze kaart) naar de USA! Ik los netjes elke maand het hele openstaande bedrag af, dus dan is het gewoon een fijne manier van een extra’tje sparen.

 5. Ik woon in Frankrijk en betaal alles met mijn creditcard niet alleen de boodschappen maar ook de dierenarts, apotheek, tandarts etc. Aan het eind van de maand wordt alles van automatisch van mijn rekening afgeschreven. Ik heb een app op mijn telefoon en kan al mijn uitgaven zien maar ik schrijf ook altijd alles op en sta ik nooit voor verassingen. Ik heb alleen altijd wat contant geld in huis om elke dag de bakker die bij mij langskomt te betalen. Ik vind het het heel erg makkelijk.

 6. Elke mogelijkheid om crediet te hebben wordt gemeld bij BKR, ook de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening en dus ook een creditcard. Alleen als je daar nooit gebruik van maakt of je lost steeds alles af zal dat ook genoteerd zijn en hoeft dat geen belemmering te zijn voor een eventuele hypotheek. Alleen door al die leenmogelijkheden gaat wel het maximaal te lenen bedrag omlaag.
  Ook het hebben van een private lease auto heeft invloed op je maximaal te lenen bedrag.

 7. Hier de Bijcard! Ik betaal eigenlijk alles met die kaart. Hier in het dorp kun je bij Jumbo en Lidl betalen met Bijcard. Makro ook. Benzine kan ook met credit card betaald worden. Vlakbij de grens wonend kunnen we bij Aldi, Kaufland en elke benzinepomp met de cc betalen. Op vakantie idem. Als we met familie gaan, schieten wij alles voor. Lang leve de punten! Op onze ING spaarrekening heb ik een spaardoel: creditcard. Als ik wat betaald heb met cc zet ik het uitgegeven bedrag meteen in dat spaardoel. Dus als er afgerekend moet worden, staat het verschuldigde bedrag al netjes klaar.

  Met de punten koop ik in de outlet van de Bijenkorf cadeautjes (heel handig om daar een kraamcadeautje te bestellen en het laten bezorgen bij de boreling). Handig als je ver weg woont van familie. Ik ben er erg blij mee en haal de jaarbijdrage er dubbel en dwars uit.

  1. Ik moet eerlijk zeggen dat die Bijcard ook wel een beetje lonkt.. Schiet dat met die punten nog een beetje op? Hij is wel duurder dan de Euroclix-kaart, dus dat is voor mij weer een nadeel.

   Die ICS heeft tegenwoordig ook betalen via iDeal, dat vind ik zelf wel heel handig. Dat doe ik niet voor elk tientje, maar als ik dan wat duurders gekocht heb, dan reken ik het meteen af via iDeal, zodat mijn cc weer aangevuld is (maar ik wél de punten heb!).

  1. De eerste paar keer dat ik ging, zeg maar in de periode 2005-2009, kon je zonder nog best aardig uit de voeten, maar daarna werd het steeds lastiger. En ik denk at ik de laatste paar keer inderdaad niet eens meer heel ver gekomen was zonder. Of het echt een harde verplichting is, weet ik niet zeker, maar voor veel dingen is het echt heel onmisbaar!

 8. Fijne opsomming, sommige dingen wist ik, maar bijvoorbeeld van die reisverzekering wist ik niet. Handig! Ik heb een rabocard en die gebruik ik eigenlijk alleen om vliegtickets te boeken, auto’s te huren en op reis zelf. Ik had een tijdje een American Express card (met flying blue) maar idd, na het eerste jaar is die 75 euro. Opgezegd dus. Maar wel het eerste jaar gratis gehad plus destijds een mooi welkomscadeau. Goede deal dus 🙂

  Jaren geleden ging ik met mijn ouders naar Brazilie. Toen boekten we tickets met mijn moeders credit card. De vliegmaatschappij ging falliet en we dachten dat we ons geld kwijt waren maar tijdens een zoektochtje naar meer info kwam ik erachter dat we dit konden terugclaimen via de credit card maatschappij. Wat een geluk! 3 tickets a 800 euro….

  1. Wow, dat is inderdaad even een geluk bij een ongeluk! Voor dat soort dingen is het inderdaad heel erg mooi. Dat van die reisverzekering was voor mij ook nieuw, daar kwam ik achter toen ik even bekeek welke voordelen mijn kaart nu precies had. Best fijn! Overigens vind ik die garantie ook wel heel fijn, ook al heb ik die nog nooit hoeven te gebruiken.

 9. Ik heb er 2 van de anwb dansen voor 25 euro geloof ik. De visa wordt op de 10e afgeschreven en de Mastercard op de 23e. Op deze manier heb ik maximale dekking en kan ik heerlijk met de timing puzzelen. Gebruik hem voornamelijk voor reizen en internet aankopen. Heel soms voor tanken als het zo uitkomt (maar dat is vaak iets psychologisch omdat ik geen zin heb om 1 dag voor het loon komt nog van de spaarrekening over te schrijven omdat de tank net te vroeg leeg is ? )

  Nog wel een aantal opmerkingen:
  – euroclix geeft harde euro’s, Maar je wordt officieel elk geacht die op te geven als inkomsten. Vind ik wel een nadeel tov andere spaarprogramma ‘s
  – niet alle CC schrijven aan het eind vd maand af. Al kun je altijd nog zelf terugbetalen handmatig
  – er zit denk ik en tikfoutje in de prijs van je oude cc. Daar staat 35 euro per maand. Denk dat dat per jaar moet zijn.

 10. Ik was altijd een beetje huiverig voor het hebben van een creditcard omdat ik bang was dat de verleiding te groot zou zijn om onzinaankopen te doen, maar vorig jaar hadden we hem toch nodig om een auto te huren op vakantie. We hebben hem nog niet ergens anders voor gebruikt, dat is wel fijn, haha.

  1. Daar kan ik me best wel wat bij voorstellen; pinnen is vaak al makkelijker omdat je het niet ‘voelt’, maar als je dan met een cc ineens ‘extra’ te besteden hebt, kan dat helemaal verleidelijk zijn. Mij houdt de hoge rente altijd wel tegen; dan gebruik ik hem toch alleen voor dingen die ik anders ook zou pinnen of contant zou betalen.

 11. Wij hebben een tijdje een creditcard gehad voor een reis in het buitenland, maar deden er eigenlijk niets mee. Dus weer opgezegd. Op zich wel goede tips van jou! Thnx

 12. Vergeet niet dat de American Express card ( Silver) torenhoge commissie rekent per transactie. Ik betaalde accommodatie inZuid-Afrika ermee ( 450 euro) en moest nog even 18 euro extra afrekenen ter commissie. Die kaart gaan we opzeggen. De bijenkorfcard is prima.! Ik ga mij tevens verdiepen in de Euroclix card. Leuke blog trouwens.

  1. Wow, dat is wel een hoop zeg! Dan zou ik die kaart zeker ook opzeggen. De Euroclix-card bevalt mij goed, zeker in combinatie met Euroclix-sparen. Het aantal punten dat je krijgt is wel iets afgenomen in de afgelopen jaren, maar de kaart wordt vrijwel overal geaccepteerd (Mastercard), hij is het eerste jaar gratis en kost daarna 15 euro per jaar. Dat is nog een beetje behapbaar (en volgens mij ook wel ongeveer het minimum dat je betaalt).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.